[ Miroslav Cvejić @ 18.12.2005. 09:13 ] @
Scenario je sledeći: Widows2003 server sa 3 mrežne karte, na jednoj (gigabit) je jedan računar (moj) i ima svoj opseg adresa (192.168.0.x), na drugoj je brat sa svojim ospegom (192.168.1.x). Na trećoj karti koja ima svoj opseg (192.168.2.x) je preko svičeva nakačeno desetak korisnika, svi u istom opsegu. Sve je to lepo radilo do trenutka kada sam (nije bilo drugog načina) u taj opseg dodao i ruter koji izlazi na net. Njegov IP (192.168.2.251) sam stavio da je default gateway na mrežnoj karti preko koje se kači i server ima ping dalje ka svetu. ![]() Meni i bratu je default gateway IP servera (192.168.0.1 i 192.168.1.1) kao i DNS. (DNS je instaliran na serveru samo kešira i preusmerava na DNS provajdera), ostalim korisnici nemaju gateway jer im ne treba. Oni van svog opsega nema šta da traže. Kako da sebi i bratu omogućim pristup netu??? AKo u Routing and remote access interfejs na kom je ruter proglasim da je javni i da ide na net, niko od korisnika (u tom opsegu) više ne može da pristupi serveru. A bitno je da imaju pristup serveru (jabber, file share i game server) a ne internetu. ![]() |