Citat:
pisac: Kako da daljinski upravljam kompjuterom, ali bukvalno kompjuterom, a ne operativnim sistemom?
Da pojasnim: Cilj mi je da mogu da restartujem kompjuter, uđem u bios, particionišem HD, i sve ono što se inače radi kad se sedi za tastaturom.
Da li postoji neki uredjaj koji bi spojio na ulaz za tastaturu, monitor, a može i miša, i kome bih pristupao preko mreže? Ili nešto slično?
Našao sam neke Cyclades "console servers", za koje sam pomislio da je to ono što mi treba, ali sam ukapirao da oni samo prenose serijski port, a ne tastaturu i izlaz grafičke kartice! http://www.cyclades.com/products/2/ts_series
Konzolni server je resenje ako nemas PC vec neku Unix masinu (Sun Sparc ili IBM Power) koje nemaju tastaturu/grafiku. ZA PC ti je najbolje da uzmes KVM kako ti i markom kaze. Ako hoces i da resetujes comp moras na to dodati i neki Power Managment uredaj - najlakse UPS sa odgovarajucim upravljanjem.
Alternativa ti je, ako to zelis samo za jedan server, da razmislis o nekom LOM-u (Light Out Management). Ima LOM resenja i za Sun, i za HP koja sam probao i mnogo dobro rade (Sun ALOM na Sparc masinama, HP Lights Out na Pro Liant-ima) - a i dalje su jevtinija na jednu-dve masine.
Ako ti je i to skupo, pogledaj IPMI. To imas na intel i Sun PC spravama : nudi ti da powercycle-ujes masinu remote + par zezalica dodatno. Nije full prica, ali bolje nego nista.