[ djordje @ 24.12.2005. 20:27 ] @
Cesto po forumima vidjam zahteve za preporuku stativa. Moze li mi neko objasniti u cemu neki stativi mogu imati prednost u odnosu na druge, tj. na sta treba obratiti paznju prilikom njihovog odabira?

[ tarla @ 24.12.2005. 22:27 ] @
pa prvo na kvaliett izrade.
onda na samu visinu jer koji ce ti qrac neki mali ako moras jos i stolicu da nosas sa sobom. dalje bitno je da li ima pokazivac horizontale (wasser vage ili kako se vec na Svabijanskom kaze) ili na naski libela ili kako vec. dalje navoj da bude kvalitetan. odnosno kompletna glava na koju se montira aparat da lici na nesto a ne da bude neki belaj. dalje da ima opcija da se glava moze zakrenuti pod 90 stepeni da slikas vertikalne slike. e sad ima jos gomila opcija sa nekim rukohvatom, torbicom, pa nekakvih grafitnih koji su laganiji, pa ovakvih pa onakvih. sve zavisi koliko zavuces ruku u dzep.

mada je meni dzaba zavlaciti. podera postavu :)
[ Zarko Silic @ 24.12.2005. 22:42 ] @
Imas svuda u NS pa i na SPENSU. Nisu skupi a solidni su (rade posao). Cena im je izmedju 2000 i 4000 din. Kineski ali korektni i masivni. Te pare vrede. Gledaj da bude sto masivniji i da ima nosac srednje konzole ucvrscen u 2 tacke.

Vidim da imas a510. To je lak aparat, ponesi ga pa isprobaj, mislim da ne moras uzeti najmasivniji. Uzmi stativ primeren njemu.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 24.12.2005. u 23:46 GMT+1]
[ Aleksandar Petkovic @ 24.12.2005. 23:16 ] @
Imam Fuji s7000 i hoću da pazarim stativ. A imam i Sony digitalnu kameru za koju ću ga takođe koristiti. Video sam u NS-u na najlon pijaci neke Sony stative, visina oko 165 cm, a cena 2.100,00 dinara. Da li su bolji oni na Spensu ili ovi?
[ Abdee @ 25.12.2005. 10:02 ] @
Kad vec uzimas jeftin stativ onda uzmi sto jeftiniji, jer svi ti stativi od 2000 do 4000 dinara "rade posao" jedino ako "rade posao" jednom mesecno... Rasklimaju se zestoko i ako neko u blizini povisi glas, a o nekoj eksploataciji se ne sme ni pricati pred njima... Znaci uzmi na Najlonu bilo koji jer su svi veoma slicni (isti)... A ako se pokaze da ti je stativ neophodan, onda je resenje neki od "traveler" modela boljih firmi (Gitzo, Velbon) jer su ti modeli uglavnom mali (sklopljeni) i laki a veoma su stabilni i mnooogo kvalitetniji od kineskih modela...
[ broker @ 25.12.2005. 11:13 ] @
Pazi da ne uzmes stativ za vide kameru. Razlika je u tome sto video kamerama ne treba okretanje za 90% po vertikali,a fotoaparatima treba.
[ Aleksandar Petkovic @ 26.12.2005. 14:35 ] @
A gde se u NS-u mogu kupiti ti bolji traveler modeli i koliko koštaju neke najjevtinije varijante istih?
[ Abdee @ 26.12.2005. 19:41 ] @
Nigde. Ali se lepo daju poruciti. A za cene vidi na BH... Ja mogu da nabavim Manfrotto...
[ djordje @ 28.12.2005. 20:35 ] @
Prosetao sam se malo po spensu i razlika izmedju stativa od 2k i 4.5k sto se tice kvaliteta izrade nije nikakva. Slozio sam se sa ovim:

Citat:
Kad vec uzimas jeftin stativ onda uzmi sto jeftiniji

Ako vec necete da date pare na nesto kvalitetno uzmite najjeftiniji.
[ Vole Domu @ 07.12.2006. 22:06 ] @
Kupio sam skoro S5600 aparat, pa bi mi trebao stativ...
krenuo sam da pisem novu temu a onda nabasao na ovu...
dakle da li su se stvari promenile, kakvih stativa sad ima i da li imate jos neki koristan savet....
[ felino @ 08.12.2006. 01:58 ] @
Zanima me kako se u pro foto svetu kotiraju Hama stativi?

Ako budem uzimao neki jevtiniji Hama, ko je u BG najpovoljniji? (Moze odgovor i na PP ako vec ne sme javno).
[ crnibombarder @ 08.12.2006. 08:38 ] @
Hama stativi se ne kotiraju nista posebno,ali ako je za amatersko slikanje,bices prezadovoljan.
Zna se ko je br.1 - Manfroto !
[ Abdee @ 08.12.2006. 10:18 ] @
Citat:
ali ako je za amatersko slikanje,bices prezadovoljan

...prva tri dana dok se sve sto moze da se rasklima ne rasklima...
[ felino @ 08.12.2006. 11:05 ] @
A koji se za amatersku upotrebu ne bi brzo rasklimali?

Edit by N.M. Pitanja gde kupiti nisu dozvoljena
[ felino @ 08.12.2006. 12:36 ] @
Dobro, izvinjavam se sto sam pitao ali sam video ovo:

Citat:
Aleksandar Petkovic: A gde se u NS-u mogu kupiti ti bolji traveler modeli i koliko koštaju neke najjevtinije varijante istih?

pa reko i ja da pitam...
[ Vole Domu @ 08.12.2006. 15:08 ] @
to je bilo pre nego sto su uveli novo pravilo sada je postavljanje pitanja Gde kupiti kao i davanje takvih informacija nedozvoljeno....
a to za hamu mi je logicno ja sam nasao neki koji izgleda lepo a kosta 1600 din... bilo bi glupo da je istog kvaliteta kao manfrotto od 50EUR
pozdrav
[ felino @ 08.12.2006. 15:44 ] @
OK. Hvala na pojasnjenju oko postavljanja pitanja.

Da,. video sam Hamu Star 61 koja je cak i ispod toga, oko 1.480 din. Zvao sam jednu radnju da pitam za Manfrotto i rekose da se njihovi tripodi visine 150-160 cm prodaju od 100 EUR pa na gore. Mozda preteruju sa cenama. S obzirom da kazes da ima za 50, je l to ta visina? Pa da potrazim za 50.
[ guru @ 08.12.2006. 17:48 ] @
"full size" manfrotto nikako ne moze da se dobije za 50e, i tih 100e je bez glave, koja je u najjeftinijem sluchaju josh toliko :)
[ Abdee @ 09.12.2006. 09:01 ] @
Uopste nije bitno da li je neko amater ili sta vec... Ako taj neko cesto koristi stativ, ne vidim razlog zasto se ne bi iskesio za Manfrotto s' obzirom da je stativ nesto sto nadzivi ko zna koliko aparata.
[ guru @ 10.12.2006. 15:18 ] @
...i ko zna koliko jeftinih stativa :) Kada prerachunash koliko cesh ih baciti i kupiti novih za odredjeno vreme, Manfrotto se u startu isplati, a sve vreme koristish poshten stativ.
[ morlic @ 11.12.2006. 16:35 ] @
Ja sam uzeo Manfrotto 728b i vrlo sam zadovoljan. Definitivno se isplati razlika u ceni u odnosu jeftine kineze. Probao sam i njih i mislim da su oni preskupi za to sta nude i koliko brzo stradaju. Ovaj stativ odaje utisak robusnosti ima neke prakticne detalje. Naravno treba imati para za Manfrotto, ali na duze staze kinezi su skuplji jer ih treba cesce menjati :)
[ chemer @ 11.12.2006. 18:22 ] @
bas bih voleo da vidim nekog sa Canonom A510 i besnim stativom !?
o cemu vi pricate ?

[ Abdee @ 11.12.2006. 19:43 ] @
Ko prica o besnim stativima? Postoje stativi odlicnog kvaliteta koji se po tezini mogu uporediti sa pomenutim kinezima. I nije bitno sta je na stativu koliko je bitna cinjenica da se kod kineskih stativa vrlo brzo rasklimaju one kvakice koje noge drze izvucenim/uvucenim, odu navoji na glavi...

I niko nije pominjao A510.
[ chemer @ 11.12.2006. 21:29 ] @
pa pocni da citas prethodne postove...

a inace koliko ljudi poznajete koji su izvojili `150-200`za aparat
i isto toliko za stativ ?

[ felino @ 12.12.2006. 11:24 ] @
Pozajmio sam jevtin Hama stativ (Star 63) da vidim kakav je i ne mogu reci da je mehanicki dobar. Cak je taj model u jednoj radnji stajao nov, postavljen i glava nije mogla da se zategne da ne rotira po horizontali tj ima lufta kada se zategne...

Ipak, meni, posle malo probavanja, izgleda da radi posao sa Canon A540.

Znam da je cela polemika oko jevtino-lose i skupo-dobro i moze se voditi u nedogled...
Volim kvalitetne stvari ali nisam neki pro u ovome (bavio sam se amaterski fotografijom). Slicne savete kao i svi ovde na temi i ja dajem kada je audio tehnika u pitanju. Kazem uzmi skupo, neces se pokajati, a ono lik trazi npr. zvucnu karticu da pusta mp3 dok cita novine a ja mu preporucujem zvucne karte ...pricam mu o kvalitetu A/D i D/A konvertera, zvucnika...u stvari, ovde je najbolje poredjenje stativa sa slusalicama koje treba da su i mehanicki OK, izdrzljive, sa izdrzljivim kablom...
Slazem se da treba uzimati sto se kvalitetnije moze ali u praksi je kao sto kaze chemer, retko ko ce dati 200 EUR za aparat pa isto toliko za stativ. Retki su oni koji su bas nameracili da pocnu od stativa da zalaze u napredni amater ili pro vode.
[ Abdee @ 12.12.2006. 11:39 ] @
Manfrotto 715B kosta oko 100EUR.
[ morlic @ 12.12.2006. 22:00 ] @
Kome ne smeta luft, nogice koje se krive, plastika koja puca ako se samo malo pretegne, nakrivljenost, osecaj da su preplatili nesto moze mirne duse da uzme jeftiniji stativ i da uziva, a vlasnici Axxx serije (imao sam A510 i zadovoljan sam bio, da ne bude zabune) mogu mirne duse da uzmu jeftiniji stativ i da se samo trude da budu pazljivi u radu sa njim i nema problema.

a inace koliko ljudi znate da su uzeli telefon od 200-300 eura (jer imaju "kameru") a nikada ne bi dali na dig. aparat vise od 100-150 eura. Meni je to cudno...

felino je u pravu, a ja samo da se nadovezem, stativi od 100 eura nikako nisu profi, cisto i to da napomenemo, da neko bude u zabludi sta savetujemo :)
[ chemer @ 13.12.2006. 11:06 ] @
`a inace koliko ljudi znate da su uzeli telefon od 200-300 eura (jer imaju "kameru") a nikada ne bi dali na dig. aparat vise od 100-150 eura. Meni je to cudno...`

Mislim da je taj fenomen, zato sto je u Srbiji u vecini slucajeva telefon statusni simbol.

Inace imam stativ hama star 9 - ne znam cenu (poklon), ali ne verujem da je vise od 20-30e.
`Koristim` ga preko 2 godine i za svaku je preporuku, nista se ne klima - citaj sve radi !
Vise nego dovoljan za point and shoot aparate, uzimajuci u obzir ucestalost upotrebe.

btw. citao sam davno jednu, meni, jako dobru foru, kako napraviti `stativ`.
Uzmete jedan cep od, recimo Pepsija, probusite rupu na sredini i uvrnete sraf odgovarajuce dimenzije.
Sa unutrasnje strane moze da se zalije lepkom ili sl. i to je to ! Lako za nosenje i veoma prakticno.
Kad se nadjete na mestu fotografije, mozete kupiti neki sok, od hmelja, pa lepo promeniti cep...
ili pronaci neku flasu, napuniti zemljom, peskom, kamencicima... zbog `stabilnosti`. U kranjem slucaju ponesite neku flasu.

cao

[ bossy @ 13.12.2006. 12:18 ] @
Planiram do nove godine uzeti fuji 5600 ili 6500, pa bih za prvu pomoć uzela bilo kakav stativ koji će da me služi makar pola godine, a cilj mi je da prodjem što jeftinije...Ako mi možete dati neke konkretne preporuke, bila bih vam veoma zahvalna-)
[ Abdee @ 13.12.2006. 15:25 ] @
Imas po svuda Soligor/Hama i slicne "kineze" koji ce ti raditi sasvim dobro ako im progledas kroz prste :)

Vrlo zanimljivi stativi se mogu napraviti i od male stolarske stege na koju se zavari odgovarajuci zavrtanj. Odlicna stvar za situacije kada aparat treba da bude pricvrljen za neko neobicno mesto (taraba, grana) :)
[ Backy @ 13.12.2006. 16:25 ] @
Citat:
chemer
btw. citao sam davno jednu, meni, jako dobru foru, kako napraviti `stativ`.
Uzmete jedan cep od, recimo Pepsija, probusite rupu na sredini i uvrnete sraf odgovarajuce dimenzije.

Citat:
Abdee
Vrlo zanimljivi stativi se mogu napraviti i od male stolarske stege na koju se zavari odgovarajuci zavrtanj.

hahah... lol
moram ovo da probam
šta da tražim od šrafara da bi mi dao odgovrajući šraf? dajte bar dimenzije navoja, dužinu ću sam da izmerim na mom kineskom no name stativu koji se raspao posle mesec dana upotrebe. (mada je na njemu stajala i dv kamera)
[ Abdee @ 13.12.2006. 17:26 ] @
Standard je 1/4-20
[ jerafoto @ 13.12.2006. 23:23 ] @
Ovo sa srafom i cepom je potpuno revolucionarno. Za sve ove godine koliko se bavim fotografijom nisam cuo ni za sta tako mastovito, a verujte znam bezbroj primera suludih ideja: adaptacija Canon u Nikon objektive, rasveta od 1000 ruskih bliceva na struju i sl. Molim da mi autor ove price dozvoli da ga citiram. Hvala
[ Vole Domu @ 29.12.2006. 15:41 ] @
Jeste li videli ovu vrstu "stativa"?

http://www.xs4all.nl/~wiskerke/artikelen/string.html

Da li neko moze da kaze kako tacno i da li uopste ovo funkcionise?
[ Abdee @ 29.12.2006. 16:18 ] @
Napravio sam to sa kanapom pre par godina i mogu ti reci da radi... Naravno, nije to nista revolucionarno i ne cini cuda... Mozes izvuci jednu blendu... Super je za situacije gde nemas oslonac za laktove
[ Vole Domu @ 29.12.2006. 16:29 ] @
a kako tacno radi?
[ Abdee @ 29.12.2006. 20:18 ] @
Pa visi ti kanap sa aparata i kad hoces da fotkas, nagazis ga i zategnes.
[ grozda @ 30.12.2006. 19:53 ] @
Ako je do trajnosti i kvaliteta nista bez brace rusa :)

Evo jednog, samo mini stativa:

neunistiv, od aluminijuma, nozice se sklope i zasrafe sam stativ kada se nosi ...

Nekada je ovo moglo da se kupi na buvljaku za sadasnjih 1-2 eura :)
[ cozmo_im @ 11.01.2007. 21:28 ] @
Ni japanci ne zaostaju... moj Hakuba, ima sto godina... xixixi... i 200 kila u sebi...

[ Vole Domu @ 13.01.2007. 14:37 ] @
kupio sam skoro minitripod Praktica za 450 dinara i sasvim je dobar.
Napravio sam gomilu slika sa njim koje inace ne bih mogao.
A cesto mi je nesto drugo koristilo kao "stativ za stativ". Npr. postavim minitripod na kola i onda slikam nocne pejzaze sa dugom ekspozicijom.
Snalazim se tako dok ne budem imao bar 100EUR za stativ.
[ jokerns @ 14.01.2007. 20:55 ] @
Ma netreba preterivati!!!!!!
Samo da je stabilan i jeftin@@@
[ Vole Domu @ 21.01.2007. 00:23 ] @
Da li dobar stativ za fotoaparat moze da se koristi i za kameru???
[ Bakster @ 21.01.2007. 13:22 ] @
Pogledaj Unomat stative. Nisu loši. Imam jedan već godinu i po i zadovoljan sam. Idi na google i nađi ko ih za Srbiju distribuira. Poslaće ti poštom i cene su im ok. Imaju raznih visina, sve zavisi koja ti odgovara.
[ Backy @ 21.01.2007. 14:07 ] @
@Vole Domu
za statiče scene može skoro svaki, bitno je samo da izdrži težinu kamere. ali ako hoćeš da pomeraš kameru na stativu, to je već druga priča... ne sme da škripi, zapinje i da se kilma glava ako nije fiksirana. trebalo bi da ima i kontrole za kameru (w-t , s/s i možda još neke)... za kameru ti je bolji monopod, mada zavisi šta hoćeš da snimaš...
[ Vole Domu @ 21.01.2007. 17:42 ] @
pa, khm hocu da snimam amaterske filmove, i vec radim to samo bez stativa pa mozes misliti na sta to lici...
tako da je bolje istha nego nishta,
postavicu isto pitanje na dig kamere....
znaci u principu, stativi za kamere su napredniji?
obrnuto pitanje - Da li stativ za kameru moze da se koristi za fotoaparat?
znaci potrosio bih do 200 evra na stativ ali JEDAN, a bavim se i filmom i fotogafijom.....
sta preporucujete?
[ Abdee @ 21.01.2007. 18:16 ] @
Citat:
znaci u principu, stativi za kamere su napredniji?

Ne, samo su drugaciji. Fotografi koriste drugacije glave.

Citat:
obrnuto pitanje - Da li stativ za kameru moze da se koristi za fotoaparat?

Naravno. Jeftiniji stativi najcesce spadaju u kategoriju univerzalnih tj. na kutiji pise "photo video".

Citat:
znaci potrosio bih do 200 evra na stativ ali JEDAN, a bavim se i filmom i fotogafijom.....

Neke lake noge i neka univerzalna glava. Najbolje da vidis uzivo i probas.
[ Vole Domu @ 21.01.2007. 18:18 ] @
moze malo teorijskog objasnjenja?
kakve tacno glave??
ok, moze, ali da li bi mi to preporucio?
da li ce mi se desiti da ne mogu nesto da uradim sa univerzalnim sto bih mogao recimo sa onim za kameru?
koji bi mi stativ preporucio? do 200
[ Abdee @ 21.01.2007. 18:29 ] @
Pazi 'vako, fotografi koriste nekol'ko vrsta glava za stativ. Ne bih sad ulazio u detalje ali recimo da su najcesce u pitanju glave sa kuglom koje pruzaju maksimalnu slobodu i "obicne" glave sa tri ose "slobode". E ove druge mozes opustano da koristis za video potrebe. Preporucicu ti www.manfrotto.com i lepo vidi sta ti se dopada.
[ Vole Domu @ 22.01.2007. 12:48 ] @
sto? molim te ako mozes malo detaljnije....
two-way / pan & tilt head ball head three-way head geared three-way head
nasao sam te cetiri glave....
ima na manfrotto sajtu dosta o tome sta da uzmes ako se time i time bavis ali to se uglavnom odnosi na fotografe.....
nema nista o film korisnicima
od ove cetiri glave koja bi meni radila posao?
ili je to kad je universal neki hibrid???
[ Abdee @ 22.01.2007. 17:56 ] @
Citat:
geared three-way head ovo mi nije baš jasno šta je, ali valjda je neka nabudžena (motorizovana?) verzija ovih iznad

To ti je isto glava sa tri ose slobode ali se hod po osama nije gladak vec postoje zupci.
[ Vole Domu @ 23.01.2007. 20:51 ] @
hvala puno....
dobro, znaci meni bi najbolje legla threeway. A i za kameru ti valjda nekad treba treca osa. Na primer za iskrivljene uglove (Dutch Angle)

a posto si preporucio manfrotto, evo nasao sam jedan njihov model koji mi izgleda zanimljivo

Manfrotto MODO 785B
jel mislis da mi je on bolji od ove Hame Gamma 80 [iako je jeftiniji(4500 din)] ???
[ Backy @ 23.01.2007. 21:18 ] @
mislim da taj manfrotto toliko košta bez glave...
[ zlatko-kg @ 26.01.2007. 15:52 ] @
pogledaj ove linkove, Unomat isporucuju i na kucnu adresu: Unomat i Sony

Ne znam kakvi su Sony i koja im je cena, ali ako bih birao izmedju Hame i Unomata, izabrao bih Unomat, jer je hama mnogo vise plasticna igracka. Naravno ako hocete da platite vise tu je Manfroto, samo ne znam koliko je opravdana razlika u ceni, jer ne znam koliko su kvalitetni "jeftiniji" Manfroto-i
[ Abdee @ 26.01.2007. 19:18 ] @
Citat:
jer ne znam koliko su kvalitetni "jeftiniji" Manfroto-i

Veoma su kvalitni, ne mogu da se porede sa Unomatima, Hamama, Slikovima i slicnim...
[ Vole Domu @ 26.01.2007. 19:29 ] @
cak i u slucaju nekog jeftinijeg Manfrottoa i neke skuplje Hame?
http://www.sony.co.yu/view/Sho...rview&category=DCC+Tripods
a sony? kakvi su?
[ guru @ 26.01.2007. 22:22 ] @
Najjeftiniji manfrotto je bolji od najskuplje Hame :)
[ Vole Domu @ 26.01.2007. 22:57 ] @
a nije skuplji,,, ironija zhivota za manje para dobijesh bolje ime i bolji stativ!
[ NShappy @ 27.01.2007. 11:51 ] @
Hama je dobra i to ona najjeftinija za npr. držanje blica ili reflektora. Ali ove skuplje ne opravdavaju svoju cenu. Najjeftiniji Mnahfroto je bolji od bilo koje Hame.
[ dejanns @ 30.01.2007. 01:18 ] @
Pozdrav,
jos samo da ima negde da se kupi tih najjeftinijih manffroto-a bilo bi super. Svugde gde sam zvao ili nema ili se rasprodalo:-(
[ ventura @ 03.02.2007. 10:49 ] @
Isto pitanje, samo za Beograd :)

Treba mi stativ koji ću iskoristiti sada da snimim neke kratke video clipove sa Sony T50 aparatom (znači ništa specijalno) za potrebe izlaganja na sajmu, a nakon toga bog te pita dal ću ga ikad koristiti (nisam fan za fotogorafiju) ... Tako da pretpostavljam da će mi za tih sat-dva korišćenja biti dovoljan i neki najjeftinij čisto da ja za to vreme mogu izvoditi prezentaciju :)

[ Vole Domu @ 03.02.2007. 12:00 ] @
e ma uzmi hama star seriju,,, Jevtino do zla boga....
1500 din javi se na PP da ti kazem ako ne znas gde....
za to ce ti sigurno posluzziti
[ zlatko-kg @ 04.02.2007. 10:51 ] @
Unomat SVA-1000 oko 1400 din, bolji je od HAME

UNOMT SVA-900 oko 1100 din, sigurno nije losiji od hame

[ Toxic Flame @ 11.03.2008. 22:50 ] @
da pitam i ja neshto..

poshto mi treba stalak za snimanje videa..iz gore navedenog sam zakljuchio da mora imati fluid glavu. koje modele preporuchujete u nekom niskom cenovnom rangu?do nekih 30e eventualno do 50e?