[ hokilida @ 26.12.2005. 16:11 ] @
Posto u SCG mobilni operateri naplacuju po prenetoj kolicini podataka interesuje me da li neko zna kako da kontrolisem slanje i primanje podataka putem GPRS veze . Naime konektujem se na internet putem 063 mreze i imam pretplatu na astrasat sat.download. E sad, kako mi GPRS veza sluzi samo za slanje zahteva i sve je namesteno da skida preko proxy astrasata nije mi jasno da nakon 3-4 sata na netu imam protok preko GPRS konekcije i to preko 3MB upload i 2-3 MB download. Da li postoji neki softwer koji bi kontrolisao svaku konekciju ponaosob i branio slanje ili primanje podataka preko te konekcije . Hvala unapred na odgovoru!!!
[ Toma b @ 27.12.2005. 10:58 ] @
Nisi napisao kako uspostvljas GPRS vezu, ali predpostavljam da je u pitanju mobitel. U tom slučaju imaš program Vodafone Mobile Connect koji možeš skinuti sa Vip-ovih stranica http://www.vipnet.hr/cw/show?idc=9147233&idnews=222615 , iako je prvenstveno namjenjen korištenju sa VIP connect pcmcia karticama uredno radi i sa velikom većinom mobitela (nokia,sony,simens.......). Ja koristim isti program za konektiranje i provjeru protoka podataka a konektiram se putem mobitela uspostavljajuči edge vezu. Jedini je problem što je program težak oko 62MB :(
[ Miroslav Jeftić @ 27.12.2005. 11:37 ] @
Nisam siguran koliko je 'srećno' rešenje GPRS i jednosmerni satelitski internet; čak i da uspeš da zabraniš download preko GPRS, i dalje će ti ostajati nekoliko megabajta upload-a posle par sati (a možda i posle sat-dva, zavisi već za čega koristiš net), što je (bar meni) prilično skupo rešenje. Ako si u mogućnosti, više bi ti se isplatio wireless internet za upload ili čak i običan dial-up.
[ hokilida @ 28.12.2005. 09:13 ] @
Spajam se na net putem Samsung SGH-D500 i Bluetootha i radi dosta dobro. Da li taj program samo daje pregled protoka ili mogu i da kontrolisem protok.Sto se tice wirelessa trenutno nemam mogucnosti za tako nesto ( ko bi se zimi penjao po krovovima ) a i neko je u jednoj od prethodnih tema spomenuo da je GPRS idealan za sat. internet ( cak i sami ljudi iz astrasata to preporucuju na njihovom sajtu ).
Mada sada vise nisam siguran !
[ Miroslav Jeftić @ 28.12.2005. 20:41 ] @
Ne znam, meni to ne liči na idealno rešenje, tj. nije loše rešenje samo može vrlo lako da košta poprilično. Dovoljno je da imaš samo 1 mb upload-a na sat, pa da te to košta na kraju i više od 100 evra mesečno.