[ zorrome @ 29.12.2005. 07:36 ] @
Kako zaštiti aplikaciju od kopiranja na drugo računalo? Da li se itko s time susretao, pa bi molio neki dobar link ili savjet.
Uglavnom radim aplikaiju u C#, koju kada se instalira na jedno računalo treba zaštiti od "običnog" kopiranja na drugo.
Znači treba postaviti nekakvu zaštitu koja će uz pomoć ili ključa ili ID-a, ili čega već (npr. hardverske komponente) provjeriti da li je program bio već kopiran na neko drugo raćunalo i onemogućiti korištenje.
Potrebne su mi neke smjernice, savjeti itd....Od kuda početi, koje ključne djelove proučiti i što je bar za osnove zaštite bitno.
Hvala!
[ Miroslav Ćurčić @ 06.04.2006. 22:10 ] @
Do sada sam uglavnom ja instalirao (i održavao sistem) svojim klijentima pa sam koristio varijantu da pročitam datum BIOSa i njime kodiram jednu od češće korištenih konstanti u programu i tu vrednost čuvao ili u registry ili u cfg fajlu.

Ako bi se takav program pokrenuo u tudjoj mašini, dekodirana konstanta bi bila dugačija (zbog drugog datuma) i brzo bi dolazilo do pada programa.

A inicijalno postavljanje te konstante radim tako što posle instalacije pokrenem program i dvoklikem mišem na neki jedva vidljiv element forme (komplikujem sa Shift i Control) i time pozovem proceduru koja će iskalkulisati ispravnu vrednost i snimiti je.