[ Solution @ 30.12.2005. 00:24 ] @
Pozdrav svima i unapred srecna nova godina!

imam velikih problema sa sajtom koji sam napravio. Radi se o sajtu www.zaljubise.com. Sajt koji sam radio je izuzetno dinamican i zahtevan. Skoro svaki klik vrsi neki dogadjaj u bazi, pa je i zato doslo do problema. Koristio sam Visual Studio 2003 i MS SQL 2000 kao bazu. Problem najpre pravi hosting pa me interesuje da li neko ima neka dobra iskustva sa nekim hostingom koji podrzava moje zahteve. (ASP.NET 1.1, MS SQL 2000).

Drugo pitanje se odnosi na optimizaciju sajta. Ja sam kesirao sve strane koje su mogle da se kesiraju i pazljivo kreirao indekse nad najselektivnijim kolonama. Interesuje me da li imate iskustva sa drugim alatima osim Microsoft ACT koji trenutno koristim za testiranje opterecenja sajta. I koje su vase preporuke vezano za optimizaciju sajta.

Trece pitanje, posto svi koji hostuju i imaju u ponudi MS SQL bazu traze vecu sumu novca za hosting kako bi se odrazilo na perfomanse ako bi bazu prebacio na MySQL. Koliko dobro po pitanju perfomansi rade ASP.NET i MySQL. Na MySQL bi se prebacio iz razloga sto bih mogao da zakupim racunar samo za potrebe mog sajta. Znaci na tom racunaru bi se samo moj sajt izvrsavao. Posto je MS SQL veoma skup to bi bilo neizvodljivo.

Hvala unapred,
Vladimir[ Solution @ 05.01.2006. 00:34 ] @
Zar je moguce da niko nema iskustva sa pitanjima koja sam postavio. Stvarno bih zamolio nekog da mi pomogne koliko god je u mogucnosti. Svaki savet bi mi znacio.

A evo i jednog konkretnog pitanja. Kako bi radio ASP.NET i MySQL baza ako npr. jedna od tabela ima milion podataka. I sta koristiti za ispitivanje izvrsenja upita nad MySql bazom. Znaci sta je zamena SQL Profileru?

[ jablan @ 05.01.2006. 08:38 ] @
A šta je trenutno toliki problem? Sajt ti izgleda prilično jednostavno. Koja tabela ima reda veličine milion slogova?

Što se MySQL-a tiče, mislim da bi njegove skromnije mogućnosti bile sasvim dovoljne za takav jednostavan sajt, samo je pitanje koliko si duboko zaglibio u MSSQL tj. koliki bi ti bio problem da doradiš kood da radi i na MySQL. Za ekvivalent profajleru pitaj na forumu MySQL.
[ Solution @ 05.01.2006. 14:29 ] @
Citat:
jablan: A šta je trenutno toliki problem? Sajt ti izgleda prilično jednostavno. Koja tabela ima reda veličine milion slogova?


Pa samo izgleda jednostavno, a inace kada se pogleda koji se sve upiti izvrsavaju onda se sve komplikuje. Tabele koja cuva ocene ima skoro milion podataka.

Upiti koji se izvrsavaju nad bazom izgledaju ovako.

1. Najpre se prikazuje random osoba iz baze u odnosu na kriterijum koji korisnik zadaje
2. Ukoliko je korisnik logovan na sajtu u posebnoj tabeli se pamti svaka osoba koja mu se prikaze
3. Kada korisnik oceni prikazanu osobu, najpre se proverava da li je vec tog dana sa IP adrese korisnika data ocena. Ukoliko jeste ocena se ne racuna
4. Proverava se da li osoba koja se ocenjuje ukljucila u podesavanja, da mogu da je ocenjuju osobe suprotnog pola (ovo je napravljeno da bi osobe dobijale ocene samo od osoba suprotnog pola)
5. Opet se bira random osoba iz baze ali se izuzimaju sve osobe koje je tokom jedne sesije korisnik ocenio

To su upiti koji se desavaju samo prilikom ocenjivanja. A dnevno se oceni i preko 20.000 slika. Tada je i doslo do problema sa hostingom koji mi je iskljucio bazu.


[ jablan @ 05.01.2006. 14:58 ] @
Ne bih da se mešam u arhitekturu aplikacije, ali mogu da ti dam par sugestija:
S obzirom da su ti relevantne samo ocene date istog dana, nema potrebe da čuvaš sve ocene. Dovoljno je da za svaku sliku čuvaš prosečnu ocenu (ili zbir svih ocena) i broj koliko je dosad puta glasano. U tabeli gde držiš slike, tj. linkove na slike.

Imaćeš još jednu tabelu gde beležiš IP-jeve i slike koje su glasane sa tih IP-jeva. Ona ti služi za kontrolu duplog glasanja (koja nije savršena, ali ajde). Tu tabelu brišeš svaki dan. Tako svedeš milion slogova na 20k. Takođe eliminišeš i mučan upit na milionsku bazu koji filteruje po datumu.

E, da, umesto ACT probaj MS Web Application Stress Tool

[Ovu poruku je menjao jablan dana 05.01.2006. u 16:03 GMT+1]
[ Solution @ 09.01.2006. 15:42 ] @
Hvala na odgovorima,

ali ipak sada menjanje dizajna baze bi bio zaista problem. Prvi razlog je zato sto korisnik sada moze da vidi grafik dobijenih ocena. Na grafikonu vidi se prikaz za svaku ocenu pojedinacno. Drugo, na sajtu sam skoro dodao mogucnost koju sam nazvao Potencionalna spajanja. A to su osobe suprotnog pola koje su ti prolikom ocenjivanja dali 10 ili 9. Na taj nacin bi opet morao da belezim te ocene.

Meni je jedino palo na pamet da ubacim kesiranje. Sada ne znam koliko ce ovo doprineti, ali verujem da hoce. Napravio sam da se svake sekunde prikaze za dati filter svima ista osoba. Znaci u kesu dodajem podatke o jednoj slici i cuvam ih 1 sekundu.

Sada ako imam problema jedino sto mi preostaje jeste da promenim hosting. Pa ako neko zna dobar ASP.NET hosting neka slobodno preporuci.

Pozdrav,
Vladimir
[ jablan @ 10.01.2006. 08:22 ] @
Citat:
Solution: Prvi razlog je zato sto korisnik sada moze da vidi grafik dobijenih ocena. Na grafikonu vidi se prikaz za svaku ocenu pojedinacno.

I to može da se reši: tabela glasovi (idslike, ocena, broj) gde ćeš, kad korisnik glasa za sliku 123 i da joj ocenu 8, povećati polje broj za jedan u slogu gde je idslike 123 i ocena 8. Za ocene na slikama koje još nisu date, ne čuvaš slog uopšte. Tek kad joj se prvi put da ta ocena, napraviš slog i staviš broj=1.
Citat:
Drugo, na sajtu sam skoro dodao mogucnost koju sam nazvao Potencionalna spajanja. A to su osobe suprotnog pola koje su ti prolikom ocenjivanja dali 10 ili 9. Na taj nacin bi opet morao da belezim te ocene.

Valjda potencijalna spajanja, ne potencionalna spajanja.

Opet, mnogo je manje podataka ako beležiš samo ocene registrovanih korisnika.