[ lord Vader @ 01.01.2006. 20:06 ] @
| Ima li neko šemu nekih mini centrala. Znači da je nakačim na jednu ili više telefonskih linija i da može da se stavi nekoliko tel. aparata na nju i da postoji interkom između svih njih.
Ako neklo zna za nešto slično molio bih ga da piše. |
[ lord Vader @ 19.01.2006. 08:17 ] @
Javljajte se ljudi, nije valjda toliko teško pitanje?
[ guja011 @ 19.01.2006. 14:42 ] @
čini mi se da je bila jedna šema u elektoru. doduše za 1 ulaznu liniju.
pogledaću. uzgred, ti bi sve na tonsko biranje, jel?
[ whitie2004 @ 20.01.2006. 07:59 ] @
Definitivno tvrd orah za realizaciju. Mikro kontrolori nemaju dovoljnu procesorsku snagu, a sa ozbilnim procesorima je neisplativo raditi. Jeftinije ti je kupiti neki polovni komp i na njega nadogradjivati. Gledas da sto vise odradis programski, a lemis samo ono cemu si dorastao ... Ako nemas znanja o elektronici, postanskim standardima, kodecima, protokolima, nemoj ni da probas. Moja preporuka je da se prikljucis asterisk.org i odatle uzmes sve ono cemu nisi dorastao, a sam izaberes oblasti gde si car.
[ lord Vader @ 21.01.2006. 10:03 ] @
Meni ne treba neka prava centrala, rekao sam kućna centrala. Znači nešto prosto što može da preklapa signale sa raznih linija na razne telefone i da može da postoji interkom. Mene zanima hardversko rešenje, a ne softver. Znači nešto najprostije, ja ću posle da vidim kako da o isprogramiram.
[ lord Vader @ 21.01.2006. 10:04 ] @
Tonsko ili pulsno sve što postoji me zanima pa ću ja da izvadim iz svake šta mi odgovara. Ne mogu da nađem na guglu, ne znam kako da tražim.
[ alexa_pg @ 21.01.2006. 23:07 ] @
Neki Janez je pravio tel. centralu upravljanu racunarom. Ako sta pomaze, pogledaj mu rad u pdf formatu na
http://lsd.fe.uni-lj.si/Predme...orut/Telefonska%20centrala.pdf
[ lord Vader @ 22.01.2006. 09:21 ] @
Nije to baš ono što mi treba ali da takve stvari, najprostije konstrukcije. u svakom slučaju pomogao si mi alexa_pg.
Ako neko zna ovakve stvari ili bar kako da ih tražim na guglu.
[ motor @ 22.01.2006. 09:49 ] @
Evo šema internog telefonskog sustava na koju se može priključiti do četiri telefona.
Šema nije teška i vrlo jednostavno izgleda.
Šema,opis i princip rada dat je dole u rar-u.
[Ovu poruku je menjao motor dana 22.01.2006. u 10:51 GMT+1]
[ lord Vader @ 23.01.2006. 13:37 ] @
Još kada bi mogla da se prikači spoljna linija...
[ lord Vader @ 25.01.2006. 16:54 ] @
Dajte još ovakvih šemica
[ netman @ 26.05.2007. 17:26 ] @
Jeste da je prošlo dosta vremena,ali naleteo sam na ovo: http://wandel.ca/homepage/pbx.html.
Neverovatno kako je teško naći na netu šemu kompletne centrala, uglavnom su neka rešenja za internu komunikaciju po kući.
Bilo bi lepo da ovo pogleda neki iskusniji elektroničar i da prokomentariše.
[ netman @ 20.03.2008. 19:32 ] @
Evo šta se u Sloveniji pravilo i prodavalo 15 godina. Minijaturni uredjaj a ima vecinu osnovnih funkcija centrale.
Ima ugrađenu prenaponsku zaštitu na napajanju i vanjskoj telefonskoj liniji. Na samoj centrali nema nikakvih lampica, a jedini priključci su 3x RJ12: - prvi za priključak obične analogne vanjske POTS linije (standardnim telefonskim kabelom) - drugi za priključak prve analogne interne linije (glavne, br. 22, s koje se može centralu programirati), opet standardnim telefonskim kabelom - treći za priključak još dvije interne analogne telefonske linije (br. 33 na unutarnju i br. 44 na vanjsku paricu) - radi jednostavnijeg priključenja postoji i dodatna priključna kutijica odakle se dvije linije razvode, svaka svojim standardnim telefonskim kabelom Uz centralu dolaze i upute za programiranje, na par stranica. Funkcije koje se mogu programirati su jednostavne: - na svakom priključku dolazni pozivi zvone odmah, ili sa x zvona kašnjenja, ili uopće ne - sa svakog priključka se može ili ne može nazivati vanjske brojeve - centrala se može programirati tako da se sama javi na dolazni poziv, provjeri da li je s druge strane fax, automatski usmjeri na interni priključak na kojem je fax, a ako nije fax nastavi zvoniti na ostalim internim priključcima Međusobno se interne brojeve naziva s 22, 33 i 44 nakon čega treba čekati nekoliko sekundi prije nego počne zvoniti. Za biranje vanjskog broja ne treba birati ništa posebno, bira se normalno, a vanjske brojeve koji počinju s 22, 33 ili 44 treba samo birati dovoljno brzo tako da centrala odmah vidi da ima više od 2 znamenke i zna da je poziv vanjski. Vanjski se poziv, naravno, može prespajati na drugi interni priključak jednostavno, kratkotrajnim prekidom veze i biranjem internog broja te na kraju poklapanjem slušalice.
Ako neko ima istu a hoće da proda ili ako zna gde mogu da se kupe neki njihovi noviji modeli(Repar elektronika, Slovenija) neka javi na PM.

[ Sepa011 @ 20.03.2008. 20:15 ] @
Citat: netman: ....
Ako neko ima istu a hoće da proda ili ako zna gde mogu da se kupe neki njihovi noviji modeli(Repar elektronika, Slovenija) neka javi na PM.
postojii firma u Beogradu koja ima nesto tako:
http://www.symbolin.com/www/singleitem.php?id=371
[ gajagajic @ 20.03.2008. 20:45 ] @
Elektro br. 38 / 97 god.
[ netman @ 20.03.2008. 21:00 ] @
Znam za ove centrale što pravi Symbol, samo cena je malo nerealna. Za neke osnovne funkcije (kao sto ima ova slovenacka centrala) i 3-4 lokala, mislim da je realno do 50E!
Šta je tačno objavljeno u ovom broju Elektra?
[ kobac66 @ 21.03.2008. 07:16 ] @
Realno je vrlo sirok pojam. Onome ko je pravi je realna cena po kojoj je prodaje a onome ko kupuje je realna cena ona za koju mozes da kupis delove pa i manje od toga. :)
Davnih dana sam projektovao jednu malu sa tri lokala razmisljajuci i da je razvijem za dalju prodaju ali kada sam na kraju preracunao cenu delova, i sta sve vec ulazi u krajnju cenu shvatio sam da se apsolutno ne isplati pa je sve zavrsilo na mom stolu i na kraju u kuci gde je radila nekih 3-4 godine dok nisam uzeo isdn pa mi je postala nepotrebna.
Imala je ona svojih bagova i to ne malo ali s' obzirom da mi je to bio treci projekat sa mikrokontrolerima... Prvi je bio pali-gasi led diodu, drugi ogranicavac biranja a treci centrala, naravno sve pisano u asembleru. :)
Sve u svemu mislim da ti se samogradnja nikako nece isplatiti vec je mozda bolje da potrazis neku od centralica koje pravi Symbol ili cak neku Panasonikovu, cene su im prilicno pale a mozda mozes i neku polovnu da nadjes.
[ netman @ 21.03.2008. 17:27 ] @
Dobro, ja sam rekao da je 50 E cena koja je realna, ali sam samo imao u vidu sta se dobija za te pare. Opet da ubacim jedan link, ebay aukcija je u pitanju ali je proizvod nov: http://cgi.ebay.com/SOHO-PBX-P...eNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Sad uporedite mogućnosti ove centrale i mogućnosti Symbolove za 100E, jedini problem što je ova centrala malo daleko i na kraju dodje na isto kad se uračunaju transport,carina...
Kobac66, koliko para otprilike je u samogradnji centrala 1/4 i koje mogućnosti ima ta tvoja centrala (koliko para je ona :) ) ?
Da li si pogledao šemu na linku koji sam iznad postavio, kako ti se čini?
[ Tratincica @ 22.03.2008. 11:00 ] @
[ netman @ 23.03.2008. 20:45 ] @
Znam za tu centralu, to je najbolja šema(odnos mogućnosti i složenosti) koju sam našao za samogradnju, samo je pitanje da li funkcioniše.
Čini mi se da centrala nema mogućnost korišćenja interne linije dok se razgovara preko dolazne linije, to je po meni jedina veća mana.
[ kobac66 @ 24.03.2008. 08:18 ] @
Citat: netman:Kobac66, koliko para otprilike je u samogradnji centrala 1/4 i koje mogućnosti ima ta tvoja centrala (koliko para je ona :) ) ?
Mogucnosti su klasicne. Radjena je sa 16f84 i releima, prepoznaje tonsko i pulsno biranje, NEMA internu vezu kada se spoljna koristi (a i sta ce na centrali sa 3 lokala).
Radila je tako sto cim se podigne slusalica se izlazi na spoljnu liniju a ako se okrene broj lokala i saceka 5-6 sekundi onda se skida sa linije i zvoni pozvanom lokalu, osim naravno ako neko zove kada prelazi automatski na taj lokal a onaj sto zove ima muziku na cekanju. :)
Uradjeno je tako posto je prevashodno napravljena da razdvoji liniju na 3 lokala u kuci a interni razgovori su tek na drugom mestu.
Inace kada nema struje zvone sva tri lokala (to mi je bio jedan od prioriteta) direktno sa linije i to je radilo bas lepo cak i kada ima neki veci konzument struje zvona (a imao sam jedan takav sa kojim nije hteo da zvoni skoro nijedan drugi telefon paralelno vezan).
Sve je to imalo jedan veliki bug koji nisam nikada uspeo da resim a to je povremeno divljanje mt8870 koji je umeo da posalje kod na mikrokontroler kao da je neko pritisnuo taster iako nije tako pa da to mikrokontroler shvati da treba da prebaci vezu i onda... Problem.
Cena je bila svojevremeno nekih 60ak dem a sada pretpostavljam nesto malo manje eura pa je sve zbog toga a i zbog baga koji nisam resio palo u vodu.
[ netman @ 24.03.2008. 12:38 ] @
Jesi li na kraju ukapirao šta je bio problem sa tim bug-om?
Ako si raspoložen, kad već ne nameravaš da praviš i prodaješ, da postaviš šemu ovde, možda je jednostavnije rešenje od ovog rešenja iznad sa ATMEL-om.
[ kobac66 @ 25.03.2008. 13:34 ] @
Citat: netman: Jesi li na kraju ukapirao šta je bio problem sa tim bug-om?
Nisam nikada pronasao razlog. Povremeno se javljao i ja sam prvo mislio da je problem do bug-a u programu ali sam onda okacio ledice na linije od MT8870 do PIC-a i video da se zaista javlja taj signal. Zasto, kako... Ne znam a i odustao sam na kraju od svega pa me nije vise ni pogadjalo, a s' obzirom da je radila kod mene jedno 3 godine znaci da nije bio bas toliko cest problem.
Evo vam shemica i sve ostalo. Da bi je videli prebace vam Protel 98 ili noviji a da bi kompajlirali program MPLab.
Okacio bih ga i kao PDF ali protel ne koristim vec odavno pa ako ga neko koristi bilo bi lepo da shemicu prebaci i okaci ovde.
Sve je razvijano na tri racunara pa vise zaista ne znam gde mi je najsvezija verzija softvera i da li je shema koju kacim prava posto ne mogu da je vidim. Napominjem to zato sto sam imao varijantu sa pogresno vezanim kontaktima relea pa sam cak tako uradio i plocicu te sam posle morao da seckam vodove i mostim sto na duploj stampi nije nimalo zanimljivo.
Inace nemojte previse ocekivati posto je ovo moj pocetak rada sa mikrokontrolerima uopste pa je i program pomalo napravljen zbrda-zdola i samo je dodavano ono sto mi treba a nije nista oduzimano. ;) Takodje nikada ranije nisam video nijednu shemu male kucne centrale pa je sve ovo jednostavno skup ideja kako bi to trebalo da izgleda po mom misljenju a kasnije sam video da bi bilo pametno ponesto i promeniti ali takodje sam video i da u odnosu na neke druge i nije tako losa.
Uostalom evo je ovde sa napomenom da je ostavljam u "edukativne svrhe". ;)
S' obzirom da je to bilo vrlo davno ne pitajte me previse sta i kako... Zaboravio sam. :)
[ netman @ 06.04.2008. 20:10 ] @
Nije da izvoljevam ali ja nisam uspeo da otvorim fajl iz Protela. Ako je nekome uspelo bilo bi lepo da okaci verziju u PDF-u ili nekom drugom popularnom formatu.
[ kobac66 @ 09.04.2008. 10:04 ] @
Eto posle toliko godina moradoh da opet instaliram protel. :)
Ono sto nema na shemi je da rb7 ide na seriski port racunara na koji salje podatke od pozvanom broju u duzini razgovora.
[ netman @ 09.04.2008. 23:18 ] @
Hvala jos jednom.
Eto, sad ovde ostaju bar 2 seme od kojih mogu da se jeftino naprave funkcionalne centrale.
Uzivajte!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|