[ stalex @ 03.01.2006. 10:37 ] @
Sta mislite o ovom aparatu, Model je malo stariji i moze se naci za male pare, s obzirom da oma carl zais optiku i prave manualne kontrole *focus i zoom ring*
[ Nebojsa Milanovic @ 03.01.2006. 11:31 ] @
U celini je dobro zamisljen, ali lose realizovan aparat.

Nikad mi se nije nesto svidjao, a sada kada postoji jedan Panasonic FZ 30, mislim da zaista gubi smisao.

Prevelik (meni cak i ruzan ;)), sa previse suma, losom reprodukcijom boja, a hromatska aberacija UBIJA!

I Fuji S 9500 je znatno bolji od njega, a po meni i neki od starijih 8Mp prosumera.

Pre kupovine, razmisli zasto se moze naci za, kako kazes, male pare.
[ Zarko Silic @ 03.01.2006. 12:07 ] @
a R1 ?
[ maki101 @ 03.01.2006. 13:11 ] @
Po meni je R1 najbolji ne DSLR aparat na trzistu,
cak su fotografije bolje od najeftinijih DSLR sa standardnim objektivima
[ Abdee @ 03.01.2006. 13:40 ] @
R1 je tatica, koliko to jedan ne DSLR aparat moze da bude... To je prakticno odlican objektiv koji kad kupis dobijes aparat besplatno...
[ Nebojsa Milanovic @ 03.01.2006. 13:47 ] @
R 1 je sasvim druga, prakticno obrnuta prica, a utisak mi je ponovo podeljen.

Odlican kvalitet slika (cak i za DSLR okvire), izuzetan objektiv (moze se reci da samo on vec vredi celokupne njegove cene).

Prakticno kombinuje sve vrline prosumera + odlicna slika sa malo suma.

Medjutim, upotrebna vrednost je diskutabilna.

Idealan je za back-up aparat profesionalaca, to je van svake sumnje.

Ali da ga kupis kao jedini aparat, i da se pri tom ogranicis na samo 120 mm, prihvatis prilicnu sporost u odnosu na DSLR, relativno los fokus, mali bafer i ogromne dimenzije...tesko je na to se odluciti...

Mozda iznenadjuje, ali zakljucio bih slicno kao i za 828, ali ovaj put iz sasvim drugih razloga:

Odlicna ideja, slabija realizacija

[ stalex @ 04.01.2006. 21:03 ] @
hvala na odgovorima. Probao sam ga. I ja sam primetio da hromatska aberacija ubija kako ti kazes.
[ Zarko Silic @ 05.01.2006. 00:10 ] @
Hromatska aberacija kao posledica nedostataka leća se uglavnom otklanja softverski unutar samog aparata. Panasonik to radi odlicno a Sony vrlo skromno.
[ Nebojsa Milanovic @ 05.01.2006. 11:17 ] @
Hromatske aberacije se mogu suzbijati na tri nacina:

-specijalnim socivima unutar objektiva (npr. od Kalcijum-fluorita kao kod Canon L objektiva)

-poboljsanjem premaza na socivima (kao kod Canona G 6 u odnosu na G 5, isti objektiv je drasticno poboljsan)

-softverski - ovo samo najnoviji modeli imaju, ni jedan od starijih postojecih 8 Mp 2/3'' CCD prosumera nema takav vid njihovog ciscenja
[ Zarko Silic @ 05.01.2006. 13:08 ] @
Pozivajuci ce na znaje u struci ja prznajem samo onaj prvi nacin. Druga 2 nacina, bez obzira na rezultate su sarena laza, a primenjuju se iskjucivo iz ekonomskih razloga. Pravljene asferika i fluorita je mnogo skuplje nego "mazanje" i igranka sa softom.
[ Abdee @ 05.01.2006. 16:05 ] @
Drugi nacin nije sarena laza. Kod "digitalnih" objektiva se premazima moze postici dosta.