[ obradorriuss @ 03.01.2006. 19:31 ] @
Pozdrav,
tek sam instalirao linux SUSE 10.0 i automatski mi je instalirao sve drajvere (grafichku, shtampach, monitor.....) josh jedini problem mi je instalacija modema.
Modem je Rockwell HCF 56k PCI Speakerphone. Da li postoji nachin i koji da nadjem drajver za ovaj modem za SUSE 10.0 ? Nov sam korisnik linuxa i bilo bi pozeljno ako nije neka self-extracting datoteka sa self-instalacijom drajvera da mi napishete i uputstvo za instalaciju istog. HVALA
[ kraljevic marko @ 08.01.2006. 17:45 ] @
Pozdrav

Napravi neki novi email i ostavi na forumu poslacu ti. Kod mene se nije nesto pokazao taj modem ali to je najverovatnije zbog centrale okrecem 0 da izadjem medjugradsku sa atdp. Inace se inicijalizuje i okrece brojeve.
[ MladenIsakovic @ 08.01.2006. 19:31 ] @
Drajveri za modeme sa Connexant čipsetom (kakav je tvoj) za Linux ne postoje od strane firme koja ih proizvodi Firma "Linuxant" je napravila drajvere koje naplaćuje oko 15$. Postoji i besplatna verzija u *.rpm formatu (koju ti tražiš, dakle instalira se na dvoklik) ali ona je ograničena na maksimalnu brzinu 14.4 k, tako da ti modem radi, ali je praktično neupotrebljiv. Grupa ljudi, osudivši ovaj akt Linuxant-a kao protivan duhu slobodnog software-a, napisali su patch, kojim se može ukloniti to ograničenje, i dakle, obezbediti full 56k kapacitet. Driver treba da se patchuje pre instalacije, što ne može da se izvede sa driverom u *.rpm obliku, koji ti želiš. Dakle, ako hoćeš full brzinu, moraćeš instalirati drajver iz sorsa, zatim patchovati i tek onda instalirati. Sve što ti treba, možeš skinuti ovde, kao i uputstvo za instalaciju i patchovanje. Dakle, sa linka koji sam ti dao, skini sve, pročitaj, pa radi.
Srećno!

[Ovu poruku je menjao MladenIsakovic dana 08.01.2006. u 20:33 GMT+1]