[ savanah @ 05.01.2006. 09:00 ] @
jedna sam od korisnika wireless interneta.sada isti provajder nudi i kablovski internet po duplo nizoj ceni sto se tice tehnickog dela.mesecna pretplata je ista za isti protok. interesujeme da li neko moze da mi objasni prednosti i mane obe ove vrste ili ukratko koji je pristup internetu bolji wireless ili kablovski.unapred hvala
[ warlord @ 05.01.2006. 09:11 ] @
Ako je infrastruktura dobra, kablovski je bolji izbor. Da ne ulazim sad u tehnicke detalje, ali bilo kakav radio prenos (wireless) je podlozan sumovima i smetnjama svih vrsta. Kabl je ipak relativno kontrolisano okruzenje i daje "zahvalniju" atmosferu za rad.
[ savanah @ 05.01.2006. 09:32 ] @
da imala sam problema mada sam na 500-600 metara od predajnika sto je nista s obzirom da mi oni garantuju da s mojom antenom mogu imati prijem do 2 km!! mada mi se cini da i sam provajder tu nesto muva.kad god mi opadne protok ili cak i dodje do prekida veze, oni kazu da kod njih sve radi samo eto kod mene ne. i sve svaljuju na moj antivirusni program. kad se zalim malo vise sve proradi...znaci ti si definitivno za kablovski. da li ti koristis isti ili neku drugu vrstu veze...
[ broker @ 05.01.2006. 10:18 ] @
Kad dodje do zagusenja, nije mnogo bitno koji je medij koriscen.
[ ponline @ 05.01.2006. 12:53 ] @
Definitivno kablovski.

Kod wireless ma koliko god dobar signal bio, zagusenje dolaze veoma lako, narocito kod 802.11b, posto jedan AP moze da sluzi 5.5-6mb totalnog protoka, podelen medju korisnicima, a tek i limitiran broj paketa za sekund kojeg jedan mali virus moze da oduzima.

Mada ne znam realne brojke, ali verujem da totalni protok i broj paketa/secund je mnogo veci da se zagusi kablovska, a da ne pricamo o interferencijama koje su na otvoronom prostoru vece nego na kablu.

[ warlord @ 05.01.2006. 20:45 ] @
Citat:
broker: Kad dodje do zagusenja, nije mnogo bitno koji je medij koriscen.

Da, ali kablovski ima vecu propusnost, pa ga je teze zasititi. Naravno, ako se ne rade stvari kako valja i to ce dostici svoj limit.
[ savanah @ 05.01.2006. 23:06 ] @
sad ste me zbunili u totalu
[ savanah @ 05.01.2006. 23:07 ] @
ako sam dobro razumela kablovski ima bolji protok jer je kod wireless-a veca verovatnoca da ce biti smetnji