[ tdjokic @ 05.01.2006. 12:59 ] @
"Happy New Year! The first news item of 2006 is the announcement of the much awaited new release of KANOTIX" http://kanotix.com/

Radi se o KANOTIX 2005-04, koji je rodjeni mladji brat (dobro, mozda je brat od strica) Knoppixa, predvidjen je i za Live rad i za instalaciju na hdd i ima niz dobrih osobina, pa su cak i neke druge distribucije bazirane na njemu.

Ja sam ga skinuo, narezao na CD i probao kao Live. Sasvim slucajno, pokusao sam da se povezem dial-up vezom, pomocu Lucent modema, ni najnovijeg, ni previse starog - recimo 3 godine. Taj modem inace automatski prepoznaje nekoliko drugih distribucija - Mepis i jos par manje poznatih, a za Kanotix je do sada vazilo pravilo da treba pokrenuti jednu skriptu, jednostavnom komandom (1 red).

Za divno cudo, nakon sto sam upisao svoje korisnicko ima, pasvord i tel.broj provajdera, modem se glatko povezao!

Buduci da su u igri bili jos neki winmodemi - intel536 i smartlink, ko ima te modeme i moze da nabavi Kanotix, zamoljen je da javi rezultat - rade li i ti winmodemi odmah, bez pozivanja drajvera posebnom komandom!
[ calexx @ 05.01.2006. 14:07 ] @
Evo ja ga skidam pa ću da probam, u pitanju je prastari Lucent ali ću da ga probam na još nekim makinama. Još ako mi proradi skener .. eto meni zanimacije.
[ calexx @ 06.01.2006. 13:00 ] @
Evo za početak, uspelo je povezivanje modemom ali nešto nije dobro podešeno pa nema saobraćaja. Sada sam na kablovskoj vezi, bez problema sam se konektovao, idem preko sviča pa preko WebStar modema. Ono što sam pomenuo, skener, nigde ne mogu da nađem ali ima vremena za igranje. :)
[ tdjokic @ 06.01.2006. 13:43 ] @
Citat:
calexx: Ono što sam pomenuo, skener, nigde ne mogu da nađem ali ima vremena za igranje. :)
XSane je jedan program za skeniranje, ima jos neki. To potrazi i probaj, tu ce ga videti ili ne, ne treba traziti posebno skener. Jos jedan sam nasao - Kooka.

Sto se modema tice, ja moram da iskljucim napajanje ADSL modema (tako mi je najjednostavnije, da ne menjam nista po programima) onda on ne smeta obicnom, dial-up modemu. Mozda je nesto slicno i kod tebe u vezi kablovske, ali ti onda ni ne treba obican modem. Ako te bas zanima, ipak probaj.

Treba imati u vidu da kod obicnog modema treba podesiti IP dinamicku, ima tamo jos mislim gateway, to staviti default i DNS, to opet automatski, meni tako uvek radi.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 06.01.2006. u 14:58 GMT+1]
[ calexx @ 06.01.2006. 17:36 ] @
XSaneta nisam primetio, prvo sam pogledao ima li skenera a onda probao šta kaže Kooka ali ne vredi, jednostavno nema skenera i nema šta da pokrene. Kod drugih distribucija sam negde nalazio skener pa probao instalaciju ali nisam nešto uspeo, ovde (još) ne uspevam da nađem. E da, pod USB devices postoji hp scanner ali nigde više, najbitnije da se ne pojavljuje pod Kooka.
Nisam otkačinjao kabl jer je baš tada pukao SBB i nije išao ali je možda dolazilo do nekog konflikta. Lakše mi je da otkačim kabl iz sviča, to mi je bliže. Naravno da sam samo hteo da probam, mada mi je važnije da proradi ISDN a ne modem pa ću sledeće eksperimente da radim sa njim. Ipak, prvo bi valjalo da uradim instalaciju a ne da posle svakog restarta sve ponovo podešavam. Više mi odgovara neka puna varijanta mada sam do sada svašta pokušavao ali skener nije proradio.
[ homoludens @ 07.01.2006. 01:07 ] @
koji je to skener?
[ calexx @ 07.01.2006. 01:46 ] @
Već sam ga pomenuo, HP SJ2400C. Malo više sam napisao na http://www.elitesecurity.org/poruka/999179 pa ako neko ikako može da pomogne, možda se po ko zna koji put upustim u probu Linuxa.