[ Aleksandar Marković @ 06.01.2006. 22:48 ] @

Tokom 2006. godine još 60 škola u Crnoj Gori dobiće kompletnu opremu za informatičke kabinete, u kojima će biti instalirano više od 1500 računara.

U toku je, inače, opremanje i 35 osnovnih i srednjih škola računarskom opremom, čija je vrijednost oko milion i 200 hiljada eura. Ministarstvo prosvjete i nauke je, početkom decembra 2005. godine potpisalo ugovor o nabavci 1.050 računara i prateće opreme, a instaliranje novih uređaja trebalo bi da bude završeno ovih dana. Uporedo sa računarima, biće ugrađen video nadzor unutar škola, kako bi se obezbijedila i zaštita opreme.

- Ministarstvo prosvjete i nauke planira da do 2010. godine omogući informatičko opismenjavanje svih učenika u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, korišćenje didaktičkog softvera u nastavi, pristup Internetu, kao i obuku nastavnika i administrativnog osoblja. Opremanje još 60 škola računarskom tehnologijom je dio druge faze glavnog projekta razvoja informacionog sistema obrazovanja u Crnoj Gori (MEIS), koji predstavlja do sada najznačajniji projekat u ovoj oblasti. Nakon instaliranja računarske opreme u tim obrazovnim ustanovama, oko 85 odsto ukupne populacije osnovaca i srednjoškolaca u Crnoj Gori imaće mogućnost da se informatički opismenjavaju tokom redovnog školavanja, i da znanja iz mnogih nastavnih disciplina stiču i uz pomoć savremene informatičke tehnologije, kaže Ćazim Fetahović, pomoćnik ministra prosvjete i nauke i predsjednik Savjeta za uvođenje informaciono- komunikacionih tehnologija u obrazovni sistem.

Fetahović podsjeća da je u devetogodišnjoj osnovnoj školi predmet «tehnika i informatika» obavezan u petom, šestom i sedmom razredu. Trenutno se nastava realizuje u 20 osnovnih škola koje su prve ušle u reformu, i to u šestom razredu. Prije početka školske godine obuku je prošlo dvadeset nastavnika koji predaju novi predmet.

- U februaru će početi novi ciklus obuke za još 75 nastavnika i administrativnog kadra, zaposlenih u 35 škola u kojima se instalira računarska oprema. Značajnu pomoć Ministarstvu prosvjete i nauke pružiće kompanija «Majkrosoft», na osnovu ugovora o strateškom partnerstvu između Vlade Crne Gore i Majkrosofta, odnosno Memoranduma o razumijevanja između ovog ministarstva i te kompanije.http://www.elitesecurity.org/tema/119359

U crnogorskim školama trenutno 3.200 računara

U osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori trenutno ima 3200 računara, od čega je:
- 2.100 u osnovnim i
- 1.100 u srednjim.

U nastavi se koristi:
- 2.100 kompjutera, i to
- 1.400 u osnovnim školama i
- 700 u srednjim.
Na svakih pedeset učenika imamo po jedan računar ( u osnovnim školama je to 53, a srednjim 43 učenika po jednom komjuteru), dok prije tri godine, recimo, na jedan računar dolazilo je u prosjeku više od 150 učenika - Fetahović.

Pobjeda