[ tOwk @ 22.10.2002. 17:23 ] @
Pošto imam problema sa instalacijom FreeBSD-a 4.6 na jednom računaru, najverovatnije zbog lošeg USB kontrolera, a možda i PC card kontrolera.

Isti problem imam i sa starim FreeBSD 5.0-CURRENT od 20010530 čini mi se.

U svakom slučaju, gde mogu da nađem arhivu prekompajliranih jezgra za FreeBSD 4.6? Postoji li tako nešto??

Naravno, kompajlirao bih ga sam, samo nemam pristup nijednoj FreeBSD mašini, pa je malo nezgodno... Možda da probam da ga kompajliram iz Linux-a?

A ako ništa od pomenutog ne postoji ili ne može biti rešenje, ima li neko mogućnosti da kompajlira takvo jezgro (sve GENERIC - usb (ohci, uhci, u*) - pccard) i da mi ga ,,nekako'' dostavi?

Ako je možda moguće nekako naterati drajver za usb kontroler da se ne pokreće i ne vrši detekciju, iz /boot/loader-a, to bi bilo i najbolje, ali man stranica mi nije ništa pomogla.


Pozdrav

PS. Jedino sam uspeo da pokrenem kernel 3.5.1 bez problema, ali (pošto nemam tu celu instalaciju, već sam preuzeo /kernel sa web-a) on sadrži i svoj sysinstall, pa ne mogu da koristim onaj sa cd-a...
[ B o j a n @ 22.10.2002. 18:52 ] @
Hmmm ..... interesantno ...

Ako imas mogucnosti za visual config kernel-a, onda baci pogled na ovo:
http://www.freebsddiary.org/kernelchange.php

Ideja mi je dosla od obsd-ovog config(8) alata. Sa kojim mozes da ucitas kernel sa
Code:
 # config -e /image 

i onda
ukc> disable this
ukc> disable that
ukc> disable usb
i na kraju
ukc> quit
...

ps: stvarno ne mogu da zamislim kako to "ne mozes" da kompajliras custom kernel ... mora da su uslovi krajnje extremni L;)
[ tOwk @ 22.10.2002. 23:33 ] @
Stvar je malo složenija (ili možda jednostavnija?)

Ne mogu uopšte da pokrenem FreeBSD.

Pri učitavanju kernela, pri detekciji USB kontrolera i inicijalizaciji istog, zaglavi...

Uspeo sam da sve strpam na odgovarajuće ,,kriške'' pomoću jezgra iz FreeBSD 3.5.1 (on nema USB, pa radi), ali želim da koristim 4.6 (a i ne znam kako da izvučem samo kernel iz one njegove 3.5.1 budže koja sadrži i sysinstall i ceo osnovni fajlsistem za instalaciju).

Usput sam uspeo da poteram 4.0 release kernel koji sam skinuo davno, davno, ali i on zaglavi naknadno...

E sada, savet iz FreeBSD diary-a je lep i zanimljiv (i nadao sam se da postoji takvo rešenje), i imam u odgovarajućem fajlu USB_ENABLE="NO" (ili tako nešto), ali to ništa ne pomaže.

Možda je najbolje rešenje da nađem slobodnu mašinu i na nju turim FreeBSD, pa onda da sebi pravim kernel... a primetio sam na par mesta kako FreeBSD kritikuju Slackware kako dolazi sa 40 raznih kernela... E da je meni i FreeBSD takav :)))

A neko ko je imao isti problem kao ja (našao u nekim arhivama poruka), sa naravno istim USB kontrolerom, je prvo instalirao 3.5.1, pa radio update... neću valjda i ja tako???

Poz.

[ tOwk @ 22.10.2002. 23:50 ] @
E da, vizuelna i ,,expert'' konfiguracija kernela ne omogućava isključivanje usb-a... (može pccard, ali ni od toga nema ništa)

To sam naravno odmah na početku probao, ali nula... Zato nisam ni pomenuo, smatrao sam to ,,podrazumevanim'' :)


Ajde igraću se još malo, a ako neko ima negde kernel iz relativno nove 4.x serije koja nema usb, neka se ne stidi... Ma neka je i trojanac :)), ali da radi bar koji sat dok ne napravim svoj...