[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.01.2006. 23:48 ] @
Eto, ja nisam bio škrt na rečima u naslovu teme :)

Dakle, ADSL modem koji trenutno imam ima samo USB konekciju, što mi ne odgovara iz dva razloga..ne mogu da je delim sa drugim računarom u stanu i ne mogu da nateram modem da radi pod Linuxom.

Moram kupiti modem/router sa eth konektorom.

Citat:
BojanBG:Ako mislis da povezuješ više od jednog računara i da ti svi imaju izlaz na net nezavisno bez nekog ICS i sl. onda ti je ruter jedino rešenje. Moj ruter ima 4-portni switch tako da se nisam zamajavao sa tim usb/eth kombinacijama (pretpostavljam da trebaju i neki drajveri na usb kraju koje nisam ni dobio kao ni kabl :), možda bi radilo, nisam siguran. Najbolje da konsultuješ manual od uređaja koji planiraš da kupiš. Mada i dalje stojim iza onoga da za neku malu razliku u ceni uzmeš ruter sa 4x switchem i da zaobiđeš usb.


Znači, ADSL modem otpada, kao što sam mogao i pretpostaviti, jer samo router može da deli protok između 2 mašine (jesam u pravu?:).

I da skratim, ono što me zanima je, da li mi može poslužiti router koji ima samo po jedan eth i USB port, pa da taj eth kačim na latop (zbog Linuxa), a da USB kabl ide u drugi računar, na kome se vrti Win? Poenta svega je izbegavanje upotrebe switcha. Ili ne može, pa moram da kupim ili taj 1/1 router + switch ili router sa npr. 4 eth konektora.
[ Mister Big Time @ 08.01.2006. 03:00 ] @
Nisam siguran, ali trebalo bi da moze.... mada je glupo... da mu uzmes "oba" porta... i USB i Ethernet. Zasto je problem da uzmes i mali 5portni switch? I nakacis na taj router/modem sto ima bar 1 eth prikljucak....
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-:

Znači, ADSL modem otpada, kao što sam mogao i pretpostaviti, jer samo router može da deli protok između 2 mašine (jesam u pravu?.

Tako je... i ne samo na 2 masine vec na X masina.

Ili lepo odmah uzmes router za vise eth prikljucaka i gotovo...

[Ovu poruku je menjao Mister Big Time dana 08.01.2006. u 04:00 GMT+1]
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 08.01.2006. 03:50 ] @
Pa što je glupo..kad ima 2 porta, što da ne :) A, ako ni zbog čeg drugog, a ono jer je jeftiniji od router+switch kombinacije :)

Citat:
Mister Big Time:
Tako je... i ne samo na 2 masine vec na X masina.


Naravno, podrazumeva se.

Citat:
Mister Big Time:

Ili lepo odmah uzmes router za vise eth prikljucaka i gotovo...


E pa ja bi (ne bih se ovde natezao sa vama u 5 tema;), al' nema da se kupi u blizini:) A hoću i da bude D-Linkov :) I da ima male crvene i zelene lampice :) I da može da svira neku od božićnih pesmica :) Ako može i internet da mi radi, odlično! :)
[ Milan Andjelkovic @ 08.01.2006. 10:15 ] @
Nisam siguran, ali mislim da ne može istovremeno da se koristi i USB i Ethernet. Najbolje bi bilo da čujemo nekog ko je probao to da namesti.

Inače, možda možeš i sa modemom da povežeš više računara nezavisno, ali opet uz switch (zaseban ili integrisan). Naime, možda provajder nije ograničio broj simultanih ppp konekcija po nalogu, te bi samim tim mogao kroz jedan modem (bridge) da uspostaviš dve nezavisne ppp konekcije.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 08.01.2006. 10:53 ] @
http://www.sk.co.yu/2005/03/sktd17.html

Citat:
Svet Kompjutera:Ako ste, ipak, jedan od onih korisnika koji imaju dva kompjutera, a ne kupuje vam se ruter sa četiri priključka, rešenje dolazi u obliku rutera DSL-502T. Pošto ima jedan USB i jedan LAN priključak, ovo je idealno za povezivanje dva zasebna kompjutera na Internet. Kažemo zasebna jer se kroz uređaj ne ostvaruje LAN veza između računara povezanog na USB i računara na LAN priključku. Dakle, ovo je dobro rešenje za kućne potrebe kada nije neophodno imati povezane kompjutere. Naravno, ovakav način je ipak namenjen povezivanju na LAN svič, kao nadogradnja postojeće mrežne strukture u nekoj firmi. USB port služi isključivo za komunikaciju, a ne i za napajanje kao kod modela DSL-200. Struju dobija kao i DSL-504T, preko isporučenog ispravljača, a jedina razlika je u naponu. DSL-502T koristi struju od 9 V, dok se DSL504T napaja preko ispravljača koji daje 12 V.


To me je zanimalo. Znači može, ali oni nisu u internoj mreži :)
[ Mister Big Time @ 09.01.2006. 03:04 ] @
eto :)

Mada... opet je to stap i kanap resenje po meni... trulo da nemas LAN izmedju dva kompa... kad vec imas net... mada razliciti su ukusi ;)

[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 09.01.2006. 15:01 ] @
Ajde, doobro, kupiću i switch! :)

Ajd' sad samo jedan brz odgovor na brzo pitanje :) Zašto je bolje da uzmem router+switch (mora i switch, jer router ima samo jedan eth port) u odnosu na kombinaciju adsl modem + switch?

I šta je jednostavnije za podešavanje pod Linuxom? :)
[ Milan Andjelkovic @ 09.01.2006. 17:45 ] @
Bolje je zato što ruter može da rutira (pa i da NATuje), tj. može da uspostavlja ppp konekciju, odnosno terminiše IP vezu. Sve to modem jelte ne može.

Ruter je jednostavniji za korišćenje na Linuxu, jer sve što treba da konfigurišeš na OSu u tom slučaju jeste klasični LAN, ostatak konfiguracije se odvija na ruteru.

Inače, ne mora da znači da ti je neophodan i switch - neki ruteri imaju integrisan switch/hub, pa ti samim tim ne treba dodatni (osim ako nemaš veći broj računara).
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 09.01.2006. 20:22 ] @
Mhm..hvala.
Narucili robu za sredu,pa cu tad i kupiti router.

Jedini router koji imaju je pomenuti D-Linkov 502T, koji ima samo jedan eth port, pa i ako ima integrisan hub (a ne znam od kakve bi on koristi bio kad je samo jedan eth ulaz) ne moze mi posluziti kao switch, ako bih zeleo povezati 2 racunara preko routera na (a oba na eth..mada, kao sto sam rekao, ako bi jedan racunar isao preko USBa, onda ni radilo i bez switcha).

A pretpostavljam da kod UTP kabla ne bi trik posluzio neki spliter (da se na jedan kabl nastavljaju 2 kabla..kao npr kod telefonskog).

U prevodu, switch mi treba samo da bih i drugi racunar kacio preko eth-a (a samim tim i imao LAN).

Nadam se da ce sve biti u redu :)
[ Milan Andjelkovic @ 09.01.2006. 21:52 ] @
Kad sam rekao integrisan switch/hub, to je podrazumevalo više ethernet portova. Switch sa jednim portom i nije baš neki switch, da tako kažem :)

I da, ne postoji neki spliter za ethernet kablove (barem ne za cat5), za takve stvari se koriste upravo switchevi.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 11.01.2006. 19:12 ] @
Uzeo sam 502T i razocarao se po ukljucivanju. Jos nisam otkrio gde gresim, ali se ni na eth ni na USB nisam uspeo spojiti na net.

U routeru podesim parametre, ali neta nema. Iskljucio sam i Zone Alarm, ali nije ni do njega. Protok izmedju kompjutera i routera postoji, sto znaci da LAN radi, ali nema neta.

Ostaje jedino da proverim parametre i podesavanja routera. Mada sam sve uneo kako je napisano u bookletu Neobee-ja.

Jedino da proverim da li je autentifikacija PAP umesto CHAP..to nisam gledao :)

Inace je uredjaj ok. Malo skrnav interfejs..svi gifici u html-u su u sistemskoj paleti sa 256 boja..al radi posao, pa nije bas lepo za oko, al kad ga jednom namestim, valjda ga necu gledati cesto :)
[ Sasa Vitorovic @ 21.01.2006. 22:16 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic: Bolje je zato što ruter može da rutira (pa i da NATuje), tj. može da uspostavlja ppp konekciju, odnosno terminiše IP vezu. Sve to modem jelte ne može.

Ja imam 2 kompa ukljucena u switch.U switch je ukljucen i kabl.modem i moram reci da sve radi sjajno.Mnogi su pricali da je ruter OBAVEZAN,sto nije slucaj.Kod mene radi i bez rutera.
Sa oba kompa mogu istovremeno da idem na net,mada pouzdano znam da modem nema ugradjen ruter.Neko je ranije pomenuo nekakav bridge koji modem mora imati da bi podrzao vise simultanih konekcija.Da li bi mogao da dobijem dodatna objasnjenja u vezi tog bridge-a?
Hvala unapred.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.01.2006. 22:30 ] @
Ovde nisu pričali, jer nije bilo sporno da li će 2 kompjutera raditi na modemu i switchu ili ne, već zašto je bolje uzeti router :)

Modem i nema nikad ugrađen router, jer onda se to ne bi zvalo modem, već router :) Verovatno si mislio na switch, jer to onda ima smisla.
[ Milan Andjelkovic @ 21.01.2006. 23:12 ] @
Citat:
Sasa Vitorovic: Ja imam 2 kompa ukljucena u switch.U switch je ukljucen i kabl.modem i moram reci da sve radi sjajno.Mnogi su pricali da je ruter OBAVEZAN,sto nije slucaj.Kod mene radi i bez rutera.
Sa oba kompa mogu istovremeno da idem na net,mada pouzdano znam da modem nema ugradjen ruter.Neko je ranije pomenuo nekakav bridge koji modem mora imati da bi podrzao vise simultanih konekcija.Da li bi mogao da dobijem dodatna objasnjenja u vezi tog bridge-a?
Hvala unapred.

Tema je o ADSL modemima/ruterima. Ti koristiš pristupnu mrežu kablovskog operatera. Ima razlike. Same tehnologije su naravno vrlo različite, ali to nije naročito bitno za ovu priču. Konceptualno, kod obe tehnologije korisnik mora da ima bridge izmedju dva različita tipa linka, u tvom slučaju to je kablovski modem koji imaš i koji predstavlja posrednika izmedju njih - kablovske pristupne mreže i ethernet-a.
Praktično je ista priča kod ADSL-a. Razlika se ogleda u tome što se (kod nas makar) ponuda kablovskih i adsl provajdera uglavnom razlikuje po pitanju dodele IP adresa.

Tebi to radi dobro jer zadovoljava tvoje potrebe i provajder ti nudi mogućnost dodele više, vrlo verovatno privatnih, IP adresa. To je retko slučaj sa javnim adresama. Kada provajder dodeljuje samo jednu, javnu IP adresu, a korisnik ima posebne zahteve i želi da priključi više računara na net, ruter je neminovan izbor.

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 22.01.2006. u 00:14 GMT+1]
[ Sasa Vitorovic @ 22.01.2006. 22:49 ] @
Da,ali kad ja sa kompa 1 pristupam kompu 2 kojom putanjom se ide?
Komp1-switch-komp2 ili komp1-switch-kabl.modem-switch-komp2?

Ako je prvi odgovor tacan(sto je logicno)zasto ce mi bridge?Lokalni saobracaj ni ne dodje do modema.

Pozdrav.
[ calexx @ 22.01.2006. 23:42 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic:Razlika se ogleda u tome što se (kod nas makar) ponuda kablovskih i adsl provajdera uglavnom razlikuje po pitanju dodele IP adresa.

Tebi to radi dobro jer zadovoljava tvoje potrebe i provajder ti nudi mogućnost dodele više, vrlo verovatno privatnih, IP adresa. To je retko slučaj sa javnim adresama. Kada provajder dodeljuje samo jednu, javnu IP adresu, a korisnik ima posebne zahteve i želi da priključi više računara na net, ruter je neminovan izbor.

Bojim se da će ovo vrlo brzo da bude aktuelno i kod kablovskog interneta. Ovih dana je SBB slao mejlove u kojima kaže da će za koji dan da počne sa davanjem po jedne javne adrese umesto nekoliko privatnih. To znači da će ruter da postane obavezan ili da se eventualno koristi neki oblik ICS. Ja sam skoro kupio switch jer mi ne odgovara da svi idu na internet preko jednog ali sada moram da razmišljam o nekom drugom rešenju.
[ Milan Andjelkovic @ 23.01.2006. 13:38 ] @
Citat:
Sasa Vitorovic: Da,ali kad ja sa kompa 1 pristupam kompu 2 kojom putanjom se ide?
Komp1-switch-komp2 ili komp1-switch-kabl.modem-switch-komp2?

Ako je prvi odgovor tacan(sto je logicno)zasto ce mi bridge?Lokalni saobracaj ni ne dodje do modema.

Prva opcija je tacna. Za lokalni saobracaj ti je dovoljan switch, ali kako ces onda na net?
[ Vostoki @ 26.01.2006. 02:43 ] @
moj odgovor dexns: http://www.elitesecurity.org/tema/133295/3 i ujedno komentar na ovu temu.