Citat:
marko37: Mislim da grešiš, radi se o neelastičnom (tzv. plastičnom) sudaru, pošto zrno ostaje u drvetu. Onda se ne polazi od zakona o održanju energije, već impulsa. Znači

gde je

brzina metka,

brzina drveta i metka nakon pogotka. Sa tom brzinom dalje se može računati na način koji si predstavio, tj, kinetička energija drveta sa metkom biće

Palo je to i meni napamet ali... Ne možeš da koristiš zakon održanja impulsa u ovoj formi zato što imaš silu trenja koja zaustavlja kretanje drveta posle nekog vremena. Zakon održanja impulsa ti kaže:

. Problem je što ti nemaš zavisnost sila od vremena da bi ovo mogao da integrališ tako da sam morao da pretpostavim da gubitke energije prilikom deformacije i zagrevanja treba zanemariti da bi mogao da rešiš problem.
edit: Izvinjavam se lupio sam veliku glupost, ali ovo pišem iz rca u pauzi između predavanja (a i davno beše ta mehanika). Sila trenja je konstantna, ali ti je u svakom slučaju potrebno vreme zaustavljanja, koje u ovom trenutku ne vidim kako mžeš da izračunaš.
edit: Izvinjavam se još jedanput, ali radim napamet. Kada metak udari u drvo zalepiće se za njega i sistem metak+drvo će naslediti impuls metka tako da će važiti

gde je

brzina kojom je metak "cimnuo" drvo. Odatle imamamo

. Kako deluje konstantna sila trenja

, ona će usporavati drvo ubrzanjem

. Kako imamo onaj obrazac iz kinematike da je

gde je l dužina pređenog puta, a u našem slučaju konačna brzina v=0, imamo

, i onda posle zamene

i dobija se

. Radio sam napamet tako da se unapred izvinjavam zbog grešaka.
[Ovu poruku je menjao tomkeus dana 11.01.2006. u 11:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tomkeus dana 11.01.2006. u 13:15 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tomkeus dana 11.01.2006. u 13:16 GMT+1]