[ slavkot @ 10.01.2006. 18:20 ] @
Pozdrav, imam matičnu ploču chaintech (na njoj sam vidio integrisano kolo na kojem piše VIA VT8231) sa integrisanom zvučnom karticom CMI8738 koja bi trebala da podržava 5,1 sistem, međutim sa njom imam problema jer ne mogu softverski da posebno pojačavam svaki zvučnik sam za sebe i sumnjam da su pogrešni drajveri u pitanju. Nisam dobio orginalni cd sa driver-ima za matičnu ploču i za zvučnu karticu (zajebali me), nego sam dobio neku kopiju na kojoj se nalazi "VIA Chipset Driver" i "C-media Sound Driver" i prvo piše da moram instalirati "VIA Chipset Driver". Ovaj "VIA Chipset Driver" što sam dobion na cd-u je neki "VIA 4 In 1" verzija 4.43. Na internetu sam našao neki "VIA_HyperionPro_V500A" 7 in 1 i instalirao i opet sve isto radi, ništa se ne mijenja. Takođe sam našao nekakav drajver VT8231 koji bi navodno bio za ploču, ali ga ne mogu instalirati (tačniji opis ovog drajvera je VT8231/VT8233/VT8235/VT8237 Integrated LAN software package ). Isto tako na internetu sam našao drajver za ovu zvučnu karticu, ali opet sve isto radi kao i sa drajverom koji sam dobio na cd-u. Može li mi neko sad razjasniti šta je šta, za šta je šta, u kakvoj su vezi chipset i zvučna kartica i šta znači oznaka VIA VT8231 na integrisanom kolu na matičnoj ploči? |