[ miko.s @ 10.01.2006. 19:49 ] @
imam cellguard ups 1000 VA (800 w) (čini mi se relativno visokim switchover time-om - ali pustimo sad to). kad sam ga tek kupio uspijevao mi je dosta dugo napajati komp (30 min sa monitorom i svim dodacima tipa printer,zvučnici ili 45 min samo komp). nakon toga nekih 6 mjeseci ga nisam koristio, tj struja nije nestajala pa se baterija nije imala prilike prazniti. nakon toga sam primijetio relativno često punjenje baterije - vrlo česta škljocanja releja, kao i nagle under i over voltage. imam stolnu lampu sa štednom žaruljom, i kad je to radio, osvjetlila bi sobu kao da imam reflektor od 500 W. onda sam je par puta ispraznio do gašenja ups-a, i primijetio velik pad kapaciteta. iako sam nadogradio komp (stavio još 2 hdd-a, ati radeon 9800 aiw graficku, prescott cpu) ta nadogradnja ne bi smjela toliko struje trošit. sad mi komp na bateriji izdrži oko 9-10 min sa ištekanom svom periferijom. dakle samo komp je spojen na ups bez ičega. pokušao sam sa tzv oživljavanjem - ispraznit bateriju do kraja (do trenutka gašenja ups-a), pa opet punjenje, pa pražnjenje. i sa početne 4 minute dogurao na trenutnih 9-10. ali to je još jaaaako daleko od nekadašnjih 30.
ako netko zna približnu potrošnju komponenti, navest ću hardver, pa ako znate izračunat...
prije:
intel 845pesv matična
msi 450 w ps
intel p4 @2,4 ghz northwood
ati radeon 9200
1xhdd 80 gb
2x opt. drive
skystar 2
lcd 17''

sad:
gigabyte ga8ipe1000 matična
codegen 400 w ps
intel p4@2,4 ghz prescott
ati radeon 9800 pro aiw
3xhdd
3xopt.drive
skystar 2
lcd 17''

recite da mi ups nije u fazi crkavanja...
kad bih kupio novu bateriju (nije problem) bi to povećalo vrijeme rada na bateriji?
zahvaljujem se

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 10.01.2006. u 21:53 GMT+1]
[ dendic @ 13.01.2006. 16:17 ] @
pa zar se ne prazni baterija i bez potrosaca.valjda napon po celiji ne bi smio pasti ispod nekog nivoa.
[ dragancesu @ 14.01.2006. 14:26 ] @
Kod tebe je verovatno problem baterija ili elektronika. Sto znaci da bi neko trebao to da pogleda. Ako ce ti nesto pomoci, jedan prijatelj je imao relativno slican problem i na kraju se ispostavilo da je punjac baterija lose radio, promenjen je valjda jedan tranzistor i radi opet kao nekad.

Ono sto vidim da moze da ti skodi je printer prikljucen na ups, nije preporucljivo iz razloga sto povuce mnogo struje.
[ miko.s @ 14.01.2006. 22:32 ] @
ne, printer mi nije spojen na ups. mislim da je baterija izgubila na kapacitetu zbog neodržavanja. ni-mh i ni-cd ako ih se ne održava počnu kristalizirat. ma nema veze, kupit ću zamjensku. 80 kn mi nije teško dat...