[ miko.s @ 10.01.2006. 19:49 ] @
imam cellguard ups 1000 VA (800 w) (čini mi se relativno visokim switchover time-om - ali pustimo sad to). kad sam ga tek kupio uspijevao mi je dosta dugo napajati komp (30 min sa monitorom i svim dodacima tipa printer,zvučnici ili 45 min samo komp). nakon toga nekih 6 mjeseci ga nisam koristio, tj struja nije nestajala pa se baterija nije imala prilike prazniti. nakon toga sam primijetio relativno često punjenje baterije - vrlo česta škljocanja releja, kao i nagle under i over voltage. imam stolnu lampu sa štednom žaruljom, i kad je to radio, osvjetlila bi sobu kao da imam reflektor od 500 W. onda sam je par puta ispraznio do gašenja ups-a, i primijetio velik pad kapaciteta. iako sam nadogradio komp (stavio još 2 hdd-a, ati radeon 9800 aiw graficku, prescott cpu) ta nadogradnja ne bi smjela toliko struje trošit. sad mi komp na bateriji izdrži oko 9-10 min sa ištekanom svom periferijom. dakle samo komp je spojen na ups bez ičega. pokušao sam sa tzv oživljavanjem - ispraznit bateriju do kraja (do trenutka gašenja ups-a), pa opet punjenje, pa pražnjenje. i sa početne 4 minute dogurao na trenutnih 9-10. ali to je još jaaaako daleko od nekadašnjih 30. ako netko zna približnu potrošnju komponenti, navest ću hardver, pa ako znate izračunat... prije: intel 845pesv matična msi 450 w ps intel p4 @2,4 ghz northwood ati radeon 9200 1xhdd 80 gb 2x opt. drive skystar 2 lcd 17'' sad: gigabyte ga8ipe1000 matična codegen 400 w ps intel p4@2,4 ghz prescott ati radeon 9800 pro aiw 3xhdd 3xopt.drive skystar 2 lcd 17'' recite da mi ups nije u fazi crkavanja... kad bih kupio novu bateriju (nije problem) bi to povećalo vrijeme rada na bateriji? zahvaljujem se [Ovu poruku je menjao lancia88 dana 10.01.2006. u 21:53 GMT+1] |