[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:07 ] @
Evo odlučio sam da napišem jedno uputstvo kako instalirati Slackware 10.2.
Verujem da će mnogima koristiti! :)

Pre nego što počnete ne bi bilo loše da malo bacite pogled na: Slackware General Info

Slack 10.2 ima 4 CD-a, od kojih su prva 2 potrebna za instalaciju.
Na druga 2 CD-a je smešten source i ti diskovi nisu uopšte potrebni (za instalaciju).

Ako ste sa neta skinuli .ISO fajlove, postupak rezanja možete naći ovde (Windows - Nero Burning ROM).
Ako josh niste skinuli a planirate, preporuchujem vam: http://mirror.etf.bg.ac.yu/

Instalacija:
Butujte (boot) sa prvog diska. I pojaviće se:
( Napomena: Na slikama piše Slackware 9.1 (nisam našao druge slike), ali postupak je potpuno isti! )Ako koristite običan IDE sistem samo pritisnite enter i pokrenuće se standardni bare.i kernel. U README.TXT fajlu, koji se nalazi na CD-u, imate listu mogućih kernela (sa podrškom npr. za scsi...) koje možete izabrati.

Znači samo pritisnite enter da bi pokrenuli bare.i kernel, ili napišite ime kernela koji želite da pokrenete.

Kernel će se pokrenuti i sada će od vas biti zatraženo da se prijavite (log in) kao root:Znači samo ukucajte root i pritisnite enter.

Sada je potrebno izvršiti particionisanje diska. Ako su vam particije već sredjene (napravljene prethodnom instalacijom neke druge distribucije)
onda možete odmah preći na instalaciju komandom setup.
U drugom slučaju, ako želite izvršiti particionisanje diska, onda koristite komande cfdisk ili fdisk.

Particionisanje neću objašnjavati. Ako ste se već odlučili za Slack onda bi to trebalo već da znate :) Ipak možete pogledati:
http://www.elitesecurity.org/tema/94082 ili http://www.google.com/search?q=linux+partition

[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 11.01.2006. u 21:59 GMT+1]
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:08 ] @
Kada imate sve particije koje su vam potrebne pokrenite komandu setup.Ovo je glavni setup meni. Možete pročitati help ako želite, ili samo izaberite ADDSWAP ukoliko ne treba da izvršite podešavanja tastature zbog nekih razloga.


Napomena: Na slikama piše /dev/sda1 , sda2 ... Kod vas će da piše /dev/hda1 , hda2... ukoliko nemate scsi kao ovde. Znači ne dajte se zbunit ;)

Sada će instalacija pronaći swap particiju, formatirati (mkswap) i aktivirati je (swapon).

Posle toga instalacija prelazi na sledeći korak i vi treba da izaberete na kojoj particiji ćete da instalirate Linux.Kada ste izabrali treba da je formatirate (ako to niste učinili pre).Možete izabrati Format ili Check.Izaberite FileSystem. Ja koristim ext2 zato što je jednostavan i brz, ali vi možete da izaberete i ext3.U sledećem koraku samo "lupite" enter da bi izabrali standardnu vrednost (4096).

Ako ste napravili samo swap i root particije onda ste završili sa formatiranjem. Ali ako imate još neku linux particiju, onda moraju
biti selektovane, formatirane i morate im dodeliti mount tačke.

Kada završite dobićete sličan rezultat:Ako imate NTFS ili FAT(32) particije onda ćete biti upitani da li želite da ih "vidite" u linuxu.

I kada sve to lepo završite onda treba da izaberet odakle ćete instalirati Slack.Pritisnite enter da izaberete instalaciju sa CD-a (DVD-a). I pustite da se CDROM automatski detektuje.

U sledećem koraku treba da izaberete koje grupe paketa ćete da instalirate.Tu vam preporučujem da izaberete i paket KDEI ako želite da "kuckarate" slova kao što su: č ć š đ ... :)

Sledeće što treba da uradite je da izaberete promt mode.Ovde izaberite full ukoliko nemate neke "specijalne potrebe". Možete pročitati i help za više informacija.

I instalacija paketa počinje...U neko vreme tokom instalacije treba da ubacite i drugi CD.

Kada se to završi onda treba da instalirate kernel.Ovde izaberite cdrom.Sledeće što treba je da izaberete koji ćete kernel da instalirate.
Ako nemate scsi (kao na slikama) ili neki drugi poseban razlog onda samo izaberite bare.i
U README.TXT fajlu, koji se nalazi na CD-u, imate listu mogućih kernela (sa podrškom npr. za scsi...) koje možete izabrati.

Sledeće, treba da napravite (ili ne napravite :) boot disketu.Ovde vam preporučujem da napravite boot disketu, zato što može biti upotrebljena za startovanje linuxa ako nešto pođe naopako sa lilo-m (Linux Loader).

Sledeći korak je podešavanje modema.Ovde slobodno izaberite no modem ukoliko nemate neki hardverski :) Zato što većina (čitaj: nijedan) softverskih neće raditi bez drajvera ;)
Ako izaberete no modem ne znači da posle nećete moći da napravite /dev/modem simbolički link!

Ufff...kolko još ima :)

Sada treba da izaberete da li će se pokretati hotplug system. Ukoliko imate USB Flash ili nešto slično onda bi trebali da izaberete Yes.Kao što piše moguće su padovi sistema. Tako da odlučite sami da li želite ovo :) (Ja nisam imao nikakvih problema sa ovim)

E sad treba da se instalira LILO.Ako ne želite da se bavite kuckanjem onda samo izaberite simple i lilo.conf će se sam napraviti.

Sledeći korak je...Ovde izaberite 1024x768x256.

Nakon toga možete da unesete neka "extra" boot podešavanja (samo ako su vam potrebna).Tu možete samo da pritisnete enter.

Na red dolazi LILO Destination.Ovde bi trebalo izabrati MBR. Ali LILO može biti i na diskteti tako da je na vama izbor.

Sledeće što treba da uradite je da napravite simbolički link za vaš miš.Sledeće je GPM konfiguracija.Od ovoga nemate neku korist (ne radi ništa kod upotrebe miša u GUI), ali ako želite da da imate podršku za miš u konzoli,
onda možete izabrati Yes.

Kada ste stigli dovde, na red dolaze podešavanja vezana za vašu mrežu (ako je imate). Ovo neću objašnjavati zato što je relativno
lako, a i nisu svima isti parametri tako da... :)
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:10 ] @
Posle svega ovoga treba da izaberete koji servisi će da se uključuju prilikom podizanja sistema.Mnogi od ovih su neki serveri, i ako ćete vaš računar upotrebljavati samo kao radnu stanicu (workstation), onda ćete verovatno da
većeinu od njih da isključite. Možda ćete uključiti CUPS Print Server...

Sledeća podešavanja vezana su za sat i vremensku zonu.

Sada treba da izaberete Default Window Manager For X.Preporučujem vam KDE, ali vi možete sada ili kasnije izabrati i neki drugi.

Sada treba da unesete root šifru.Izaberite Yes i unesite novu šifru dva puta.

Instalacija je završena. Izaberite EXIT...... I izvadite CD iz CDROM-a. Nakon toga pritisnite ctrl+alt+del da restartujete vaš računar.
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:11 ] @
Posle restartovanja videćete LILO :)Izaberite Linux iz menija i ubrzo će od vas biti zatraženo da se "prijavite". Unesite root kao korisničko ime i šifu koju ste
podesili pri kraju instalacije.Prvo što treba da uradite je da napravite jedan lični nalog odnosno da dodate još jednog korisnika.
Potrebno je da kucate adduser.Ovde ćete za većinu opcija da lupite enter. Ako želite kasnije da promenite šifru, upotrebite komandu passwd.

Ako želite nešto da promenite oko Linux Loader-a onda otvorite /etc/lilo.conf iz nekog text editora. Na primer pico /etc/lilo.conf.Prvo što ćete verovatno promeniti je timeout. Po default-u stoji 1200, a to je 2 min. Onda će biti 10 = 1 sec.
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:12 ] @
Za podešavanje zvuka koristi se ALSA (Advanced Linux Sound Architecture).
Kao root kucajte alsaconf...Alsa će ispitati da li imate neku zvučnu kartu...Ponudiće vam da podesi modules.conf fajl za vas...Onda ćete videti jednu informacionu poruku...

Jačinu zvuka možete podesiti sa komandom alsamixer.

To bi trebalo da bude to što se tiče zvuka.
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:12 ] @
Pre nego što startujete X, potrebno je da se podesi. To ćete uraditi kucanjem xorgconfig kao root.

Napomena: U ranijim verzijama Slack-a umesto xorgconfig, koristilo se xf86config, zato na slikama piše XF86Config.Lupite enter i prvo sledeće pitanje se odnosi na protokol miša.Ako imate neki sa točkićem i koji se kači na PS/2 port, onda bi trebalo da izaberete 7.

Sledeće je...Ako ste vec napravili u instalaciji /dev/mouse link, onda možete slobodno da pritisnete enter.

Sledeće što dolazi je tastatura...Ako nemate neku od tastatura sa liste onda izaberite 1 (ili 3).

Sledeće je...Tu možete isto da lupite enter.

Sledeće što treba da uradite je da unesete neke informacije o vašem monitoru...... Kao što su rezolucija i refresh rate. Ovde morate biti vrlo pazljivi, jer ako pogrešite jednu sitnicu neće vam ništa raditi :PAko stvarno ne znate, i ne možete da pronađete u uputstvu monitora, onda izaberite nešto sigurnije kao 31.5 - 48.5.
Možete da izaberete i 11 i da unesete neku vrednost koja vama odgovara. Nemojte preterivati jer može da bude svašta. :)

Sledeće je vertical sync (refresh rate) monitora. Verovatno ste se sa ovim susreli i ranije.Opet možete izabrati vrednost koja vama odgovara.

Sada, treba da podesite video karticu.Pritisnite y i izaberite vašu karticu iz liste.Unesite redni broj i pritisnite enter.

Sada treba da unesete količinu memorije koja vaša kartica poseduje.Nakon toga treba da podesite i rezoluciju vašeg ekrana.Sada ovde možete i podesiti moguće rezolucije za odredjene modove boja. Ako želite nešto da promenite onda unesite redni broj moda...Ako unesete 432 imaćete 1024x768 ali takođe ćete moći da izaberete i ostale dve rezolucije.

Onda ćete biti upitani ovim pitanjem:Ovde slobodno možete izabrati n. Ako želite možete da probate za sebe i vidite kako to izgleda.

Sada pritisnite 2 da promenite rezolucije za 16 bit mod, i 3 za 24 bit mod. Kada ste završili pritisnite 4 da nastavite.

Sada treba da postavite Default color depth.Konfiguracija je sada završena i treba da sačuvate xorgconfig fajl.Unesite y. Ako unesete n bićete upitani da li želite da sačuvate fajl na nekoj drugoj lokaciji.

Neke dodatne informacije:Sada unesite startx, i pokrenuće se Default window manager koji ste izabrali prilikom instalacije.
Ako vam se monitor ugasi, onda verovatno niste lepo podesili refresh rate. Da ovo lepo namestite da radi, potrebno je da ugasite X,
pritiskanjem ctrl+alt+backspace, i da ponovo prodjete kroz xorgconfig podešavanja ili da upotrebite komandu xorgcfg -textmode.
Ova komanda vam omogućava da podesite xorg pomoću jednog vrlo praktičnog menija.


Ako imate miš sa točkićem onda bi trebalo izvršite sledeća podešavanja da bi vam to bilo u funkciji.
Potražite sledeći deo u /etc/X11/xorg.conf:Ovde treba da se dodaju 2 linije i da se skloni komentar sa "Resolution".
Prva linija koja treba da se doda:
Code:
Option "ZAxisMapping"  "4 5"

Ovo kaže da odvoji dugmicće 4 i 5 za scroll točkić.

Druga linija:
Code:
Option "Buttons"              "5"

Ova linija govori da vaš miš ima 5 dugmića. Odnosno levi dugmić je 1, desni 2, srednji 3, 4 i 5 su funckije scrolla - gore i dole.


Ako hoćete da imate, kao u drugim distribucijama linuxa, graphical logon screen (session manager) onda bi trebalo da podesite i
KDE session manager, KDM. Kao root ukacajte kdm i moći ćete iz menija da izaberete tip.
Ako želite da se startuje odmah nakon boot-a, moraćete da promenite the system's runlevel. U slacku, to je runlevel 4 da dobijete takvo ponašanje.

Da promenite runlevel potrebno je da izmenite fajl /etc/inittab.
Treba da promenite ovo...
Code:
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:

... U ovo:
Code:
id:4:initdefault:


You can download this howto on http://www.elitesecurity.org/poruka/1014820 :)

[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 16.01.2006. u 14:59 GMT+1]
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 18:14 ] @
Ovo bi bilo dovoljno da koristite vaš Slackware Linux. Nadam se da će mnogima koristiti.
Ako imate neki problem PRVO RTFM i/ili UTFG i naravno koristite pretragu foruma, a ako ništa ne pomogne od ovoga,
onda možete da pitate ovde na forumu :)

Žao mi je onih koji imaju dial-up i softverske modeme (kao ja na kompu gde mi je instaliran Linux), jer ćete morati malo više da se pomučite oko instaliranja drajvera,
a možda ih nikad i nećete instalirati ili ćete ih instalirati a neće raditi ništa. :(

Nadam se da će moderatori da postave ovu temu kao TOP.

p0z ppl...
[ P4nt0s @ 11.01.2006. 18:28 ] @
Odlican HOWTO, ako nekog zanima da downloaduje jedan slican ovome neka ode na moj sajt www.geocities.com/p4nt0s i neka downloaduju instal Slackwere.zip samo sto je moj bez slika jer sam se ponadao da cu naci novije od ovih, ali nisam uspeo. Zasluzuje ovo da ode u TOP.

Ako ima neko slike za instalaciju SuSE distroa neka kaze imam na srpskom HOW to, ali samo tekst. Moze se videti na mom sajtu fajl instal SuSE.zip

[Ovu poruku je menjao P4nt0s dana 11.01.2006. u 20:02 GMT+1]
[ mulaz @ 11.01.2006. 19:30 ] @
odlicno odlicno :)

a za one koji nece da citaju man stranice i googlaju.. bolje ni da ne instalirata slacware :)
[ 1r0nM4n @ 11.01.2006. 21:23 ] @
Hvala na pohvalama ;)
Uradicu i download verziju. Shta predlazete HTML ili PDF format?
Jel treba neshto da se doda, ili da se ukloni ako je suvishno??

p0z
[ RooTeR @ 11.01.2006. 21:45 ] @
Bolje mozda pdf, zbog shtampanja :)
[ urke @ 11.01.2006. 22:01 ] @
Svaka čast majstore! Za download uradi i PDF i HTML, ljudi vole različite stvari :)
[ vertex @ 11.01.2006. 22:58 ] @
Moram da kazhem kolegi SVAKA CHAST
mene bi, keve mi, mrzelo sve ovo da pishem :)))
@Vaske - Za dl bolje stavi pdf, bolje je :)
[ panorama011 @ 12.01.2006. 00:25 ] @
Ovo je stvarno super, svaka cast autoru!
Vec duze vreme planiram da instaliram slackware, ovo ce mi definitivno pomoci.
Imam samo jedno pitanje, da li ce mi se automatski u bootloaderu videti i Windowsi koji su instalirani na masini (posto ih cale i sestra koriste, pa ne bih da ih zeznem)?
[ Miroslav Strugarevic @ 12.01.2006. 00:30 ] @
Odličan HOWTO. Sve pohvale za trud i od mene ;)
[ 1r0nM4n @ 12.01.2006. 12:01 ] @
Citat:
panorama011:Imam samo jedno pitanje, da li ce mi se automatski u bootloaderu videti i Windowsi koji su instalirani na masini (posto ih cale i sestra koriste, pa ne bih da ih zeznem)?


Naravno... Kod instaliranja LILO-a izaberi simple i sve će samo da se sredi.
Ako ti ne bude bio Windows u meniju (ali to je malo verovatno da će da se desi) onda možeš da ga dodaš ručno.... pogledaj poslednju sliku (donji deo slike) u delu 4.

p0z

[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 12.01.2006. u 13:03 GMT+1]
[ tdjokic @ 12.01.2006. 13:04 ] @
Citat:
1r0nM4n: pogledaj poslednju sliku (donji deo slike) u delu 4.

Ja trazio to da odgovorim coveku, pa nisam nasao. Dobro, nema veze, ali da napomenem da se nakon svake promene lilo.conf, mora uraditi komanda lilo, kao root, da bi se promena aktivirala (naravno, novi lilo.conf treba da se Save :-) ) , sto kod Gruba nije slucaj. Ljudi to po nekad zaborave, pa promene "nigde nema".


[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 12.01.2006. u 14:05 GMT+1]
[ r3ct0r @ 12.01.2006. 14:11 ] @
Svaka cast !!

Stvarno lepo uradjeno, sve pohvale ...
[ panorama011 @ 12.01.2006. 15:25 ] @
Hvala ljudi na odgovorima, sjajni ste! :)
[ 1r0nM4n @ 12.01.2006. 19:10 ] @
Citat:
panorama011: sjajni ste! :)

Znamo :))

Za dl bice i jedno i drugo :)
Poshto cu prvo da napravim HTML (odnosno uradio sam vec 1/3) pa cu onda da prebacim u pdf....

p0z
[ 1r0nM4n @ 16.01.2006. 11:12 ] @
Evo ppl i download verzije :)

PDF[Size: 1,12 MB (1.182.468 bytes)]:
http://www.aureus-rector.net/1r0nM4n/slackware/pdf/

HTML (jedna velika strana):
http://www.aureus-rector.net/1r0nM4n/slackware/html/

HTML online(podeljeno na više strana):
http://www.aureus-rector.net/1r0nM4n/slackware/online/

Statistika:

Broj prikaza PDF:
Broj prikaza HTML:
Broj prikaza HTML online:


[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 16.01.2006. u 12:19 GMT+1]
[ bobzilla @ 19.01.2006. 00:41 ] @
Hehe... Bas pre dve nedelje sam instalirao Slack... Nije mi ni trebao jedan takav vodic... Ali sigurno da ima i onih kojima treba. ;)

Dodao bih jos nesto, ako mozes i zelis da ubacis. ;) Pri instaliranju kernela, mozete instalirati kernel 2.4.31 sa prvog CDa ili 2.6.13 sa drugog. U zavisnosti koji kernel zelite da instalirate, kada vas setup upita za disk sa kernelom, ubacite odgovarajuci disk.

Za sada toliko. :) Samo kazi da li mogu da postujem dodatke, ispravke i sl. Ima toga jos. ;)

Poz. ;)
[ bobzilla @ 20.01.2006. 03:02 ] @
>
Bobzilla napisa:
>>Dodao bih jos nesto...

Kah, kah... Lupio sam i ostao ziv. :') Nije moguce na taj nacin
instalirati 2.6... Tek naknadno, nakon instalacije Slacka je moguce
instalirati i 2.6. Nalazi se na drugom disku u poddirektorijumu /kernel.
Izvinjavam se na dezinformacijama. ;)
[ BojanBG @ 20.01.2006. 03:37 ] @
Koliko se sećam može prilikom bootovanja CD-a da se odabere 2.6 kernel tako što se otkuca test26.s (čini mi se da je ovo).

p0z
[ tdjokic @ 20.01.2006. 13:57 ] @
http://www.slackware.com/announce/10.2.php

For those Slackware users
who are anxious to try the new 2.6.x kernel series, it is fully
supported by the system. A precompiled Linux 2.6.13 kernel, modules,
and source code are provided (along with complete instructions on how
to install the new kernel). A bootable 2.6.13 kernel ("test26.s")
with support for most SCSI, RAID, and SATA controllers is integrated
into the installer.
[ bobzilla @ 22.01.2006. 00:48 ] @
Može da se bootuje, ali se ne instalira čak iako odabereš full installation. Instalacija se vrši ručno nakon prethodne instalacije sistema (posle prvog boota. Paketi se nalaze na disku2 u diru /linux-2.6.13
Moja preporuka je instalacija kernela, sourcea i alse... Ostale pakete mozete da zanemarite.

Inace, za one koji ne znaju... Instalacija paketa u Slacku:
Code:
installpkg imepaketa


Inace svi Slackovi kerneli su kompajlirani za 486. Tako da za odredjeno poboljsanje performansi preporucujem da prekompajlirate kernel za vas procesor. Ako koristite 2.6.x preporucujem i:

Processor type and features -> Preemption Model -> Preemtible Kernel
Processor type and features -> Timer frequency -> 1000 Hz
Device Drivers -> Block Devices -> IO Schedulers -> CFQ I/O scheduler

Ako ne znate kako se kernel kompajlira iz sourcea pogledajte neki HOWTO. Mislim da toga ima i u lepljivoj na ovom podforumu.

[Ovu poruku je menjao bobzilla dana 22.01.2006. u 01:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao bobzilla dana 25.01.2006. u 18:18 GMT+1]
[ urke @ 23.01.2006. 07:59 ] @
E sve je to lepo, ali skrećete sa teme - default instalacija.
Ja se recimo ne sećam opcija pri default instalaciji jer već dugo samo povremeno radim upgrade na current Slackware-a, stavio sam GRUB, dodao gomilu third-party paketa i alata da to više nije Slackware standard :) Ali to već spada u Slackware moding :)

I da, sad se setih. Jednu stvar treba napomenuti. Ako se izabere učitavanje framebuffer-a, nove verzije NVidia drajvera neće uopšte raditi, a starije (.4* i .5*) verzije će često praviti probleme pri izlasku iz X-a. Posebno se na tim starijim verzijama javlja problem sa TV izlazom - kada je TvinView aktivan pri izlasku iz X-a mašina se skroz smrzne i potreban je hardverski reset. Zato, ako imate „lepog pingvina” pri dizanju Slakcware-a, očekujte probleme sa NVidia drajverima.

[Ovu poruku je menjao urke dana 23.01.2006. u 09:06 GMT+1]
[ stex @ 27.01.2006. 07:48 ] @
Instalirao sam slackware ali nisam lilo, jer sam vec imao grub instaliran. Sada pri startovanju slackware-a, dobijam obavestenje kako bi trebao da u lilo podesim da mi root particija bude read-only i za nastavak da pritisnem enter. E sada kako to u grubu da podesim, gledao sam neku dokumentaciju za grub i nisam nasao da ima ta opcija.
[ NtC @ 04.02.2006. 16:42 ] @
@1r0nM4n
Stvarno svaka cast za ovaj HOWTO sto (tvrdis) da si sam napisao. Jedino je malo zalosno sto ti lik sa drugog sajta krade tekstove i slike.... ooops vidi, nisam ni primetio.... on je ovaj howto napisao 01-16-2004, 06:28 PM....

Sledeci put kad prevodis nesto, makar napisi izvor ili bilo sta sto se odnosi na autora teksta:
http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?postid=311808

[Ovu poruku je menjao NtC dana 04.02.2006. u 18:24 GMT+1]
[ Gojko Vujovic @ 05.02.2006. 10:42 ] @
Skroz bi ok bilo da si rekao da prevodiš howto i da si za to pitao originalnog autora, verujem da ne bi imao ništa protiv da se njegov tekst prevede.

Ovako ispadne krađa, ne znam što ti to treba... :/
[ 1r0nM4n @ 06.02.2006. 19:33 ] @
Molim?!

Evo da Vam objasnim...
Došao sam na ideju da napišem HOWTO i pre nego što sam počeo da pišem sakupljao sam sa neta razne textove, slike, informacije itd... Medju tim pretragama naleteo sam i na gore spomenuti sajt. Nije mi bila namera ništa da "ukradem" i da tek tako prevedem. Slike sam uzeo zato što su vrlo dobre. Inače, ja jesam pročitao taj text na gore spomenutoj strani, čisto da vidim kako se piše neki HOWTO (pošto nikad nisam pisao isti). I ne možete sada, ako napišem HOWTO i Vi nadjete neki sličan (logično će da bude sličan ako je ista tema opisana) i da kažete:
Citat:
Ovo je ukradeno!
Ako ćemo tako mogu da Vam nadjem bar 5 takvih istih na [es]-u a da ne pričamo na netu!

Stavrno mislim da ovo nije opravdana optužba, i ne vidim razlog zašto je tema skinuta sa TOP liste. Pravo da vam kažem meni je svejedno da li će da bude ili ne, ali olakšajte drugim korisnicima da je lakše pronadju i da lakše instaliraju Slackware. Jer mislim da HOWTO koji sam napisao nije uopšte loš...

Toliko od mene.
p0zdrav
Nenad Vasić

p.s. Ako Vam smeta ovaj HOWTO, slobodno ću da ga obrišem sa [es]-a!

[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 06.02.2006. u 20:39 GMT+1]
[ malisha @ 06.02.2006. 19:41 ] @
napisati i prevesti nije isto!

svaka cast na trudu, ali treba biti posten i priznati da to ipak NIJE samostalan rad od nule, vec klasican prevod.

mislim sta sad.. ja prevedem ovde man stranicu od bilo cega.. i kazem: evo ovo sam JA NAPISAO! ne.. nego sam samo preveo...

nadam se da umes da pojmis razliku.
[ downer @ 06.02.2006. 19:44 ] @
Mislim da je dečko donekle u pravu, pa nije preveo od reči do reči, samo je koristio pomenuti sajt kao referencu. Uzeo screenshotove - pa šta?

Dobro, možda je trebao da javi originalnom autoru, ali to ne umanjuje vrednost dokumenta i zaista mislim da bi trebalo da se vrati u top teme.

@1r0nM4n
sledeći put navedi izvor, poštenije je.
a i možda da baciš pogled na GPL :Pedit: gramatika

[Ovu poruku je menjao downer dana 06.02.2006. u 20:45 GMT+1]
[ 1r0nM4n @ 06.02.2006. 19:56 ] @
Citat:
downer: a i možda da baciš pogled na GPL :P


Pročitao sam ja GPL, ne brini....
A ako nisi primetio da sam ga okachio i na net pored ovog HOWTO-a:
http://aureus-rector.net/1r0nM4n/slackware/gpl.txt

A ako si mislio da bacim pogled na GPL zbog "kradje" sa gore pomenutog sajta, samo da ti kažem da ni jedna slika, reč, rečenica... nije stavljena pod ni jednu licencu!

[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 06.02.2006. u 20:58 GMT+1]
[ downer @ 06.02.2006. 20:13 ] @
većina HOWTO-ova nastaje slobodnom interpretacijom ili prevodom nekog drugog dela. Npr. onaj sporni HOWTO (za koji se veruje da ga je gvozdeni ukrao) je dobrim delom "inspirisan" SlackBookom.

[ tarla @ 06.02.2006. 23:40 ] @
i onda je svizac zamotao cokoloadu
[ _pikachu_ @ 19.02.2006. 22:20 ] @
E, ova tema stvarno treba da bude TOP. Ja sam bash hteo da postavim temu o problemima koji sam imao sa instalacijom Slackwer-a danas, jer mi nije radio 'xconf' posle instalacije, kad ono treba druga komanda. A naishao na ovo uputstvo tek na trecoj stranici! Moze da se preimenuje u "HOWTO Instalirati Linux" i da se tu stavljaju samo ovakva uputstva za instaliranje raznih distribucija na srpskom.
[ Miloš Baić @ 20.02.2006. 01:08 ] @
Citat:
downer: Mislim da je dečko donekle u pravu, pa nije preveo od reči do reči, samo je koristio pomenuti sajt kao referencu. Uzeo screenshotove - pa šta?

Dobro, možda je trebao da javi originalnom autoru, ali to ne umanjuje vrednost dokumenta i zaista mislim da bi trebalo da se vrati u top teme.
[Ovu poruku je menjao downer dana 06.02.2006. u 20:45 GMT+1]


Slažem se i trebalo bi vratiti u TOP što pre zarad svih ljudi Linux zajednice, posebno Slack zajednice!!!
Pozdrav svima....
[ tarla @ 20.02.2006. 13:53 ] @
recimo ja ne volim previse top tema. moram da skrolam do pola da nadjem svjez materijal :)

predlazem da se stavi jedna top tema sa samo jednom izjavom.
"Koristiti pretragu"

i nece biti problema.
[ pisac @ 27.02.2006. 15:29 ] @
Jedna ili par top tema sa linkovima ka odgovarajućim temama.

A pretraga je inače loša, nema napredne opcije pretrage (datum, AND-OR...) ili bar nisu dokumentovane, iskače mi bezbroj poruka iz jedne teme umesto samo link ka toj temi, itd...

Retko nalazim ono što mi treba kroz pretragu ovog sajta. Češće mi se dešava da mi gugl pokaže mnogo preciznije na temu na ovom sajtu koja sadrži to što mi treba.
[ tdjokic @ 27.02.2006. 23:49 ] @
Citat:
pisac:A pretraga je inače loša, nema napredne opcije pretrage (datum, AND-OR...) ili bar nisu dokumentovane, iskače mi bezbroj poruka iz jedne teme umesto samo link ka toj temi, itd...

Retko nalazim ono što mi treba kroz pretragu ovog sajta. Češće mi se dešava da mi gugl pokaže mnogo preciznije na temu na ovom sajtu koja sadrži to što mi treba.

Sa pisac-em se cesto ne slazem, ali u ovom slucaju se SLAZEM 100%. O tome sam mnogo razmisljao - mozda je to pretraga prilagodjena nekim strucnijim korisnicima, koji znaju neke komande koje ja kao obican smrtnik ne znam, ali mi je ova ovde pretraga definitivno najteza i najgora od svih foruma koje posecujem. Mozda ce me opet neki korisnici i / ili moderatori proglasiti lenjim, glupim, sta bilo, [sto je mozda istina], ali ipak ostaje cinjenica da se ja, takav kakav sam, lakse snalazim na drugim forumima. Ima i tamo varijanti, nisu ni oni svi isti i jednako user-friendly ali generalno gledano, lakse se snalazim. Google takodje cesto brze i lakse pomogne.
[ the_Zak @ 28.04.2007. 14:21 ] @
Dali neko ima one PDF i HTML tutore za instalaciju Slackware, sto su bili okaceni za pregled, jer vise ne rade ti linkovi.

Ako ih neko ima, bili bi mi od pomoci.
Hvala.

[Ovu poruku je menjao the_Zak dana 28.04.2007. u 15:37 GMT+1]
[ fade @ 28.04.2007. 14:51 ] @
Dao sam ti link za originalni tekst temi vezanoj za cs, no
http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?postid=311808

i ako ti je prvi put da install slackware , uzmi i zapisi na list papira,tako sam ja ,i proslo bez problema, inace mislim da deo vezan za mount nije bas lepo opisan, znaci mountujes u /mnt/ i tu dodajes particije ,npr /mtn/c-disk il /mnt/d il kako vec hoces.

[Ovu poruku je menjao fade dana 28.04.2007. u 16:15 GMT+1]
[ 1r0nM4n @ 09.05.2007. 22:56 ] @
Kako vreme brzo prolazi..

@the_Zak, http://www.irondev.net/slackware/
[ arcusX @ 07.06.2023. 22:11 ] @
Evo mene, vratio sam se prvoj ljubavi - Slackware-u :)

Ne bih ništa prevodio, ostavio bih sve ovako kako je - delimično prevedeno... ustvari kolko vidim ništa nije prevedeno... ali bih preveo samo datum u gornjem desnom ekranu, na srpski, latinica - ćirilica... sve jedno... Samo da nije engleski...

Zna li neko kako to da izvedem