[ Filip Strugar @ 12.01.2006. 09:35 ] @
Ne, ne planiram da patentiram nista, nego me interesuje jedna stvar: secam se da je karmak imao problem sa creative labs-om zbog nekog glupog jednostavnog patenta koji je creative imao (ima) na neku tehniku za rendering senki.
Ako ne gresim, u evropi nije moguce patentirati algoritam, ali u US i ostatku sveta manje vise jeste i to moze biti problem za software developera, jer ako postoji brdo patenata za razne algoritme postoji i velika sansa da slucajno iskoristi neki, ne znajuci da je patentiran, i potencijalno postane necija meta.

Moja pitanja su:
- koliko traje jedan takav patent? 2, 5, 7, 10, 20 godina? Forever?
- da li takav US zakon vazi i za evropskog prozivodjaca softvera i kako - pretpostavljam da moze da zabrani prodaju proizvoda u US, ali da li moze i da tuzi za odstetu?
[ bkaradzic @ 12.01.2006. 23:58 ] @
Citat:
jer ako postoji brdo patenata za razne algoritme postoji i velika sansa da slucajno iskoristi neki, ne znajuci da je patentiran, i potencijalno postane necija meta.

Praksa po firmama ovde je da se zabrani programerima da pretražuju patente. Ako si siguran da je nešto patentirano i ako je to opšte poznata stvar (recimo kao marching cubes u kompjuterskoj grafici ili one-click check out na web-u), onda to treba zaobići. Ako nisi informisan onda možeš da se informišeš ili da sačekaš pa da vidiš da li će neko da te tuži... Taj ko te tuži treba da dokaže da si koristio ono što je on patentirao.
Citat:
- koliko traje jedan takav patent? 2, 5, 7, 10, 20 godina? Forever?
- da li takav US zakon vazi i za evropskog prozivodjaca softvera i kako - pretpostavljam da moze da zabrani prodaju proizvoda u US, ali da li moze i da tuzi za odstetu?

U US patent traje 17 godina.
Ako je patent registrovan na teritoriji na kojoj izdaješ igru i ako te neko tuži, sud može da zabrani prodaju igre... Odšteta za patent je uglavnom procenat od prodaje...

Sada ovo su od prilike odgovori, ako ti treba nešto specifično najbolje je pričati sa advokatom... U principu tebe kao zaposlenog u firmi ovo ne treba previše da brine, jer će firma biti tužena, a ne ti. ;)

Više možeš pročitati ovde:
Citat:
Patent Law For Game Developers

While copyright law is the most important intellectual property law for protecting rights in multimedia works, a game developer needs to know enough about patent, trademark, and trade secret law to avoid infringing intellectual property rights owned by others and to be able to take advantage of the protection these laws provide.

http://www.gamasutra.com/features/19970819/patent_law.htm
[ reject @ 13.01.2006. 15:10 ] @
Citat:
bkaradzic:U principu tebe kao zaposlenog u firmi ovo ne treba previše da brine, jer će firma biti tužena, a ne ti. ;)

@Filip:
Ok, onda je moj automat za kafu, a ti nosi onaj 32'' monitor
ako ti stane u kola, pa bjezmo. :)
[ Filip Strugar @ 16.01.2006. 16:38 ] @
10x Branimire, to je ono sto me je interesovalo.

A ti Ivane mnogo si neozbiljan... pazi se, takvima ovde odmah zapale auto ;)