[ VLSE @ 16.01.2006. 18:48 ] @
PHP ili ASP.NET-koje je jeftinije za koriscenje sa stanovista licenci i koje je bolje i lakse za WEB dizajn.
[ McKracken @ 16.01.2006. 21:27 ] @
PHP je jeftiniji sa stanovista licenci jer se ne placa za razliku od ASP-a za koji ti treba windows makina na kojoj ce sajt trcati.

Sa stanovista web dizajna ne postoje nikakve razlike jer se ni PHP ni ASP ne koriste za dizajn :)
[ Java Beograd @ 17.01.2006. 08:19 ] @
DOBAR web programer zna i PHP i ASP.NET. Zna i JavaScript i poznaje osnove Jave.
[ Fedya @ 17.01.2006. 12:34 ] @
Jeftinije je PHP ali samo za cenu Windowsa ali je daleko brze (zbog designer-a) i jednostavnije (npr. zbog DataGrid-a i citljivosti VB-a) u ASP-u.
[ mmix @ 17.01.2006. 20:47 ] @
Zaboravili ste najvazniju stvar

Dobar web programer mora da zna HTML , zvuci banalno, al valjda zato sto je banalno i niko to ne pominje, dobar deo "dobrih" web progamera ne zna sve mogucnosti HTMLa. Tuzno ali istinito.

Javu ne mora da zna uopste (sorry Java Beograd), od kad je Sun naterao MS da izbaci JVM iz instalacije Windows-a i od kad je Flash postao skriptabilan, rapidan je pad Java Appleta na web-u. Javu sada ozbiljno koriste jedino u vidu JSP-ova tamo gde je vec implementirana. Nisam skoro cuo da je neko pokrenuo neki novi projekat u Javi. E da, znam da se fura kao tehnologija buducnosti na nekim faksovima u Srbiji, tako da ne znam koliko se ta tehnologija provlaci kroz ondasnje firme.

Javascript, sa druge strane, je obavezan, i to ne samo jezik kao jezik, nego i poznavanje DOM-a i za IE i za Mozillu. Minimum da zna gde u help-u/manual-u da nadje deklaracije koje mu trebaju, i da zna razlike u osnovnim DOM objektima izmedju IE-a i Mozille.

E sad, PHP ili ASP.NET, slazem se da je pozeljno znati dobro oba, ali je to retkost. Nije toliko u pitanju ni sama tehnologija, koliko "religija" PHP je Linux tabor, ASP.NET je Windows tabor, a sa neprijateljem se ne saradjuje
Sa nekog ne-ideoloskog stanovista, ASP.NET je vise business friendly, posto ima tehnike koji pomazu rapidnijem razvoju aplikacija (dakle manjim troskovima izrade/podrske), sto je opet privlacnije za investiciju pa je shodno tome ponuda poslova veca.

Sto se licenci tice, ta prica je manje vise nevazna, tacno je da za ASP.NET treba licencirani windows u pozadini, ali isto je tacno da ISP-ovi koji nude i PHP i ASP.NET hosting to rade po manje vise istim cenama, tako da krajnji korisnik to ni ne primecuje. A onaj ko ima para da podize svoje servere na net sigurno ima para i da plati budjavi XP da mu vozi jedan sajt. A sam developer, tu vec (mozda) igra igru licenca, ali jedini nacin da bude dz je PHP razvoj pod RedHat-om ili slicnom Linux distribucijom. Ljudi koje ja znam da rade PHP to rade na Apachu pod Windowsom, koji opet mora da se plati[ jablan @ 18.01.2006. 00:16 ] @
Priča je mnogo banalnija od PHP/ASPX dileme. Da bi postao dobar programer, potrebno je 10 godina. Po svoj prilici, za deset godina proći ćeš malo više od jedne platforme, uz malo sreće, radićeš i u open-source, i u MS-ovim alatima.

Bottom line je sledeći: Ako si na početku, kreni. Nije mnogo bitno u kom pravcu - deset godina je više nego dovoljno da nađeš pravi put.