[ Borovic @ 19.01.2006. 20:57 ] @
Na forumima sam dosta citao o tome kako je Slackware Linux najbolji Linux sistem.Ja trenutno koristim SuSE 10.0 i mislim da je to jedna od najboljih linux distribucija.Takodje sam koristio i Slack ali mi se nije nesto posebno svideo.Slackware je vise unix-like sistem pa je zbog toga tezi za koriscenje.Meni nije predstavljao problem ali me je nerviralo zato sto sve sam moram da konfigurisem pa sam zato odustao od njega.Moje konkretno pitanje je :

ZBOG CEGA JE SLACK BOLJI OD DRUGIH LINUXA?

Uostalom linux je linux.Isti paketi mogu da se instaliraju na svaki linux, kde ili gnome odlucuju o izgledu pa i oni mogu da se doteruju a kernel moze da se kompajlira...Po meni je neka distribucija bolja od druge po onome sto dobija kada se tek instalira, po brzini rada, lakoci konfigurisanja hardware komponenti, kao i sama rasprostranjenost pa samim tim i podrska za sam sistem.Znam da Slack izgleda "nedostiznije" pocetnicima pa zato oni koji su malo bolje upoznati u rad sa unix-like sistemima mogu da se hvale i prave vazni...Nadam se da ce korisnici SuSE kao i Slackware Linuxa reci dobre i lose strane o svojim sistemima i da cemo na kraju uspeti da odgonetnemo koji je "bolji"...

HVALA!!!

[Ovu poruku je menjao Borovic dana 21.01.2006. u 16:16 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Borovic dana 22.01.2006. u 20:24 GMT+1]
[ slaks @ 19.01.2006. 21:10 ] @
Pa ako je tebi SUSE 10.0 najbolja distribucija, nema potrebe da je menjaš!

Mislim da na tvoje pitanje ne postoji konkretan odgovor, već jednostavno svako vozi ono za šta smatra da je najbolje po njemu.

Bitno je da se vozi a sad koji Linux, to je prosto stvar ukusa moj prijatelju

[Ovu poruku je menjao slaks dana 19.01.2006. u 22:11 GMT+1]
[ Borovic @ 19.01.2006. 21:46 ] @
U pravu si nego sam hteo da vidim sta ce da kazu prvenstveno "slackovci" jer ne mogu da verujem koliko preteruju u hvaljenju...

[Ovu poruku je menjao Borovic dana 19.01.2006. u 22:47 GMT+1]
[ mulaz @ 19.01.2006. 21:57 ] @
Slackware je ZA MENE bolji, jer ne trebam rucno da otklanjam sve gui .conf editorje, jer volim da radim konzoli, jer volim rucno sve da namestam, .. JA volim konzolu, i minimalisticko sve, zato se MENI svidja slack.. e sad neko drugi vise voli yast, i rpm paketice, i klik lik za settings.. i on skida suse :)

amm.. slack sam po sebi je dosta brzi od suseta, jer se po defaultu pokrece bez WM-a. Ima vanilla kernel (nepatchovan), sve pakete u njihovom default stanju (nepatchovano). Vec po naboru paketa koji se dobiju na CD-u, vidi se da nije bas nesto napravljen za desktop sisteme, UI programa nema toliko ko na suse-u (u %, ne u ##, slack=1-2 cd, suse=1dvd) . E sad jos uvek vazi ovo, ako znas da radis na slacku, znas ces i na bilokojem drugom distrou. ako pocnes recimo na susetu, treba ce ti puno citanja da sredis slacka.
[ Sir_Oliver @ 19.01.2006. 22:19 ] @
Zev!
[ tdjokic @ 20.01.2006. 02:20 ] @
Ovo lici na pitanje "Koji auto je bolji - RolsRojs ili Porsche?" Koliko je meni poznato, oba su odlicna, svaki na svoj nacin. To bi bilo i nakrace objasnjenje razlike izmedju SUSE i Slackware (ime mu je promenjeno - SUSE LINUX (formerly SuSE Linux)).

Jedan detalj, koji nama verovatno nije vazan, ali dobro ilustruje namenu jednog i drugog:

- SUSE: Asian Language Support cn, jp, tw, Multilingual Yes

- Slackware Asian Language Support -- , Multilingual --

podaci su sa www.distrowatch.com. Verovatno bi se naslo jos niz slicnih razlika.
[ kadett @ 20.01.2006. 07:38 ] @
sto bi rekli ko voli nek izvoli

ja SUSE 9,3 koristim duze vrijeme , i pokazao mi se vrlo dobar i stabilan sustav..
probao sam i mnoge druge , a poceo sam sa RED HAT-om koji je pomalo komplikovan
ali isto tako dobra distr. sad je cini mi se Fedora..

SUSE je sad kupio Novell i cini mi se da sve vise napreduju ...

Ubuntu svi hvale i kazu da ima najvise korisnika , ali ja ga nisam probao..

ali imas sve na

www.linux.hr
www.pingvin.carnet.hr
www.linux.org.ba

i na njima imas mnogo linkova
pogledaj na forumima
[ ph4t @ 20.01.2006. 07:48 ] @
Ja isto vec duze vrijeme koristim suse. Jedna stvar sto me kod njih iritira je da se uvjek zure sa novim release. Tako je bilo kod 9.3 i sigurno kod 10. 10-20 dana poslje nove verzije trebas skinuti 500MB patcheva.
Osim toga suse je sigurno ok.
[ anon28907 @ 20.01.2006. 12:16 ] @
Citat:
citiram: Slackware je ZA MENE bolji, jer ne trebam rucno da otklanjam sve gui .conf editorje, jer volim da radim konzoli, jer volim rucno sve da namestam, .. JA volim konzolu, i minimalisticko sve, zato se MENI svidja slack..
[ Borovic @ 20.01.2006. 12:32 ] @
U redu, vasa misljenja ssu ispravna...Ali jos niko nije odgovorio:

Sta to moze Slackware sto SUSE ne moze?

Hvala.
[ japan @ 20.01.2006. 12:55 ] @
ne postoji linux koji može nešto što neki drugi ne može,
i od svakog linuxa možeš da napraviš bilo koji drugi linux.
[ Borovic @ 20.01.2006. 13:13 ] @
Znaci sve je to u stvari isto.SUSE, Slackware ...Vazno je da smo mi sami zadovoljni.
Hvala.

[ malisha @ 20.01.2006. 13:39 ] @
mozda nije bas ontopic.. ali odgovor se ionako sam nametnuo

nema ono sto jedna Linux distribucija moze a da druga ne moze...

razlika je samo u odabiru sistema pakovanja (tgz/rpm/deb/..) sistem init-u (bsd/sysV) i naravno u izboru paketa koji dolaze uz odredjenu distribuciju.

kad na to dodas i stvari poput Yast-a (odlicna Suse ideja) dobijas otprilike sustinu razlika....

znaci nije u pitanju moze / ne moze ... vec kao i kod kola svaka (ispravna) kola ce te odvesti od tacke a do tacke b... e sad.. nege imas i siberdah... i el. podizace stakala.. i grejace sedista.. i klimu... itd....
[ tdjokic @ 20.01.2006. 13:50 ] @
Citat:
Borovic: Sta to moze Slackware sto SUSE ne moze?

Slackware moze da osvoji komsinicu, SUSE ne moze . Ako joj preporucis SUSE, sve se namesti samo, dosada ziva. Sa Slackware-om treba stvari doterivati, kompajlirati, isprobavati, .... , to se otegne, sledi kafica, picence, jedna stvar vodi do druge, .... i tako ... Dobro, mozda nije realno, ali je simpaticno!

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 20.01.2006. u 14:51 GMT+1]
[ homoludens @ 20.01.2006. 20:13 ] @
u susetovom chagelogu ne mozes da vidis nesto ovako:
http://slackware.com/changelog/current.php?cpu=i386

pogledati unos za 10. decembar :)
[ japan @ 20.01.2006. 20:19 ] @
Citat:
homoludens: u susetovom chagelogu ne mozes da vidis nesto ovako:
http://slackware.com/changelog/current.php?cpu=i386

nek je živa i zdrava :)
[ s_tan @ 21.01.2006. 13:41 ] @
Hm, po meni i SUSE i Slack imaju svoju grupu korisnika.
Npr. ukoliko se mislis baviti mreznom adminsitracijom ili studiras bilo koji IT fax, onda bi bilo preporucljivo imati Slack pri ruci. Ta malo koji sistemski administrator nece zaviriti u conf fajl da vidi da li je GUI alat pravilno odradio posao.

Za ostale je SUSE, Mandriva i slicne distribucije. Pa kome treba peglanje sa rucnim editiranjem postavki, kad postoje odlicni GUI alati. Npr. ne sjecam se kad sam zadnji put rucno editirao LILO (iako uvijek zavirim u njega), ili rucno namjestao tastaturu i slicno. Za ovakve stvari je jednostavno glupo raditi rucno kad GUI-ji posao obavljaju savrseno. Dok s druge strane, namjestanje firewall-a preko GUI alata je sasvim druga stvar.
Uvjeren sam da svaki put kad neko na Slacku ima potrebu rucno uraditi conf fajl, da cu i ja na Mandrivi (ili SUSE-u) to uraditi isto rako rucno.

Na kraju, poredjenje SUSE i Slacka je kao poredjenje karavana i sportskog auta - oba idu, oba vas prevoze, ali svaki jedan dio posla obavlja bolje od drugog
[ PsyhoZOOM @ 21.01.2006. 23:58 ] @
a sto ti pitas uopste to?

sto ne probas sam i vidis zasto ga svi hvale?

ako si ti automehanicar da li je bolje i lepse da ti neko drugi prcka pod haubu i posle sve to da prepravljas ili ti sam po svome da karabudzis?
[ bobzilla @ 22.01.2006. 01:18 ] @
Porediti Slack i Suse? :))) Nije li to mozda, pomalo, provokacija? :) Nema veze...

Suse i Slack su neuporedivi jer ne predstavljaju istu "klasu" distribucija. Suse forsira jednu vrstu "jednostavnosti", Slack drugu vrstu. To ti je glavna razlika. Ko shvati, shvatice. ;)
[ tdjokic @ 22.01.2006. 02:58 ] @
Upravo sam instalirao novi Vector - VectorLinux 5.1 SOHO. Koliko je ta distribucija "pokvarena" u odnosu na originalni Slackware? Instalira se lako, nije bas bljestavi GUI ali ide bez problema i nista narocito nisam morao naknadno da podesavam, a sve je fino, lepo radi, ima Flash, Javu vec instaliranu. Po lakoci instalacije lici na SUSE a imam utisak da je veoma brz.
[ stolex @ 22.01.2006. 08:39 ] @
Slack najnoviji mozes da instaliras na PI sa 8M rama i da radi besprekorno. Veruj mi probao.
Slack dolazi na samo 2CD-a a imas sve sto ti treba (ja recimo ne preferiram Open Office :)). Imas recimo distribucija gde nemas ni podrsku za MP3 ni video plejere koje dolaze na po 5-6 CD-a.
Kad hoces da odradis neku banalnu promenu (recimo da promenis lilo ili slicno) na slacku ne mora da cekas jedno 3 minuta da bi se digo Yast i jos 3 da bi se zatvorio

E a da mora da se podesava, mora i to opako, ali bez muke nema nauke :)
[ bobzilla @ 22.01.2006. 12:07 ] @
@tdjokic: znam sta si hteo da kazes, ali ipak moram malecno da te ispravim. ;)

U Slacku 10.2 dolazi Sunova Java, a instalacija flasha se moze jednostavno odraditi direktno iz vecine browsera. Tako da to nije problem. Mislim da je izbor paketa, u stvari prednost Slacka (jednostavnost o kojoj sam govorio ranije na ovoj temi). Kao i plain vanilla kernel, a ne do iznemoglosti patchovan kernel, kao kod drugih distroa.

inace, posto je Flash staticki linkovan, moguce je njegovo instaliranje i sa drugih distroa koriscenjem rmp2tgz. Recimo, ja sam skinuo sa diska jednog drugog distroa. Cini mi se da su pluginovi otpakovan u /usr/lib/plugins. To samo treba (simbolicki) linkovati u /usr/lib/mozilla/plugins i resen problem. Flash radi. Inace, i taj problem ce uskoro biti resen. Kada izadje prva javna verzija gnasha (gnu Flash klon - info procitan na sajtu LUG Beograd pre neki dan :))... Za sada ga je moguce skinuti samo iz CVSa.

Ali poenta ostaje. Mada je Slack pravi hakerski distro (vidi http://www.catb.org/hacker-emblem/ za definiciju "hakera", tj. http://lab.terzic.net/~nebjak/hacker_emblem/ za Srpski prevod). Ako volite da "prckate" po sistemu i zavirujete ispod haube, go ahead... Slack je za vas. :)

BTW, zaboravio sam najvecu prednost Slacka - BSD style init. ;) Piece of cake.
[ s_tan @ 22.01.2006. 13:47 ] @
Kad spominjete brzinu Slack-a, na sto konkretno mislite? Da li na brzinu boota, detekcije hardvera, GUI-ja ili nesto trece.
Npr. na sto se misli kad se kaze da je Slack brzi na jednoj P4 ili AMD XP masini, od nekog drugog distro-a na istoj masini???
[ mulaz @ 22.01.2006. 14:15 ] @
@stolex
ako ti ne treba kde, dovoljan je samo cd1 :)
[ popacp @ 24.01.2006. 14:43 ] @
Slackware wins the ellection... SUSE je jedna od distribucija čije je srednje ime sporost, a ja to ne volim. Nije da sam oduševljen sa Slackwareom i njegovim načinom za instaliranje uklanjanje paketa ali šta je tu je...
[ mulaz @ 24.01.2006. 14:54 ] @
@popacp

ako imas neki athlon 64 3200 i 1gb rama i neku 256mb graficku.. nema problema sa brzinom :)

ako nemas.. teras slack :D
[ tdjokic @ 24.01.2006. 15:05 ] @
Citat:
popacp: Nije da sam oduševljen sa Slackwareom i njegovim načinom za instaliranje uklanjanje paketa ali šta je tu je...

Ljudi preduzimaju nesto u vezi toga. Da li ce im uspeti - vreme ce pokazati:

http://www.rubixlinux.org/

Rubix is a Linux distribution forked from Slackware Linux. It differs from its parent in that Rubix uses Arch Linux's 'pacman' for simplified package management with dependency resolution and it has a completely revamped init system, maintaining the BSD style, but adding modularity.
[ Body Bag @ 28.01.2006. 18:54 ] @
Kao prvo,malo nesrecno formilisan topic,al' kad me vec pitas....
Slackware definitivno.....
U pricipu ne shvatam zasto ljudi beze od konzole-linux/unix i treba da bude takav,i to je jedna od njegovih glavnih osobenosti,nesto kao zastitni znak...
SuSE,MDK(Mandriva),Fedora i kompanija se sve vise udaljavaju od ovog koncepta,svakim danom liceci sve vise i vise-na cik pogodite sta
Sa druge strane Slackware,Debian i Gentoo su,po mome skromnom misljenju,ono sto bi linux trebao da bude i kako treba da izgleda....
Pocecu od SuSE-a
Nemam ja nista protiv njega,koristio sam ga jedno vreme,odlican je to distro,mozda cak i najbolji kao linux desktop
Vrlo je stabilan sto je njegov najveci plus(za razliku od MDK)
.....ali na zalost i sampion sporoce,ne toliko sam desktop,vec narocito brzina boot-ovanja-treba mu par minuta,ako ne i vise
Takodje ubacena gomila stvari koje su sve ukljucene po default-u,i koje lepo opterecuju sistem-mislim,sta ce prosecnom korisniku samba,dns server,nfs i jos tona toga-meni nije trebalo....
Moze se dobiti veca brzina,a treba cackati,iskljucivati,tweak-ovati
Tu je takodje njegov YAST koji je zaista sjajna alatka za odrzavanje sistema-bukvalno na dva klika misem-ono sto mi se ne svidja je forsiranje tog istog YAST-a po svaku cenu-probajte,recimo,da rucno konfigurisete xorg.conf i videcete kako ce se zavrsiti....
Nekako ide da sve mora da se radi preko njega-a ja pored svega toga,uvek imam potrebu da konfigurisem conf fajlove preko editora...
I recimo forsiranje onog kinterent cuda koji kppp-u nije ni do kolena-takodje se mora prckati da bi se i to namestilo
Ne mogu da se oslobodim utiska,da u SuSE-u nemam slobodu izbora,sto je po meni najbitnija stvar u linux-u
I jos da dodam i hardversku zahtevnost-za manje od 256MB RAM SuSE nece ni da cuje-tek sa 512MB radi kako treba....

Slackware je sa druge strane brzi od SuSE-a jedno 2x,i u radu i prilikom boot-ovanja,a sve vreme sam koristio genericki vanilla kernel(a radi super sa slabijim procesorom i sa 128MB)
Mora se mnogo stvari uraditi rucno,preko ediotra i bez fancy GUI alata(to je zapravo ono sto cini linux)-ali se na kraju dobija brzina i stabilnost koju ima retko koji linux distro-probao sam i dosta,ali ih je Slackware potukao sve po brzini i stabilnosti
A tu je i rc BSD sistem skripti-milina,za razliku od V-init-a
I neko je gore pomenuo da Slackware nije za desktop-to apsolutno nije tacno-na njegova dva diska se nalazi skoro sve sto je potrebno-nedostaje OOffice i K3b
Tu je sve sto je potrebno za gledanje DVD/DivX-a i slusanje mp3,za razliku od mnogih linux distro-a koji to nemaju i koji dolaze na 5-6 CD-ova,od kojih coveku realno trebaju samo dva...
Na zvanicnom sajtu Slack-a pise "ideal for home workstation/desktop and server"
Zaista....
Ja sam koristio,jedno vreme SuSE probao Slack,i prvo se odusevio njegovom brzinom u odnosu na ostale distroe koje sam koristio(RH,MDK,SuSE),jeste da sam se namaucio za neke stvari,ali sam na kraju namestio sve i naucio dosta-tako da o bilo cemu sem sjajnog BSD-a(koji mi je na posebnoj particiji) i ne pomisljam....
Eto...
[ tdjokic @ 28.01.2006. 19:57 ] @
Citat:
Body Bag: U pricipu ne shvatam zasto ljudi beze od konzole-linux/unix i treba da bude takav,i to je jedna od njegovih glavnih osobenosti,nesto kao zastitni znak...

O ovome se pricalo bezbroj puta na bezbroj mesta. Odgovor je veoma jednostavan - mnogi ljudi nemaju ni znanja, ni volje, ni vremena da se bave time. Njima OS treba da surfuju, citaju i salju mejl i slicno, ne da "prave" OS. Kazes da si se namucio dok si sredio neke stvari. A uzmes PCLinuxOS recimo, sve radi bez muke. Zasto se onda muciti, zbog tog jednog, dva minuta brzeg boota? Ljudi jednostavno nece da se muce, ili uzimaju SUSE, Mandrivu, Fedoru i sicno ili ostaju na Windows-u.

Inace, pitanje je bilo: 'Sta to Slackware moze sto SUSE ne moze?' tako nekako. Da ne bude zabune - na racunaru imam nekih 5 - 6 Linuxa i stalno po malo pratim nove distribucije, ne obozavam konzolu ali je koristim kad treba, nisam ja neko ko "bezi" ali shvatam ljude koji beze od nje i uopste ih ne osudjujem zbog toga.
[ slaks @ 28.01.2006. 20:12 ] @
Citat:
Body Bag: Kao prvo,malo nesrecno formilisan topic,al' kad me vec pitas....
Slackware definitivno.....
U pricipu ne shvatam zasto ljudi beze od konzole-linux/unix i treba da bude takav,i to je jedna od njegovih glavnih osobenosti,nesto kao zastitni znak...
SuSE,MDK(Mandriva),Fedora i kompanija se sve vise udaljavaju od ovog koncepta,svakim danom liceci sve vise i vise-na cik pogodite sta :-)

Pa ljudi beže od konole zato što ne žele da se muče i da pamte silne komande. To su shvatili skoro većina u svetu linuxa i sad žure da što više prilagode Linux kako bi mogli svi da ga koriste a ne samo zaluđenici.

I ne bih se složio da je to zaštitni znak Linuxa. Dobra bezbednost, odsustvo virusa, ne košta ništa, veoma mnogo besplatnog softvera za Linux, to su ti zaštitni znakovi a konzola teško.

I nema tu šta da liče na win, linux je linu i on se razvija svojim putem.

Citat:
Sa druge strane Slackware,Debian i Gentoo su,po mome skromnom misljenju,ono sto bi linux trebao da bude i kako treba da izgleda....

A i ove distribucije se polako okreću što prostijem rukovanju i radu. U Debijanu i Gentoou se već naveliko radi na grafičkom instaleru koji će biti još veoma lak za rukovanje. A što se Debiana tiče a tu je i rad na YaST4debina menadžeru, toliko o tome na gde se kreću i ove distribucije.

Citat:
Pocecu od SuSE-a
Nemam ja nista protiv njega,koristio sam ga jedno vreme,odlican je to distro,mozda cak i najbolji kao linux desktop
Vrlo je stabilan sto je njegov najveci plus(za razliku od MDK)
.....ali na zalost i sampion sporoce,ne toliko sam desktop,vec narocito brzina boot-ovanja-treba mu par minuta,ako ne i vise
Takodje ubacena gomila stvari koje su sve ukljucene po default-u,i koje lepo opterecuju sistem-mislim,sta ce prosecnom korisniku samba,dns server,nfs i jos tona toga-meni nije trebalo....
Moze se dobiti veca brzina,a treba cackati,iskljucivati,tweak-ovati
Tu je takodje njegov YAST koji je zaista sjajna alatka za odrzavanje sistema-bukvalno na dva klika misem-ono sto mi se ne svidja je forsiranje tog istog YAST-a po svaku cenu-probajte,recimo,da rucno konfigurisete xorg.conf i videcete kako ce se zavrsiti....
Nekako ide da sve mora da se radi preko njega-a ja pored svega toga,uvek imam potrebu da konfigurisem conf fajlove preko editora...
I recimo forsiranje onog kinterent cuda koji kppp-u nije ni do kolena-takodje se mora prckati da bi se i to namestilo
Ne mogu da se oslobodim utiska,da u SuSE-u nemam slobodu izbora,sto je po meni najbitnija stvar u linux-u
I jos da dodam i hardversku zahtevnost-za manje od 256MB RAM SuSE nece ni da cuje-tek sa 512MB radi kako treba....

Većina ovoga šti si napisao je u najmanju ruku prošlost, da ne kažem nešto drugo.

Što se tiče podizanja sistem na SUSE 10.0 je znatno ubrzan u odnosu na 9.x granu, ali ako uzmeš da većina pokreće sistem samo jednom u toku dana i gasi ga na kraju dana, onda to nema nikakve veze koliko mu treba da se pokrene.

Ja imam 256M RAM i SUSE 10.0 radi fenomenalno a ovo ostalo neći ni da komentarišem jer ne zaslužuje odgovor.

Citat:
Na zvanicnom sajtu Slack-a pise "ideal for home workstation/desktop and server"
Zaista....

A na kom to ne piše?

Dakle mogo pričaš a u suštini ništa korisno nisi rekao, ovo su već sažvakane teme.
[ VRider @ 28.01.2006. 20:20 ] @
Kada se neko zali na neki problem, odgovori su najcesce "u tom i tom konfiguracionom fajlu treba promeniti to i to". Da je bilo dovoljno kliknuti znao bi i sam to da uradis. Time sto neces koristiti svakakve alate, znaces sta se desava, znaces sta da radis ako nesto ne radi kako treba.
Ko to ne zeli, u redu, neka koristi sarenilo i wizarde, ali, kad ne bude radilo, neka spremi pare da plati onoga ko je imao vremena da pogleda konfiguracione fajlove. Fer?
[ slaks @ 28.01.2006. 21:08 ] @
Citat:
VRider: Kada se neko zali na neki problem, odgovori su najcesce "u tom i tom konfiguracionom fajlu treba promeniti to i to". Da je bilo dovoljno kliknuti znao bi i sam to da uradis. Time sto neces koristiti svakakve alate, znaces sta se desava, znaces sta da radis ako nesto ne radi kako treba.
Ko to ne zeli, u redu, neka koristi sarenilo i wizarde, ali, kad ne bude radilo, neka spremi pare da plati onoga ko je imao vremena da pogleda konfiguracione fajlove. Fer?

Pa zar stvarno misliš da većinu korsinika Linuxa briga za konzolu?

Jednostavno instali i vozi, kad se nešto pokvari ili treba da se popravi, dođe ovde ili na druge forume i postavi pitanje, valjda primećuješ da su skoro sva pitanj tima, kako ovo, kako ono, neće da mi radi ovo, neće ono itd....

Pa ako uspe da reši problem ok, ako ne nikom ništa, menja distribuciju.

Pa jel vidiš da je većini teško da pregledaju internet ili da pretaži forum kako bi našli kodece za multimediju, već na svaka dva tri dana eto nekog opet sa pitanjek kako mp3, divx itd...

To ti je druže realnost.

[Ovu poruku je menjao slaks dana 28.01.2006. u 22:10 GMT+1]
[ pisac @ 28.01.2006. 22:25 ] @
Ne razumem one koji koriste Linux a nemaju pojma o konzoli. Pa onda treba da koriste Windows, jer je on 3 puta bolji i udobniji za takvu upotrebu, a uz to je i (bar u YU) besplatan isto kao Linux ;-) i ima mnogo više programa i manje problema prilikom instalacije.

Glavna prednost Linuxa je upravo konzola i konfiguracioni fajlovi, kao i open sors koji možeš da prepravljaš i kompajliraš po želji. Ko se u ništa od ovoga ne razume, nije za Linux, jednostavno treba da koristi Windows i biće mu mnogo lepše u životu.

Evo, ja Windows koristim za svakodnevnu zajebanciju, a Linux isključivo u konzoli za mrežne operacije (KDE pokrenem jednom mesečno maksimalno, samo da se podsetim kako to izgleda).

Inače Slackware je moj izbor, SuSE je prespor.
[ Body Bag @ 28.01.2006. 22:54 ] @
Citat:
slaks:To su shvatili skoro većina u svetu linuxa i sad žure da što više prilagode Linux kako bi mogli svi da ga koriste a ne samo zaluđenici.

Sem sto meni,a i gomili ljudi,savrseno odgovara da ga koristi relativno mala grupa ljudi-kako ih nazivas-zaludjenici
Mene nije uopste briga da li ce linux da se siri ili da unisti MS,ja ga koristim zato sto mi se svidja,i sto ga volim takvog kakav je...
Zasto da ga ne koriste uglavnom entuzijasti-njih nije bas malo...

Citat:
Pa ljudi beže od konzole zato što ne žele da se muče i da pamte silne komande. To su shvatili skoro većina u svetu linuxa i sad žure da što više prilagode Linux kako bi mogli svi da ga koriste a ne samo zaluđenici.

Takvi ne treba ni da koriste linux,a narocito unix-ako ne zele da se pomuce malo i nesto nauce-eto im Windows,zivog i zdravog...
To "pojednostavljivanje" je udar na filozofiju *nix sistema i njihovu osobenost-kompleksnost,trud,znanje i potpuna kontrola nad OS-om....

Citat:
A i ove distribucije se polako okreću što prostijem rukovanju i radu. U Debijanu i Gentoou se već naveliko radi na grafičkom instaleru koji će biti još veoma lak za rukovanje. A što se Debiana tiče a tu je i rad na YaST4debina menadžeru, toliko o tome na gde se kreću i ove distribucije.

Da,Gentoo pogotovu-probao sam verzije 2004 sa prefixom od 1-3 i verziju 2005-nesto nisam primetio da se uopste nadzire instaler....
A rad na YAST-u za Debian je tek poceo-bice on gotov tek za koju godinu
Slackware nisi,niti si i trebao da pomenes-posto je jedini pravi GNU/Linux distro-godinama se drzi svoje filozofije i nesto nisam primetio da gubi korisnike,cak stavise,ima ih sve vise-oko 2 miliona njih...

Citat:
Većina ovoga šti si napisao je u najmanju ruku prošlost, da ne kažem nešto drugo.
Što se tiče podizanja sistem na SUSE 10.0 je znatno ubrzan u odnosu na 9.x granu,
Ja imam 256M RAM i SUSE 10.0 radi fenomenalno a ovo ostalo neći ni da komentarišem jer ne zaslužuje odgovor.

Ja sam koristio i SuSE 9.2 i 9.3-neko ubrzanje nisam primetio-mora da 10-ka birse sve pred sobom....
Sta da ti kazem,Slack radi 2x brze na istoj ili dosta slabijoj masini,po default-u....

Citat:
Pa zar stvarno misliš da većinu korsinika Linuxa briga za konzolu?
Jednostavno instali i vozi

Sve to imas u Win-u,nisi trebao ni da prelazis na linux....

Citat:
Dakle mnogo pričaš a u suštini ništa korisno nisi rekao, ovo su već sažvakane teme.

Isto vazi i za tebe....

Nesto se osecam prozvanim ovde,napadate me kao da sam izrekao neko svetogrdje a ne istinu zivu-za odrzavanje sistema u Linux konzola je zakon
I ne bi bas rekao da nije zastitni znak,posto je ona pored kernela srz Linuxa-sve ostalo su frontendovi i fasada....
Toliko....
Nema vise nista da dodam...
[ VRider @ 29.01.2006. 00:04 ] @
Linux korisnike ne treba da bude briga za konzolu! Samo vozi, ali, ako imas probleme, plati, pa klati!
[ tdjokic @ 29.01.2006. 00:07 ] @
@ Body Bag:
Citat:
Takvi ne treba ni da koriste linux,a narocito unix-ako ne zele da se pomuce malo i nesto nauce-eto im Windows,zivog i zdravog...

A ko je tebe ovlastio da ljudima odredjujes sta da rade i koji OS da koriste? Usput, zaboravio si jednu "sitnicu" - Windows nije besplatan. Posle se "osecas prozvanim". Znaci, sad si ti pametniji i kompetentniji od svih ljudi zajedno koji rade u Ubuntu, Mandirvi, SUSE, Fedori,......? Ako tako mislis, onda OK, bar znamo ko je pametniji od koga pa je ova diskusija vrlo korisna.
[ VRider @ 29.01.2006. 02:17 ] @
Taj sto radi u Ubuntuu, Mandrivi, SuSeu, ili negde drugo, radi tamo zato sto mu to otplacuje kredit za stan i kola a ne zato sto veruje u tamo nesto.
Oni sto prave Fedoru, sa druge strane, veruju u tamo nesto. Pobedjivanje nemani iz Redmonda, stvaranje nekog lepseg sveta... i tako dalje, ali, kako svako ima pravo na svoje misljenje, ni protiv njih nemamo nista.
Sve zavisi od toga da li zelis linux samo da koristis (da budes korisnik usluga), ili zelis jednog dana da usluge i pruzas. Ako zelis samo ovo prvo, i pored toga se zezas sa linuxom, onda si mazohista, priznaj!
[ Mitrović Srđan @ 29.01.2006. 07:44 ] @
ko je bolji slack ili suse?
Pa gentoo :)
[ homoludens @ 29.01.2006. 07:59 ] @
Samo par "demantija".
Citat:
pisac: Ne razumem one koji koriste Linux a nemaju pojma o konzoli. Pa onda treba da koriste Windows, jer je on 3 puta bolji i udobniji za takvu upotrebu, a uz to je i (bar u YU) besplatan isto kao Linux ;-) i ima mnogo više programa i manje problema prilikom instalacije.

1. windows nije besplatan, i ne treba tako razmisljati. ljudi prave operativni sistem i traze novac da bi ga drugi koristili i to je njihovo pravo. "besplatno" koriscenje bilo cega ciji autor trazi novac je prosta kradja.

2. ne bih se slozio da win ima mnogo vise aplikacija. ako ne verujes preuzmi RSS feed freshmeat.org na samo nekoliko dana i shvatices.

3. ne slazem se ni da linux ima vise problema prilikom instalacije. i ne vidim kako to moze biti tacno. da i ne pricamo da nemozes skoro nista da uradis ako pri instalaciji ili koriscenju nesto krenepo zlu.
[ stolex @ 29.01.2006. 10:12 ] @
Citat:

Ne znam gde zivis da svratim da vidim sta je to za tebe fenomenalno. Ja sam imao SuSE 10 live koji nisam mogao da pokrenem sa 256M rama, odoh kod druga koji ima 512 i uspeo da ga pokrenem. Naravno vrlo brzo sam shvatio da nisam dovoljno mazohista, i da nemam bas toliko slobodnog vremena (na cekanje akcije posle svakog klika) da mogu sebi da priustim luksuz SuSE. Jednom recju to je jedina live distribucija koju nisam mogao da pokrenem i to samo zbog nedostatka RAM memorije. To dovoljno govori koliko se Suse "rasipa" RAM memorijom, i to je jedan od odgovora zasto je SuSE spor. Verovatno i on brzo radi ako imate babaroga masinu, ali ako imate babaroga masinu onda njegovo velicanstvo Slackware na njoj radi jos brze.

Citat:
homoludens:
2. ne bih se slozio da win ima mnogo vise aplikacija. ako ne verujes preuzmi RSS feed freshmeat.org na samo nekoliko dana i shvatices.

Nije bitan kvantitet, nego kvalitet. Iako slack koristim kao desktop, jos uvek (nazalost) moram redovno da prelazim u Windows jer velike firme koje rade ozbiljne programe (kao sto su Adobe i Macromedia) ne planiraju da portuju svoje programe a adekvatne zamene nema (da THE GIMP ne moze ni da pridje Photoshopu, iako je prilicno dobar)
[ mulaz @ 29.01.2006. 10:52 ] @
homoludens:
Citat:
3. ne slazem se ni da linux ima vise problema prilikom instalacije. i ne vidim kako to moze biti tacno. da i ne pricamo da nemozes skoro nista da uradis ako pri instalaciji ili koriscenju nesto krenepo zlu.

tacno tako, ako win instalacija crkne.. crkne; ako linux instalacija crkne, hop u konzolu, pa rucno odradi posao (jos pogotovo na slack, sve sta treba za instalaciju je tar/gz, pa kad proradi jos jednom sa installpkg da se sredi baza

stolex:
Citat:
THE GIMP ne moze ni da pridje Photoshopu, iako je prilicno dobar

http://www.libregraphicsmeeting.org/
To se srecu korisniki grafickih programa (phhotoshopa,...) i programeri OS programa (gimp,...). e sad, prvi ce da kazu sta sve jim fali u gimpu, drugi ce da napisu. Ako buda dosta vremena, i dosta ljudi koji ce da pripomognu projektu, ja mislim da se gimp da se poriblizi photoshopu, ako ne i da bude bolji od njega.
[ pisac @ 29.01.2006. 11:40 ] @
Citat:
VRider: Taj sto radi u Ubuntuu, Mandrivi, SuSeu, ili negde drugo, radi tamo zato sto mu to otplacuje kredit za stan i kola a ne zato sto veruje u tamo nesto.

Tip koji je započeo Ubuntu koristi svoj novac koji je dobio prodajom svoje firme, i pri tome besplatno isporučuje CD-ove širom sveta. Evo, ja sam naručio CD-ove, i dobio sam 15 komada u jednom pakovanju (10 za pc, 3 za pc64, 2 za mac).

Ja bih upravo rekao suprotno od tebe: da tip na Fedori otplaćuje kredite i želi da postane novi Microsoft, a da Ubuntu (a i Slackware) to rade iz entuzijazma.

Citat:
homoludens: 1. windows nije besplatan, i ne treba tako razmisljati. ljudi prave operativni sistem i traze novac da bi ga drugi koristili i to je njihovo pravo. "besplatno" koriscenje bilo cega ciji autor trazi novac je prosta kradja.

Vidi se da se ne razumeš u tržište :-) Microsoft dobro zna da se njegov sistem koristi bez plaćanja, ali mu to mnogo više odgovara nego da se njegov sistem uopšte ne koristi (tj. da svi predju na Linux). Eto, ja moju neregistrovanu i divlju kopiju Windowsa 2000 (a i XP-a) instaliranu sa opštepoznatim ključem, bez problema updatujem sa zakrpama na Microsoftovom sajtu, iako im je sigurno jasno da ja to nisam platio.
[ homoludens @ 29.01.2006. 12:22 ] @
ma znam ja da M$-u odgovara da ljudi koriste nelegalan win. softver moze da se zastiti ako stvarno zelis (npr. rockwellovi alati za programiranje PLC-a i pravljenje skade).
samo to opet predstavlja kradju. i mogu da te stegnu za gusu kad god im se prohte.
sada bih ovde mogao da pravim paralelu sa ponasanjem naseg bivseg pretsednika, koji je sada u hagu, ali bi bilo neumesno za ovaj forum.
[ VRider @ 29.01.2006. 13:02 ] @
Citat:
Tip koji je započeo Ubuntu koristi svoj novac koji je dobio prodajom svoje firme, i pri tome besplatno isporučuje CD-ove širom sveta.

Ja bih upravo rekao suprotno od tebe: da tip na Fedori otplaćuje kredite i želi da postane novi Microsoft, a da Ubuntu (a i Slackware) to rade iz entuzijazma.

Tip koji je zapoceo Ubuntu je pun kao brod, ali, onaj ko radi za njega nije. O njemu sam govorio. Taj sto radi za tog tipa otplacuje kredit.
Kada je Fedora u pitanju, to je community distro koji RedHat samo sponzorise, i pomalo pomaze, ali, nastaje radom volontera (onih koji nisu placeni za to).
[ tdjokic @ 29.01.2006. 14:27 ] @
Citat:
VRider: Kada je Fedora u pitanju, to je community distro koji RedHat samo sponzorise, i pomalo pomaze, ali, nastaje radom volontera (onih koji nisu placeni za to).

Ja sam mislio pre svega na "sarene" i "prave" Linuxe. A svi koji rade volonterski, pre ili kasnije pocnu da prodaju majice ili nesto slicno, pa onda naprave besplatnu verziju za download i placenu, sa dodatnim paketima itd. to je vec poznato, ali time skrecemo na komercijalno podrucje. Osnovno pitanje je bilo 'Sta Slackware moze sto SUSE ne moze' a onda smo ga delimicno prosirili i na 'konzola ili "sareni"' nacin rada. Fedora definitivno ima "sareni" nacin, nadam se da to nije sporno.

Ovde je problem sto pojedinci kazu da korisnici treba ISKLJUCIVO da koriste konzolu i da prilikom njenog koriscenja uzivaju i da su jedino takvi Linuxi pravi i upotrebljivi a sve ostalo nije vredno paznje ni upotrebe ni ne znam cega, a nije tako. Sve vise ljudi koristi "sarene " Linuxe i tu i tamo koristi konzolu, sto niti je greh, niti problem. Panicno se bojati konzole ili kategoricki terati ljude da iskljcivo koriste konzolu je po mom misljenju isto.

Nedavno je prijatelj pokrenuo najnoviji PCLinuxOS na svom najnovijem laptopu i sve mu je radilo bez problema. Sta sad on da radi? Zasto da ide u konzolu, sta tamo da trazi? "Sareni" Linuxi su prilicno napredovali i mogu se vrlo lepo koristiti a da covek nije mazohista.

Opet neko ovde govori da Gimp nije isto kao .... Ali se opet otstupa od teme - taj Gimp je isti i u Slackware-u i u SUSE, o tome je ovde rec. Konzola sama po sebi nece neku aplikaciju poboljsati toliko da bude nesto sto nije.

Protivnci "usarenjivanja" Linuxa za desktop upotrebu su verovatno zaboravili (ili mozda bili suvise mladi) da su koristili i MS OS iz konzole, dok Windows okruzenje nije ni postojalo. Ja sam licno koristio ACAD iz DOS-a, pa neke tekst editore koji su komplet bili u tekst modu itd.

A sta cemo sa distribucijama koje nisu ni cisto "sarene", ni sa strogo konzolnim podesavanjima? Distribucija Kurumin, ciji autor je i pisac brojnih knjiga i clanaka o Linuxu, ima oko 400 unapred pripremljenih skripti i alatki za podesavanje gomile stvari, sve u cilju da se posao odradi bolje, lakse, brze a da korisnik "ne moze" da pogresi i ne mora licno da kuca sve potrebne komande: "O Kurumin inclui mais de 400 scripts e ferramentas de configuração...". Takvih distribuicja ima sve vise, sama sminka, sarenilo u pravom smislu nije svuda i uvek prisutno, vec se radi o unapred pripremljenim skriptama, koje se kod mnogih distribucija pokrecu iz vrlo jednostavnih i skromnih GUI-a, sa jedinim ciljem da se i korisnicima bez velikog tehnickog znanja ili vremena ili volje za detaljnim ucenjem komandi, omoguci koriscenje besplatnog i kvalitetnog OS-a, sto je za neke sredine od vitalnog zivotnog interesa. Da li se to Peri Pericu ili Tomi Tomicu svidja ili ne, bas njih tamo zabole briga...
[ mulaz @ 29.01.2006. 14:52 ] @
koliko god sarena je distribucija.. jos uvek moze da je brze `cp foo /bar/` nego klik ka konquerror, klik u neki folred, klik da izaberes, klik desnim + k klik copy, + klik klik do /bar/ pa desni klik pa klik paste

hocu da slusam ruzica si bila od dugmeta, e sad.. umesto da trazim find funkciju u xmms ili konquereru lepo:
# mplayer `locate "Ruzica si bila"`
i gotovo

50 .wav fajlova u diru
for i in *.wav; do lame -b 128 -h ${i}.mp3; done

hocu da vidim koja je nvoa verzija kernela
# finger [email protected]

hocu da pogledam film neki sa subtitlovima negde u drugom direktoriju
# mplayer film.avi -sub /foo/sub.sub

verujte mi.. klikcanje traje duze.. a komande se brzo pamte
[ VRider @ 29.01.2006. 14:56 ] @
Citat:
Ovde je problem sto pojedinci kazu da korisnici treba ISKLJUCIVO da koriste konzolu i da prilikom njenog koriscenja uzivaju i da su jedino takvi Linuxi pravi i upotrebljivi a sve ostalo nije vredno paznje ni upotrebe ni ne znam cega, a nije tako.

Ti koji koriste iskljucivo konzolu i uzivaju u tome treba da potraze profesionalnu pomoc.
Ali, za podesavanje sistema nije je lose koristiti. Nauci se vise. Mada, vec se ponavljam, a nemam nameru. Na kraju krajeva, treba slusati starije i iskusnije.
[ tdjokic @ 29.01.2006. 18:47 ] @
Citat:
VRider: treba slusati starije i iskusnije.

Ovo vazi samo do neke mere. Posle dolaze cinjenice, a cinjenice kazu:

@mulaz - tvoje je pravo da koristis ono sto ti vise odgovara i tebi ocigledno vise odgovara koriscenje konzole i za mnoge "obicne" stvari, ne samo za podesavanje sistema. Medjutim, milioni (a mozda vec i milijarde) korisnika su dali prednost GUI-u nad konzolom. Neki nesvesno, jer za drugo ni ne znaju, drugi svesno - novi korisnici Linuxa, koji uglavnom odmah pitaju kako da pokrenu graficko okruzenje ako se ono ne pokrene automatski.

Moguce je da u specificnim slucajevima nije brze, ali je mnogo prostije. Prakticno, ne treba pamtiti ni jednu jedinu komandu, sve je doslovno vidljivo.

Evo, priznacu jedan svoje veliki "greh" - ja ne znam u GUI kako da uradim "ifconfig eth0 down". U nekim distribucijama ima na jedan nacin, u drugim na drugi i ja to uglavnom radim iz konzole, jer koristim ADSL: "ifconfig" - da vidim sta se uopste desava, "pon dsl-provider" ili "adsl-start" - da pokrenem konekciju, "poff -a" ili "adsl-stop" da prekinem konekciju i slicno. Ali , cim za nesto ima GUI, idem tamo.
[ xtraya @ 30.01.2006. 01:30 ] @
slekver slekver.... ipak je za serverski rad slekver keva, a za desktop naravno suse

iako slek moze itekako lepo da se namesti da bude sa X-om , a radice sasvim pristojno i na slabijim konfiguracijama (266 mhz) i 96-128 ram-a

ne znam ali meni je slekver navika, prosto je sve tu na dohvat ruke, u 95% slucajeva nikada ne fali neki lib ili .so fajl, uglavnom to ide bezbolno i brzo

a o stabilnosti da ne govorim....

naravno opet suse rastura sa svojim X-om koji je opasno napravljen za end usere, uz malo truda naucicete sekretaricu da svoje desk poslove radi podjednako efikasno kao u xp-u
[ Mitrović Srđan @ 30.01.2006. 07:01 ] @
ja sam gentoo lover i slacker :) i volim CLI
,ali skoro am sproveo jednu anketu koja se tice Linuxa i rezultati su bili porazavajuci za mene :)
Naime 90% korisnika zeli lagane GUI alate za instalaciju i konfigurisanje sistema znaci tipa Yast itd svi mrze konfiguraciju preko config fajlova rucno i preko konzole.
Svi vole KDE (uzas) i svima je bitna lakoca koriscenja.
[ pisac @ 30.01.2006. 11:26 ] @
Ma to je u redu, jednostavnost i lakoća jeste prednost, ali ne vidim onda razlog (sem finansijskog, koji je vrlo upitan) da takvi koriste Linux kad je Windows još jednostavniji i još prijatniji za rad.

Mnogo stvari koje na Linuxu moraju da se podešavaju u konzoli, u Windowsu podesiš vrlo jednostavno u GUI. Ali zato nešto u Windowsu jednostavno ne možeš a u Linuxu možeš (ali onda moraš znati konzolu).
[ tdjokic @ 30.01.2006. 16:47 ] @
Citat:
pisac: ali ne vidim onda razlog (sem finansijskog, koji je vrlo upitan) da takvi koriste Linux kad je Windows još jednostavniji i još prijatniji za rad.

Mnogi ljudi su nakon dugih godina korscenja MS proizvoda prema njima razvili i neku iracionalnu mrznju, sto se moze primetiti na mnogim forumima, zbog ne uvek fer ponasanja tog istog MS-a. Na Zapadu mnogo daju na to. Tamo vlada konkurencija ali ne vole bas mnogo nepostenu konkurenciju i tako je doslo do toga.

Inace, retki su korisnici Linuxa koji kategoricki, odlucno, potpuno,..., odbijaju rad u konzoli. Svako moze nesto malo da uradi, narocito kad mu kolege sa foruma objasne sta i kako. Ako se Linux sistematski koristi, recimo u skolama u nekim siromasnijim zemljama, onda ce ubrzo svi znati sta i kako da podese iz konzole, jer ce imati slicne ili identicne probleme i osnovne komande ce ubrzo znati napamet.

U nekim zemljama vlasti postepeno uvode zahteve da dokumenta budu u otvorenom formatu, ako sam se pravilno izrazio, jer zakon nalaze da dokumenta moraju biti dostupna svim gradjanima - i onima koji koriste komercijalne programe i onima koji koriste besplatne programe, kao Linux.

Desktop Linux distribucije napreduju svakog dana sve vise. Razmisljam da uzmem jednu, najverovatnije PCLinuxOS, i da pokusam da je namerno koristim iskljucivo onako kako je stigla, i da pokusam da sva podesavanja izvedem bez koriscenja konzole .
[ calexx @ 30.01.2006. 22:56 ] @
Osnovna greška u pristupu, bar prema onome što ja mogu da primetim, je što se tek od skoro forsira ono što većina, a ogromna većina i dalje troši M$ proizvode, ume da uradi. Teško je naterati nekoga kome sve funkcioniše relativno jednostavno da to zameni nekakvim kucanjem nekih komandi ... Ne vidim razlog da na primer disketu ne formatiram tako što kliknem na neko dugme umesto da kucam komandu dugu dva reda (ovaj primer mi je ostao od Unixa od pre mnogo godina kada je to otprilike tako izgledalo). I tako za svaku disketu. To što se nešto odradi jednim klikom ne znači da je iskopiran Windows i da je samim tim narušen sveti princip korišćenja konzole.
Pre nekoliko godina sam odustao od pokušaja da pređem na Suse 7.x jer je instalacija proste i glupe zvučne kartice bila objašnjena na 3 ekrana. Od toga 3/4 nisam razumeo šta je i kako se radi. Kasnije je to popravljeno i malo olakšano i ja sam se opet upustio u pokušaj promene strane. Sada uglavnom sve može da se uradi na jednostavniji način ... mada sam opet odustao zbog pominjanog skenera ... mada me kopka i BigLba problem za koji nisam siguran da li je rešen.
Naravno, uvek ostaje mogućnost da se sve odradi iz konzole, uglavnom i sa više opcija i bolje. Sve ovo me pomalo podseća na prvu pojavu Win95 kada su svi pljuvali po grafici i ostajali na do tada proverenim načinima na koje su navikli. Iako i u Windowsu skoro sve može da se odradi iz komandne linije, ipak to malo ko više koristi.
Ja i dalje imam volju da probam, pod uslovom da rešim skener ili da se pokvari pa moram da kupim novi. Ako to prođem, tek onda ću da počnem da probam i pitam sve i svašta.
[ homoludens @ 31.01.2006. 07:39 ] @
Citat:
tdjokic:Desktop Linux distribucije napreduju svakog dana sve vise. Razmisljam da uzmem jednu, najverovatnije PCLinuxOS, i da pokusam da je namerno koristim iskljucivo onako kako je stigla, i da pokusam da sva podesavanja izvedem bez koriscenja konzole :-) .

ja sam skoro probao PCLinuxOS, sa istom idejom - da probam koriscenje linux bez konzole. i mogu reci distribucija je skroz korektna. istina koristio sam je samo par sati, pa ako je ti budes koristio duze, bilo bi lepo da izvestis o utiscima.
ono sto sam ja primetio je: instalacija je vrlo jednostavna i graficka, za podesavanje hardvera je tu mandrake control centar - koji sasvim korektno radi, i najzanimljivija stvar jeste savrsen mount/unmount cd i usb medija. dakle, kada ubacis cd on ga mountuje i otvori ga u konqueroru i kada se stisne eject dugme na uredjaju on ga unmountuje i izbaci. razni kodeci su prisutni. sve je to default ponasanje odmah po instalaciji.
jedino je malo spor, ali je to mozda subjektivno.

[Ovu poruku je menjao homoludens dana 31.01.2006. u 08:44 GMT+1]
[ mulaz @ 01.02.2006. 15:09 ] @
@calexx
Citat:
. Ne vidim razlog da na primer disketu ne formatiram tako što kliknem na neko dugme umesto da kucam komandu dugu dva reda (ovaj primer mi je ostao od Unixa od pre mnogo godina kada je to otprilike tako izgledalo). I tako za svaku disketu.

danas to izgleda tako:
# fdformat /dev/fd0

evo priomera.. neki covek recimo.. ima pokrenut neki cudan proces koji mozd da je virus, ili mu kompjuter radi presporo
napravi:
# ps -A
nalepi ovamo, i lepo mu napisemo sta mu ne treba :)

sta da radi sa task managerom? screenshot? pa onda da iskljuci to? prekucava stvari iz registra? razlika izmedju lsass i lsasss ?

probaj jednom da radis nesto na vise od jednom fajlu.. recimo imas 50.000 slika.. koje imaju ispod jedan border i treba da kropujes. sta je lakse.. 50K puta u photoshop? ili jedna bash skriptica sa imagmagick (okol 15minuta rada, sa citanjem man pageova i testiranjem)? :)
[ PsyhoZOOM @ 04.02.2006. 05:54 ] @
mulaz

Citat:

koliko god sarena je distribucija.. jos uvek moze da je brze `cp foo /bar/` nego klik ka konquerror, klik u neki folred, klik da izaberes, klik desnim + k klik copy, + klik klik do /bar/ pa desni klik pa klik paste

hocu da slusam ruzica si bila od dugmeta, e sad.. umesto da trazim find funkciju u xmms ili konquereru lepo:
# mplayer `locate "Ruzica si bila"`
i gotovo

50 .wav fajlova u diru
for i in *.wav; do lame -b 128 -h ${i}.mp3; done

hocu da vidim koja je nvoa verzija kernela
# finger [email protected]

hocu da pogledam film neki sa subtitlovima negde u drugom direktoriju
# mplayer film.avi -sub /foo/sub.sub

verujte mi.. klikcanje traje duze.. a komande se brzo pamte

e o tome ti pricam!! :)

a ne deca gledala kako trinity koristi nmap i oni svi hoce linux i da rokaju.. u tome je problem

coece kako neko moze nesto da kaze protiv slacka???
skoro sve poznate distro sam probao ali bez slacka ja nemam kontrolu nad kompom..
[ mulaz @ 04.02.2006. 16:47 ] @
ma u sustini svi su distroi isti, samo da te slack natera da bar malo koristis konzolu, kad te neki drugi (suse, ...) ne. I na susetu mogu svi gui alatici da se skinu, da se stavi vanilla kernel, poremni package managment,... da se namesti sve na recimo nivo slacka, ali zasto da skidam 50% distribucije kad ogu na slacka da dodam nekoliko programa i gotovo, imam sve sta mi treba :)
[ calexx @ 04.02.2006. 19:33 ] @
Tek sad vidim tvoju citiranu poruku i znaš na šta me podseća? Na situaciju od pre više od deset godina kada je Win95 bio u najavi a većina i dalje radila u dosu. Meni se tada više svidelo da operacije radim uz pomoć nekakvog gui pa sam trošio Dos Navigator dok su pojedinci više voleli komandnu liniju a naročito 4dos. One citirane komande me opako podsećaju na primere koje su davali. Baš ovako, nekom funkcijom nađeš nešto i izvršiš ga. Skoro sam siguran da navedeni primeri mogu da se odrade i pod dosom na neki sličan način. Ipak, lako je konvertovati 50 fajlova u diru, teško je konvertovati proizvoljnih 36 fajlova u diru u kome ih je 50. Lako je svirati jednu numeru gde god se nalazila, teško je probrati nekih 15 koji se nalaze na raznim mestima.

Da ne bi ko pomislio da sam neki protivnik komandne linije ili Linuxa, ovim poslovima se bavim od pre nego je izašao prvi dos, komandna linija je dugo bila jedini način da se bilo šta uradi a ja nikad nisam odbijao način da nešto uradim lakše no što je uobičajeno. Sve vreme proveravam šta se novo pojavljuje, imao sam neuspele pokušaje sa OS/2, pa onda malo više sreće sa Linuxom ... donekle. I pored svega imam volju da ga ozbiljnije koristim ali se uvek nešto pojavi i odustanem.

Evo, zanemariću problem sa skenerom i prvom prilikom instaliram neki Linux na makinu. Jedini uslov je da mi neko potvrdi da nema problema sa BigLba jer nešto nisam raspoložen da ostanem bez gomile podataka po hardovima. Posle toga ću da probam da radim sve ono što sam i do sada, bez obzira da li će to da ide preko konzole ili preko gui. Da li ima raspoloženih da mi pomognu ako negde zapne? Ako sve radi kako bi trebalo, kupiću neki Linux kompatibilni skener.
[ TtuEd @ 05.02.2006. 04:51 ] @
Slackware je san snova. Najmocniji, najstabilniji i najjednostavniji OS koji sam ikada koristio. Sta moze Slack sto ne moze SUSE? Moze da izmami osmeh pri svakom logovanju na sistem (Walk softly and carry a megawatt laser. - jedna od mojih omiljenih :)) i jedino u changelogu Slack-a mozete da saznate ko je kada dobio dete :)

Ne znam cemu tolika fobija od koriscenja tastature za sistemska podesavanja. Ni jedan OS, pa ni Windows, ne moze ozbiljno da se konfigurise bez rucnog editovanja sistemskih failova i bez koriscenja ne-toliko-ociglednih alata. Ako ste mislili da moze, pod hitno izvlacite taj kabl iz struje! :)

[Ovu poruku je menjao TtuEd dana 05.02.2006. u 06:09 GMT+1]
[ TtuEd @ 05.02.2006. 04:55 ] @
"Postoji mnogo razloga zašto je Slackware najstarija živa Linux distribucija. On ne pokušava da emulira Windows, on pokušava da bude što više nalik Unix-u što je to moguće. On ne želi da sakrije svoje procese sa fensi GUI-ima (grafički korisnički interfejs) po kojima možete da klikćete. Umesto toga, on prepušta kontrolu korisnicima, dozvoljavajući im da vide tačno šta se dešava. Njegov razvoj se ne ubrzava kako bi se dostigli određeni datumi - svaka verzija izlazi kada je spremna."
"Slackbook Essentials" - LUGONS prevod (2005)
http://slackbook.ns-linux.org/

[Ovu poruku je menjao TtuEd dana 05.02.2006. u 06:14 GMT+1]
[ TtuEd @ 05.02.2006. 06:08 ] @
Citat:
tdjokic: mnogi ljudi nemaju ni znanja, ni volje, ni vremena da se bave time. Njima OS treba da surfuju, citaju i salju mejl i slicno, ne da "prave" OS

Za to je dovoljan i Playstation 3 koji izlazi u martu, zasto bacati pare za PC? :p

---

I, jedna stvar mi nije jasna: Kakve veze ima editovanje konfiguracionih failova sa konzolom? (osim ako niste mazohisti) :)
[ Borovic @ 05.02.2006. 10:29 ] @
Posle citanja svih ovih postova, i gledanja specifikacija na internetu, shvatio sam da je ipak Slackware "bolji".Ipak sa Slackom ja mogu sve da znam sta mi treba, da ga konfigurisem po volji i koriscenje iz komandne liniije je, iako se mnogi nece sloziti, BRZE.Kada naucimo komande koje cesto koristimo, nema problema.Evo upravo narucujem najnoviji Slackware 10.2!Hvala.

P.S.Napominjem da je za pocetnike Slack nepodoban izbor, ali ovde govorimo uopsteno...Tako da mislim da svi koji su ozbiljni sa linuxom treba da uzmu neki Slack.

P.S.S.Takodje za surfovanje netom, citanje poste, i igranje igrica tu je Win....
[ mulaz @ 05.02.2006. 10:53 ] @
na slacku se stvarno moze nauciti lrad sa linuxom.

nisam rekao da e sve u radu sa konzolom. evo za obicnog usera nema potrebe da uci (La)TeX ili nesto takvo.. moze lepo da koristi OO.org ili nesto. ali verujte mi.. dok se otvori konqueror, pa dok se nadje find funkcija, pa dok preskenira ceo hard drajv (od nekih 200gb++), pa onda da se otvori xmms.. sve to potraje mnogo.

u konzoli lepo jeedna linija.. i gotovo.
[ tdjokic @ 05.02.2006. 12:13 ] @
Citat:
TtuEd: Za to je dovoljan i Playstation 3 koji izlazi u martu, zasto bacati pare za PC?

Ja sam vec imao PC kad je doslo vreme da MS Windows i mnogi drugi programi treba ili da se plate ili uklone sa racunara, nisam posebno "bacao pare" na njega.

Ja sam ih uklonio. Sta sad? Poceo sam da se mucim sa Linuxom, jer nisam imao pojma o pojmu. Nisam imao neku posebnu zelju ni potrebu da Linux ucim i naucim detaljno, vec da dobijem neki OS koji ce koliko, toliko raditi na mom PC-u za osnovne stvari. Sta bi mi vi tad preporucili - SUSE ili Slackware? O tome je rec.

Nazalost, ne poznajem mogucnosti Playstaton-a tako da nisam siguran da li on moze da uradi sve ono sto obicnom korisniku treba. Mozda nisam bio precizan u navodjenju poslova za koje smatram da ih obican korisnik obavlja na racunaru, ali to nije ni potrebno - ja sam naveo nekoliko samo kao ilustraciju na sta mislim a razliciti korisnici obavljaju razlicite poslove, tako da na kraju dodjemo do toga da obicni korisnici koriste veliki broj aplikacija, pa sumnjam da Playstation to moze da obavi na nacin na koji smo navikli.

Nije mi jasno zasto Linux mora iskljucivo da se koristi "ozbiljno"? Zar ne moze da se koristi obicno, od obicnog, prosecnog korisnika? Kome je onda namenjen Ubuntu, Mandriva, SUSE, Fedora i jos po neki? Cemu taj stav "Slackware ili MS Windows"?

Imam dve distribucije bazirane na Slackware-u: Vector i Frugalware. Sve lepo i fino. Uzmem nesto da stampam - tamo nema ni jednog stampaca mog proizvojdaca a i inace je spisak proizvodjaca mnogo manji nego recimo u PCLinuxOS. Sta meni vredi stabilnost, brzina, mogucnost bolje kontrole PC-a kad te distribucije nemaju ono sto mi treba? Da skidam i instaliram - zasto, kad postoje distribucije koje to vec imaju gotovo?

Ako ne gresim, i u SUSE se moze raditi u konzoli i koristiti komande za koje kazete da su brze i efikasnije. Medjutim, u Slackware se ne mogu stvari podesavati iz GUI-a, jer ih nema. Dakle, dolazi se do odgovora da SUSE moze sve sto i Slackware, ali Slackware ne moze sve sto i SUSE. Prema tome, Slackware je losiji!
[ VRider @ 05.02.2006. 12:25 ] @
Citat:
Ako ne gresim, i u SUSE se moze raditi u konzoli i koristiti komande za koje kazete da su brze i efikasnije. Medjutim, u Slackware se ne mogu stvari podesavati iz GUI-a, jer ih nema. Dakle, dolazi se do odgovora da SUSE moze sve sto i Slackware, ali Slackware ne moze sve sto i SUSE. Prema tome, Slackware je losiji!

Tomo, otvorio si mi oci! A ja ziveo u zabludi sve ove godine.
[ mulaz @ 05.02.2006. 12:28 ] @
Moze i u windowsu da se pisu batch skripte.. pa ih (skoro) niko ne pise? sto? zato sto moze da se klikne.. kao u susetu. korisnik nema potrebe da procita malo helpa i da namesti iz konzole nesto, tako da nikad to ni ne nauci.

recimo ssh, koji je po defaultu u 99% distribbucija.. ako se ne proita cao .conf file, i bar malo ne razume cemu to cudo sluzi.. je svako postavio veliku rupu na svoj sistem. isto vazi za ftpd itd. itd.. e kad procitas ftpd.conf i vidis sta ubistvu shareujes, onda ga promenis tako da sharujes samo to sta zaista hoces da sharujes. GUI alatka omogucava korisniku da pokrene program bez citanja .conf fajla, i bez editovanja celog .conf fajla.

koliko ja znam cups (print server) je isti i na slacku i na susetu (ili ako je tamo neki drugi print server moze jednostavno da se prebaci i na slack - i obrnuto). tako da mislim da nebi smelo da ima puno problema sa tim - ako radi na jednom - radit ce i na drugom.

evo recimo da skinem kodeke za mplayer sa mplayerevog sajta it reba da jih prekopiram u /usr/share/...nesto.... direktorijum je naravno drwxr-xr-x a owner root ili nesto slicno. otvoris u konquereru i kopiras unutra.. nece. nema permissiona. sta sad. ili trazi u konquereru neku ekvivaletnu 'su'-a (ako ta uopce postoji?) ili lepo u konzoli ukucaj `su` i cp ono tamo. A kako zna neko da treba bas 'su' da ukuca? ne zna, zato sto samo klikce. zato i neko na windowsima kad vidi da mu internet radi odjednom prepsoro nezna sata se dogodilo? treba da sis talno veliki 'aker da u cmd-u ukucas netstat i pogledas sta ne valja. ali naravno klik-user nije nikad ni cuo za to. I tako ima ne znam koliko % usera sa malwareom na njihovim kumputerima, (sta je to task manager?) spam relayima, virusima, .. ("click yes on next indow to getfree xxx porn" -> "are you sure ou is to install xxx.zip______.exe"). niko nezna ni sta je .exe vise.. samo 'klikni i pogledaj.'
90% ljudi koje znam nisu nikad ni videli taks manager, pa takvi ljudi da predju na suse, mislite da ce da pogledaju 'ps -a' nekad? garantujem de necu. a kad treba da ubiju X za instalaciju nvidia drivera na slacku recimo, morace i taj man page da procitaju, i po mogucnosti ce neko da nadje neki zanimiljivi proces koji trosi 50% memorije i proca, a nisu ga oni pokrenuli.
[ Leftist @ 05.02.2006. 13:33 ] @
Jasno je meni sta ti pricas, iako kde ima dosta dobru zamenu za su ja cu cesce takve poslove raditi iz terminala, ali mi govorimo o PROSECNIM korisnicima racunara, onima koji pitaju da ih neko nauci windows i sl. Sta i da otkuca ps -A kakve ce vajde od toga imati, ok ako procita i nauci, znace, ali nece ljudi da "znaju kompjutere" hoce da ih koriste. Ja koristim linux (slack) jer mi znaci kontrola koju mi daje, jer mi znaci komandna linija, i naravno jer mi znaci ideja slobodnog softvera, ali ne mozes ocekivati od svakog takvu vrstu interesovanja i angazovanja.

Ako linux za razliku od windowsa daje slobodu da uronis direktno u srz, i da uzmes stvari u svoje ruke - ako znas, zasto ne bi davao slobodu da ga koristis i podesavas ako ne znas?

P.S. zamalo da zaboravim... moj konacni odgovor na ovo pitanje je: 42. Ja sam se pre 2-3 godine nasao pred istim pitanjem i izabrao sam slack i nisam se pokajao - ne znaci da to vazi za sve.

[Ovu poruku je menjao Leftist dana 05.02.2006. u 14:37 GMT+1]
[ Borovic @ 05.02.2006. 15:08 ] @
Ima jedna stvar...Sto se tice Slac-a, on je nameren korisnicima koji hoce da "nauce".Ukoliko zele da im GUI bude sve, onda imaju Mandrivu.SUSE kombinuje kompleksnost mogucnosti i lakocu rada.Ali Slackware omogucava vam da sve sto vam treba podesite licno, sto ne znaci da cete morati bas sve da tako i uradite.Ali zasto propustiti takvu mogucnost?Moji predlozi su:

POCETNICI-Mandriva, Fedora, SUS(donekle)
PROSECNI KORISNICI-Fedora, SUSE, UBUNTU...
NAPREDNI KORISNICI-SUSE(donekle), Slackware.(tacka!)

I tako da ako govorimo na nivou prosecnih korisnika onda nije Slack..Ali ako govorimo o expertima onda je Slack izbor.Takodje sve je stvar linuxa.A za one koji hoce sve jednostavno postoji Windows....Zasto da ne?Ne treba da se prave sa linuxom.A sto se tice drajvera, linux ih nema "dovoljno" ali opet vam pruza mogucnost da ga sami napravite ili samo prekompajlirate kernel...Tako da, odgovor je jasan...

P.S.Ja nemam nista protiv Windows-a.Njega koristim za internet(jer mi adsl modem nema podrsku u linuxu ali uzimam router uskoro...), zatim za neke programe(malo njih...).Tako da je ipak sam Linux koncepcija NAPREDNIH i nije zilj linuxa da postane Win...Odgovor je jasan.
[ TtuEd @ 05.02.2006. 17:32 ] @
Citat:
tdjokic: Ja sam vec imao PC kad je doslo vreme da MS Windows i mnogi drugi programi treba ili da se plate ili uklone sa racunara, nisam posebno "bacao pare" na njega.

Ja sam ih uklonio. Sta sad? Poceo sam da se mucim sa Linuxom, jer nisam imao pojma o pojmu. Nisam imao neku posebnu zelju ni potrebu da Linux ucim i naucim detaljno, vec da dobijem neki OS koji ce koliko, toliko raditi na mom PC-u za osnovne stvari. Sta bi mi vi tad preporucili - SUSE ili Slackware? O tome je rec.

Nema potrebe za persiranjem :)
Ja cu uvek da preporucim Slackware. Za osnovne stvari ga je potrebno samo instalirati, nista vise :) Generalno, na pitanje "SUSE ili Slackware" ne moze da se da objektivan odgovor. Sve zavisi od afiniteta, potreba i, najvise, nacina na koji neko dozivljava racunare.

Citat:
tdjokic: Nazalost, ne poznajem mogucnosti Playstaton-a tako da nisam siguran da li on moze da uradi sve ono sto obicnom korisniku treba. Mozda nisam bio precizan u navodjenju poslova za koje smatram da ih obican korisnik obavlja na racunaru, ali to nije ni potrebno - ja sam naveo nekoliko samo kao ilustraciju na sta mislim a razliciti korisnici obavljaju razlicite poslove, tako da na kraju dodjemo do toga da obicni korisnici koriste veliki broj aplikacija, pa sumnjam da Playstation to moze da obavi na nacin na koji smo navikli.

Naravno da ne moze... to je figurativno receno...

Citat:
tdjokic: Nije mi jasno zasto Linux mora iskljucivo da se koristi "ozbiljno"? Zar ne moze da se koristi obicno, od obicnog, prosecnog korisnika? Kome je onda namenjen Ubuntu, Mandriva, SUSE, Fedora i jos po neki? Cemu taj stav "Slackware ili MS Windows"?

Ko kaze da mora da se koristi ozbiljno? Ja igram Windows igre u Slacku svaki dan :)

Citat:
tdjokic: Imam dve distribucije bazirane na Slackware-u: Vector i Frugalware. Sve lepo i fino. Uzmem nesto da stampam - tamo nema ni jednog stampaca mog proizvojdaca a i inace je spisak proizvodjaca mnogo manji nego recimo u PCLinuxOS. Sta meni vredi stabilnost, brzina, mogucnost bolje kontrole PC-a kad te distribucije nemaju ono sto mi treba? Da skidam i instaliram - zasto, kad postoje distribucije koje to vec imaju gotovo?

Nema potrebe. Samo treba izabrati CUPS kao printing sistem. Recimo, iz KDE control centra, krajnje jednostavno i "sareno", cak i u Slack-u :)

Citat:
tdjokic: Ako ne gresim, i u SUSE se moze raditi u konzoli i koristiti komande za koje kazete da su brze i efikasnije. Medjutim, u Slackware se ne mogu stvari podesavati iz GUI-a, jer ih nema. Dakle, dolazi se do odgovora da SUSE moze sve sto i Slackware, ali Slackware ne moze sve sto i SUSE. Prema tome, Slackware je losiji! :-) :-) :-)

Zabluda! U KDE grafickom okruzenju je moguce podesavanje svih sistemskih parametara. U svakoj distribuciji, pa i Slack-u. KDE je KDE, Linux je Linux. To su dva odvojena pojma.
[ TtuEd @ 05.02.2006. 17:37 ] @
Btw, prica da Linux mora da se koristi zato sto se nema para za Windows ne stoji. Za sve Windows aplikacije postoje besplatne alternative. I ne samo to, vecina popularnih Linux programa postoji i u verziji za Windows. Jedino sto treba da se uradi je da se plati Windows XP (home ili Pro). Cak ni to nije obavezno. Uvek mozete da preuzmete sa Microsoftovog sajta evaluation kopiju Servera 2003, potpuno legalno. Jedino cete morati da reinstalirate sistem na svakih 6 meseci... :)
[ Body Bag @ 05.02.2006. 18:22 ] @
Citat:
tdjokic: Imam dve distribucije bazirane na Slackware-u: Vector i Frugalware. Sve lepo i fino. Uzmem nesto da stampam - tamo nema ni jednog stampaca mog proizvojdaca a i inace je spisak proizvodjaca mnogo manji nego recimo u PCLinuxOS.

Mora da nikad nisi cuo za CUPS ili lpr server koji je isti za sve linux/unix sisteme-da li je neki stampac podrzan ili ne zavisi iskljucivo od njih,a ne od distroa ili toga da li imas ikonicu tvog stampaca ili ne......
Mislim...ja tebe pomalo ne razumem-koristis linux i kukas kako nemas udobnost gomile grafickih alata kao kod Win-a-zasto ga onda uopste koristiti?

Citat:
TtuEd: Btw, prica da Linux mora da se koristi zato sto se nema para za Windows ne stoji

Potpuno se slazem,Win XP Pro OEM kosta ne vise od 50e,isto kao i SuSE linux,koga mrzi da nesto nauci i pomuci se,nek stegne malo kais i eto mu Win-a zivog i zdravog,potpuno legalno,za koga kao sto rece covek postoji gomila odlicnih i slobodnih programa....

A samo pitanje zasto je Slack bolji od SuSE-a ili obrnutu je zaista nesrecno formulisano...
Ali evo zasto-zato sto je po default-u sa generickim kernelom brzi od SuSE-a jedno pet puta(najbrzi linux distro koji sam isprbao,imao sam dosta njih),zato sto je dosta stabilniji i zato sto je prost i jednostavan-zvuci smesno,ali Slack je daleko jednostavniji sistem za odrzavanje nego SuSE,iako nema fancy GUI alate.....
No mnogi ljudi nisu svesni toga,ili bi po svaku cenu da sve rade preko kliktanja ikona....

Citat:
TtuEd: Ko kaze da mora da se koristi ozbiljno? Ja igram Windows igre u Slacku svaki dan

Upravo tako,genericki kernel kod Slack-a ima u sebi podrsku za sav moguci hardver,tako da ce tesko da se desi da nesto ne radi...
Ja moj Slack koristim iskljucivo za desktop poslove-sam distro na dva diska dolazi sa skoro svim sto je potrebno za desktop(prisutni su i kodeci za mp3,DivX/DVD cime mnogi distroi ne mogu da se pohvale,izmedju ostalih i SuSE)
Nedostaje samo k3b-a i OOffice(ali tu su zato KOffice i Abi Word)
I prava je glupost da Slack nije distro za desktop-naprotiv....

Kao sto je to rekao jedan lik sa linuxo foruma-Slackware je sve ono sto je linux trebao biti,a sve manje distro-a je to danas....

Koristio sam ja RH,MDK,Knoppix,Ubuntu,Gentoo,Vector,SuSE,BSD-i uvek sam se vracao na Slack-vec ga intenzivno koristim i ne pomisljam na bilo sta drugo,bar kada je linux u pitanju,imam i BSD(Slack-ov uzor),i jedni razlog koji me sprecava da on bude jedini izbor na mom hard-u je to sto nema podrsku za SkyStar2 karticu,jer bi trebao u nekoj skorijoj buducnosti da uvedem sat-net
Toliko...
[ tdjokic @ 05.02.2006. 19:37 ] @

Citat:
Mora da nikad nisi cuo za CUPS

Cuo sam. Evo slika iz Slackware bazirane distribucije, KDE, Control Center i isto iz neke druge. Ocigledno je, da je u onoj drugoj mnogo vise proizvodjaca.

Citat:
ja tebe pomalo ne razumem-koristis linux i kukas kako nemas udobnost gomile grafickih alata kao kod Win-a-zasto ga onda uopste koristiti?

Ne kukam ja. Snalazim se ja kako, tako. Govorim sa stanovista pocetnika i slicnih. Sta se sve sretne na Linux forumima OCIGLEDNO NEMATE POJMA!* Doduse, uvek mozete da kazete, kao sto poneko kaze, "Sta me briga za pocetnike" ali bi onda tema morala da promeni naziv, da se u nazivu teme definise kome je namenjena!

Citat:
Zabluda! U KDE grafickom okruzenju je moguce podesavanje svih sistemskih parametara. U svakoj distribuciji, pa i Slack-u. KDE je KDE, Linux je Linux. To su dva odvojena pojma.

Zahvalan sam svakome od koga naucim nesto novo. Ako mi kazes gde u KDE mogu podesiti ADSL konekciju, bicu ti zaista zahvalan. U Frugalware-u, madjarskoj distribuciji (na engleskom je) baziranoj na Slackware-u nisam nasao nigde nista da bih uspostavio ADSL konekciju - ni u KDE, niti neki specijalni "Frugalware kontrol centar". Potrazio sam na njihovom forumu i resenje je bilo u komandi "netconfig" gde se sam od sebe pojavio i ADSL setup.

Citat:
Kao sto je to rekao jedan lik sa linuxo foruma-Slackware je sve ono sto je linux trebao biti,a sve manje distro-a je to danas....

A hiljade ljudi govori "Ubuntu je najbolji ditstro na svetu", "Mepis je najbolji distro na svetu", "Kanotix je najbolji Linux na svetu", "Blag je najbolji Linux na svetu", "SUSE je najbolji Linux na svetu" i tako nekih 400 puta...

*) Kaze jedan lik negde za distribuciju Puppy, koja je na distrowatch.com na vrlo lepom 20-tom mestu: "Taj Linux ne moze biti nesto narocito cim se nisu ni potrudili za neku maskotu, nego stavili ono kucence!" On procenjuje kvalitet distribucije na osnovu logoa! Obaska sto je prirodno da distro sa nazivom "Kucence" ima za maskotu kucence!

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 05.02.2006. u 20:48 GMT+1]
[ mulaz @ 05.02.2006. 19:48 ] @
kao sto sam rekao.. pogledas koji print server je na susetu, i prebacis istog na slacka

ili ceo paket instaliras us pomoc rpm2tgz
[ tdjokic @ 05.02.2006. 19:55 ] @
Citat:
mulaz: kao sto sam rekao.. pogledas koji print server je na susetu, i prebacis istog na slacka

ili ceo paket instaliras us pomoc rpm2tgz

Eto, dzaba vama govoriti! Odmah nesto "prebaci, instaliraj", to su za mnoge korisnike spanska sela. Zasto to da radim kad na "onoj drugoj distribuciji" to vec postoji? i tako u nedogled...
[ Body Bag @ 05.02.2006. 20:32 ] @
Citat:
tdjokic:Evo slika iz Slackware bazirane distribucije, KDE, Control Center i isto iz neke druge. Ocigledno je, da je u onoj drugoj mnogo vise proizvodjaca.

Na prvoj slici se nalaze svi modeli stampaca koje koristi 99,9% korisnika-nikakvu manu ja tu ne vidim-onih 0.1% nesrecnika mora biti nezadovoljno kada je pazarilo marke tipa DEC ili Citoh....

Citat:
tdjokic:Ne kukam ja. Snalazim se ja kako, tako. Govorim sa stanovista pocetnika i slicnih. Sta se sve sretne na Linux forumima OCIGLEDNO NEMATE POJMA! Doduse, uvek mozete da kazete, kao sto poneko kaze, "Sta me briga za pocetnike" ali bi onda tema morala da promeni naziv, da se u nazivu teme definise kome je namenjena!

Ja bi durgacije zakljucio iz tvog posta-kao da tebi samom smeta sto u SVAKOM linux-u dosta toga mora da se radi iz shell-sto je istina,svidelo se nekome ili ne....
Kad-tad na bilo kom distro-u ce pocetnik morati da nauci nesto i o shell-u,ako misli ozbiljno da se bavi linux,a pogotovu unix sistemima sistemima...
Ko nece-tu je Win-kao sto rekoh,za relativno malo para i legalno...
Nije istina da me je nije briga za pocetnike-kada kod mogu ja im i pomognem-uostalom zasto da pocetnik ne pocne sa Debian-om ili Slack-om-naucice u samom startu dosta vise toga nego sa MDK ili SuSE-u okolini ima sigurno drugova koji se mu malo pomoci da se uhoda,kad malo pohvata konce moze se i sam snaci....

Citat:
tdjokic:Ako mi kazes gde u KDE mogu podesiti ADSL konekciju, bicu ti zaista zahvalan. U Frugalware-u, madjarskoj distribuciji (na engleskom je) baziranoj na Slackware-u nisam nasao nigde nista da bih uspostavio ADSL konekciju - ni u KDE, niti neki specijalni "Frugalware kontrol centar". Potrazio sam na njihovom forumu i resenje je bilo u komandi "netconfig" gde se sam od sebe pojavio i ADSL setup.

Za takvo nesto,po meni nema nikakve potrebe-rppoe se moze namestiti iz konzole preko text-menija u par poteza-treba samo ukucati IP adrese i DNS servere,username i password(sto se sve dobija od provajdera) i next,next i vec samo na netu-problem je izgleda sto se to ne radi iz fancy KDE okruzenja i prozora-sta se zove Win sindrom...

Sad ovo te molim da shvatis bez uvrede-ti kao da sa setom i ironijom pominjes da koristis linux,vajkajuci se kako na njemu dosta stvari mora da se uradi iz shell-a,i kako to nije onako kao sto je na Windows-u
Kao da cekas kada ce sve raditi iz GUI-ja,u par poteza,i kada ce SuSE i kompanija jednog lepog dana potpuno isto izgledati kao i Windows...
Lepota Unix sistema je u tome sto se toliko razlikuju od Windowsa i ne bi trebalo da su ugledaju na njega kao sto je trend u poslednje vreme(mislim pogledaj samo SuSE-em kosta lepo,em ima i registration key-na sto li me samo podseca,a s obzirom da iza sebe imaju mocni Novell nije daleko ni da kada ce i download sa njihovih servera poceti da se naplacuje)vec da idu svojom linijom razvoja...
Linux/unix treba da ostane onakav kakav je-razlicit,specifican sa relativno malom grupom korisnika,a ne da se pretvori u debil-friendly sisteme nalik na MacOS ili Windows....
To je koncepcija koje se najstariji distroi Debian i Slackware(nastali su pre famoznog RH tek da se zna)drze godinama,i koja funkcionise odlicno jer imaju gomilu zadovoljnih korisnika,kojima nimalo ne smeta takva filozofija,dokle god imaju stabilan i brz i potpuno otvoren linux sistem,uz nesto truda i sa svoje strane....
Ko od linuxa ocekuje komfor kao i kod od Windowsa,bez da mrdne i prstom-ne bi zaista trebao da ga koristi-ucinice sebi uslugu,takvi linux zajednici i ne trebaju....
PoZ!

[ tdjokic @ 05.02.2006. 22:00 ] @
Citat:
Na prvoj slici se nalaze svi modeli stampaca koje koristi 99,9% korisnika-nikakvu manu ja tu ne vidim

Svasta sam ocekivao, ali ovakvu "utehu" zaista ne.

Citat:
Ja bi durgacije zakljucio iz tvog posta-kao da tebi samom smeta sto u SVAKOM linux-u dosta toga mora da se radi iz shell-sto je istina,svidelo se nekome ili ne....

U zabludi si - meni ne smeta. Osim toga, nije ni istina - pa bas ovde neko rece da je za osnovne stvari Slackware dovoljno instalirati, nista vise.

Citat:
Za takvo nesto,po meni nema nikakve potrebe-rppoe se moze namestiti iz konzole preko text-menija u par poteza-treba samo ukucati

Pa ti si rekao da sve moze da se podesi iz KDE, ne ja, zato te konkretno i pitam! Znam ja kako da podesim ADSL konekciju, hvala.

Citat:
pogledaj samo SuSE-em kosta lepo,em ima i registration key-na sto li me samo podseca,a s obzirom da iza sebe imaju mocni Novell nije daleko ni da kada ce i download sa njihovih servera poceti da se naplacuje)vec da idu svojom linijom razvoja...

E, sad ja treba da trcim po Internetu ko budala, da ti dokazujem da je ovo DEZINFORMACIJA! http://en.opensuse.org/Download - evo, ovde pise, pa citaj sta se placa - podrska i komercijalni programi. Istina je sasvim suprotna, sve vise distribucija pravi i besplatnu verziju (ukljucujuci i SUSE, koji negde do 9.0 nije imao besplatno skidanje ISO, nego samo instalaciju preko FTP-a - http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse).

Citat:
takvi linux zajednici i ne trebaju....

A ko je to i od koga ovlascen da odredjuje ko je potreban Linux zajednici a ko ne?

Sto se tice sete i ironije za Windows-om, ne secam se vise kad sam ga napustio. Ovde je datum kad sam se uclanio recimo na Knoppix forum: "Joined: 13 May 2003" a verovatno to nije bilo bas prvog dana kad sam poceo da koristim Linux. Nemoj da se uvredis - ali si me ti sasvim pogresno shvatio. A nisam siguran ni da si procitao celu temu, negde ranije sam govorio i o tome da neke stvari radim iskljucivo iz konzole, jer drugacije ne znam.

Kao sto rekoh, ne vredi vise da pricamo ovako...
[ Dragi Tata @ 05.02.2006. 22:08 ] @
Nepristrasan komentar (po meni je Linux generalno loš sistem, ali poslednjih meseci provodim preko 45 sati nedeljno na njemu, čisto zbog posla):

Radim sa nekoliko Linux profesionalaca ovde, što programera, što administratora, i odgovorno vam tvrdim da Toma Đokić poznaje više distribucija nego svi oni zajedno. U poslovnom svetu postoje dve distribucije: Red Hat i SUSE. Entuzijasti i "elita" ponekad koriste i Debian i to je to. Niko od pomenutih profesionalaca nije čuo ni za Ubuntu, niti ih zanima.

Toliko od mene - slobodno nastavite da se koljete oko distribucija ;)
[ hatebreeder @ 05.02.2006. 22:17 ] @
Oko cega se ljudi prepiru na vec 4 strane QQ majko. Elem nek koristi svako ono sto je po njemu najbolje samo nek odradjuje posao mislim licno sa SUSEom se nisam puno igrao jer sam prezadovoljan "dedom". Sa druge strane kazu ne treba poceti ovim ili onim linuxom, opet nema pravila Slackware ipak trazi malko vise vremena al navikne se covek. Tako da ja svoj glas dajem Slackwareu
[ milanbabic1 @ 05.02.2006. 22:58 ] @
Ne moze u poslednje vreme da se zivi od ovih agresivnih zagovornika Slackware-a,jer stalno nesto potenciraju prednosti jednog zastarelog koncepta kakav je Slackware.Ovakve i slicne distribucije nemaju nikakve buducnosti jer nece privuci nove korisnike i ostace na margini Linux sveta,jer ce ih koristiti samo malobrojne grupe hardcore korisnika Linuxa.S druge strane Suse kao user-friendly distribucija je uvek bio mainstream medju Linuxima,i imace mnogo vise korisnika od Slackware-a.
Ja ne znam sto se ljudi toliko loze na Slack,i ja sam ga koristio izvesno vreme,nije uopste los sistem ali stvarno treba biti ostrascen da bi se tvrdilo da je u pitanju bolja distribucija od Suse-a.
To sto neki vole da umesto GUI koriste konzolu ili rucno edituju konfiguracione fajlove uopste ne znaci da je Slack bolji od Suse-a jer i u Suse-u je konzola samo na jedan klik misa daleko.Suse je mnogo bolji od Slackware-a u svakom pogledu,i to ne samo za pocetnike kako se cesto istice vec i za naprednije korisnike.Necu da napominjem da je Yast verovatno najbolji graficki konfiguracioni alat u svetu Linuxa a kome nije ni on dovoljan i u Suse-u moza da putem manuelnog editovanja konfiguracionih datoteka podesava sistem.Tek za one malobrojne koji preziru rad u grafickom okruzenju je bolji Slack.
Manjak necega veoma vaznog kao sto su graficki konfiguracioni alati uopste nije nikakva prednost vec ogromna mana.Pa i ako uzmemo da graficki alati nisu toliko vazni,opet njihovo odsustvo nikako ne moze predstavljati prednost.
[ Body Bag @ 05.02.2006. 23:22 ] @
Citat:
tdjokic:Sto se tice sete i ironije za Windows-om, ne secam se vise kad sam ga napustio. Ovde je datum kad sam se uclanio recimo na Knoppix forum: "Joined: 13 May 2003" a verovatno to nije bilo bas prvog dana kad sam poceo da koristim Linux.

Ja linux koristim od 2002-i probao sam ga jer sam hteo nesto novo i bolje-jednostavno hteo sam brz, i stabilan desktop open-source sistem bez virusa,a linuzxje ispunio(skoro)sva moja ocekivanja....
Nisam kao neki ovde prinudno postao linuxsas da bi se pripremio za legalizaciju(ne mislim na tebe),i koji ocekuju isto od njega kao i Windows,jer nisu smogli sange,ili nisu hteli tacnije,da plate par sotina eura za nekoliko orginalnih Win-ova-kao da je sto dukata....
Lepse bi im bilo da su iskesirali lovu-em nema ponovnog prilagodjavanja,em bi ostali na sistemu koji su korsitili godinama-e ali tih par stotina eura,tesko je to dati....

Citat:
tdjokic:a ti si rekao da sve moze da se podesi iz KDE, ne ja, zato te konkretno i pitam! Znam ja kako da podesim ADSL konekciju, hvala.

Nisam to rekao ja vec TtuEd-pogledaj malo
Ali svejdno-cemu to pored netconfig-a?

I ne ljutim se ja,a koliko vidim tako je kod tebe-raspravljamo se!
Sto se tice Open SUSE-a ista je situacija kao Fedora-u pitanju je testing verzija za Enterprise resenja-koja ostaje po sistemu "daj sta das" obicnim korisnicima,a svi bagovi i nedostaci koji se uoce u svakodnevnom radu od korisnika i nedostaci u GNU softveru,implementiraju se SAMO u Enterprise resenja-krajnje pokvareno-koriste open-source i druge resurse,kao i trud miliona ljudi sirom sveta da bi namatili vise para...
RH se skoro odrekao bilo cega u vezi sa Fedorom-izgleda da im vise i ne trebaju

Citat:
Dragi Tata:Nepristrasan komentar (po meni je Linux generalno loš sistem, ali poslednjih meseci provodim preko 45 sati nedeljno na njemu, čisto zbog posla

Ala si lupio i ostao ziv-obrazlozi!
Za sta je losiji-za igranje igara-u tome jeste i jedino losiji od Win-a....

Citat:
Dragi Tata:U poslovnom svetu postoje dve distribucije: Red Hat i SUSE. Entuzijasti i "elita" ponekad koriste i Debian i to je to. Niko od pomenutih profesionalaca nije čuo ni za Ubuntu, niti ih zanima.

Moram da tih entuzijasta ima mnogo-jer 2 miliona ljudi sirom sveta koristi Slackware i isto toliko,ako ne i vise Debian,tek distroe zasnovane na njima da ne pominjem....
To sto profesionalci ne koriste Ubuntu ili bilo koji drugi linux dosta govori kakvi su ustvari "profesionalci"-em je potpuno besplatan,em je bolji od SuSE-a 5x kao desktop distro-o brzini i stabilnosti i debian apt package manager-u da ne pricam.....
Nesrecnici koji jos uvek imaju RH 9.0(stara nekoliko godina sto je u open-source zajednici prava praistorija) na svojim kompjuterim-sta vise reci...
Pogledaj distro-watch-pa vidi koji je distro na vrhu...

Uostalom mene bas zabole sta programer u C++ ili graficki dizajner misli o OS-u i kernelu-u-takvi cesto ne znaju ni Win da instaliraju u sta sam se uverio vise puta-sa druge strane misljenje sistem admina na linuxu-uvazavam i te kako...

Toliko!
[ TtuEd @ 05.02.2006. 23:35 ] @
Citat:
tdjokic: Zahvalan sam svakome od koga naucim nesto novo. Ako mi kazes gde u KDE mogu podesiti ADSL konekciju, bicu ti zaista zahvalan. U Frugalware-u, madjarskoj distribuciji (na engleskom je) baziranoj na Slackware-u nisam nasao nigde nista da bih uspostavio ADSL konekciju - ni u KDE, niti neki specijalni "Frugalware kontrol centar". Potrazio sam na njihovom forumu i resenje je bilo u komandi "netconfig" gde se sam od sebe pojavio i ADSL setup.
Netconfig se koristi sa podesavanje mreznih parametara. Da bi ih podesio, moras prvo da osposobis hardver koji je zaduzen za to. Nemam iskustva sa ADSL-om niti sa nacinom povezivanja ADSL modema sa kompjuterom. Generalno, najjednostavnije resenje je povezivanje preko mrezne karte, ako je moguce.
[ VRider @ 05.02.2006. 23:48 ] @
@Body Bag: Veruj mi da nisi neko ko može Dragom Ćaći da kaže da lupa. Dragi Ćaća je stari advokat, koji se ispisao stotine poruka objašnjvajući jako detaljno zašto je Windows bolji od Linuxa. Pogledaj Advocacy forum, poruke od pre par godina, i biće ti jasnije...

Ćale, drago mi je da sada moraš da koristiš Linux 40-45 sati nedeljno. To ti dođe kao neka kazna. Da si nas lepo slušao pre par godina, sada bi bio ponosan što na poslu vozaš nešto tako "slobodno i moćno"...
Pozdrav od "malog Perice"
[ Body Bag @ 05.02.2006. 23:57 ] @
Citat:
milanbabic1: Ne moze u poslednje vreme da se zivi od ovih agresivnih zagovornika Slackware-a,jer stalno nesto potenciraju prednosti jednog zastarelog koncepta kakav je Slackware.Ovakve i slicne distribucije nemaju nikakve buducnosti jer nece privuci nove korisnike i ostace na margini Linux sveta,jer ce ih koristiti samo malobrojne grupe hardcore korisnika Linuxa.S druge strane Suse kao user-friendly distribucija je uvek bio mainstream medju Linuxima,i imace mnogo vise korisnika od Slackware-a.

Ala si me slatko nasmejao-Slackware korisnika ima oko 2 miliona,SuSE ima nesto manju cifru.....
Uostalom,nesto nisam primetio da se broj Slack korisnika smanjuje,cak i posle izbacivanja Gnome-a,rekao bih da raste-ETF je bastion Slack-a na Balkanu

Zastareo koncept?
Sure...Slack se,inace,ugleda na BSD kao sistem(rc.d skripte recimo)sto nikako nije lose-u pitanju je jedan od najboljih sistema danasnjice-toliko o zastarelom konceptu....

Citat:
milanbabic1:
Ja ne znam sto se ljudi toliko loze na Slack,i ja sam ga koristio izvesno vreme,nije uopste los sistem ali stvarno treba biti ostrascen da bi se tvrdilo da je u pitanju bolja distribucija od Suse-a.

Ili totalno neinformisan....

Citat:
milanbabic1:Suse je mnogo bolji od Slackware-a u svakom pogledu

Pogotovu u pitanju brzine,stabilnosti da ne pominjem-OpenOffice se na SuSE vuce kao crevo,a sistemu treba da se podigne jedno 3min-slicne osobine krase i Yast,Gnome,koji je u drugim distribucijama brzi od KDE-a ovde se vuce kao puz golac...

Citat:
milanbabic1
Tek za one malobrojne koji preziru rad u grafickom okruzenju je bolji Slack.

Kakva zabluda....
Ja koristim Slack iskljucivo za desktop,KDE obozavam i koristim ga dosta kao i shell,uostalom,kao i vecina drugih Slack korisnika-volim konzolu jer sam preko nje podesio/mozes da podesavas sve po svom ukusu do u sitna crevca......
Sa Yast-om ce to malo teze ici-tacnije nikako....
[ calexx @ 06.02.2006. 00:03 ] @
Citat:
Body Bag:

Uostalom mene bas zabole sta programer u C++ ili graficki dizajner misli o OS-u i kernelu-u-takvi cesto ne znaju ni Win da instaliraju u sta sam se uverio vise puta-sa druge strane misljenje sistem admina na linuxu-uvazavam i te kako...

Meni ova rečenica objašnjava neke stvari. Deluje mi da se cela ova rasprava odnosi na sistem admine i tu su oni koji dobro znaju neke verzije u prednosti. Programeri i grafički dizajneri nisu koliko vidim uopšte važni. Izgleda da je najvažnije znati kako se podešavaju razni config fajlovi, kako se proverava šta i kako radi, kako se ulazi u dubinu OS-a ... Ja malo drugačije vidim namenu OS-a: instaliram, podesim, nabacim programe koji su mi potrebni i koristim ga pa pošto nemam nameru da administriram neku mrežu niti da učim kako to funkcioniše, izabraću neki OS (nisam rekao Windows) koji će da radi ovo što sam napisao.
Pod hitno ću da instaliram neki Linux (niko mi i dalje nije potvrdio da Linux i Biglba nisu u svađi) pa ću onda da navalim sa pitanjima kako da radim ono što sam i do sada radio. Nadam se korisnim odgovorima.
[ VRider @ 06.02.2006. 00:06 ] @
Citat:
ETF je bastion Slack-a na Balkanu

Sta si ovim hteo da kazes, zivota ti?
U RC-u skoro da nemas ni jedan server pod Slackom. Galeb je, cini mi se, poslednji, ali, ni on nece jos dugo. Vrlo verovatno da ce sada kad se bude pravio centralni sistem za autentifikaciju i galeb biti pregazen, prebacen na novi hardware, i vrlo verovatno, Gentoo...
[ TtuEd @ 06.02.2006. 00:06 ] @
Citat:
milanbabic1: Ne moze u poslednje vreme da se zivi od ovih agresivnih zagovornika Slackware-a,jer stalno nesto potenciraju prednosti jednog zastarelog koncepta kakav je Slackware.Ovakve i slicne distribucije nemaju nikakve buducnosti jer nece privuci nove korisnike i ostace na margini Linux sveta,jer ce ih koristiti samo malobrojne grupe hardcore korisnika Linuxa.S druge strane Suse kao user-friendly distribucija je uvek bio mainstream medju Linuxima,i imace mnogo vise korisnika od Slackware-a.
To sto neki vole da umesto GUI koriste konzolu ili rucno edituju konfiguracione fajlove uopste ne znaci da je Slack bolji od Suse-a jer i u Suse-u je konzola samo na jedan klik misa daleko.Suse je mnogo bolji od Slackware-a u svakom pogledu,i to ne samo za pocetnike kako se cesto istice vec i za naprednije korisnike.Necu da napominjem da je Yast verovatno najbolji graficki konfiguracioni alat u svetu Linuxa a kome nije ni on dovoljan i u Suse-u moza da putem manuelnog editovanja konfiguracionih datoteka podesava sistem.Tek za one malobrojne koji preziru rad u grafickom okruzenju je bolji Slack.
Manjak necega veoma vaznog kao sto su graficki konfiguracioni alati uopste nije nikakva prednost vec ogromna mana.Pa i ako uzmemo da graficki alati nisu toliko vazni,opet njihovo odsustvo nikako ne moze predstavljati prednost.

Agresivni sagovornici Slackware-a, kako da ne... Pa ko je ovde agresivan?! Cim neko pomene da vise voli Slackware, krene hajka... Neverovatno...

Po cemu je Slackware zastareo? Hoces da kazes da su i svi savremeni racunari zastareli zato sto i dan danas u osnovi rade na principu predstavljenom u jednom naucnom radu pre sedamdeset godina? Dobri principi se ne napustaju i ne zastarevaju, samo se usavrsavaju. I jedino su oni zdrava osnova za napredak tehnologije.

Cisto da napomenem (mrzi me sad da pravim novu poruku... :)), ja nikad nisam rekao da je SUSE los, samo da vise volim Slackware i da mi vise odgovara... za razliku od nekih koji koriste svaku priliku da pljuju Slackware... :p
[ mulaz @ 06.02.2006. 00:24 ] @
slackware jeste NAJSTARIJA distribucija linuxa.
kad je toliko los, i kad su sve ove nobe toliko bolje.. kako to da jos postoji? kako to da ga ljudi koriste? kako to da je i posle vise od sdeset godina na 10om mestu distrowatcha. i to po page hit ranku. Distrowatch.com je koliko ja znam za ljude koji hocu da probaju neku novu distribuciju, ili da predju na linux, a ne za linux-mazohiste koji bi klikali na slackware. oni ionako znaju url na pamet. i kako to da na svim listama distribucija.. skoro nema ni jedne na kojoj bi falio slack.

[ Body Bag @ 06.02.2006. 00:37 ] @
Citat:
VRider: Sta si ovim hteo da kazes, zivota ti?
U RC-u skoro da nemas ni jedan server pod Slackom. Galeb je, cini mi se, poslednji, ali, ni on nece jos dugo. Vrlo verovatno da ce sada kad se bude pravio centralni sistem za autentifikaciju i galeb biti pregazen, prebacen na novi hardware, i vrlo verovatno, Gentoo...

Moja greska....
Hteo sam reci da mi svi drugari sa ETF-a(imam ih dosta,inace nisam na ETF-u) i prijatelji prijatelja njihovih prijatelja koriste Salckware u za svoje svrhe,kod kuce
Studenti(pored profesora)cine fakultet zar ne
PoZ!
[ Body Bag @ 06.02.2006. 00:43 ] @
Citat:
TtuEd: Ja nikad nisam rekao da je SUSE los, samo da vise volim Slackware i da mi vise odgovara... za razliku od nekih koji koriste svaku priliku da pljuju Slackware... :p

Isto vazi i za mene,pogledajte moje postove i videcete da nigde nisam rekao da je SuSE los sistem ili je s....e-cisto da ne ispadne da sam ja neki mrzitelj SuSE-a koga sam i sam koristio jedno vreme....
[ Dragi Tata @ 06.02.2006. 02:04 ] @
Citat:
VRider
Ćale, drago mi je da sada moraš da koristiš Linux 40-45 sati nedeljno. To ti dođe kao neka kazna. Da si nas lepo slušao pre par godina, sada bi bio ponosan što na poslu vozaš nešto tako "slobodno i moćno"... :)
Pozdrav od "malog Perice" :)

:) Pa ako se sećaš one teme sa Advocacy-ja o tome šta bi nas nateralo da promenimo OS, ja sam glasno i jasno rekao da bih se prodao jedino za pare. sad lepo gulim gvim i gcc a noću sanjam VC++ 2005 :)
[ Apatrid @ 06.02.2006. 03:39 ] @
Citat:
Dragi Tata:  U poslovnom svetu postoje dve distribucije: Red Hat i SUSE. Entuzijasti i "elita" ponekad koriste i Debian i to je to. Niko od pomenutih profesionalaca nije čuo ni za Ubuntu, niti ih zanima.

Konstatacija je korektna, ali se meni čini da se tu više radi o svojevrsnoj inertnosti i pokušaju da se nova situacija tretira starim metodama. I SUSE i Red Hat su izvikane (i veoma često korišćene) kao "riješenja za poslovne potrebe".

Sad, nije da ti ljudi ne pokušavaju da isporuče servis koji se nudi (stabilizacija okruženja kroz release management), više je pitanje da li su prednosti takvog zahvata vrijedne love koja se za to daje.

Firme hoće da sarađuju sa drugim firmama, sa nečime što može da se ugovorima obaveže, što može, u krajnjoj instanci, da se tuži ako ne isporuči. Da imaju nekoga koga mogu da nazovu telefonom kad stvari krenu kako ne valja.

Svi koji prodaju Linux prodaju taj privid pretapanja nečeg što nije produkt "korporacijskog" razvoja softvera i njegovog pakovanja u nešto što bi trebalo da bar liči na slične produkte.

Privid. Jer, u suštini, u Linux svijetu se većina stvari dešava "u divljini", softver razvija zajednica, a svi, i korisnici i svi ostali upleteni u cijelu priču, ne "vare" zatvoren kod u distribuciji OS. Ja već par mjeseci na novom poslu koristim RHEL i mogu vam reći da većina mojih sapatnika (inženjersko okruženje, korisnici su softveraši) baš ne umire od sreće što su joj nametnuta ograničenja od strane IT-a. Porivi da se vozi nova verzija softvera su dvojaki: nov kod je u domenima koji su interesantni (za aplikaciju) i eliminacija rupa koje se otkrivaju skoro na dnevnoj bazi (ne govorim o kernelu, već i o gomili aplikacija, o "distribuciji" kao cjelini).

Težnja ka toj "divljoj", izvornoj pojavi Linux-a (a kao negacija tradicionalnog koncepta "stabilizuj, onda troši"), za trošenjem zadnje verzije alata, je sve veća, što je svojevrsni izazov za biznis model Red Hata i SUSE-a.

Ni ja nemam porive da se uključim u "rat distribucija", više da dodam na ovu priču o korišćenju Linux-a u poslovne svrhe. RPM bazirane distribucije su solidna riješenja, meni se lično RPM nije svidio kao riješenje, ali Bože moj, neko voli popa, neko popadiju, a sve dok to neko drugi održava (i dok ja imam načina da zaobiđem ograničenja koja su mi nametnuta a suštinski me guše ;) ) sve je to OK.

[Ovu poruku je menjao Apatrid dana 06.02.2006. u 04:41 GMT+1]
[ VRider @ 06.02.2006. 11:10 ] @
@Body Bag: kao neko ko je na ETFu, mogu ti reci da je iznenadjujuce koliko malo ljudi uopste koristi Linux (govorim o studentima druge godine, ostale ne znam). Cak sta vise, i na samom RTIju (tu sam ), ima gomila studenata koji osim onoga sto treba uciti za faks nista drugo ni ne uce sami (ima sasvim dovoljno i obaveznih stvati za ucenje ). Znaci - programiranje najosnovnije, OS je Windows (za ostale ce cuti u 4. semestru ).
Javicu neke preciznije podatke za nedelje dve, jer ce biti biranje izbornih predmeta, a u 4. semestru se moze uzeti Praktikum iz operativnih sistema (kurs linuxa, koliko sam shvatio), pa ce svako ko koristi linux sigurno iskoristiti priliku za laku desetku.
[ z@re @ 25.04.2006. 23:13 ] @
Joj bilo je lupetanja ovdje, nekima bi definitivno preporucio seansu ES-ovog Advocacy-a ;)

SuSE vs Slackware : Oba su Linux kerneli + GNU userland. Oba podrzavaju iste daemone, iste programe, ista sucelja. Razlikuju se u pristupu sistemu (GUI vs CLI), i u package managementu. Ovo je cisti osobni izbor, ko voli nek izvoli.

Citat:
Body Bag:

Hahahahaha. E kume, nasmijao si me do bola. Sta jedan dobar sistem admin zna o internalsima kernela, arhitekturi dinamickih modula, pristupu virtualnoj memoriji, scheduleru, giant lock-u i slicnim stvarima iz palete od 10,000 tehnickih termina? Mnogo manje od dobrog programera ;) A ja, kao C/C++ programer sa visegodisnjim profesionalnim iskustvom tvrdim da je Linux kernel g**** od koda, a Linus najobicniji kauboj.

Ako te zanima zasto, pozivam te na seansu ES-ovog Advocacy-a, pa cemo ti objasnit ;) S tobom nece samo diskutirat Windowsasi, vec i ljudi koji preferiraju UNIX sisteme. Da nas nebi prozvao slucajno prljavim Microsoftovcima.

Druga stvar, slusajte Tomu, covjek je probao vecinu distribucija sa distrowatcha. Mislim da je to jedno veliko iskustvo, i daje mu objektivan pogled na sve to skupa.

Treca stvar, Linuxu je mjesto na nezahtjevnim desktop sistemima, i embedded uredjajima. Linux je definitivno najgori UNIX-alike serverski operativni sistem, BSD familija ga gazi debelo u pogledima performansi, stabilnosti i portabilnosti, a da ne govorimo o Solarisu i ostaloj ekipi.

Cetvrta stvar, neko spomenuo da ima programa na Linuxu koliko i na Windowsu. freshmeat.net. Ajde nek taj netko ode na freshmeat, pa mi nadje adekvatnu zamjenu za Cubase, 3DS Max i Photoshop. Happy surfing, my friend ;)

[Ovu poruku je menjao z@re dana 26.04.2006. u 00:14 GMT+1]
[ VRider @ 25.04.2006. 23:28 ] @
Puno napisa, no nista ne rece... Mozda i previse vremena provodis na Advocacyju.
[ Body Bag @ 26.04.2006. 01:58 ] @
Citat:
z@re:

Hahahahaha. E kume, nasmijao si me do bola. Sta jedan dobar sistem admin zna o internalsima kernela, arhitekturi dinamickih modula, pristupu virtualnoj memoriji, scheduleru, giant lock-u i slicnim stvarima iz palete od 10,000 tehnickih termina? Mnogo manje od dobrog programera ;)

Prosto bi se iznenadio koliko admina svojim znanjem zasenjuje naduvane programere koje misle da su bog i batina i koji obicno ne vide dalje od svog nosa(ne mislim na tebe vec govorim generalno)

Citat:

A ja, kao C/C++ programer sa visegodisnjim profesionalnim iskustvom tvrdim da je Linux kernel g**** od koda, a Linus najobicniji kauboj.

Maybe,ali to g****,eto, ima podrsku za DVB kartice i jos ponesto sto u BSD kernelu(zasad)ne postoji....
A ja sam se u svojoj karijeri sretao sa gomilom programera koji razbijajau C++ i Javu,a eto ne znaju da prikljuce novi hard disk koji su kupili,a neki nisu znali ni Win da instaliraju-sta ces,nece ljudi da se bakcu sa tako minornim stvarima...
I treba da od coveka koji ne zna da instalira Win slusam koji je kernel ili OS bolji-sure thing sweetheart....

Citat:

Ako te zanima zasto, pozivam te na seansu ES-ovog Advocacy-a, pa cemo ti objasnit ;) S tobom nece samo diskutirat Windowsasi, vec i ljudi koji preferiraju UNIX sisteme. Da nas nebi prozvao slucajno prljavim Microsoftovcima.
Druga stvar, slusajte Tomu, covjek je probao vecinu distribucija sa distrowatcha. Mislim da je to jedno veliko iskustvo, i daje mu objektivan pogled na sve to skupa.

I ja sam probao gomilu distroa-RH,MDK,SuSE,Slackware,Vector,Knoppix,Ubuntu,Gentoo a od BSD-a koristim FreeBSD,a isprobao sam i OpenBSD-onda isto vazi i za mene,zar ne?

Citat:

Treca stvar, Linuxu je mjesto na nezahtjevnim desktop sistemima, i embedded uredjajima. Linux je definitivno najgori UNIX-alike serverski operativni sistem, BSD familija ga gazi debelo u pogledima performansi, stabilnosti i portabilnosti, a da ne govorimo o Solarisu i ostaloj ekipi.

Prilicno smele izjave-mora da Google lud kada je odlucio da svoje servere "napuni" sa linux-om
A eto sad vecito drugi Yahoo koristi FreeBSD....
Daj ti meni lepo dva servera jedan sa recimo Slackware-om a drugi sa nekim Unix-oidom(BSD ili Solaris),pa da uporedimo perforamnse,ne verujem da su toliko drasticne u odnosu na BSD-sem ako par posto mozes nazivatio drasticnim...
Mene interesuje ponasanje u stalnom radu,a ne gomila dokumentacije kojom mi se vrti oko nosa i u kojoj pise da je ovaj ili onaj BSD ili Unix bolji od linuxa
Neka me neko ne shvati pogresno-koristim i ja BSD i stoji da je to fenomenalan OS(mnoge stvari su tu bolje uradjene,i svidja mi se i ceo taj BSD koncept)i bolji je od Linux-a kada se kao OS sagleda sve u celini,ali nikako ne mogu da se slozim sa tvrdnjom da je linux neko s*****,vec je i on odlican-ako je BSD fantastican linux jeste fenomenalan i tacka...
I sve mi ovo nekako lici nadobudne unix korisnike koji se dice sto su geek-ovi i sto cine 0,9% korisnika kompjutera,i koji misle da su uhvatili boga za muda jer koriste Solaris ili SCO Unix...
A kao po pravilu skoro sve bivsi linux korisnici,koji imaju potrebu da lece svoje komplekse tako sto ce pljuvati ono sto su godinama koristili,pa su jednog dan doziveli otkrovenje i zakljucili da sve to ne valja.....
Nista bolji niste nego Win korisnici koji pljuju linux....

Citat:

Cetvrta stvar, neko spomenuo da ima programa na Linuxu koliko i na Windowsu. freshmeat.net. Ajde nek taj netko ode na freshmeat, pa mi nadje adekvatnu zamjenu za Cubase, 3DS Max i Photoshop. Happy surfing, my friend ;)

Maya postoji za linux,tu je i Blender,pa Inkscape...
Odlicni programi,posebno kada se tome doda cinjenica da su potpuno besplatni...
Kao i Gimp-interesantno je kao se svi hvataju za mocni Photoshop,a 90% ljudi koje ga koriste u njemu koristi jedno 5% opcija i smeju da tvrde kako je to bolji program,nesvesni da Gimp moze da zadovolji skoro sve poslove koje od njega ocekuju prosecni korsnici kojih je daleko najvise,pa i cak i vise toga....
Tek pravi profesionalci sa specificnim potrebama mogu da tvrde da je Photoshop bolji-i jeste bolji ali za PROFESINALNU upotrebu,a neki moji drugari i sa Gimp-om cine cuda-treba samo znati koristiti...
Jedino sto linux-u nedostaje su kvalitetne native igre i adekvatna zamena za Dreamweaver,a kada Adobe odluci da i to portuje,i to ce nestati kao problem....
Ukratko,bez uvrede-nemoj da lupetas...
Posto si odlucio da ozivis ovu temu koju sam skoro zboravio i posto si me pecnuo,morao sam sve ovo da napisem,i to je poslednje sto cu ovde reci-slobodno se vi dalje prepucavajte do mile volje...
Pozdrav!
[ tarla @ 26.04.2006. 12:12 ] @
5 stranica gluposti...
[ vladared @ 26.04.2006. 15:23 ] @
Više manje čovek koji je postavio pitanje njemu je bio važan odgovor! Ako je tebi prijatelju to pitanje glupost, čudi me kako si onda uspeo čak 5 stranica da pročitaš??? Još malo bolje kada razmislim zašto si se javio ovde?!?
To je pitanje za sve "pametne", "nadobudne" i one ostale koji misle da su nekog uhvatili za "m...."??? Da li je bolji Unix ili Linux??? Pa još kao upoređenje (usporedbu) stavi BSD i Solaris.... Prijatelju nemoj i ti da lupaš gluposti.Svaki OS koji se valjano namesti i radi ti bez bilo kakvih problema je dobar, samo zavisi od tvojih sklonosti. Isto tako se ne slažem da programer zna više od više od administratora odnosno obrnuto. Tek ovo je ortodoksna glupost?!? Dakle medicinar zna više nego pravnik??? A ja mislio da je to lična stvar, koliko si svestran, kakvo ti je vaspitanje, koliko se interesuješ za različite stvari... I naravno o kojoj temi pričamo... Oh, whata stupido mistake i make ("Alo, alo")...
[ z@re @ 26.04.2006. 22:54 ] @
Citat:
vladared
Da li je bolji Unix ili Linux??? Pa još kao upoređenje (usporedbu) stavi BSD i Solaris.... Prijatelju nemoj i ti da lupaš gluposti.Svaki OS koji se valjano namesti i radi ti bez bilo kakvih problema je dobar, samo zavisi od tvojih sklonosti. Isto tako se ne slažem da programer zna više od više od administratora odnosno obrnuto. Tek ovo je ortodoksna glupost?!? Dakle medicinar zna više nego pravnik??? A ja mislio da je to lična stvar, koliko si svestran, kakvo ti je vaspitanje, koliko se interesuješ za različite stvari... I naravno o kojoj temi pričamo... Oh, whata stupido mistake i make ("Alo, alo")...

Krivo poimanje stvari, kolega. Posao administratora je da odrzava sistem, a posao programera je da zna kako neka arhitektura radi na programskom nivou. Ajde uhvati nekog MSCE ili RHCE-a, pa pitaj prvog kako se mogu pregledat kernel objekti, i kako se moze nesto navalit u nekakav ring(x), a drugog pitaj o POSIX interprocesnom protokolu. To su stvari koje cine operativni sistem onakvim kakav je a ne .conf fileovi i MMC konzola. Jos cu malo o ovome, ali dalje u reply-u, da ne odgovaram dva puta.

Citat:
Body Bag:
Prosto bi se iznenadio koliko admina svojim znanjem zasenjuje naduvane programere koje misle da su bog i batina i koji obicno ne vide dalje od svog nosa(ne mislim na tebe vec govorim generalno)

Dobro, ako govoris generalno, ima sto ljudi sa sto cudi. Ja poznajem programere koji se nimalo ne snalaze sa pointerima, a C++ im zadaje glavobolje. Isto tako, znam admine koji isto znaju samo 5% onoga cega bi trebali znat. U svakom poslu postoji los,dobar,majstor.

Ali, i kod majstora vazi : Posao administratora je da odrzava sistem, a posao programera je da zna kako neka arhitektura radi na programskom nivou.

Sad, koji ti od ova dva moze vise kazat o internom radu operativnog sistema?

Citat:
Body Bag:
Maybe,ali to g****,eto, ima podrsku za DVB kartice i jos ponesto sto u BSD kernelu(zasad)ne postoji....
A ja sam se u svojoj karijeri sretao sa gomilom programera koji razbijajau C++ i Javu,a eto ne znaju da prikljuce novi hard disk koji su kupili,a neki nisu znali ni Win da instaliraju-sta ces,nece ljudi da se bakcu sa tako minornim stvarima...
I treba da od coveka koji ne zna da instalira Win slusam koji je kernel ili OS bolji-sure thing sweetheart....

BSD uopce ne pretendira na desktop trziste, tako da ne vidim neku potrebu da ubacuju podrsku za DVB kartice. Gledaj, ti programeri vole programirat, i rade svoj posao, zar ne mislis da ne postoji dobar vozac automobila koji nije u stanju zamjenit svjecicu kad rikne? Ne kazem ja da je to dobro - daleko od toga. Kladim se da postoje tisuce Windows admina koje neznaju nijednu komandu batch skripting jezika. Postoji management konzola u kojoj oni rijese sistem, isto tako ti programeri upale Visual Studio, izkodiraju nesta, i to je to.

Iako, ti programeri vecinom rade aplikativni softver, u jako visokim, danas managed, programskim jezicima. Za te stvari ne trebas znat ni koji procesor imas u kompjuteru, a kamoli ustekat disk.

Opet generalizacije su opasne stvari...ja se sjecam ko danas razmjesanja jumpera prilikom dodavanja memorija u XT masine, reprogramiranja eproma za LPT matricne printere za dodavanje dijakritickih znakova, rucnog namjestanja geometrije diska u BIOS-ima, pa cak i modela rada Intelovog 8259 interrupt kontrolera.

Oces meni kazat da ja ne znam instalirat Windowse? ;)

Citat:
Body Bag:
I ja sam probao gomilu distroa-RH,MDK,SuSE,Slackware,Vector,Knoppix,Ubuntu,Gentoo a od BSD-a koristim FreeBSD,a isprobao sam i OpenBSD-onda isto vazi i za mene,zar ne?

Vazi druze. Samo sta sam jedino bio siguran za tdjokica, eto sad znam da si i ti iskusan u pogledu Linux distroa.

Citat:
Body Bag:
Prilicno smele izjave-mora da Google lud kada je odlucio da svoje servere "napuni" sa linux-om
A eto sad vecito drugi Yahoo koristi FreeBSD....
Daj ti meni lepo dva servera jedan sa recimo Slackware-om a drugi sa nekim Unix-oidom(BSD ili Solaris),pa da uporedimo perforamnse,ne verujem da su toliko drasticne u odnosu na BSD-sem ako par posto mozes nazivatio drasticnim...
Mene interesuje ponasanje u stalnom radu,a ne gomila dokumentacije kojom mi se vrti oko nosa i u kojoj pise da je ovaj ili onaj BSD ili Unix bolji od linuxa
Neka me neko ne shvati pogresno-koristim i ja BSD i stoji da je to fenomenalan OS(mnoge stvari su tu bolje uradjene,i svidja mi se i ceo taj BSD koncept)i bolji je od Linux-a kada se kao OS sagleda sve u celini,ali nikako ne mogu da se slozim sa tvrdnjom da je linux neko s*****,vec je i on odlican-ako je BSD fantastican linux jeste fenomenalan i tacka...
I sve mi ovo nekako lici nadobudne unix korisnike koji se dice sto su geek-ovi i sto cine 0,9% korisnika kompjutera,i koji misle da su uhvatili boga za muda jer koriste Solaris ili SCO Unix...
A kao po pravilu skoro sve bivsi linux korisnici,koji imaju potrebu da lece svoje komplekse tako sto ce pljuvati ono sto su godinama koristili,pa su jednog dan doziveli otkrovenje i zakljucili da sve to ne valja.....
Nista bolji niste nego Win korisnici koji pljuju linux....

Googleov Linux ima custom HAL, tesko da je kompletan sistem 5% slican sa recimo Slackom. Mislim da je jedini kriterij za odabir opensource sistema na strani Linuxa to sta ima veci user base, znaci knowledge base. Isto tako sam siguran da Mandrake sa Google Linuxom ima veze koliko i Mercedes A klase sa CLK-GTRom.

Ovako : Sta se tice poredjenja kvalitete, mozemo pocet : Linux ima virtualizacijske i kernel probe alate koji nisu ni do koljena BSD-ovim, a kamoli Solarisovim. Dakle, kprobe/chroot naspram dtrace/jail, naspram dtrace/zones. Klasicni UNIX sistemi su u pogledu skalabilnosti 10 godina ispred Linux-a, a BSD mnogo uci od tih klasicnih UNIX sistema, za razliku od Linuxa. NetBSD ima uvjerljivo najbolje implementirani TCP/IP stack (vezanu kernel implementaciju), i generalno drzi speed record u mreznim transferima. OpenBSD je jedan (ako ne i) najsigurniji sistem danasnjice, sa ubacenim kriptografskim elementima u svim segmentima sistema. FreeBSD nastoji pokupit dobre stvari iz predhodna dva sistema, i ubacivat novotarije iz komecijalnih UNIXa...zapravo to je "jack-of-all-trades" BSD.

Pa cemo dalje : hierarhija sistema je uredna, za razliku od Linuxove, FreeBSD i NetBSD imaju mnogo sigurnije procedure ubacivanja kernel modula (OpenBSD prati tradicionalnu unixasku monolitnu filozofiju), reverzna kompatibilnost je na razini, na Linux-u je fakticki nema. I najbitnija stvar, standardi se prate, kako POSIX tako i interni.

Ja osobno koristim BSD-ove od neke '96-'97 godine, do tada sam radio na komercijalnim UNIXima tu i tamo, kad bi dosao u priliku. Pocetkom devedesetih sam poceo sa minix-om, i upoznao strukture unix-alike sistema na njemu. Linux sam probavao od '97 pa do dan danas, pocevsi sa RedHat-om, preko Slack-a, SuSEa, i onih vise desktop, ala MDK ili Ubuntu recently. Nijedan mi se nije svidio, u svakom sistemu sam nasao ozbiljne zamjerke i drawbackove naspram tadasnjih BSD-ova i UNIXa.

Pazi BodyBag, Linuxu kriticno fali bolji development model. Onakav kakav imaju BSD-ovi, koji sta vise nastoji replicirat komercijalne modele. A komercijalni modeli jesu najbolji, jer kad te guraju pare i dionice, onda je vatra pod nogama ;) Problem cjelokupnog GPL community-a su politicke vizije i izmisljanje tople vode. Dalje, fali mu da se predodredi - ne moze bit najbolji i za server, desktop, workstation, supercomputer, embedded. Mislim da je najrealnija buducnost Linuxa u sferi low-end i mid-range servera, kao i na nekim embedded primjenama (media centri, recimo. DreamBox radi odlicno na Linux-u). Za to treba mnogo truda. Pogledaj na svim exploit sajtovima koji je uvjerljivo najbusniji sistem. Nas GNU/Linux. Treba malo poradit na sigurnosti. Mozda se ne sjecas, ali prije nesto vremena je izasao C kod od 15 linija koji zakuca cijeli sistem u permanentnu blokadu, a nije ga trebalo pokrenut iz root-modea. Ogromni propusti u sistemskim pozivima. Treba i poradit na standardima. Fino je kad imas tonu distribucija i pravo izbora, ali ovo je brate teski kaos. Radi 3rd party patcheva i kaubojskog nacina nadogradnje kernela, nije ni zagarantirana binarna kompatibilnost izmedju nekih distribucija, iako je to sve Linux kernel + GNU userland.

Citat:
Body Bag:
Maya postoji za linux,tu je i Blender,pa Inkscape...
Odlicni programi,posebno kada se tome doda cinjenica da su potpuno besplatni...
Kao i Gimp-interesantno je kao se svi hvataju za mocni Photoshop,a 90% ljudi koje ga koriste u njemu koristi jedno 5% opcija i smeju da tvrde kako je to bolji program,nesvesni da Gimp moze da zadovolji skoro sve poslove koje od njega ocekuju prosecni korsnici kojih je daleko najvise,pa i cak i vise toga....
Tek pravi profesionalci sa specificnim potrebama mogu da tvrde da je Photoshop bolji-i jeste bolji ali za PROFESINALNU upotrebu,a neki moji drugari i sa Gimp-om cine cuda-treba samo znati koristiti...
Jedino sto linux-u nedostaje su kvalitetne native igre i adekvatna zamena za Dreamweaver,a kada Adobe odluci da i to portuje,i to ce nestati kao problem....
Ukratko,bez uvrede-nemoj da lupetas...
Posto si odlucio da ozivis ovu temu koju sam skoro zboravio i posto si me pecnuo,morao sam sve ovo da napisem,i to je poslednje sto cu ovde reci-slobodno se vi dalje prepucavajte do mile volje...
Pozdrav!

Maya je jako skup proizvod, mislim ko ima para za Mayu ima i za Windowse ili MacOSX. A opet je mnogo bolje na Windowsima radit 3D, jer su driveri uvijek brzi, i sav zivi hardver je podrzan. Donekle vrijedi i za Maca. Postoji i besplatna verzija Maye (Personal Learning Edition), ali ona ne radi na Linuxu. Autodesk je pokusao ostvarit Linux trziste sa Mayom, jer je to prvi komercijalni i profesionalni 3D suite na toj platformi. A imali su i port za IRIX, donekle je portabilnost tu radi POSIXA. Donekle, uglavnom manje posla nego da nisu imali IRIX port.

Blender nije ni do malog prsta komercijalnim alatkama, a GIMP je dobra igrackica, kao i Blender u biti. Igrackica, za neprofesionalnu upotrebu. Takvi programi su postojali na Windozama odavno, tipa Paint Shop Pro. Photoshop 5 je duplo mocniji od GIMPa, ima bolje algoritme na efektima, rad sa layerima je milina...Jeste, GIMP ce bit skroz dostatan za izbacit nekakvu web-grafikicu, ocrtat nesto, napravit wallpaper...ali za ostalo, jok ;)

Evo ja te pitam : entuzijasticki se bavim muzikom, htio bi da batalim sve ove skupe programe sa Windowsa, i krenem na opensource alternative. Sta cu ja koristit? Eto, treba mi dobar MIDI sekvencer u startu. Ima Rosegarden, Ardour i Muse. Rosegarden je uvjerljivo najbolji, a od njega je duplo bolji Cubase iz 1989 godine kojeg vrtim na Atariju ST ;)

Toliko o tome.

[Ovu poruku je menjao z@re dana 26.04.2006. u 23:54 GMT+1]
[ pisac @ 26.04.2006. 23:32 ] @
Ej, ljudi, smarate.
Tema je: "SUSE-vs-Slackware", a ne "ko je pametniji, administrator ili programer" ili "Linux vs Unix"...
[ vladared @ 27.04.2006. 03:07 ] @
Namena kolega!!!! To su ključne reči!!!
Namena unixa je gotovo isključivo serversko tržište!!! Za specifične konfiguracije koje podržava unix (makine sa više stotina da ne kažem više hiljada procesora) definitivno linux ne može ni da prismrdi. Doduše neki modifikovani linuxi i te kako to mogu. Jedan od primera je već pomenuti onaj koji pokreće Google. Primer Unixa - večito drugi Yahoo... Ali zato namena linuxa je potpuno drugačija. I tu se slažem da je njegova prvenstvena budućnosti low-end i medium-range servera. I ako se ozbiljno prihvate pojedine kompanije posla možda jednog dana postane i ozbiljan desktop sistem, ali pre toga treba da reši neke probleme sa kako vertikalnom, tako i horizontalnom kompatibilnošću. Pokušava se sa implemetniranjem posixa i pod linuxom (evo recimo ja koristim gentoo koji tu svoju kompatibilnost pokušava da svuda nametne) ali to je još uvek daleko od stvarnosti koja već da ne kažem decenijama postoji u unixu.
Što se same konfiguracije arhitekture tiče linux za sada nije ni za prismrdeti unixu. Moniolitni kernel je zaista svojski dobro urađen ali opet namena!!!! Linux kao neki unix like sistemi ne boluje toliko od problema zvani virusi (postoji nekih 300-400 poznatih virusa od kojih 5-6 zaista ostvarivih pod linuxom dok su ostali uglavnom zastareli) i ako želim neki ozbiljan desktop sistem koji će mi biti korišten prvenstveno za surfovanje i neki posao da odradim (recimo neku sličicu da namestim kao avatar na nekom od foruma) gimp ili recimo nepravedno zapostavljena krita mogu taj posao da odrade. Čak mogu da portujem i Photoshop, putem recimo CX officea (Cross Over) ili ako baš moram putem virtualne mašine i time mogu da radim sve ozbiljne poslove pod linuxom. Tako sam uspeo da namestim sebi savršen desktop sistem.
Ako mislim da isključivo igram igrice, ili recimo radim pod AutoCADom, pa tu nema šta da pričamo Windows je bez premca. Ali nikako da ga koristim kao server ili da sa njime provodim svoje vreme na internetu!!! Nisam pritivnik ni jednog sistema i svaki ću da uradedim onako kako mi je potrebno u skladu sa tim...
Da ne ispadne da sam Van teme:
U firmi imamo jedan mali server koji opslužuje 30tak računara. Mislim da bi bilo bezveze tu postavljati jednu makinu koja nije x86 arhitekture jer jedan takav sistem može komotno jedan običan pentium da odradi. Bio bi budala ako bi na njega stavio (k)UBUNTUa koji je namanjen više desktop korisnicima (nemojte me pogrešno shvatiti, svaki linux se može namestiti da radi svaki posao, ali po koju cenu???), a opet pošto želim i određenu multimedijalnu podršku na koje sam navikao kod kuće... Moje rešenje za to je bilo prvo FreeBSD, ali ta multimedija je jako loše išla. Da portujem drivere i programe pisane za linux samo zbog toga?!? A ne postoji linux koji mi pruža sve što je potrebno u ovakvom slučaju i ne moram ništa da portam - Slack!!! Nešto između Unixa i Linuxa po svojim karakteristikama, a ipak je linux!!! Dakle NAMENA Slacka po meni su najviše low-end medium range serveri!!!!
Da se razumemo. Ono što većina ljudi zove SuSe-om to je distro orjentisana ka desktop tržištu i korisnicima sa malo ili ni malo znanja rada pod Linuxom. Bingo!!!! Eto nam namene SuSe-a. Postoji varijanta SuSe-a sa OpenExcangeom i bla bla, njegova namena definitivno je server tžište. Ali to već košta. Običan SuSe 90eura, a u server varijanti za 16 procesosku mašinu čini mi se oko 500 (mrzelo me je da odem na oficijelan suse sajt da proverim cenovnik). Kada sam bio prinuđen da biram za jedan veliki server os, zamislite nisam odabrao linux. Odluka je pala na Sun Unix!!!! Zašto??? Za upolla manje cene dobijam bolji sistem koji će mnogo bolje da radi, koj je pri tome mnogo kvalitetniji.
Kada sam sekretaricama trebao da instaliram OS na kome bi fino radile mogle bez brige od virusa ili one nešto da smandrljaju,malo sam se dvoumio da li da bude suse, a na kraju je odluka pala na Kubuntua!!! On je isključivo namenjen desktop tržištu, lagan je za konfigurisanje, a nudi mi to šro je potrebno.
Naravno na mašini na kojoj montiramo video i audio materijal nisam postavio linux ni unix. Verovali ili ne na njoj je M$.Postoje alatke koje rade posao i pod linuxom, ali profi koji radi posao nema svo vreme sveta da preko 50 alatki koje linux nudi rešava svoje probleme, nego jednostavno njemu je potrebne 2-3 alatke i to ti je. Naravno ta mašina mi uopšte nije u mreži!!!!
Kod kuće, je odluka pala na gentoo-a, jer je to os koji je nešto između. Imam konfor jednog linuxa, relativno ne moram svaki dan da gledam ispod haube, ali za svaki ozbiljniji posao mora da zasučem rukave. Svojim emerge-ebuild sistemom nudi mi jednu jednostavnost, pazi bogati kompajliranja. Ako mu ja drugačije ne naredim on svaki program prekompajlira i dobijam nešto što je do maximalnog nivoa prilagođeno mojoj mašini i mojim POTREBAMA. Doduše, da se ne lažemo, u njemu sam još početnik,jer je malo karakterističan, susrećem se sa nekim problemima koje na drugim linuxima nisam ni video, ali to je nešto što se rešava u hodu. Dakle za sve: AKO BIRATE OS PRVO SEBE PITAJTE ŠTA ĆE VAM, PA TEK ONDA GA INSTALIRAJTE!!!
[ mulaz @ 27.04.2006. 09:49 ] @
Oba su najbolja

Slack ji vise namenjen za server sistem, zato nema toliko gui aplikacija, gui .conf editorja, etc..Ali zato je najmocnija distribucija za ucenje linuxa.
Suse se opet deli na dve strane.. Kao desktop sistem.. ima sve zive gui programa, 99% usera ne treba nikad da cacka po konzoli (ako imaju hardware koji je podrzan pod linuxom 100%).
Suse kao server.. Velika prednost je support... ali support postavlja i ogranicenja.. sta smes da radis.. i zbog cega gubis support.

Server:
ako ces sam sveda sredjujes.. kad crkne sam da googlas pet dana.. slack je resenje...
ako tvoj radni sat vredi dosta.. i umesto da googlas pet dana, platis distribuciju sa supportom.. biras suse. pitanje je samo sta osta vise, support, ili tvoje radno vreme.

Desktop:
Ako zelis da naucis kako radi sistem, da imas sve kako hoces, da sam namestis milijon .conf fajlova da sve radi tako kako hocesdo potankosti.. slack
Ako zelis sistem koji odmah posle instalacije izgleda lepo, ne treba da citas man page-ove i sve radis misom.. odnosno ako zelis da upotrebljavas sistem a boli te k...c za ojno sta se dogadja pozadi.. suse

ps:
Bolja poreda bi bila redhat:suse:mandriva
slack vs. suse je isto ko kamion vs auto .. svako kupi to sta mu treba a svaki je bolji u necemu

[Ovu poruku je menjao mulaz dana 27.04.2006. u 10:53 GMT+1]
[ Borovic @ 27.04.2006. 10:00 ] @
DOSTA VISE SA OVOM TEMOM!Nisam znao da ce doci do 6 strana.Tada sam samo zeleo da saznam mane i vrline oba sistema a ne da izazovem flame!

P.S.Sada i ja koristim Slackware!
[ Body Bag @ 27.04.2006. 11:09 ] @
@Vladared

Znas,ne bi se bas slozio da BSD nije za desktop-narocito FreeBSD-pa ima oko 14000 portova+binarni paketi-bukvalno svaka aplikacija koja coveku moze da zatreba i koja postoji na linux-u(sa izuzetkom komercijalnih programa-ali ni to nije pravilo)
Eto bas su odskora prebacili i Javu u binarni oblik i sve sto treba uraditi je ukucati pkg_add :-)
Jedino je ostalo zongliranje sa Macromedia Flash Player-om-ali i to se moze srediti tako sto ce se preko linux-compatibility-ja instalirati svoja omiljena linux verzija web browser-a,a potom instalirati i linux verzija flash player-a
Postoji alterantiva u vidu GPL Flash playera-ali on je jedno najobicnije s***** puno bagova-cim se otvori neka stranica sa flash elementima,gotovo uvek rusi browser koji koristis(bilo koji)-mozda ce to biti bolje i u buducnosti,ali ovako....
Takodje,podrska za hardver u kernelu FreeBSD-a je naprosto fenomenalna-sav standardan hardver je podrzan,izuzev nekog egzoticnog i malo specificnijeg-npr DVB krtice,a i to je pitanje vremena,jer svaki novi release ima podrsku za sve vise i vise hardvera....
Jeste da se konfiguracija sistema radi iz konzole,ali tu je i fantasticni Handbook i ostala dokumentacija u kome je objasnjeno sve sto coveku moze zatrebati u svakodnevnom radu...
Slozices se da se to ne razlikuje puno od recimo Slackware-a,Debian-a ili pak Gentoo-a(mislim na sistem odrzavanja)
A tu je i fenomenalni port sistem i CVS nacin azuriranja-tako da se instalacija i upgrade softvera rade na jednu komandu(jos ako se ima nesto bolji net-eto veselja :-)

NetBSD i OpenBSD su vec pomalo neka druga prica,narocito OpenBSD-em ima dosta manju bazu programa od Net i FreeBSD-a,em ima monoliticki kernel bez dinamickih modula za ucitavanje-sto ce reci da mozes da se slikas ako ti neki hardver nije podrzan u kernel-u(bez obzira na to hardverska podrska je odlicna i rekao bi da samo malo zaostaje za FreeBSD-om)
Jos jedna velika mana je sto za razliku od Free BSD DRI nije podrzan u kernelu-tako da mozes da se oprostis od 3d akcel.,ako pak planiras da OpenBSD koristis za desktop(sto je itekako moguce uz nesto(malo) truda)
Zato sam ja digao ruke od OpenBSD iako mi se sve u vezi njega veoma dopalo(recimo FFS fajl sistem)-nikako ne volim tisinu :-),a u verziji 3.8 nije podrzan moj SB Audigy 1,koji ce imati punu podrsku u izdanju 3.9 koji se ocekuje u maju-znam da postoji OSS ali sto bi se baktao sa proprietary softverom i zezao....

U svakom slucaju BSD je definitivno bolji OS nego linux-a,a i brze se boot-uje :-)
PoZ!
[ vladared @ 27.04.2006. 11:30 ] @
Oho... Pa to samo znači da je FreeBSD napredovao od zadnje verzije koju sam koristio (beše 4.7) ... Hmmm Kada bi sada konfigurisao server možda bih i pokušao, ali nekako mi je gento ušao pod kožu tako da mi je teško da ga se oslobađam!!! Možda u neko skorije vreme!!!
[ Body Bag @ 27.04.2006. 12:57 ] @
Napredovao jos kako :-)
Probaj kad mozes,mozda ces zabataliti Gentoo :-)
[ tarla @ 27.04.2006. 19:36 ] @
Citat:
#1129151/vladared: Više manje čovek koji je postavio pitanje njemu je bio važan odgovor! Ako je tebi prijatelju to pitanje glupost, čudi me kako si onda uspeo čak 5 stranica da pročitaš??? Još malo bolje kada razmislim zašto si se javio ovde?!?
.............................................mo... Oh, whata stupido mistake i make ("Alo, alo")...

Pa i sada tvrdim da je tema glupa jer se u sada vec 6 stranica nista pametno niej reklo. Ovaj kaze ovo onaj kaze ono a covjek fino pitao u cemu je razlika. Nije vas pitao sta treba da radi programer a sta administrator.
Osim toga od kompletne teme sam procitao prvu stranu i presao na odgovor.

Inace ne mogu a da ne primjetim da je sve manje pravih pitanja i pravih tema da covjek nesto nauci... Ili ja samo previse trazim...
[ z@re @ 27.04.2006. 22:50 ] @
Citat:
Body Bag:
Znas,ne bi se bas slozio da BSD nije za desktop-narocito FreeBSD-pa ima oko 14000 portova+binarni paketi-bukvalno svaka aplikacija koja coveku moze da zatreba i koja postoji na linux-u(sa izuzetkom komercijalnih programa-ali ni to nije pravilo)

Ports stablo je ogromno, i sta je najbolje, stvari od tamo garantirano rade ;) S druge strane, Linux ABI layer nije potpun, emulacija "teskih" programa poput Transgaming Cedege, i Maye3D nije na razini. Pokrene se, ali puno problema u radu. Ostatak radi odlicno, proprietary codeci i biblioteke za Linux, kao i VMWare.

Citat:
Body Bag:
Jos jedna velika mana je sto za razliku od Free BSD DRI nije podrzan u kernelu-tako da mozes da se oprostis od 3d akcel.,ako pak planiras da OpenBSD koristis za desktop(sto je itekako moguce uz nesto(malo) truda)

Ako imas karticu iz doba '98-2001, mozes probat sa UTAH-GLX projectom. Meni je Matroxica G400 radila fenomenalne 3D stvari pod OpenBSDom.
[ vladared @ 28.04.2006. 08:42 ] @
šta da kažem zaintrigiran sam! Kako stoji podrška sa hardverom (da nije onaj što se rešava preko xorg). Recimo imam štampač Samsunga. U linuxu da bi ga reinstlairao imam jedan program koji savršeno radi i instalira mi drivere...

Citat:
#1130438/tarla: Pa i sada tvrdim da je tema glupa jer se u sada vec 6 stranica nista pametno niej reklo. Ovaj kaze ovo onaj kaze ono a covjek fino pitao u cemu je razlika. Nije vas pitao sta treba da radi programer a sta administrator.
Osim toga od kompletne teme sam procitao prvu stranu i presao na odgovor.

Inace ne mogu a da ne primjetim da je sve manje pravih pitanja i pravih tema da covjek nesto nauci... Ili ja samo previse trazim...

Leba ti tarla, da si čitao malo pažljivije moje odgovore (naročito onaj kilometarski) video bi da sam precizno odgovorio. Pokrenuta su još neka pitanja, ako modrator misli da ovo nema veze sa nekom temom uvek može izbrisati ili prebaciti na neku drugu granu (ne bi mu bilo prvi put). Kod odgovora su pokrenuta neka pitanja i ljudi diskutuju. To šta radi adm ili programer je veoma glupo, ali više niko o tome ni ne priča...
[ bojan_bozovic @ 28.04.2006. 09:22 ] @
E ako hocete moje misljenje:

1. biraj jednostavniju distribuciju - jednostavniji boot manager, boot bez initrd (ajao samo da ukomplikuju stvari - lepo su mogli te module da kompajliraju u kernel), jednostavnije skripte za odzavanje (mada kako se secam suse ima dobre skripte, ali zadnji suse koji sam koristio je 6.4 iz 2000-te) dakle slackware. Ne znam sto ga tupe toliko sa tim initrd kad to nije ni napravljeno za root boot vec instalacije, moze jednostavnije, ali sto jednostavno da napravimo kad mozemo da ukomplikujemo.
[ z@re @ 29.04.2006. 02:40 ] @
Pa za "malog" korisnika, Slack je bolji izbor. Ali, nemoj zaboravit da uz SuSE mozes dobit i komercijalni support, i da je dosta komercijalnih Linux programa testirano samo za SuSE i RedHat. Jos su i vise graficki orijentirani, tako da mogu pomoc nekome tko je navikao na administraciju Windowsa, a sad istrazuje, ili prelazi na Linux.
[ skajfes @ 02.05.2006. 21:52 ] @
Koristim Suse već godinama i potpuno sam zadovoljan njime. Slack nisam nikada koristio. I zbilja ne znam koji su nedostatci suse-a, a vjerujem da ih ima. Vjerovatno se puno toga moralo "žrtvovati" da bi se postigao user-friendly(klik-and-go) nivo koji suse sada ima. Mislim, nema neke pretjerane zaj* sa instalacijom i konfiguracijom sustava, i radi dovoljno dobro da zadovolji sve moje potrebe(nije da sam ne znam šta ali opet). Vjerovatno bih postigao bolje rezultate kada bih instalirao Slack i mjesec dana ga konfigurirao kako treba (istina, puno bi i naučio za to vrijeme), ali ja sada definitivno nemam vremena danima se zaj* sa instaliranjem linuxa. Na kraju krajeva - taj kompjuter je tu da služi meni i mojim potrebama, a ne da se moram patit da dođem do openoffice-a da napišem dvije stranice teksta.

I da, ovo sa supportom za suse. Ja kao prosječan korisnik sam našao sve što mi treba na ogromnoj kolekciji howto-a i ostaloj dokumentaciji koja je došla na disku zajedno sa linux-om, a što nisam - ima ovdje na forumu.

poz
[ xigma @ 05.05.2006. 02:03 ] @
Posto je bilo rijeci da je BSD bolji za servera od Linuza evo jedan uporedni test servera

BSD (Mac OS X) vs Linux

http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=2436&p=8

[Ovu poruku je menjao xigma dana 05.05.2006. u 03:03 GMT+1]
[ darkon @ 02.06.2006. 10:55 ] @
Da i ja kažem neku na ovu temu. Šteta što je nisam video ranije.

Elem, SuSe koristim negde od 2002 ili 2003 - od verzije 8.0. Sledile su 8.2, pa 9.0, 9.2 i konačno sada 10.0,
tako da sam na SuSeta navikao. Bilo je raznih podešavanja i iz komandne linije (recimo kada SuSe pri instalaciji ne prepozna monitor pa se ne podigne X - veoma neprijatno, posebno za početnika u Linux-u - sledili su pozivi iskusnijima pa sam morao zaroniti i u shell; ili npr. podešavanje externog USR modema koji nije hteo da radi po default-u).

Na poslu sam krenuo sa RH6.2 na mašinama koje su služile za programiranje PLC softvera i RH4.2 pod kojim su radili SCADA i MMI serveri. Administraciju sistema su obavljani sistem administratori koji su po prirodi stvari bili upućeni na komandnu liniju. Međutim, kada se prešlo na RH9.0 i Fedora Core 2, 3 i 4, mnoge stvari oko administriranja se obavljaju iz odgovarajuće aplikacije u GUI-u. Jednostavno, komfornije je, a i mnoga sitna podešavanja se tako mogu prebaciti na korisnika koji ne mora da se udubljuje u sistem i uči bash preko mere koja mu realno treba.

Mislim da treba koristiti prednosti oba pristupa da bi se posao obavio kvalitetnije i brže. Ne bi trebalo tu uplitati lične preferencije na štetu posla.
Kod mene u firmi jednostavno imamo mnoštvo bash skripti koje se vrte i obavljaju neki koristan posao, kao i mnogo user frendly aplikacija pisanih u različitim paketima pod različitim OS-ovima. Posao je tako diktirao, pa su ljudi morali učiti i shell i GUI.

Ah, da. To umalo da zaboravim. Naši najnoviji PLC-ovi se 'vrte' na SuSolikom RTL-u, a i softver samog PLC-a je pisan pod nekom od sada već starijih verzija SuSe-a.

I na kraju da kažem da ne bežim od ostalih distribucija. Već neko vreme planiram da probam Debian-a i Slack-a.