[ krul @ 20.01.2006. 00:02 ] @
Kao sto naslov kaze treba da ponudim korsniku povratnu informaciju u vezi sa tim sta se zbiva na serveru. Pretrazio sam ES; bili su neki linkovi na ES poruke (koji usput budi receno ne rade) ali nista u vezi sa asp.net tehnologijom. (Moguce je i to da nisam bio previse pazljiv prilikom pretrage). Zanima me da li je neko imao kakvih iskustava na tom polju? Treba da pokrenem proces kojim moze da traje i preko 20 min i za to mi treba nesto jednostavno da ili kazem korisniku gde sam u tom procesu ili da mu jednostavno indiciram da je proces aktivan. Inace aplikacija koristi IE kao browser (nisam siguran da li se to podrazumeva ako sam spomenuo ASP.NET, mislim da ne)
Nasao sam neke linkove na netu ali me zanima sta vi imate da ponudite.

Pozdrav i unapred hvala
[ SiSharp @ 20.01.2006. 17:17 ] @
Ja mislim da je najlakshe to uraditi sa ajax-om...
Napravish timer u javascriptu, pa iz javascripta pravish webrequest preko ajax-a svakih npr. 10 sec, i vratish podatke sa servera...

Mada mislim da ti je najbolje da optimizujesh SQL, poshto osjecam da je tu problem. Znachi smanjish join-e, trigger-e, cursor-e i ostale gluposti...
[ krul @ 21.01.2006. 05:24 ] @
SQL sigurno nije problem buduci da ne cekam na bazu vec radim raspored (trazim najbolju kombinaciju za svakog studenta a ima ih preko 500 u proseku).
Sto se ajax-a tice cuo sam da je komplikovan za implementaciju, vrlo je moguce da sam neupucen. Nisam siguran koliko se isplati uciti taj ajax na duze staze?
Pozdrav
[ kaan @ 22.01.2006. 06:25 ] @
Sam princip ajax-a je jednostavan i nije nista novo vec novi prisatup starim vec postojecim tehnologijama. Vishe na http://developer.mozilla.org/en/docs/AJAX/

I ja mislim da postoji nacin da se optimizuje SQL. Ne bih da pametujem jer je baza mozda stvarno odlichna ali u takvim slucjevima odustani od normalizacije i vidi da radi sto brze sa kratim SQL upitima.

Veliki pozdrav
KAAN
[ SiSharp @ 23.01.2006. 10:08 ] @
AJAX uopste nije komplikovan, postoji vrlo lijepa .NET biblioteka. U principu sama tehnologija sluzi da posaljes/primis nesto na/sa servera bez postback-a cijele strane, tj. saljes/primas samo potrebne podatke, a ne cijeli form.

Ne bih da se pravim pametan ali mislim da SQL pravi problem sa brzinom kad najmanje u njega sumnjas. Nama se bas desilo da je za neki Crystal reports izvjestaj trebalo 7 min da se izvrsi. Naravno odmah je sumnja pala na CR server. Poslije smo ustanovili da je na mashini koja drzi CR server zauzece procesora oko 15% tokom generisanja reporta. A na SQL server masini 100%.

P.S. Lijep primjer primjene AJAX-a imas na http://www.metak.com/
App. je radjena u "Ruby on Rails" jeziku.
[ Fedya @ 23.01.2006. 10:19 ] @
Sorry sto idem offtopic ali ovo moram da izkomentarisem...

Citat:
SiSharp: Ne bih da se pravim pametan ali mislim da SQL pravi problem sa brzinom kad najmanje u njega sumnjas.
...
A na SQL server masini 100%.


Ja ovde ne bih krivio server nego programera koji je pravio bazu. Probaj da reindeksiras, pokreni Index Tuning Wizard i vidi kako indexi obavaljaju posao i sredi to malo... Siguran sam da ovo moze znatno da se smanji...
[ jablan @ 23.01.2006. 10:55 ] @
Baci pogled na http://codebetter.com/blogs/sahil.malik/articles/131086.aspx

Kôd mu nije baš za izložbu, ali ćeš videti princip.