[ Borovic @ 20.01.2006. 18:46 ] @
U linux consoli postoji dosta specijalnih znakova koji imaju za zadatak da medjusobno "povezu komande".Ukoliko vam nije jasno, procitajte ostatak texta.Hvala. Komande za primere koriscene u tutorialu: Za prikazivanje svih procesa koji su aktivni - komanda je: ps -ef Pretrazivanje texta - komanda je: grep string 1.) "|" - Ovo je simbol koji se zove "pipe".Njegova glavna funkcija je da "sprovede" jednu komandu do druge.Primer: ps -ef | grep home Ako koristimo "pipe" mi mozemo da pretrazimo sve aktivne procese i da nadjemo stavku koja u sebi sadrzi rec na primer: home. 2.) ">" - Jednostavno prusmeravanje. Koristi se za "preusmeravanje" standarnog output-a neke komande negde drugde: ps -ef > /home/korisnicko_ime/procesi Ovde smo koristili komandu jednostavnog preusmeravanja jer smo hteli da vidimo spisak aktivnih procesa i stavimo ih u fajl nazvan "procesi", u direktorijumu home. 3.) ">>" - Preusmeravanje "dodavanja".Primer: ps -ef >> /home/korisnicko_ime/procesi U ovom slucaju, ova komanda sluzi skoro isto kao i komana ">", samo sto se sada nece "stari" fajl presnimiti vec ce se kreirati novi. 4.) "tee" - Visestruko preusmeravanje."tee" komanda prusmerava neku drugu komandu ali je "ostavlja" da nezavisno radi: ps -ef|tee /home/korisnicko_ime/procesi U navedenom primeru, koristi se ukoliko hocemo da vidimo spisak aktivnih procesa i da ih stvaimo u fajl. Mislim da sam ovim bar malo pomogao korisnicima koji se upoznaju sa radom u konzoli.Ovaj tutorial je zasnovan na textu sa sajta: http://forums.teamphoenixrisin...archive/index.php/t-26755.html [Ovu poruku je menjao Borovic dana 24.01.2006. u 17:14 GMT+1] |