[ IcyImpact @ 22.01.2006. 12:39 ] @
Digital Turtlets je lansirao SpamBrave for Outlook Express 2.0, nova inačica antispam klijenta koji se integrira u Outlook Express. SpamBrave ne koristi bijele/crne liste, ključne riječi itd. u prepoznavanju spam poruka, nego se oslanja na Bayesovu statičku analizu (iako korisnik može blokirati mailove na temelju e-mail adresa i domena). To znači da neće odmah nakon instalacije davati fantastične rezultate nego ćete morati utrošiti određeno vrijeme na njegovo treniranje da bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Na raspolaganju je i opcija za vraćanje spamova pošiljatelju što vašu e-mail adresu (u očima spammera) čini nepostojećom. SpamBrave sav dolazni klasificira u jedno od tri stanja: Spam, Good i Unsure. Ako je e-mail poruka prepoznata kao Spam, smješta se u poseban direktorij unutar OE-a (SpamBrave se može namjestiti da automatski nakon nekog vremena isprazni Spam direktorij), ako je prepoznata kao Good smjestit će se u Inbox, a ako je SpamBrave ocjenio da ima probleme sa prepoznavanjem neke poruke da li je spam ili legitimna - smjestit će ju u direktorij Unsure. Poruke unutar direktorija Unsure čekaju vašu klasifikaciju. SpamBrave uči na vašoj kategorizaciji i rekategorizira neki mail ako je napravio pogrešku (vi to možete popraviti sa gumbovima Spam i Not Spam. Dostupna je i statistika kategoriziranih poruka u lijepom grafu. Jedan od 'nedostaka' ovog programa je taj što dobar dio korisnika želi odličnu detekciju spama odmah što SpamBrave neće ponuditi. Njegova učinkovitost će se očitovati nakon nekoliko tjedana (ovisno o broju spama koji dobivate) kada već bude vrlo dobro istreniran. SpamBrave konstantno uči i kada jednom bude dobro 'uigran' davat će fantastične rezultate - to je najveća prednost ovog alata.

http://www.spambrave.com/
http://www.irishdev.com/NewsArticle.aspx?id=1749

Download:

SpamBrave 2.0
[ Deda_Mraz @ 25.01.2006. 16:19 ] @
Citat:
IcyImpact: To znači da neće odmah nakon instalacije davati fantastične rezultate nego ćete morati utrošiti određeno vrijeme na njegovo treniranje da bi se postigli zadovoljavajući rezultati.


Da li to znači da će mi "filter" za spam propuštati odredjeni vremenski period spam poruke kako kasnije takve poruke nebi dobijao???

Možda sam pogrešno razumeo ali...
[ IcyImpact @ 25.01.2006. 18:45 ] @
Kad ga instaliraš - taj program neće znati prepoznati niti jednu spam poruku, ne zna ništa na osnovu čega bi zaključio je li neka poruka legitimna ili spam. Ti si glavna uloga, ti u početku određuješ koja je poruka spam, a koja ne. Svu tvoju klasifikaciju program 'prati' i tako uči da bi znao kako će ON ubuduće klasificirati poruke. Što više spam poruka dobiješ odnosno što ih više TI klasificiraš (ili kao legitimnu ili kao spam) to program ima na raspolaganju veću 'bazu znanja' na temelju koje može kod kasnijih filtriranja poruka odrediti da li je ona spam ili nije. Tako se sa vremenom detekcija spama sve više poboljšavati.


Citat:
Da li to znači da će mi "filter" za spam propuštati odredjeni vremenski period spam poruke kako kasnije takve poruke nebi dobijao???

Otprilike da.
[ Deda_Mraz @ 25.01.2006. 18:55 ] @
Pa šta će mi onda taj program kada i ja mogu da naparim takav filter.
Što je još crnje možeš da staviš i samo ignore mail from: ta i ta mejl adresa, i da ti provajder direktno na serveru odbija tu poštu.

Totalno glup program..

Zamisli šta bi bilo da AV sistemi rade na taj način? Havarija...
[ IcyImpact @ 25.01.2006. 19:14 ] @
Jesi siguran da je totalno glup program? Nakon početnog truda oko treniranja većina ovakvih programa ima vrlo dobru detekciju. Ne kažem da je savršen - najbolji je onaj koji dobro kombinira klasične stvari i bayesov klasifikator, ali iz iskustva znam da ovaki programi nakon nekog vremena detekciju spama mogu dići na zavidan nivo.
[ aleksandaraleksandar @ 25.01.2006. 22:54 ] @
The Bat! je prvi uveo ovaj algoritam kao detekciju nezeljene poste i tada je to bio pravi hit. i pokazao se odlicnim. prica je stara oko 2 godine, ako se dobro secam.

nisam ni prepostavio da neko do sada to nije odradio za druge klijente.
[ Deda_Mraz @ 26.01.2006. 02:48 ] @
Citat:
IcyImpact: Jesi siguran da je totalno glup program?


Naravno da sam siguran, a posle ovoga još sigurniji. On sve radi što mogu i ja, dakle prvo primim spam pa tek ga onda blokira...jbm ti ja takvu tematiku rada jednog "anti spam" programa.

Poenta pravog Anti spam programa ili aplikacije je da ti uopšte ni nedobiješ spam a ne da ga dobijaš pa sada on kao zapamtio da je sa te i te adrese pa ga kao šatro sl. put blokira...

Neko se igrao dok je pravio ovo

Pričaj ti šta hoćeš, hvali ovaj program ali totalno je glup.
[ IcyImpact @ 26.01.2006. 13:42 ] @
Ti ne shvaćaš, još nisi naučio kako rade antispam programi sa ugrađenim Bayesovim klasifikatorom. Bila je već jedna tema u kojoj si pokazao neznanje oko toga, nadao sam se da ćeš to naučiti - razočarah se... a smijao si se kad sam postavljao temu o Bayesovom klasifikatoru...

Citat:
Naravno da sam siguran, a posle ovoga još sigurniji. On sve radi što mogu i ja, dakle prvo primim spam pa tek ga onda blokira...jbm ti ja takvu tematiku rada jednog "anti spam" programa.


Više se tebi neću truditi objašnjavati oko toga. Ne znam kako ti može pasti napamet da ovdje govorim o programu koji se na takav način borbi protiv spama - mislim, ne vidim da li bi taj program sa takvim načinom rada zaustavio više od 30% spama - možda sam i previše rekao.

Citat:
Poenta pravog Anti spam programa ili aplikacije je da ti uopšte ni ne dobiješ spam


Govoriš o savršenom antispam programu koji će odmah imati detekciju 100%, o tome ne bi smjelo biti niti spomena, SAMO o realnosti. "Svaki" program ima svoj način rada koji ima svoje prednosti i mane.

Citat:
Pričaj ti šta hoćeš, hvali ovaj program ali totalno je glup.


Nemoj prodavati takve fore, već je postalo smiješno. Ajde, tekst "u ruke" i uči...
[ Deda_Mraz @ 26.01.2006. 14:15 ] @
Icy pričaš napamet, hvališ programe misliš da sve znaš!
Ponašaš se kao da si ti izumeo Bayesov klasifikator spam poruka, kao da ga znaš a nemaš pojma o njemu.

Ja sam pokazao znanje o njemu kao o običnom korisniku koji ima mišljenje o njemu, mislim da je to bitnije nego mišljenje onog koji pravi programe za njega ili ga milion posto podržava jer ima neke koristi od njega.

Još si ti mlad i misliš da sve znaš... Ne potcenjujem tvoje znanje, ali ipak znam malo više od tebe, jer sam duže od tebe u svetu računara!

Citat:
Govoriš o savršenom antispam programu koji će odmah imati detekciju 100%, o tome ne bi smjelo biti niti spomena, SAMO o realnosti. "Svaki" program ima svoj način rada koji ima svoje prednosti i mane.


Ne govorim o tome, već govorim o ovom tako glupom programu. Lepo si napisao ovde svaki program ima svoje prednosti i mane, ja dodajem da imaju neki više mana nego prednosti, kao ovaj vode gore što si postavio.

I to je to...
[ IcyImpact @ 26.01.2006. 15:07 ] @
Dosta je bilo! Mogu opet demantirati SVE, opet se mogu prepucavati sa tobom i to može trajati vječno - ali neću. Za nekog ozbiljnog mladog čovijeka i moderatora poput mene - sramota se spuštati na tu razinu.