[ ForestWW @ 24.01.2006. 14:42 ] @
Cao!
Spremam kolkvijum iz matematike i jedan zadatak ce i biti f-je! imam problema oko odredjivanja asimptota! Vertikalna mi je zeznuta!
Nikako ne mogu da shvatim onaj deo kada da npr. x tezi 2+ ili 2-
ne razumem kako asistenti dobiju resenje!
dao sam primer(na slici_)
[ Bojan Basic @ 24.01.2006. 14:48 ] @
Izračunaš limes kad i , i ako je bar jedan od tih limesa jednak onda funkcija u toj tački ima vertikalnu asimptotu, u suprotnom nema. Uzmi jedan od tih tvojih primera pa kreni da radiš i pokaži nam tačno dokle si stigao i gde si tačno zapeo.

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 24.01.2006. u 16:29 GMT+1]
[ ForestWW @ 24.01.2006. 15:16 ] @
To kada resavam uvek pogresim!

[ Bojan Basic @ 24.01.2006. 15:24 ] @
Kad dođeš do onda ti i nije puno bitno je l' to ili , svakako će da bude nešto mnogo veliko i imaš asimptotu. A ako te ipak zanima kako da odrediš, gledaj ovako: ova dole zapravo i nije nego samo broj što se približava nuli. E, onda gledaš da li se približava sa leve strane (preko negativnih brojeva), ili sa desne strane (preko pozitivnih brojeva). Znači, za , zbog ovog plusa gore uzmeš neki broj malo veći od . Dakle, ono u imeniocu razlomka biće broj malo veći od , pa pošto je gore negativan broj a dole pozitivan sve ode u . Da je bilo uzeo bi broj malo manji od .

I još nešto: ako pripremaš kolokvijum a nije ti jasno kako asistenti nešto dobiju, zašto ih ne pitaš na konsultacijama?
[ Farenhajt @ 24.01.2006. 16:58 ] @
Ili, u formulama umesto napiši , a umesto napiši i onda imaj u vidu da je uvek pozitivno i da teži nuli.

Recimo, , jer je brojilac negativan.

[Ovu poruku je menjao Farenhajt dana 24.01.2006. u 18:02 GMT+1]
[ ForestWW @ 25.01.2006. 00:41 ] @
Momci, hvala vam! evo sad pokusavam da resim na vas nacin! sa tim dodavanjem E!
A sto se tice asistenata i zasto ih ne pitam!?
Prva godina sam i jos mi je sve to uvrnuto tako da se nadam da cu se malo osloboditi i poceti da ih "mucim"! pa to im je posao :)
evo mog pokusaja da resim na vas nacin: