[ aleksandarpopov @ 24.01.2006. 18:27 ] @
Shvatam da se MySql moze koristiti pod dvostrukom licencom Open Source i Komercijalnom...ali da li to znaci da mogu da:
Napravim program koji koristi MySql server i bazu koju sam ja napravio i taj program mogu da prodam bez da platim licencu (ili korisnik da plati licencu) za MySql?
Hvala, pozdrav!
[ nkrgovic @ 24.01.2006. 21:33 ] @
Citat:
aleksandarpopov: Shvatam da se MySql moze koristiti pod dvostrukom licencom Open Source i Komercijalnom...ali da li to znaci da mogu da:
Napravim program koji koristi MySql server i bazu koju sam ja napravio i taj program mogu da prodam bez da platim licencu (ili korisnik da plati licencu) za MySql?
Hvala, pozdrav!


Naravno da mozes :). Ako samo koristis MySQL bazu, cak ni ne moras da koristis GPL licencu - koliko bar ja kapiram. Ali generelano - ne postoji nikakav razlog zasto ti ne bi mogao prodati svoj softver, makar on bio i pod GPL licencom. :) Stavise, mislim da bi te FSF i pohvalila za to :). Tvoj rad nije, i ne treba da bude, besplatan.

Kad objavljujes kod pod GPL licencom jedina tvoja obaveza je da das i sors. Niko ne kaze da ne mozes da naplatis program, a posebno RAZVOJ, ali je fora da kad jednom nekome das (ili prodas) taj program, sa sve sorsom, on dalje ima ista prava nad njim kao i ti - tj. moze ga prodavati dalje, nadogradjivati i sl. Jedina njegova dalja obaveza je da i on mora da daje sors.

Za stine projekte - tipa jedan sajt, ili jedan mali program, ovo i nije nikakvo ogranicenje. Ako tvoj program radi nesto bitno retko ko ce ga koristiti bez odrzavanja, koje nema veze sa GPL-om i uvek je naplativo ako ga ti radis. Ako je one-time site, onda su troskovi razvoja sve sto te i zanima, pa je opet sve ok. :)

Ako te to i dalje brine, tj. ako planiras da taj program prodajes vise puta i zelis da integrises bazu u svoj kod, ili bilo sta slicno... Ili jednostavno zelis da ne razmisljas vise o GPL brljotinama i slicnim sta-ako-ima, ili jednostavno ne zelis da razmislajs sta ce biti sa MySQL-om koji (vise) nema engine (Oracle je skoro kupio Inno) - probaj pravu free bazu pod pravom free (BSD) licencom : PostgreSQL :). Za razliku od GPL "slobodno je, i ima da bude slobodno, onako kako mi mislimo da je slobodno" licnence, ovde dobijas pravu hipi / 70-te "radi sta god 'oces" slobodnu licencu :).
[ aleksandarpopov @ 25.01.2006. 17:43 ] @
Hvala, to mi je trebalo. Inace, ranije sam koristio vise Firebird bazu (za desktop aplikacije), ali mi se MySql 5 svidela po mogucnostima, takodje i Administrator sve se vise dvoumim da predjem na MySql...ali negde sam procitao da se isti placa...pa rek'o da proverim.
Hvala, pozdrav!
[ formeye @ 25.01.2006. 19:11 ] @
Ima jedna mala caka u svemu ovome. API (biblioteke/drajveri/...) za MySQL bazu za sve jezike je pod GPL licencom. Tako da, ako koristis MySQLove biblioteke za pristup bazi, onda moras da objavis program pod GPL-om (ili platis).

Resenje je pisati program u Javi tako da koristi JDBC api, a sad, "sa kojom tacno bazom ce program raditi, tebe ne interesuje" fazon (program ne sme ni na koji nacin biti linkovan za mysql drajver), ili ista prica sa ODBC za neki drugi prog jezik osim jave.

[Ovu poruku je menjao formeye dana 25.01.2006. u 20:12 GMT+1]
[ aleksandarpopov @ 26.01.2006. 18:19 ] @
Hvala ljudi...
Pozdrav!