[ miniC @ 25.01.2006. 19:13 ] @
Mozda najsrecnije izabran topic al mi nekako dodje najpribliznije!!
Zanima me sledece:
Kako najjeftije realizovati videonadzor?
Konkretno, posto je prostorija jako dugacka, bilo bi potrebno nadzirati sa tri kamere. Mogu da snimaju i non stop, ali bi bolje bilo da snimaju samo kada ima pokreta. Na racunaru bi bio HDD od nekih 40GB za smestanje podataka, a racunar se nalazi u istoj prostoriji!
Sta je potrebno za tako nesto i koliko otprilike sve to kosta?
Da li se prica menja ako se koristi samo jedna kamera, tj. koji je najjednostavniji nacin da se to izvede samo preko jedne kamere?
Da li je razlika u ceni izmedju sirokougaonih i uskougaonih kamera velika?
Koji software je nabolji za jedan i drugi slucaj?

HVALA!!!

miniC
[ Mladen_Perisic @ 30.01.2006. 15:19 ] @
Najelegantnije, ali i najskuplje riješenje bila bi neka D-Linkova mrežna kamera sa optičkim zumom, pokretnim mehanizmom i senzorom za pokret.

Takođe, bilo bi dobro da se obratiš firmi PeRun ( ht*p://www.perun.co.yu/ ). To ti predstavlja relativno jeftino, profesionalno i sigurno riješenje kad je u pitanju nadzor.

Ako želiš nešto po principu "Uradi sam", uzmi tri web kamere, priključi na USB i upotrijebi neki od programa za video nadzor kuće koje mogu da hvataju signal sa više izvora (ali je prilično skupo). Opis takvih programa skoro je opisivan u PC Magazinu. Što se tiče izbora web kamere, preporučujem ti EyeToy kameru namjenjenu upotrebi u Playstation2 konzolama. Košta oko 20€, pruža fenomenalnu sliku i ton (ima dobar mikrofon), dobar senzor kao i itekako dobar frame rate i to za MALE PARE. Ako se odlučiš za nju, javi mi se preko maila za upravljačke programe (koje je vrlo teško naći budući da nije namjenjena upotrebi na PC-u).

[Ovu poruku je menjala cicika dana 30.01.2006. u 20:35 GMT+1]
[ miniC @ 30.01.2006. 18:41 ] @
Hvala puno!!!

EDIT:
Znas li gde ima da se kupi ta kamera?? Trazio sam po netu al nisam nasao prodavce za SCG.
Pozdrav
miniC

[Ovu poruku je menjao miniC dana 30.01.2006. u 20:05 GMT+1]
[ Mladen_Perisic @ 30.01.2006. 20:21 ] @
Možeš je naći kod bilo kojeg prodavca Sony PlayStation2 opreme. Kod nas se lako nalaze kod prodavaca igrica, a mislim da ga ima i u ContoT (Sony predstavnik za Crnu Goru). Pogledaj malo kroz oglase. U Srbiji se može kupiti u Beosoftu po cijeni od 4500DIN (čini mi se da je to mnogo više od 23€ koliko sam je ja platio).
[ miniC @ 30.01.2006. 21:49 ] @
Hvala jos jednom! Ako je budem uzimao, kontaktiracu te za software.

Pozdrav
miniC