[ dejan_su @ 25.01.2006. 19:18 ] @
| Moze li neko malo da mi pojasni sustinu snmp-a, konkretno servera pod linux-om. Kako radi, sta radi i tako to...citao sam i man pages i na netu ali dosta mi je nerazumljivo to. Ako neko moze molim neka pomogne. |
[ freelancer @ 25.01.2006. 23:41 ] @
SNMP iliti Simple Network Management Protocol, uopšteno i ukratko omogućava razmenu informacija i upravljanje mrežnim uređajima. Što se samog Linuxa tiče koristeći SNMP moguće je nadgledati sistemske/hardverske resurse kao i servise koji imaju podršku za SNMP protokol. Primeri: opterećenje procesora, iskorišćenost memorije, različiti parametri Squid proxy servera itd.
[ dejan_su @ 26.01.2006. 08:51 ] @
Ok, to mi je manje vise jasno. A koja je razlika izmedju fajlova snmpd.conf i snmp.conf??
[ random @ 26.01.2006. 15:54 ] @
Kod SNMP-a imaš, suštinski dve vrste entiteta. Jedan je tzv. SNMP agent — softver koji se izvršava na uređaju kojim hoćeš da upravljaš (server), a drugi je softver za upravljanje, tzv. SNMP management station (klijent). SNMP management station čita podatke sa agenata na raznim mrežnim uređajima i/ili serverima, izdaje im komande, i prima tzv. trap-ove (signale koje agenti mogu da pošalju stanici za upravljanje kada se desi neki predefinisani događaj, npr. pun disk, gubitak linka, itd.).
E pa, snmpd.conf služi za konfigurisanje agenta (snmpd), a snmp.conf za konfigurisanje management softvera.
[ dejan_su @ 26.01.2006. 16:50 ] @
Ok, skontao sam, ali imam jos koje pitanje. Kako sam shvatio, ako hocu da mi na Linuxu radi samo agent (server) onda mi snmp.conf ni ne treba, vec samo snmpd.conf, u pravu sam? I gde se agentu kaze putanja MIB datoteka? Ako je to uopste i potrebno...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.