[ Milos88_vkbgd @ 25.01.2006. 19:49 ] @
Kako da skinem termalnu pastu sa procesora i hladnjaka?Zelim da ugradim novi hladnjak pa mi je to sada veoma bitno. |
[ Milos88_vkbgd @ 25.01.2006. 19:49 ] @
[ buljko @ 25.01.2006. 19:57 ] @
Papirnom maramicom ili salvetom BEZ vadjenja iz podnozja. Ako je INTEL
pa je ostao deo originalnog termosloja pazi da pri skidanju istog ne zagrebes procesor. Ako bas moras, sastruzi to necim drvenim. Bitno je rashladnu povrsinu dobro ocistiti - usijati i ne ostetiti pre nanosenja nove paste. Pastu naneti u tankom sloju na obe povrsine najbolje tufovanjem. [ Carnivore @ 26.01.2006. 00:07 ] @
A onda koristi Isopropanol.
[ Cileinteractiv @ 26.01.2006. 01:35 ] @
@Buljko Pozdrav! Šta znači izraz "tufovanje"?
[ buljko @ 26.01.2006. 13:33 ] @
Tufovanje je postupak malo razlicit od razmazivanja.Znazi, nanosenje
lupkanjem po jednom mestu na povrsini hldnjaka, bez razmazivanja. [ JOJO847 @ 26.01.2006. 13:51 ] @
Kad "tufneš" i staviš hladnjak na procesor onda hladnjak svojim pritiskom to ravnomjerno sam razmaže. Ako sam shvatio buljka
![]() [ buljko @ 26.01.2006. 15:05 ] @
Jesi l'video nekad kako zene nanose puder na lice? Eto tako.
[ Milos88_vkbgd @ 27.01.2006. 09:08 ] @
Jeste Intel i ima originalnu pastu,jer opasno ako izgrebem gornji (metalni deo procesora),i da li smem da skinem sa vatom i alkoholom.
[ sasa022 @ 27.01.2006. 09:19 ] @
Nemoj da struzes metalnim predmetom.Drvenim stamicem neces nista ostetiti.
Ako je pasta jako zapekla namoci blago krpicu nitro razredjivacem i sve ce da skine... [ JOJO847 @ 27.01.2006. 10:05 ] @
Citat: Jesi l'video nekad kako zene nanose puder na lice? tuf simo tuf tamo tuf ovamo tuf ovdje :) Citat: jer opasno ako izgrebem gornji (metalni deo procesora) prilicno, jer unosis neravnine i biti ce losiji prijenos topline s procesora na hladnjak. Svi ostali savjeti su na mjestu, pa ih poslusaj.Nije to ništa strašno ali polako i oprezno radi! [ Vill @ 27.01.2006. 16:05 ] @
Odes u maxi, kupis 1l alkohola i onda vatu, pa udri, ostatak alkohola ce ti
koristiti u kuci za sve i svasta, umesto rakije, a ako i razblazis mozez da dovijes alkohol za licnu upotrebu. Mislim da kosta oko 100din, stvarno, jedna korisna stvar, pored one stvari iz radio kluba, ne mogu da se prisetim kako se zove, u spreju je, hiper suseci alkohol, a da KONTAKT SPREJ<- e to je korisna i dobra stvar [ buljko @ 28.01.2006. 01:20 ] @
Citat: Vill: , stvarno, ... pored one stvari iz radio kluba, ne mogu da se prisetim kako se zove, u spreju je, hiper suseci alkohol, a da KONTAKT SPREJ<- e to je korisna i dobra stvar Zove se KONTAKT IPA (96% ISOPROPANOL) ali, mislim da za tim stvarno nema nikakve potrebe. [ Milos88_vkbgd @ 02.02.2006. 16:49 ] @
Ljudi mnogo vam hvala sto ste mi pomogli.Uspesno sam skinuo staru termalnu pastu i stavio novu,kao i nov kuler.Kuler koji sam uzeo (X Dream III),je prakticno necujan,ali sad mi se procesor greje vise nego obicno.Maximum ovog kulera je 2500 rpm,dok je standardnog Intelovog bio oko 4500 rpm (bio je mnogo bucan,zato sam ga i skinuo).Kada sam namontirao novi kuler (X Dream III),i pre nego sto sam upalio komp hteo sam da proverim da li se termalna pasta razlila po procesoru,tako sto sam ga skinuo sa procesora,termalna pasta se nije razlila.Mozda nisam trebao da skidam kuler sa procesora pa da ga ponovo vracam,mozda se zbog toga poremetila temperatura procesora.A mozda i zato sto ga X Dream III "vrti" na 2500 rpm.
[ JOJO847 @ 02.02.2006. 22:34 ] @
jesi li postavio pastu kako treba? Ima vise "metoda" nanosenja paste, svaka ima poneku manu ali sve mogu biti dobre ako ih se zna primjeniti - pravilno.
Dakle pasta mora prekriti cijelu dodirnu povrsinu izmedju procesora i hladnjaka.Ali tanko,zbilja tanko tek da prekrije one mikroskopske neravnine koje smetaju odvodjenju topline. [Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 03.02.2006. u 11:16 GMT+1] [ Milos88_vkbgd @ 03.02.2006. 13:26 ] @
Primenio sam metodu "tufovanja",paste ima taman dovoljno, u tankom sloju kao sto ste rekli
[ Milos88_vkbgd @ 03.02.2006. 13:28 ] @
Sta mislite mozda se greje zato sto sam kuler skidao posle nanosenja paste,pa ponovo vracao?!
[ buljko @ 03.02.2006. 15:05 ] @
Moze biti uzrok ako si ponovnim skidanjem poremetio ravnomernost
sloja na dodirnim povrsinama. Pre (i posle) nanosenja paste povrsine moraju biti apsolutno ciste. Zrnce krupnije prasine, delic papira posle brisanja ili cak dlacica moze biti dovoljan uzrok nenaleganja i pregrevanja. [ nemanjad @ 13.02.2010. 16:17 ] @
Imaa i varijanta da upalis komp, malo opteretis procesor da se zagreje a pasta blago rastopi (omeksa). Lakse je za skidanje.
[ ra_rasa @ 13.02.2010. 16:48 ] @
Jeste varijanta, ali nemoj to da radiš, iz ličnog iskustva znam da temperatura zna da bude velika i za tako malo vreme.... koliko treba pasti da omekša.
ALKOHOL i VATA čine "ćuda"..... ;-) [ ra_rasa @ 13.02.2010. 16:52 ] @
Što se tiče grejanja, posle skidanja kulera, ne mora da znači.
Možda nisi dobro naneo pastu ili ravnomerno, jer i to može da bude problem. Mada i to nije neki problem, skineš pa ponovo naneseš pastu, i tako sve dok upali. I onda ćeš moći da kažeš da imaš "iskustva" ![]() Na svojim greškama se najlakše uči !( mada po nekad znaju da budu skupe ali to sada nije slučaj ![]() [ calexx @ 13.02.2010. 17:09 ] @
Ima i varijanta da mu to uopšte više nije potrebno, možda se nekako snašao za ove 4 godine od kada je imao problem.
[ misaj @ 13.02.2010. 22:41 ] @
Hahahaha Calex ovo mi se svidja :) Bas zivahna diskusija :)
[ tdjokic @ 13.02.2010. 23:51 ] @
On se verovatno snasao, ali uvek ima novih pocetnika, dobrih saveta nikad dosta.
Zaboravio sam sta su ljudi rekli o starim temama, iskacu same, sta li. Mozda se pojave i prilikom necijeg pretrazivanja i onda je definitivno bolje da u toj staroj temi postoji "happy end" - da problem bude razresen. [ Horvat I @ 14.02.2010. 08:36 ] @
I mene sad to ceka.
Vredi li osmirglati procesor? [ calexx @ 14.02.2010. 09:34 ] @
Citat: tdjokic: On se verovatno snasao, ali uvek ima novih pocetnika, dobrih saveta nikad dosta. [ Catch 22 @ 14.02.2010. 09:46 ] @
Citat: Horvat I: I mene sad to ceka. Vredi li osmirglati procesor? NIPOŠTO! Pogledaj komentar na prethodnoj strani [ Suns @ 14.02.2010. 14:26 ] @
Šmirglanje procesora i hladnjaka je poželjno, ali postoje stavke i određene šmirgle kojima se to radi, kao i razna "maziva" posle svakog šmirglanja, to je velika zaje**cija + puno truda + puno vremena ++++ puno znanja da se to odradi jer se šmirgla sa 6 najfinijih šmirgli različitih tvrdoća i svaka šmirgla se koristi drugačijim pokretom, (kružno, cik cak, gore dole...)
Bilo je u nekim starim brojevima SK-a detaljno uputstvo na 2-3 strane kako to da se odradi profesionalno bez bojaznosti da će biti neravnina... [ Brodoplovac @ 14.02.2010. 14:56 ] @
Pasta se može zagrejati i fenom - ja lično nisam radio.
[ Horvat I @ 14.02.2010. 18:42 ] @
To u S.K. sam citao.
Hladnjak moram smirgkati jer je pun risova u smeru listova hladnjaka,a kod poslednje sestine otiska procesora se vidi i oseca pod prstima promena visine povrsine naleganja. Al hladnjak sam vec smirglao kad sam preradjivao obican varaparat u jednosmerni. [ Binary Mind @ 14.02.2010. 22:54 ] @
Smirglanje procesora i hladnjaka NIJE POZELJNO osim za nekog entuzijastu/overklokera koji ima dovoljno novca da finansijski isprati sve moguce probleme koji mogu nastati usled gresaka pri fizickoj modifikaciji odredjene komponente. Smirglanje nekih hladnjaka moze trajno da ih osteti (npr. oni sto imaju heatpipe-ove na bazi kao sto su Xigmatek i OCZ hladnjaci). Isto vazi i za procesore. Sem toga smirglanje je off topic za ovu temu i u pogresnom forumu. Teme i poruke o smirglanju trebalo bi da idu u forum "Overclocking & Modding". Doduse smirglanje nekad moze da se primeni kao metod da se odstrani stara zapekla termalna supstanca sa CPU-a sa IHS-om (nikako oni bez IHS-a) ili sa baze hladnjaka, i to samo u krajnjoj nuzdi kad ni sa cim drugim ne moze da skine stvrdnuta termalna supstanca. "Poliranje" procesora i baze hladnjaka neka radi onaj ko zeli ali to nikako ne treba promovisati kao nesto sto je pozeljno jer da jeste uz box procesor ili neki skuplji hladnjak bi dobijali i smirgl papir za "poliranje".
![]() P.S. Vidim pocrkase silni procesori zato sto vlasnici nisu ismirglali bazu hladnjaka i vrh IHS-a procesora. ![]() [Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 16.02.2010. u 20:34 GMT+1] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|