[ Dragan Varagic @ 25.01.2006. 20:07 ] @
Imam to zadovoljstvo da mogu da objavim da od danas postoje na FTN-u u Novom Sad specijalističke studije iz elektronskog poslovanja.

Početne detalje možete videti na ovim adresama:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/
http://www.pretraga.co.yu/vest...s=e-poslovanje_specijalisticke
http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=27

Biće još vesti...
[ aleksandaraleksandar @ 28.01.2006. 17:04 ] @
@dragan (komentar sa bloga)

sve skole imaju "misljenje ministartsva o 3-im studijama". na sta si tacno mislio? na skole koje izdaju BS?

takvih jos nema nijedna, jer ni ministartsvo ne zna sta ce i kako ce.

moze malo detaljnije o tome, ovde ili na PP ili mail.
[ Dragan Varagic @ 28.01.2006. 19:18 ] @
Mesto Specijalističkih studija i ko može da ih upisuje...

Citat:
1. Specijalističke studije mogu da upišu studenti koji su završili Osnovne (trogodišnje i četvorogodišnje) studije.
Kako do sada još nisu počele akreditacije, i kako Fakultet ima diskreciono pravo da interno propiše uslove upisa na pojedine smerove akademskih programa, na FTN-u je odlučeno da pravo na studiranje ovih Specijalističkih studija imaju završeni studenti svih fakulteta (četvorogodišnje studije i više), a da za studente trogodišnjih studija važi pravilo da FTN interno odobrava smerove koji imaju sledeće uslove:
- Trogodišnje studije koje imaju zvaničnu dozvolu za rad ovog ili prethodnog Ministarstva nauke. Konkrento, za sada je dato interno odobrenje za smer EPO na www.vets.edu.yu (jedini smer na VETŠ-u koji ima aktuelnu legalnu dozvolu za trogodišnje studije), kao i za trogodišnje studije na www.ves.edu.yu, gde postoji dozvola za sve smerove.
- Pregledaju se programi trogodišnjih studija, da bi se videlo da li položeni predmeti odgovaraju profilu potrebnom za pohađanje Specijalističkih studija.
- Kada se desi akreditacija visokoškolskih ustanova, napraviće se i prilagođena pravila za upis.

Znači, studenti sadašnjih viših škola ne mogu pojedninačno upisivati Specijalističke studije, sem u slučaju ako FTN ne izda dozvolu da studenti određenih smerova legalnih trogodišnjih studija imaju pravo da upišu Specijalističke studije elektronskog poslovanja.

Ponovna napomena, napisano se odnosi ISKLJUČIVO za pomenute studije, ne na sve Specijalističke i postdiplomske studije.


Što se tiče sadašnjih viših škola, možete se raspitati da li postoji dozvola ovog ili prethodnog Ministarstva nauke za obavljanje trogodišnjih studija na višoj školi. Određeni broj viših škola je tražilo i dobilo ove dozvole za određene programe/smerove. Ako smer koji ste završili na nekoj višoj školi nema tu dozvolu, za upis ovih studija potrebno je da se posebno dodatno završi minimalno treća godina na nekom od postojećih fakulteta, i da se tada aplicira na konkursu. Fakultet zadržava pravo da prihvati ili ne prihvati određene studije ovog tipa, i zato bi trebalo zvati instituciju da bi se videlo da li uslovi za studiranje na Specijalističkim studijama mogu postojati ili ne.

Što se tiče studenata koji su završili tri godine fakulteta i dobili prvi stepen studija, ovi studenti imaju mogućnost da direktno upišu ove Specijalističke studije.

Inače, sledeće nedelje zvanično kreće konkurs za ove Specijalističke studije. Pratite sajt www.iimeuro.ns.ac.yu.

[Ovu poruku je menjao Dragan Varagic dana 28.01.2006. u 22:22 GMT+1]
[ aleksandaraleksandar @ 28.01.2006. 21:25 ] @
Citat:
Trogodišnje studije koje imaju zvaničnu dozvolu za rad ovog ili prethodnog Ministarstva nauke. Konkrento, za sada je dato interno odobrenje za smer EPO na


interno?
zvuci kao da je ministartsvo dalo internu dozvolu?

ali kako u prethodnom stavu pise:

Citat:
Kako do sada još nisu počele akreditacije, i kako Fakultet ima diskreciono pravo da interno propiše uslove


onda se verovatno misli da je FTN interno odlucio.

ali dobro ajde. valjda ce uskoro sve biti jasnije.

hvala za objasnjenje.
[ Dragan Varagic @ 09.02.2006. 12:59 ] @
Objavljen je zvaničan konkurs za studije:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?n..._l&sred=konkurs_spec_e-biz

Na sajtu IIM/EURO postavljene su dodatne informacije o studijama:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?n...o=spec_l&sred=e-poslovanje
[ ilkebgd @ 12.02.2006. 11:19 ] @
Profesore Varagicu, mozete li da potvrdite novu informaciju objavljenu na sajtu VETS da cemo i mi sa drugih smerova na VETS (a ne samo studenti smera EPO kako je prvobitno receno) moci da konkurisemo/upisemo navedene specijalisticke studije? Takodje bilo bi dobro kad biste naveli neke dodatne informacije o studijama kojih nema na sajtu IIM/EURO, npr. koliko ce studenata biti upisano, zna li se koliki ce biti iznos skolarine itd.

P.S. Svojevremeno sam procitao da je u pripremi vasa nova knjiga... Kada ce izaci?
[ Dragan Varagic @ 13.02.2006. 07:55 ] @
Ispostavilo se da nismo odmah znali da svi smerovi na VETŠ-u imaju dozvolu prethodnog Ministarstva nauke za trogodišnje studije, što znači da je sa svih smerova moguće upisati Specijalističke studije e-poslovanja.

Odgovore na dodatna pitanja imate na ažuriranoj stranici:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/in...o=spec_l&sred=e-poslovanje
Ostala pitanja možete postaviti na brojeve telefona koji se nalaze na svim stranama IIM/EURO sajta.

Što se tiče knjige, iskreno se nadam da ću uskoro završiti sa pisanjem. Pratite moj sajt, biće obaveštenje kada izađe.
[ ilkebgd @ 13.02.2006. 11:24 ] @
Video sam dodatne informacije objavljene na azuriranoj stranici. Tamo se navodi da ce ukoliko bude bilo vise od predvidjenih 30 kandidata po smeru biti obavljen "komisijski razgovor" sa kandidatima... Sad me interesuje da li ce se u tom slucaju vrsiti selekcija kandidata na osnovu utiska sa tog komisijskog razgovora ili i na osnovu drugih kriterijuma poput prosecne ocene studija, znanja stranih jezika, fakulteta/vise skole sa koje kandidat dolazi itd.? Nadam se da nece imati prednost kandidati sa fakulteta jer to su ipak strukovne specijalisticke studije...
[ Dragan Varagic @ 17.02.2006. 19:34 ] @
Nemojte se puno zabrinjavati. Prvo će studentima koji su odabrali smer sa većim brojem prijavljenih od kvote biti ponuđeno da alternativno upišu smer gde ima slobodnih mesta. Tek u slučaju da su sva mesta u svim smerovima popunjena tada će se ići na proceduru koja je propisana na FTN-u.

Ja bih voleo, ali je teško verovatno da će biti popunjeno svih 120 mesta koliko je omogućeno ovim konkursom, i to u prvoj generaciji.
[ ilkebgd @ 17.02.2006. 22:19 ] @
Da, kad bolje razmislim logicno... A pogotovo s'obzirom da konkurs vazi do 3.3. :)[Ovu poruku je menjao ilkebgd dana 17.02.2006. u 23:33 GMT+1]
[ tandrcak @ 20.02.2006. 11:58 ] @
Prvo da Vas pohvalim jer je lepo videti da se otvaraju nove mogucnosti za specijalisticke studije.

Imam par pitanja, prosle nedelje sam polozio poslednji ispit na ekonomiji, znaci ostalo mi je samo da diplomiram a posto to necu stici do 3.3 zeleo bih da vas pitam kada ce biti sledeci rok za prijavu?
Takodje sam video u uslovima za konkurs da zainteresovani mora da poseduje odredjena znanja iz programiranja "(EP ICT pristup) - poznavanje osnova programiranja i dizajna baza podataka".

Mozete li mi malo bolje objasniti sta podrazumeva ovo sto sam citirao? Ja licno poznajem rad na racunaru ali programiranje nisam radio.. Imao bih jos par pitanja ali polako :)


Mislio sam da ostavim na licnoj adresi ali neka evo ipak ovde, mozda ce jos nekome pomoci...


Edit:
Vidim da pod "smerovi" imaju ponudjene tri opcije:
Investicioni menadžment
Operativna revizija i kontroling
Elektronsko poslovanje

Jel ovo znaci da je u planu da se otvore smerovi za investicioni menadzment i reviziju?

[Ovu poruku je menjao tandrcak dana 20.02.2006. u 13:00 GMT+1]
[ Dragan Varagic @ 20.02.2006. 22:47 ] @
Kako je sada aktuelan upis prve generacije studenata, ovo nam je fokus, i tek kada budemo imali brojno stanje za ovaj upisni rok objaviće se informacija za upis sledeće generacije studenata. Info o sledećem konkursu će biti uskoro (mislim da ćemo sredinom marta imati sve potrebne podatke da možemo isplanirati vremena narednih konkursa)...

Poznavanje programiranja i baza podataka je, kako ste i napisali, uslov samo za upisivanje smera Specijalističkih studija iz e-poslovanja pod nazivom "EP ICT pristup". Ako ste pogledali predmete sa tog smera sigurno ste videli nekoliko predmeta za koje je potrebno ICT pred-znanje. Ovo je smer koji je namenjen prvenstveno programerima koji žele da imaju specijalizaciju iz oblasti Web tehnologija.

Investicioni menadžment, Operativna revizija i kontroling i Elektronsko poslovanje su dostupne Specijalističke studije u IIM/EURO poslediplomskoj školi. Za ostale Specijalističke studije (Investicioni menadžment, Operativna revizija i kontroling ) trenutno ne ide konkurs, ali možete koristiti kontakt podatke na sajtu da se raspitate i o ostalim Specijalističkim studijama.


[ ilkebgd @ 21.02.2006. 07:56 ] @
A da li je mozda u planu i pokretanje magistarskih studija iz e-poslovanja?
[ tandrcak @ 03.03.2006. 11:34 ] @
Konkurs je produzen do 10.03 jel to znaci da nema dovoljno kandidata?
[ Dragan Varagic @ 03.03.2006. 12:13 ] @
Ima već dovoljno kandidata za pokretanje ovog programa studija, ispostavilo se da je tek danas izašao oglas u novinama, pa se zbog toga pomera rok za konkurs. Mislim da se slučajno (kako to već kod nas biva) desila neka administrativna greška i oglas nije bio objavljen ranije.

Eto, sada ima još nedelju dana vremena za one koji se još premišljaju za ovaj upisni rok.

Što se tiče magistarskih studija iz e-poslovanja na IIM/EURO, sigurno u narednom periodu neće biti ovih studija iz oblasti e-poslovanja.
[ tandrcak @ 03.03.2006. 14:57 ] @
Ok, hvala na odgovoru.
[ smrz @ 10.03.2006. 22:12 ] @
Imam ja jedno pitanje :)

Na sajtu piše da je nastava petkom i subotom. Koji su tačno termini petkom? Ja sam zaposlen i teško da bih mogao da kod poslodavca izdejstvujem da radim 4 dana u nedelji, a verujem da imate u vidu da su brojni potencijalni polaznici tih studija upravo zaposleni.
[ dejan_su @ 14.03.2006. 18:14 ] @
Da li se posle Vise Tehnicke skole u Subotici, smer informatika, mogu upisati na specijalisticke studije?
[ Dragan Varagic @ 19.04.2006. 21:57 ] @
Predavanja počinju 05.05. Idu uglavnom petkom i subotom, a petkom počinju u 17:00.

Što se tiče viših škola, postavlja se pitanje da li se radi o trogodišnjoj, tj. da li na toj diplomi imate da ste završili trogodišnje studije. Ako to imate, možete upisati ove poslediplomske studije.
[ Slobodan Miskovic @ 19.04.2006. 23:20 ] @
Citat:
Što se tiče viših škola, postavlja se pitanje da li se radi o trogodišnjoj, tj. da li na toj diplomi imate da ste završili trogodišnje studije. Ako to imate, možete upisati ove poslediplomske studije.


Sto je skroz nelogicno jer zakon ne razlikuje Vise skole po trajanju... Samim tim ovo je cist vid diskriminacije jer se bez ikakvog zakonskog utemeljenja diskvalifikuju studenti Visih skola koje traju 2 godine.
[ Dragan Varagic @ 27.05.2006. 17:52 ] @
U međuvremenu, studije su počele, završena su predavanja na prvom predmetu (e-poslovanje), a ovo su moji komentari:
http://www.pretraga.co.yu/vest...na.php?s=spec_e-biz_studije_01
[ susumige @ 23.08.2006. 07:43 ] @
Kao polaznik ovih specijalističkih studija, a nakon odslušanih predavanja iz dva predmeta, mogu samo da pohvalim način na koji su iste organizovane. Predavanja su izuzetno inspirativna, odabir predavača izvanredan, nastavni programi odlično koncipirani. Na jednostavan i pristupačan način studentima se prenose alati i metode za unapređenje elektronskog poslovanja, a sve kroz analizu velikog broja studija slučaja.

Ispiti se polažu kroz izradu elaborata u kome se stečena znanja praktično primenjuju na konkretnim slučajevima, što je po meni nešto što nedostaje državnim fakultetima.

Nabrojaću neke od predavača:
1. Dr. Viktor Pocajt, autor najveće on-line baze podataka o čelicima, http://www.key-to-steel.com/
2. Vladimir Živaljević, direktor kompanije Pakom Computers AD, http://www.pakom.com/
3. Dr. Dejan Tošić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu
4. Dr. Milan Kukrika, redovni profesor Beogradskog univerziteta i predavač Evropske organizacije za kvalitet
...

Za unapređenje postojećeg znanja onima koji se bave nekim vidom elektronskog poslovanja i kao polaznu osnovu onima koji tek ulaze u te vode preporučujem upisivanje ovih studija.
[ Dragan Varagic @ 16.01.2007. 09:41 ] @
U toku je upis treće generacije na Specijalističke e-biz studije:
[url]http://www.iimeuro.ns.ac.yu/index.php?nav=programi&levo=spec_l&sred=konkurs_spec_e-biz[/url]

Imate i tekst koji na jednom mestu objasnjava mesto Specijalističkih studija u obrazovnom sistemu Srbije:
[url]http://www.iimeuro.ns.ac.yu/index.php?nav=programi&levo=spec_l&sred=specijalisticke[/url]

Od marta kreću i e-biz MBA studije na taj način što se upišu ili Specijalističke, ili prva godina MBA studija.

Inače, na E-trgovini sami studenti Specijalistiških e-biz studija će predstaviti njihovo viđenje kvaliteta onoga što smo uradili.

U narednih 2-3 meseca imaćemo prve e-business Specijaliste :)
[ minickg @ 28.03.2009. 14:22 ] @
Postovani Profesori i kolege :),

Zavrsavam Visoku Tehnicku Skolu Strukovnih Studija u Kragujevcu na smeru Informaticki inzenjering , pa me interesuje posto bih zeleo da upisem spec studije na FTN Novi Sad smer el poslovanje sledece:

-Posto sam stalno zaposlen u Kragujevcu da li se tolerise nedolazenje na predavanja/vezbe i kolko bi mi bilo kriticno sto nece biti u stanju da dolazim na vezbe (moram da napomenem da sam aktivan u programiranje , konkretno .NET i MSSQL )
-Video sam negde da su predavanja / vezbe petkom posle podne i subotom. Da li je to tacno , ako jeste mozda bih mogao da organizujem da dolazim autobusom :)
-Realno ako ima nekog ko je zaposlen i ko nije u mogucnosti da redovno dolazi na predavanja/vezbe da li je moguce uopste zavrsiti ove studije?


Hteo bih se zahvaliti unapred :)
[ golubvidoje @ 01.12.2012. 21:33 ] @
Postovani,

da li neko moze da mi objasni par stvari

koja je razlika izmedju osnovnih strukovnih i akademskih studija, koliko koje traju?
sto se stice specijalistickih studija, kad se upisuju akademske a kada strukovne, u odnosu na zavrsene osnovne studije? da li ima svrhe upisivati specijalisticke strukovne posle osnovnih akademskih?
koliko traju specijalisticke studije? na sajtu FTN-a ( http://www.ftn.uns.ac.rs/index...tion=document&document=232 ) stoji da postoje specijalisticke akademske studije od godinu i od dve? Koja je razlika izmedju specijalistickih strukovnih i specijalistickih akademskih od godinu dana?

Gledam ovaj gore sajt i nista mi nije jasno.

Ako nije problem da neko sedne i razjasni mi ovo


Hvala

Vidoje