[ Ivan Miladinović @ 26.01.2006. 16:38 ] @
Pozdrav svima! Stigao nam je od telekoma modem SHDSL za stalnu vezu sa internetom, sada nam treba ruter, da bi sve umrezili i to krenulo da radi kako treba. Imam nekoliko pitanja za vas koji imate 200% vise iskustva sa takvim stvarima od mene. Stanje je sledece, u firmi postoji 4 racunara koji su preko switcha umrezeni. Sada nam treba jos jedan racunar koji ne zelimo da mesamo sa ostalim racunarima i da ih povezujemo na net jer nista necemo time dobiti. Znaci ignorisite ih. (ova 4) Znaci 1 racunar ce biti non-stop online povezan preko rutera na internet. Pitanja: 1. Koji ruter preporucujete? Molim vas, nemojte odmah da mi kazete Cisco... Dajte jos predloga koji su jeftiniji... :) (Planet,AT, IBM). Potreban protok (za sada) 64kpbs (znam da nije puno ali da ne davim nece biti mnogo veci i ako promenimo, ignorisite brzinu, ali mislim da je bitna za izbor rutera) 2. Moze li posle iz rutera koji npr ima 1 utp da se izvuce kabl pa u Switch pa da se tu napravi mreza? 3. Koliko je komplikovana konfiguracija rutera (mislim ako uzmemo u obzir da sam procitao kompletan manual i da mi telekom da IP adrese)? 4. Trebali mi jos nesto osim rutera? 5. Ako imate firmu koja se bavi ovime posaljite mi PP sa cenama i ponudama slobodno. Placanje moze preko racuna. Unapred zahvalan Ivan. P.S.: VIdeo sam jednu slicnu temu koja postoji na ovu temu, procitao sam je ali sam ipak zeleo da otvorim novu. Nadam se da nije problem. Puno pozdrava! |