[ Dalibor81 @ 27.01.2006. 12:46 ] @
Moze li se saznati na koje parametre je neki audio fajl kompresovan, ali pre ponovne "dekompresije", recimo kompresujem ga na 256KbpS;16bit;44.1KHz, pa ga konvertujem u obican audio (.cda) format, kako da iz tog audio fajla trenutno velikog bitrajta, saznam koliko je on zapravo bio ranije kompresovan?
Hvala i pozdrav
[ Aleksandar Đokić @ 28.01.2006. 14:45 ] @
pa mozda prema kvalitetu .cda odnosno wave fajla, posto je mp3 kompresija sa gubitcima, tj kad se kompresuje na mali bitrate i ako vratis ponovo na visoki bitrate cuce se kao i na niskom bitrate-u, pa mozda dolazi u obzir neki program koji ce uporediti kvalitet
[ ŠargarepaMen @ 29.01.2006. 09:05 ] @
Traženo je nemoguće postići, barem što se tiče mojeg dosadašnjeg iskustvenog saznjanja. Kada fajl ponovo vratiš iz ojađenog mp3 oblika u sirovi digitalni cd audio format, dešavaju se (uglavnom) neke aproksimacije i antialiasi, tako da opet dobiješ nešto deseto. Bitrate je (recimo) nevažan faktor kod kvaliteta, to je samo podatak o tome koliko memorije fajl zauzima u zavisnosti od trajanja tonskog zapisa, dok mnogo više zavisi o algoritmu kompresije, samim podešavanjima enkodera i sl, tako da je to onda dodatno-otežavajući faktor, računajući da ima nekoliko poznatih formata i nebrojeno mnogo različitih enkodera za njih. Nisam lično poredio (nisam dovoljno kvalifikovan za takve zadatke), ali kažu da ima debele razlike u mptrojkama istog bitrate-a kompresovanih različitim koderima.
Plus, zamisli ovu situaciju: Audio CD -> mp3 -> Audio CD -> ogg-vorbis -> Audio CD:)

A sada egzistencijalno pitanje: za šta ti to uopšte i treba? ;)
[ Dalibor81 @ 29.01.2006. 18:26 ] @
Treba mi da znam na koliko da kompresujem, radi ustede prostora, ali ne gubljenjem kvaliteta, jer je ranije vec unakazen.
Pozdrav
[ ŠargarepaMen @ 29.01.2006. 23:23 ] @
Ponovnim kompresovanjem ćeš dodatno izgubiti na kvalitetu, tako da ti je ta informacija krajnje bespotrebna. Ako budeš kompresovao u VBR režimu sa prosekom od nekih 160tak kb po sekundi, fajl ti neće biti prevelik, a sigurno nećeš primetiti razliku u kvalitetu, tako da možeš da eksperimentišeš i sa nižim prosecima. CBR je traćenje resursa i vremena (i mozga) ako mene pitaš (doduše, u današnjem svetu su gubici gotovo neprimetni), tako da se odluči za VBR ili ABR - manji fajlovi, bolji kvalitet (naravno, bolji od CBR, ne od originala ;)!

Hm, sada mi pade nešto na pamet - zar ovo nije pitanje za audio kompresiju?
[ commissar @ 30.01.2006. 11:50 ] @
@Dalibor81: ako bas hoces super male fajlove, za tebe je definitivno mp3PRO format. Originalan fajl skini u maksimalnih 96 kbps, dobices veoma dobar kvalitet zvuka, a fajl ce biti 2x manji nego da si ga radio bilo kojim enkoderom u 192 kbps.
[ Daniel011 @ 30.01.2006. 13:44 ] @
@Dalibor81:
Ni ja ne verujem da postoji program koji će ti i približno (a kamoli tačno) reći na kom bitrate-u je neki mp3 bio komprimovan pre prebacivanja u wav. Ali, možda ti donekle može pomoći program Tau Analyzer, koji za svaku pesmu na audio CD-u posebno, pokazuje procenu (naglašavam procenu, a ne tačnu informaciju) da li je pre snimanja na audio CD prošla kroz mp3 oblik ili ne. Osim toga, moguće je za svaku pesmu videti i spektar frekvencije, iz koje se, opet, može naslutiti u kom bitrate-u je mogla biti komprimovana (mada, što kaže ŠargarepaMen, to zavisi i od kodera koji je bio upotrebljen). Neko moje dosadašnje zapažanje: pri bitrate-u od 160kbps, ako se komprimuje Xing-om, dolazi do odsecanja frekvencija od 16kHz pa nadalje, a ako se komprimuje Lame-om, onda su frekvencije od 16 do 18kHz oslabljene, a odseca se sve preko 18... Sve ovo se jasno može videti i na graficima u pomenutom programu. Pri svakom sledećem većem bitrate-u, granica odsecanja visokih frekvencija je sve viša. Pri 320kbps nema odsecanja frekvencija, već se očuvava ceo frekvetni spektar. Možeš, recimo, koristeći ovaj program, da isprobavaš sa raznim bitrate-ima kompresije i da pritom upoređujes frekventne spektre snimka na CD-u sa dobijenim mp3-fajlom, pa da pokušavas sa kompresijom pri većem bitrate-u dok ne budeš zadovoljan frekventnom karakteristikom...

@ŠargarepaMen:
Svi znamo da se kvalitet gubi pri kompresiji iz wav u mp3, ali nisam baš siguran da se ponovo gubi i pri dekompresiji iz mp3 u wav?
[ calexx @ 30.01.2006. 18:53 ] @
Teško da se nešto gubi dekompresijom, dovoljno je izgubljeno prvobitnim pakovanjem. Ipak, ponešto može da se nađe samo u MP3 ili nekom srodnom obliku a uvek je bolje išta nego ništa.
Pomenuti program ili neki slični su dobri da se proceni kakav je bio izvor samog snimka, možda nije uvek tačno ali jeste prilično. Skoro sam probao i nijednom nije omanuo a baš sam mu smislio podvale.
[ ŠargarepaMen @ 30.01.2006. 20:52 ] @
Pazite, obojica, ponovnim dekodovanjem se na taj mp3 fajl doda još neka informacija, slično image postprocessingu u video playerima, neki pseudo blur efekat. Dakle, opet dodaje nešto što tu nije bilo. Znači, opet se tonski zapis MENJA! A promena originala je definicija pogoršavanja kvaliteta kopije!
Baš iz tog razloga sam stavio onaj primer, to je slično onome kada neko uzme neki piratski Audio CD koji su se kod nas vrteli zmajski (a svi su se pržili na 192kbps mp3), pa ga enkoduje u ogg-u. Dobije brabonjke, a ne zvuk. mp3 ima drugačiji lossy algoritam od ogg-a, pa tim procesom svaki izbaci nešto novo iz izvornog fajla. To sam dao kao primer, poenta je ta da nema mnogo vajde od ponovnog enkodovanja audio cd-a koji je zbudžen od nekog mp3 fajla. uf...

Pozdravi!
[ Daniel011 @ 31.01.2006. 00:18 ] @
Koliko je meni poznato, razlika između reprodukcije mp3 fajla i dekompresije mp3 fajla u wav, je jedino u tome što se u prvom slučaju rezultat dekompresije šalje na audio out, a u drugom se rezultat smešta u wav fajl. Drugim rečima, već pri samoj reprodukciji mp3 fajla vrši se dekompresija u realnom vremenu, paralelno sa reprodukcijom zvuka.

Logično bi onda bilo da se i pri toj dekompresiji za vreme reprodukcije mp3 fajla, takođe dodaje taj pseudo blur efekat, što bi na isti nacin narušavalo i reprodukciju mp3 fajlova.

Ajd' da postavim pitanje ovako: imamo mp3 fajl recimo nesto.mp3. Dekomprimujemo ga u nesto.wav. Pustimo reprodukciju prvo nesto.mp3, a zatim nesto.wav. Hoće li, teoretski, biti razlike u kvalitetu reprodukcije u prvom i drugom slučaju?
[ ŠargarepaMen @ 31.01.2006. 06:53 ] @
Razlika u samom kvalitetu zvuka je neprimetna, bukvalno (teoretski, BIĆE razlike). Moja poenta nije bila da je dekodiran wav fajl lošijeg kvaliteta (čak možda i "ulepša" zvuk), nego da je izmenjen, tako da će se pri sledećem kodiranju izgubiti i deo informacije koji se nije izgubio prilikom prvog enkodiranja. Možda se izražavam na malo blentav način ;)


[Ovu poruku je menjao ŠargarepaMen dana 31.01.2006. u 07:54 GMT+1]
[ Daniel011 @ 02.02.2006. 22:08 ] @
Da preciziramo: ne govorimo o tome da li su promene takve da ih ljudsko uvo može ili ne može čuti, nego govorimo da li promene postoje. Takođe, govorimo o bilo kakvim odstupanjima od prethodnog snimka, bez obzira da li se radi o ulepšavanju ili degradiranju zvučnih informacija.

Ono što sam pitao, to je: ako je tačno da se pri dekompresiji iz mp3 u wav dodaju neke informacije, da li je onda takođe tačno da se iste te informacije dodaju i pri uobičajenoj reprodukciji mp3 fajla, pri dekompresiji u realnom vremenu?

I potpuno se slažem da se pri drugoj kompresiji, tj. pri drugom prolasku iz wav u mp3 oblik, gube i neke informacije koje se nisu izgubile u prvoj kompresiji, ali to uopšte nije dokaz da se informacije gube i pri dekompresiji iz mp3 u wav.