[ gogi100 @ 28.01.2006. 13:15 ] @
Imam fedoru core3 sa kernelom 2.6.9-1.667 interesuje me da li ovaj kernel podrzava pisanje po ntfs particiji.Uspeo sam da moutujem particiju i citam fajlove sa nje ali mi nikako ne ide da pisem po njoj
evo kako izgleda moj fstab
Code:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
none                    /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
none                    /proc                   proc    defaults        0 0
none                    /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=SWAP-hda4         swap                    swap    defaults        0 0

/dev/hda1   /media/c_drive     ntfs    -w,defaults,umask=0222 0 0
/dev/hda5   /media/d_drive     ntfs    -w,defaults,umask=0222 0 0
/dev/hdb                /media/cdrom            auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

Hvala
[ tdjokic @ 28.01.2006. 14:31 ] @
Pisanje na ntfs je jos uvek "zona sumraka" , bar koliko je meni poznato. Za kontakt Linuxa i Windowsa (koga ja nemam) ljudi preporucuju posredan nacin, preko neke FAT particije, na koju valjda oba mogu da pisu i sa nje citaju. Pa kasnije kad startujes Win ti to tamo sredis.
[ slaks @ 28.01.2006. 15:57 ] @
Kernel 2.6.15
[ aolujic @ 28.01.2006. 16:01 ] @
Zdravo.

Postoje dva nacina da se pise po NTFS particji:

* kompajlirati kernel sa ukljucenom podrskom za pisanje po NTFS-u (CONFIG_NTFS_RW=y) ova opcija jos uvijek spada u "DANGEROUS" jer je ovaj NTFS drajver naravno kompletan reverse engineered

* instalirati captive i fuse, ovo je drugaciji pristup koji koristi native win32 drajvere te otklanja moguce probleme sa upotrebom gornje opcije
http://www.jankratochvil.net/project/captive/

* instalirati ext2/ext3 drajver za Win32 (other way around).

Moja iskustva su sljedeca:

NTFS drajver u linux kernelu mi nikad nije ostetio NTFS particiju, mada sam ga koristio oprezno (e.g. nisam prebacivao terabajte podataka preko NTFS particije iz linuxa)

Captive & fuse su vrlo pouzdana kombinacija ali problemi se pojavljuju kada postoji vise uporednih upisa na NTFS particiju i primjecujem da su sve operacije sa diskom mnogo sporije (recimo kao da kopiras kroz mrezu) u poredjenju sa NTFS drajverom iz kernela. Trosi se neobicno mnogo CPU vremena na banalne stvari (brisanje, pomijeranje fajlova, etc.), no mozda ja nisam podesio sve kako treba.

ext2/3 drajveri za win32 su super stvar, no radije ne bih da mi linux particije budu r/w dostupne iz windowsa iz bezbjednosnih razloga

Pozdrav.
Sale
[ skriven.iza.laznih.imena @ 28.01.2006. 19:42 ] @
Upravo kompajliram 2.6.15 kernel, i u njemu "write" podrška sa NTFS nije
označena ni kao "dangerous" ni kao "experimental", već ju je moguće uključiti
u kernel kao nešto sasvim normalno!

Probaću, pa ću javiti iskustva!
[ slaks @ 28.01.2006. 19:47 ] @
Citat:
skriven.iza.laznih.imena: Upravo kompajliram 2.6.15 kernel, i u njemu "write" podrška sa NTFS nije
označena ni kao "dangerous" ni kao "experimental", već ju je moguće uključiti
u kernel kao nešto sasvim normalno!

Probaću, pa ću javiti iskustva!

Pa od kad je izaša kernel 2.6.15 još početkom godine on ima podršu za pisanje po NTFS particijama
[ gogi100 @ 30.01.2006. 07:06 ] @
cini mi se da je njabolje resenje kernel 2.6.15.Moze li mi neko reci kako vrsiti konfiguraciju kernela.tj omoguciti opciju r/w ntfs particije?
[ RooTeR @ 30.01.2006. 08:47 ] @
ovako sam ja radio u ubuntuu :
sudo make menuconfig

i onda tamo nadjes filesystems -> dost/nt/fat -> i tamo cesh naci to sto ti treba ...
[ gogi100 @ 30.01.2006. 13:00 ] @
da li ova komanda ide iz root-a ili treba da se dodje do nekog direktorijuma?
[ RooTeR @ 30.01.2006. 19:54 ] @
ide iz /usr/src/linux-2.6.15.1 (direktorijum gde sam otpakovao kernel) ...

mada ako ti treba pomoc oko kompajliranja kernela bolje da ti neko drugi malo strucniji odgovori :)
[ gogi100 @ 31.01.2006. 06:21 ] @
ja sam na mojoj fedori 3 nadogradio kernel na 2.6.12 i pokusao sam komandom iz roota logovan kao administrator

Citat:
sudo make menuconfig

ali nista nisam dobio.
Gde je greska?
[ aolujic @ 31.01.2006. 13:50 ] @
Gogi,

preporucujem ti da prvo savladas kompajliranje i instalaciju novog kernela, pa ce tu negdje i da iskrsne opcija za pisanje po NTFS-u :)

Sve informacije u vezi Linuxa se nalaze na Internetu (ukljucjuci i source code :)) - nista bez pretrazivanja dokumentacije pod uslovom da engleski nije problem.

Evo jednog korisnog linka koji Google vrati kad mu se zada search 'fedora 3 kernel sources':
http://www.mjmwired.net/resources/mjm-kernel-fc3.html

Za detaljnu dokumentaciju vidi: http://www.digitalhermit.com/linux/Kernel-Build-HOWTO.html

Pozdrav
Sale

p.s. skriveni, hvala za tip za 2.6.15!
[ gogi100 @ 31.01.2006. 13:59 ] @
nadogradnju kernela sam odradio preko red hat-ovog automatic update,gde je program sam skinuo i instalirao kernel 2.6.12.Sve je automatizovano,kako ja sad mogu da pristupim kernelu i da odradim pisanje po ntfs particiji?