[ Mixa @ 28.01.2006. 19:32 ] @
Potrebna pomoc pri izradi tv predajnika dometa do 2km. Predajnik ce se napajati sa naponom iz automobila (znaci napon od 11.5V do 14V). Ko je zainteresovan da pomogne neka se javi na [email protected]

[ buljko @ 28.01.2006. 20:21 ] @
TV predajnik? Za koji opseg?
Nesto slutim da ti treba video link za dotur slike sa staze pa,
ako je tako, pojasni da ne bi padali predlozi tipa " 3 panelke na
stubu visine 8-12 metara...".
[ Mixa @ 28.01.2006. 20:48 ] @
Treba mi slanje slike i zvuka iz kola do boksa gde ce se na kompu snimati signali nekoliko kamera. Opseg VHF ili UHF, ali mislim da ce VHF dati bolji domet.
[ buljko @ 28.01.2006. 21:03 ] @
OK, tako sam i mislio. Projekat je nestandardan pa trazi malo
vremena ali, potrudicemo se da dobijes odgovor. Bice problem sa
antenom...

PS. VHF ce sigurno biti JEFTINIJI zbog tranzistora snage za izlazni stepen
ali ce biti problematican zbog relativno dugackih antenskih elemenata.

[Ovu poruku je menjao buljko dana 28.01.2006. u 22:33 GMT+1]
[ Mixa @ 28.01.2006. 21:46 ] @
Inace, trebace mi jedno 5-6 komada.
[ buljko @ 28.01.2006. 22:07 ] @
Problem je samo prvi!
[ Mixa @ 28.01.2006. 22:26 ] @
Znam. Moja ideja je da uzmemo RF modulator iz videa i stavimo VF pojacalo. I jos nesto, jel moze RF modulator da se koristi kao prijemnik, jer ce mi i u boksu trebati i prijemnici.
[ buljko @ 28.01.2006. 22:48 ] @
To je skuplje resenje jer su kvalitetni tranzistori snage za UHF daleko
skuplji od onih za VHF. To sto bi ustedeo na gotovim RF modulatorima
visestruko bi izgubio na UHF tranzistorima snage.
Za prijem ne mozes koristiti RF modulator jer on nije prijemnik nego,
da tako kazemo, predajnik. Za prijem mozes koristiti vise VCR uredjaja
ali, moraces da kupis karticu sa 4 ili 8 ulaza da bi istovremeno mogao
snimati sve odjednom u comp.
U principu, link uredjaji ne radi se ni na VHF ni na UHF (TV) opsegu
vec na opsegu 950-1300MHz za koji se kao prijemnici mogu koristiti
stari, analogni SAT reciveri kao kvalitetno a definitivno najjeftinije
resenje.
[ Mixa @ 28.01.2006. 23:03 ] @
Citat:
buljko: Za prijem ne mozes koristiti RF modulator jer on nije prijemnik nego,da tako kazemo, predajnik.

Ok, ali posto kada snimas na videu tv kanale ti dovedes antenski kabl na RF pa mislio sam da moze
Citat:
buljko: Za prijem mozes koristiti vise VCR uredjaja
ali, moraces da kupis karticu sa 4 ili 8 ulaza da bi istovremeno mogao
snimati sve odjednom u comp.

I mislio sam da koristim GeoVision kartice sa vise ulaza.
Citat:
buljko: U principu, link uredjaji ne radi se ni na VHF ni na UHF (TV) opsegu vec na opsegu 950-1300MHz za koji se kao prijemnici mogu koristiti
stari, analogni SAT reciveri kao kvalitetno a definitivno najjeftinije
resenje.

Ok, samo mi treba neko dobro i ne mnogo skupo resenje.
[ Mixa @ 01.02.2006. 19:54 ] @
Jel ima nekih novosti?
[ buljko @ 01.02.2006. 20:20 ] @
Sada sam shvatio da ocekujes odgovor na zadnji post.
Citat:
Ok, samo mi treba neko dobro i ne mnogo skupo resenje.

Ne znam sta konkretno znaci "dobro i ne mnogo skuplje" pa ako se to pojasni
moze se videti sta je moguce uraditi u tvom slucaju.
[ Mixa @ 01.02.2006. 23:39 ] @
Nisam ocekivao odgovor na prethodni post, nego jel imas neko resenje. A sto se tice "dobro i ne mnogo skuplje" mislim da je stabilan a cena izrade do 50E.
[ buljko @ 02.02.2006. 00:26 ] @
Resenje postoji a to je AV modulator, PLL za 900-1300MHz i izlazni stepen
min. 500mW (i to samo sa jako dobrom OMNI antenom a koja nece narusavati
aerodinamiku). Cena po komadu takvog uredjaj daleko prevazilazi 50 Eura.
Primera radi, link (za taj opseg) za dotur modulacije do udaljenih TV predajnika
snage max. 100mW prodaje se na trzistu od 400-800 Eura.
Postoji i prostije resenje bez PLL ali na ustrb stabilnosti frekvencije no,
to kao i dovoljnu snagu za odredjene uslove uvek treba probati pre nego se
neko upusti u proizvodnju vise komada. I u tom slucaju, mislim da 50 Eura ne
pokriva ni osnovne troskove proizvodnje.
Linkovi na ovom opsegu (i visim) su najskuplje i najdelikatnije resenje pa,
ako mislis da prodjes jeftinije, onda si prinudjen da se selis u nize opsege
(CATV S-band na primer) gde bi mogao da postignes vece snage sa manje
ulaganja ali, tu su problem prevelike antene...
Da skratim, dao sam ti sugestiju sta bi trebalo i moglo da se uradi pa
vidi sa momcima iz okoline, mozda bi neko mogao (ne znam kako) da se
primakne toj cifri i uradi jedan primerak (makar i skuplje) koji nakon toga
treba istestirati, malo doraditi pa tek onda proizvesti kolicinu. Moj ti je
savet da nikako ne ugovaras odmah posao "zdravo za gotovo" jer sumnjam
da je neko radio linkove za takve uslove i da moze sa sigurnoscu garantovati
pouzdanost rada.
Pozdrav.
[ igorsd @ 09.02.2006. 17:11 ] @
Imam i ja slican problem. Ja naime vec koristim 10GHz linkove sa analognim satelitskim risiverima i parabolama. (12.200, 12.900 i 13.800MHz) Sve sam ih "nasledio" i svi su prilicno razlicite konstrukcije.
Trebala bi mi sema takvog nekog predajnika. (ovi su svi sa "obrnutim konvertorima") Gde uopste i sa kojim kljucnim recima da vritm, posto na standardne: transmitter, link, i sl. uglavnom vraca neke za wireless. Sta bi eventualno jos trebalo da znam pre nego se upustim u ovakav poduhvat? Ako neko ima vec proverenu semu , takodje bih bio zahvalan.

[ Mixa @ 11.02.2006. 19:16 ] @
@buljko

A da mi ipak probamo sa RF modulatorom iz nekog videa i pojacalom signala?? A sto se tice antena smislicemo vec nesto!!

Citat:
To sto bi ustedeo na gotovim RF modulatorima visestruko bi izgubio na UHF tranzistorima snage.

Koliko ja znam, RF modulator iz videa radi na VHF-u. Barem sam ja moj video hvatao na VHF-u (kao i razne konzole Sega,Nintendo...).

[Ovu poruku je menjao Mixa dana 11.02.2006. u 20:21 GMT+1]
[ buljko @ 11.02.2006. 19:57 ] @
Citat:
Mixa: Koliko ja znam, RF modulator iz videa radi na VHF-u. Barem sam ja moj video hvatao na VHF-u (kao i razne konzole Sega,Nintendo...).

Ima i takvix ali, rade FIX 3-4 kanal. Minimalna duzina antene (na kolima) za taj kanal trebala bi biti oko 1,5m (cetvrtina talasa)!!! Mislim da je to neresiv problem za Vasu
situaciju.
Ako cete sa RF modulatorima onda bolje koristite one za UHF podrucje.
[ manijac @ 11.02.2006. 20:05 ] @
Cuo sam da to za linkove sa analognim satelitskim risiverima i parabolama radi za nadgledanje objekata iz daljine.
Pa me zanima na koju semu to radi, na koje daljine, sta je prijemnik a sta je predajnik i naravno kolko to kosta ?
[ Mixa @ 12.02.2006. 14:42 ] @
Ok, ajde onda neko resenje koje je izvodljivo sto se tice antene i stabilnosti predajnika, pa nek kosta koliko kosta.
[ buljko @ 12.02.2006. 14:54 ] @
Resenje sam Vam predlozio u jednom od prethodnih odgovora (PLL, PA min.500mW) a
proizvodna cena toga je oko 200 Eur. (bez prijemnika). Sada Vam je da nadjete onoga koji ce svoj rad i vreme naplatiti sto jeftinije.
[ Mixa @ 12.02.2006. 15:28 ] @
Ok. E sada jel ima neko ko bi realizovao gore navedeno resenje?
[ Mixa @ 18.02.2006. 11:41 ] @
Ajde ljudi pomagajte. Imam vremena do maja da realizujem ovo.
[ davor_pz @ 20.02.2006. 20:05 ] @
Mene zanima ono sa RF modulatorom i pojačalom snage. To sa modulatorom iz videa sam već radio i bilo je Ok ali na jako malu udaljenost (nekih 5m). Neka netko pošalje shemu tog pojačala ako ima.
[ Mixa @ 03.03.2006. 23:36 ] @
Mora da ima nekog ko bi mogao da realizuje ovaj projekat.
[ buljko @ 04.03.2006. 00:57 ] @
Mixa, pregledaj temu http://www.elitesecurity.org/tema/156897/1 (srodna je) da vidis
dokle sezu pretpostavke i teoreme. Osnova tvog problema je sto se retko ko bavio specificnim uslovima koje ti postavljas (a taj mozda i nije na ovom forumu) i sto, verujem, niko nece preuzeti rizik ulaganja u razvoj takvog projekta bez nekih vidljivih (materijalnih) rezultata. Veruj mi, malo je takvih koji ti mogu garantovati i 50% performansi koje ti trazis za taj novac. Resenje je da sklopis dogovor sa nekim koji je voljan da to odradi sa zajednickim ulaganjem. U BGD sigurno imas dosta momaka koji su voljni (i sposobni) da to odrade (mislim da je maj jako kratak rok za razvoj kompletnog projekta) ali je bas njihova profesionalnost razlog zasto se naslepo ne prihvataju toga. Svako ko ti garantuje to sto trazis (za taj novac) je, najblaze receno, neozbiljan. Postavi tvoj zahtev malo drugacije, ponudi zajednicko ulaganje, dogovorite uslove tako da preuzmete zajednicki rizik sa podjednakim uslovima dobiti i, verovatno ce se neko javiti. Projekat je, verujem, jako profitabilan ne samo u toj oblasti koju ti postavljas pa, ako se pojavi vise interesenata za razvoj, resenje je izvestnije, ulaganje manje a resenje verovatnije. Resenje moras traziti od ljudi koji su u BGD jer je razvoj skopcan sa gomilom proba, eksperimenata, specificnih zahteva i merenja.
Pozdrav.
[ Mixa @ 04.03.2006. 16:02 ] @
Na tako nesto sam i ja mislio. Znaci ako ima neko ko ce da ulozi svoj trud i znanje, a ja cu videti da isfinansiram materijal i da se to realizuje. Ja vec znam dosta ljudi u ovoj grani koji bi to kupili, pa ako neko zeli da zajedno to realizujemo i posle prodajemo. A siguran sam da ima dosta zainteresovanih i u drugim poljima za ovo!!!!
[ RTVRUF @ 10.08.2006. 17:45 ] @
Ima li negde u KITu, RF MODULATOR od 900do 1300 mhz ili pak kao gotov.
Pozdrav ..
[ Bou @ 22.09.2007. 17:03 ] @
Meni treba šema TV predajnika za VHF1 opseg pa molim one koji je imaju ili znaju sa kog linka je mogu skinuti, da mi odgovore. Sigurno vam je jasno zašto baš VHF1, pa prvo niko već duže vreme ne koristi taj opseg a kao drugo tranzistori za ove frekvencije su dosta jeftiniji. Ne tražim neku bogzna kakvu šemu, neka jednostavna, dometa oko 1 do 5Km bi mi rešila problem.
Hvala unapred!!!
[ Bobby1Timmons @ 05.11.2008. 15:53 ] @
Sinteza je jedini nacin kako da se realizuje stabilnost, i veliki (uslovno receno) broj radnih kanala. Obzirom da sam se profesionalno bavio predajnom TV tehnikom, verovatno imam neka gotova resenja medju knjigama, potrazicu, pa ako nadjem rado cu pomoci!
[ Bou @ 22.03.2009. 11:57 ] @
Ovako, ja sam se igrao sa nekim predajnicima ovog tipa koje sam sam "pravio" modifikujući šeme UKT predajnija za bežični mikrofon, ali kako je to igranje nije dalo željene rezultate... Trebala bi mi šema jednog VHF predajnika za opseh VHF 1 područja (eventualno VHF 3) dometa, pa dovoljan bi bio i od 2km, ali nek bude oko 5km, tada bi signal bio stabilniji). Znači samo predajnik. Ako je ovo problam može i šema samo oscilatora (naravno sa ulazom i audio i video), on bi verovatno imao domet oko 50-ak metara, pa bih se ja zabavljao oko sklepavanja improvizovanog pojačala za njega (što bi bilo gore rešenje:).
E sad zašta mi treba ovo? Problem mi je prijem TV signala, neki programi su mi O.K., ono "gledljivi", a drugi samo u tragovima, to jest jedva se naslućuje malo signala, pa bih ovaj mali predajnik postavio kod druga koji je na takvoj lokaciji da ima te kanale sa dobrim prijemom, prikačio ga na stari video rikorder, te bi mi on po potrebi, sa videa, puštao kanal koji bih mu ja tražio. Znači to bi bio neki kao repetitorčić. Znam da je kvalitet slike, ono, ne naročit na ovom opsegu, ali to mi nije previše bitno, važno je da se pogleda malo programa:)
Baš bih me obradovala neka šemica
Pozz
[ dobrinjac @ 26.04.2009. 19:24 ] @
Imam sve sto ti je potrebno, samo ako ti imas lovu .
Radio sam direkne tv prenose za tv-lav iz Uzica . lokacije sa koih sam doturao signal su;Kosjeric,Zlatibor,Mokra Gora,itd.
Razdaljine izmedju pojedinih tacaka su preko 25km.
Mogucnosti su 4kanala slike 8tona
moguca povratna komunikacija sa studijom tonska,ili slika i ton.
Sve se moze samo ako se hoce.