[ Info ISP-YU @ 31.10.2002. 21:44 ] @
VECERNJE NOVOSTI - Ustav rusi monopol


BEOGRAD - Ustavni sud Crne Gore ukinuo je monopol “Telekoma” Crne Gore na fiksnu telefoniju. Ovo pravo je crnogorskom operateru sve do 31. decembra 2003. godine bilo garantovano clanom 27 Zakona o telekomunikacijama. Sud je tako odlucio jer je Ustavom ove Republike garantovana sloboda privredjivanja i preduzetnistva, a zabranjen svaki akt i radnja kojima se stvara ili podstice monopolski polozaj - saopstio je Bogoljub Pjescic, portparol Udruzenja internet provajdera Jugoslavije, u cetvrtak na konferenciji za novinare.

Pjescic je kazao da ce ova odluka Ustavnog suda Crne Gore uskoro biti objavljena i u Sluzbenom glasniku i najavio da ce internet provajderi pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti Ugovora o kupoprodaji “Telekoma Srbija”, kojim se srbijanskom operateru takodje daje pravo na monopol u fiksnoj telefoniji.

- U nasoj zemlji postoji i antimonopolski zakon i antimonopolska komisija, a Ustavom SRJ takodje je zabranjen monopol koji “Telekom” uziva - rekao je Pjescic. - Pokrenucemo postupak za ocenu ustavnosti Ugovora kojim se “Telekomu” daje monopolski polozaj i ocekujemo da ce institucije sistema u Srbiji biti efikasne kao i u Crnoj Gori.

Provajderi su istakli da vise i nije vest da “Telekom Srbija” ne postuje izvrsne sudske odluke da vrati veze iskljucenim preduzecima, ali i da se sada ne moze govoriti o sukobu provajdera i “Telekoma”.
[ Rada @ 01.11.2002. 10:41 ] @
Konacno !!! Drzim vam palceve i verujem u uspeh.
[ Gojko Vujovic @ 01.11.2002. 10:57 ] @
Ovo bi trebalo uraditi i u Srbiji i da rešimo probleme jednom zauvek.
[ nmita @ 22.11.2006. 11:11 ] @
Monopol telekoma je istekao pre godinu dana pa ko voli neka izvoli.
Ali svi koji se bave telekomunikacija vole da blate Telekom a ništa ne rade da nađu svoje mesto na tržištu.
Svi bi da se bave telekomunikacijama ali iz sive zone.Niko neće da plati državi dobijanje licence i registrovanje firme za prenos glasa pošto su za to izuzetno strogi kriterijumi.
Najlakše je uzeti jedan ili dva ISDN PRI jedan direktni pristup internetu od telekoma, par IN servis brojeva i reći ja se bavim telekomunikacijama a Telekom me sputava.
A ako na to dodamo razne pokušaje nelegalnog saobraćaja...
Što se ne ugledate na hrvate tamo ima tri operatera fiksne mrže....ali sa jednom VELIKOM razlikom: tamo je minut razgovora oko 10 dinara a do skoro je bio između 20 i 30!!!!!
A u Telekomu je 1.8 dinara minut u jakom saobraćaju.Šta to znači: to znači da niko neće da uloži 2.000.000.000 e u otvaranje nove kompanije za fiksnu telefoniju a da ne može da ponudi nižu cenu od ove.
Sada da ovim Voip karticama za pozive u inostranstvo i taj segment usluga je značajno pojeftinio.
Šta je bilo sa najavama Telenora da će da pojeftini cene: zvanično saopštenje kompanije je bilo da su cene najniže u regionu i da nema smisla dalje ih snižavati.
A MTS ima niže cene i povoljnije tarifne pakete nego Telenor.
Dakle kakav je zaključak?
[ Tyler Durden @ 22.11.2006. 11:32 ] @
Zakljucak je da sam ja bas jucer presao sa mts prepaida na telenor ;)
[ Ilic Igor @ 22.11.2006. 11:47 ] @
Citat:
Tyler Durden: Zakljucak je da sam ja bas jucer presao sa mts prepaida na telenor

Gledam baš tarife, Telenor je jeftiniji za 100 din. (tarifa 400).
Sve zavisi koga u imeniku (zoveš) imaš više 063 ili 064.

Što se monopola tiče, samo Mišković da ga ne kupi (Telekom)