[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.01.2006. 15:14 ] @
Pozdrav i odmah se izvinjavam ako je pitanje već ranije bilo, ali ga ja nisam nigde našao, zbog toga i postavljam ovu temu.

Naime, iako već godinu dana radim u VirtualDubMod-u 1.5.4.1 i VirtualDub MPEG2 1.6.11, dosad nigde nisam naišao na opciju koja bi mi omogućila da u njemu odradim kompresiju videa u dva prolaza, kao što to mogu drugi programi.

Bio bih zahvalan kada bi mi neko rekao da li to može, i ako može kako da to odradim.

[Ovu poruku je menjao Cileinteractiv dana 08.03.2006. u 22:21 GMT+1]
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.01.2006. 16:35 ] @
Hvala, ali x264 kodek nema opciju 2-pass već samo multi-pass. Kako onda da podesim.
[ Mladen_Perisic @ 30.01.2006. 13:28 ] @
E, ovako.... Otvoriš film u VirtualDubu

Uključiš File>Run video analysis pass

U opcijama kodeka podesiš First pass/ Multipass (Kodek će u prvom prolazu napraviti analizu video materijala da bi procijenio đe treba ili ne treba visok protok).

Klikneš na File>Save as AVI, daš ime i štrikiraš opciju Do not run this job now.

Zatim ideš na File>Run video analysis pass (Isključiš ovu opciju).

Podeseš kodek na n(th) pass.

Ideš opet na File>Save As; daš isto ime i uključiš istu opciju. (Ovo ponovi onoliko puta koliko želiš prolaza da uradiš). Više od 3-4 nije potrebno, po meni.

Zatvoriš VirtualDub i ponovo ga otvoriš. Pritisneš F4. Klikneš na prvi posao i klikneš na dugme Start...... Eventualno podesiš ostale opcije u kontroli poslova....


C'est ca!
[ Kosta ******um Rex Persia @ 31.01.2006. 16:49 ] @
Hvala, probaću kasnije, iako ja uopšte nemam sumnji da će to raditi. Javljam sutra kakve rezultate sam dobio.
[ Daniel011 @ 15.02.2006. 14:32 ] @
Mladene, ajd molim te ako te ne mrzi, može li malo pojašnjenja u vezi ovog postupka? Pretraga mi nije pomogla, a ni na google-u nisam uspeo da nađem ništa detaljnije o tome. Da li bi mogao za svaki od koraka da objasniš koja mu je svrha i šta se tačno dešava kad dam svaku od tih komandi, kako ne bih radio ovaj postupak napamet i mehanički, nego sa razumevanjem. Druga stvar, buni me i ta komanda "Run video analysis pass", ona se ne može uključiti ili isključiti, kako ti na jednom mestu stoji napisano, nego se klikom na nju ona odmah startuje. Da li se rezultati te analize smeštaju u neki log fajl ili slično i da li codec kojim kasnije to komprimujem u avi ima pristup tim rezultatima, kako bi komprimovao fajl na optimalan način? Ako ima, čemu onda multipass u samom codecu? Eto, mnogo je nejasnoća, pa bi mi pojašnjenja zaista dobro došla.
[ Mladen_Perisic @ 16.02.2006. 14:45 ] @
Dani(j)ele, ti si mi jedan od milijh članova na ovom forumu :), upravo zato jer jasno postaviš pitanje. Nema problema, objasniću sve.

Odmah na početku želim da se izvinim na grešci (je l' ovako ispravno), koja mi se od brzine (ili sporosti) mozga :) potkrala. Naime, Run video analysis pass opcija se stvarno pokreće, ali je lako ispraviti uputstvo dolje dato. Međutim, tada se javlja 'neprilika' koju ću u daljem tekstu objasniti. Znači, uputstvo (ZA DVA PROLAZA!!!) je ovako:

1.Otvoriš film u VirtualDubu

2.U opcijama kodeka podesiš First pass/ Multipass (Kodek će u prvom prolazu napraviti analizu video materijala da bi procijenio đe treba ili ne treba visok protok i rezultate smjestiti u jedan log file na čvrstom disku. U opcijama kodeka se često može podesiti đe snimiti taj fajl, koji je inače obični tekstualni fajl; mada smatram da nema potrebe da se mijenjaju podrazumijevane vrijednosti.).

3.Uključiš File>Run video analysis pass. (sada VD pokreće kodek i kodeku šalje ulazni video, kodek obrađuje video stream i snima rezultat u log fajl, a pri tome VD ne pravi 'dummy' fajl na čvrstom disku, koji inače ničemu ne služi dok se ne uradi drugi prolaz. Ovo je dobro sa stanovišta performansi. Kasnije ću prokomentarisati mane ove metode.).

4.Podeseš kodek na n(th) pass. (Ovom opcijom se kaže kodeku: "Iskoristi informacije dobijene iz prvog prolaza i šalji programu pravi stream, a ne 'dummy'.")

5.Klikneš na File>Save as AVI, daš ime i pritisneš Ok.

To je to.


E, sada... Ovo što sam u gornjem uputstvu napisao odnosi se na DVA PROLAZA. Inače, kreatori DivX kodeka sami kažu da nije potrebno više od 3 prolaza. Sa dva prolaza se postiše oko 96% uspješnosti, a sa 3. i 98% uspješnosti kompresije kodeka. Ako želiš da uradiš više prolaza onda je potrebno malo drugačije da koncipiraš stvar. To ćeš postići tako što ćeš peti korak ponoviti onoliko puta koliko želiš prolaza -1. Npr. Za tri prolaza ćeš ponoviti peti korak još jednom, za četiri još dva, itd. Eto zašto postoji opcija Multipass /nth pass.

Sad ću malo prokomentarisati mane i povoljnosti upotrebe kontrole poslova (koja je u slučaju upotrebe opcije File>Run video analysis pass nemoguća). Mana upotrebe opcije File>Run video analysis pass je ta što se ANALIZA pokreće odmah po njenom odabiru u meniju. Znači, ne možete je uključiti i isključiti i time omogućiti upotrebu kontrole poslova (koja je korisna sa stanovišta efikasnog iskorišćenja vremena, ali lošija jer se pravi dummy fajl na čvrstom disku, koji se doduše pri drugom prolazu i briše, ali ne treba zanemariti veličinu fajla koji se prav kao i vrijeme potrebno za pravljenje dummy fajla). E, sad ću opisati način kako ja to ponekad radim i kako je, po meni najpraktičnije:

1.Otvoriš film u VirtualDubu

2.U opcijama kodeka podesiš First pass/ Multipass (Kodek će u prvom prolazu napraviti analizu video materijala da bi procijenio đe treba ili ne treba visok protok i rezultate smjestiti u jedan log file na čvrstom disku. U opcijama kodeka se često može podesiti đe snimiti taj fajl, koji je inače obični tekstualni fajl; mada smatram da nema potrebe da se mijenjaju podrazumijevane vrijednosti.) Takođe, podesi i ostale vrijednosti. U uputstvu DivX networksa se takođe kaže da je bolje koristiti množilac a ne bit-rate kontrolu kvaliteta kad se radi više prolaza.

3.Klikneš na File>Save as AVI, daš ime, izabereš Do not run this job now (ovim omogućavamo kontrolu poslova) i pritisneš Ok.

4.Podeseš kodek na n(th) pass. (Ovom opcijom se kaže kodeku: "Iskoristi informacije dobijene iz prvog prolaza i šalji programu pravi stream, a ne 'dummy'."). Ne diraj nikakva podešavanja, koja si namjestio u 2 koraku.

5.Klikneš na File>Save as AVI, daš ime (isto (!) kao i u 3. koraku), izabereš Do not run this job now i pritisneš Ok.
^^^^^^^^^^^^^^^^^ Ovaj korak ponovi onoliko puta, koliko prolaza želiš -1. Znači, za tri prolaza ti uradi korak 5 ukupno 2 puta.

To je to.

Kad budeš išao na spavanje, a ti fino uključi računar (i eventualno izgasi pozadisnke programe, čisto radi brzine) i pokreni VirtualDub. Pritisni F4. klikni na prvi posao i klikni na dugme Start. Možeš i u kontroli poslova iz menija izabrati Shutdown when finished itd...
Prednost ovog načina je da možeš započeti kompresiju filma kad god ti zaželiš i kad će računar biti slobodan. Takođe, u slučaju nestanka struje ti fino možeš nastaviti poslove koji nijeu završeni, oni koji jesu - jesu i ne moraš ih ponavljati. Npr, u slučaju da se prvi posao završio (znači prvi prolaz), a drugi prekinut zbog Eelektroprivrede i njihovih žongliranja sa naponima, ti jednostavno pokreni kontrolu poslova i započni ponovo drugi posao. Mana ovog načina je da se vrijeme prvog prolaza produžuje za 10-15%, što je kod dugačkih filmova značajan utrošak vremena.

Eto, mislim da je sve Ok i da nijesam nešto zaboravio. Ako jesam, a ti me napomeni ;)
Pozdrav za tebe!
[ Daniel011 @ 16.02.2006. 20:01 ] @
Šta reći... Posle ovakvog iscrpnog objašnjenja je zaista sve kristalno jasno.:)

Tvoj odgovor sam čitao u dva prolaza, iliti u dva pass-a. Posle prvog pass-a mi je bilo jasno 98% stvari, a posle drugog pass-a - i ona preostala dva procenta.

Nisam hteo da pošaljem ovaj odgovor dok sve to nisam i praktično isprobao i proverio, kako bih se uverio da neće biti eventualnih problema - i nije ih bilo.

Trudiću se i dalje da postavljam jasna pitanja:), a tebi (po ko zna koji put) hvala na još jasnijem odgovoru.

Pozdrav!
[ Kosta ******um Rex Persia @ 18.02.2006. 17:06 ] @
Pozdrav svima ovde, da ne mislite da neću da se javim, evo javljam se.

Mladene, uspeo sam da uradim kako si mi opisao, hvala ti.
[ Mladen_Perisic @ 19.02.2006. 14:07 ] @
Zaboga, nema na čemu. Nema ljepšeg osijećaja od zaljubljenosti i saznjana da sam nekome pomoga.... Kao i dobijanja na kladionici :)). Poslije ovoga mi je palo na pamet da uradim još neke.... tutorijale.... postavio bih ih na svoju prezentaciju ili na ES.......... Vi pitajte šta bi ste voljeli da vidite......
[ svetlanalane @ 15.05.2007. 08:19 ] @
Svaka cast Mladene, hvala ti puno na ovome.
Obavezno postavi link ako uradis neke tutorijale.
A i sa ovim "Nema ljepšeg osijećaja od zaljubljenosti i saznjana da sam nekome pomoga...." se slazem u potpunosti.

Uzgred, probala sam da kompresujem, i sa xvid i sa divx kodekom neke male video zapise, snimljene fotoaparatom, ali se ton gubi tacno na polovini kompresovanog video zapisa.
Verovatno gresim u nekim podesavanjima. Molim savet.

[Ovu poruku je menjao svetlanalane dana 15.05.2007. u 10:03 GMT+1]
[ paparazzo_79 @ 14.09.2007. 16:52 ] @
Meni VirtualDub najnovija verzija 1.7.3 uopce ne zel ida otvori MPG-2 fajl.Prijavljuje neku gresku "MPEG Import Filter:invlaid pack at position 3:marker bit not set:possboly MPEG-2 stream"?????
[ Daniel011 @ 14.09.2007. 18:01 ] @
Običan VirtualDub neće, ali hoće VirtualDubMod.
[ paparazzo_79 @ 14.09.2007. 18:07 ] @
Da ali Virutaldubmod nema opciju "File>Run video analysis pass".To je opcija u VirutalDubu a u njemu nemogu ucitat MPG-2 fajl!!
[ Kosta ******um Rex Persia @ 14.09.2007. 18:24 ] @
Čudi me da nisi čuo za VirtualDub MPEG2 1.6.19, skini njega i rešen problem.

http://fcchandler.home.comcast.net/stable/ doduše baziran je na starijoj verziji, a ne na novoj 1.73, ali odličan je. Ja ga koristim dve godine i više.
[ Daniel011 @ 14.09.2007. 18:26 ] @
Ako želiš da odradiš multipass, to možeš da namestiš u okviru samog codeca, na Video → Compression → <izabereš željeni codec> → Configure.
[ bakarni @ 05.12.2007. 15:52 ] @
Tek sam odskora počeo uopšte da radim sa kompresijom velikih DVD formata i rad sa VirtualDub-om MPEG2,jer sam ovde u ovom postu video da mogu da se uvezu MPEG2 formati u nekom programu za obradu video fajlova,da se seku i podešavaju...
Ne bih da postavljam novu temu i pitao bih ovde sledeće:

Imam jedan video u VoB format od 3,1GB a sastoji se od 4 povezana vob fajla i da li je moguće uvesti u VirtualDub MPEG2 sva četiri povezana formata zajedno,da kad budem seko film od reklama sve bude povezano,da se ne bi to posdle naknadno spajalo?

Otvorio sam o uvom Dabu jedan od tih četiri formata i kada sam hteo da pokrenem prezentaciji,nije mogao da se reprodukuje ton,a na ekranu mi je izašlo ovo obaveštenje:šta da radim,kako da podesim ovaj izvanredan program da mi reprodukuje i zvuk?
[ Shon3i @ 06.12.2007. 09:24 ] @
Instaliraj ac3acm decoder
[ bakarni @ 06.12.2007. 16:21 ] @
Pazi šta se dešavalo...

Ja sam imao instalisan "ACE Mega Codecs Pack Professional Edition"
a pored njega i "DivX pro codeke" koje su se automatski instalisali kada sam instalisao program za konvertovanje "Dr.DivX 1.04"
I sad...deistališem sve kodeke i ovaj "ACE..." i ovaj DivX-ov,probam na V.D.MEGA 2 jedan od Vob fajlova,zadnji,četvrti,pokrenem ga i ima ton,reprodukuje ga ,ali nije u saglasnosti sa pokretima usana govornika koji je govorio u toj video prezentaciji,prvo ide ton,pa ovaj tek kanije pokreće usne...

Probao sam to na sva četiri vob formata koji sa "IFO" i "BUP" fajlovima čine celinu videa (ovo V.D. ne vidi)
I samo je na prvom falu bio sinhronizovan ton i pravovremeno pokretanje usana govornika,u svim ostalima falovim usne govornika "kasne" i ne pokrivaju ton.

zašto se to dešava?
Znači ,bilo kako bilo,sada sam imao ton na V.Dabu bez ikakvih pakovanja Codeca.
štac se dalje dešava...?
Ponovo instaliram Codece "ACE Mega Codecs Pack Professional Edition" i ove sa "Dr.Divx-om",probam jedan Vob fajl na V.Dabu i sada reprodukuje ton sa istim problemima nesinhronizacije tona i pokreta usana,kao što sam gore opisao.

O čemu se sad radi,u prvom slučaju kada sam imao ove Codeke što sam opisao u prvom postu,ton nije mogao da bude reprodukovan na V.Dabu,a sada sa istim Codecima radi,doduše nema sinhronizacije sa otvaranjem usana govornika.

Našao sam ovaj AC3 ACM Decompressor 1.4 decoder za koga piše da je baš pogodan za VirtualDab.Instaliraću i to pa da vidim šta će se dešavati.

Kako da sinhronizujem ton sa pokretima usana govornika?