[ luner @ 01.11.2002. 13:22 ] @
| Standardna mreža 100Mb/s, 30-ak računara i jedan server za linux. Želeo bih da postavim da na svim računarima (klijentima) budu dostupni i Windows98 i Linux. Potrebno je da baza korisnika Linux-a bude na jednom računaru (linux serveru). Takodje je poželjno da i korisnički direktorijumi budu na tom serveru.
Ne bih želeo da na svakom klijentu instaliram Linux, makar ne punu instalaciju.
Koja rešenja su u opticaju? Sve ideje su dobrodošle (telnet mi je poslednja solucija tako da to možete da preskočite :))! |
[ flylord @ 01.11.2002. 20:36 ] @
Jako kratak odgovor, Samba:) E jedino, mislim da ne mozes Linux usere da autentifikujes preko sambe, ali mozes , na primer, preko PAM-a, ali uzmes LDAP modul za PAM , pa sve usere drzis u bazi , e sad samo treba da vidis da li je moguce da i usere iz sambe drzis u LDAP-u
A preko sambe mozes da sherujes direktorijume i za Win i za Linux korisnike
Budi malko precizniji pa ce popricamo u vise detalja, meni je ovo interesantno
[ luner @ 01.11.2002. 22:14 ] @
Hehe, da budem malo precizniji.
Dakle, tako stoje stvari sa mrežom - 30 računara i jedan server pod Linux-em. Postoji gomila korisnika koji će u grupama od po 30 dolaziri u RC. Svaki korisnik ima svoj (jedinstven) nalog na Linux računaru. Korisniku treba omogućiti (redosled po prioritetu) u svakom trenutku rada:
- pristup svojim fajlovima
- rad pod Win98 okruženjem
- rad pod Linux-om (eventualno)
Svakako da bi instalacija Win98 na sve "klijente", Samba (ili FTP) i telnet mogli sve ovo da odrade. Mene interesuje koja dodatna rešenja i varijante su u opticaju.
Još jednom napomena: Pored modifikacija rešenja dobrodošle su i realne modifikacije problema.
[ Dejan Lozanovic @ 02.11.2002. 12:32 ] @
Sve to moze samba da ti odradi, jer sambu mozes da postavis kao domain, pa onda podesis win 98 da se loguje preko domain-a. na server. Kod mene na faxu je slicna situacija, samo sto umesto win98 koristimo nt 4.0. i svaki korisnik ima svoj direktorijum na linuxu i automatski smo podesili da na p: bude mapirtan home direktorijum od tog korisnika. Pogledaj man smb.conf za detalje kako se sve konfigurise.
[ flylord @ 02.11.2002. 19:52 ] @
Ostaje samo pitanje da li 'pod radom u Linuxu' smatras da hoces da imas dual-boot ili samo sa windows-a da se kace na Linux?? Ako hoces Dual-boot onda bi ti bilo dobro da i za logovanje na Linux imas usere samo na serveru. I kao sto rekoh u tom slucaju, naravno po mom misljenju, je najbolje da sve usere drzis u LDAP bazi. I onda lepo authentifikaciju radis uvek iz LDAP-a, i to na primer preko PAM-LDAP modula. Samba moze da se autentifikuje iz LDAP baze, samo logovanje user-a na linux isto tako mozes da odradis preko PAM-a. A kasnije tu bazu mozes da koristis i za druge stvari. Npr za RADIUS, fax-server, drzanje profila iz Netscape-a, za mail server, ftp server, www ... I ovo bi ti bilo jedno jako dobro resenje. Za integraciju sa LDAP-om imas gomilu dokumenata na netu, naravno:))
[ luner @ 03.11.2002. 13:33 ] @
Hm... ovo za sada pije najviše vode - najverovatnije će da bude ovo rešenje sa nekim dodacima i restrikcijama.
Hvala a ako još nekome padne nešto na pamet - samo vas gledam :))!
[ Dragan @ 04.11.2002. 18:36 ] @
Ako zelis graficko okruzenje za korisnike, moze da instaliras X servere na Win98 masine i da im omogucis da se loguju na Linux preko XDMCP. E sada kako ce to da funkcionise sa 30 usera, ne znam - nisam probao :)
[ B o j a n @ 05.11.2002. 00:25 ] @
Jel' neko pomislio na domain sa sambom hm??? Meni najlogicniji i najprostiji nacin.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.