|
[ vlada1970 @ 30.01.2006. 01:48 ] @
| cao svima,pisem prvi put a inace citam forume vec dugo.hvala inace svima na predivnim stvarima sto sam ovde saznao o kompovima,softverima,digitalcima,kamerama itd.elem,odlucio sam da kupim neki bolji digitalni fotoaparat pa se dvoumim da li da kupim neki skup ,pa da nemam posle para za objektiv ili neki jeftiniji plus neki objektiv.imam 1500 evra na raspolaganju i kapiram da ce me kod nas objektiv kostati mozda i vise nego sam aparat.istina?pa sad da li da uzimam na primer nikon d 50 + objektiv ili na primer canon 20 d sa jeftinijim objektivom?konacno posle raznoraznih bas jeftinih digitalaca pruzila mi se prilika novcana da uzmem za svoju dusu jedan izuzetan aparat a u stvari sam uvek bio fan da snimam izdaleka,tako da obozavam veliki zum.nije mi problem ni sto bi objektiv bio veliki,sa kolima uvek idem i nosio bih ga u torbi.zelja mi je da sa vrha genexa ili sa kosutnjaka ili visnjicke banje ,napravim fotke koje bi mogle da prikazu veliki deo grada a da te fotke posle sadrze dovoljno podataka da mogu da se izvuku najsitniji detalji.sad da li za to treba veliki zoom ili veliki makro mod,to ne znam.ili mi treba za to aparat sa dosta mega pixela i jos sa dobrim objektivom i to kojim?
a posebno je pitanje da bih voleo sa genexa na primer da mogu sto dalje da snimim ne u makro modu nego sa ogromnim zoom-om nesto daleko.kakav mi objektiv za tako nesto treba?konkretno,sta mi treba da bih na primer sa vrha genexa mogao da uslikam coveka koji se odlicno vidi na sto vecoj daljini?ima li sanse da neki zoom ,sad cu da lupim posto se nikako ne razumem,na primer 50-500 mm snimi na daljini od jednog kilometra coveka na ulici jasno kao da je tu pored mene?
nesto od toga uzimam sigurno u narednim 15-ak dana samo sta je najbolje za gore navedeno?da li neko ima iskustva sa snimanjem sa velikim zoom-ovima?bio bih vrlo zahvalan na odgovorima.i gde osim u bmfoto-u iz panceva imaju da se nabave takve stvari?mozda i jeftinije pa da mogu da platim objektiv neki super?
najlepsa stvar koja me kod fotografisanja odusevljava je kad vidim na utakmicama fotoreportere sa objektivima od maltene pola metra .sve kapiram da takvi objektivi mogu da snime toliko daleko da coveka zaboli glava.
hvala unapred svima na pomoci. |
[ vlada1970 @ 30.01.2006. 02:33 ] @
mada mozda nije lose ni sacekati neku foto berzu kod nas.znam da su se ranije odrzavale u SKC-u cini mi se.mozda tamo ima ljudi koji se razumeju u opremu?da li je neko bio na takvim berzama?ne bih kupovao nista polovno ,volim original novo pa da me ne boli glava.
[ vlada1970 @ 30.01.2006. 02:43 ] @
jos da se zahvalim nebojsi milanovicu.bravo majstore.toliko divnih postavki i odgovora imas na forumu da sam ih sa uzivanjem citao.posebno sto se tice digitalnih foto aparata.pored svega sto si ti i ostali napisali i sto sam ako verujete saznao bas ovde na forumu,nikako ne mogu da ukapiram u vezi tog slikanja koje me najvise zanima,a to to slikanje sa velike udaljenosti sa sto vecim zoom-om.to mi je oduvek bila zelja kao sto sam ranije napisao ali mi posto sam totalni amater,predstavlja veliki problem da ukapiram te milimetre u kojima se oznacavaju objektivi.mozda sam gore i pogresio kad sam napisao da mi za veliku sliku grada treba makro mod,mislim da se to odnosi na slikanje iz blizine.lol.elem ako verujete dacu i 1000 evra za objektiv samo da mogu da snimim jasno coveka ili cak njegovo lice na udaljenosti od 1 km ako je to ikako moguce.ma neka bude objektiv i od 5 kg,hehehe,samo da moze to da snimi.i da normalno moze da se prikaci sa adapterom na na primer canon 20d ili nikon d50.ta dva mi nekako najbolje zvuce posle citanja svih kritika mada i canon pro 1 sto nebojsa pominje lepo zvuci samo ako moze na njega da se stavi objektiv ogroman.
opet se zahvaljuem svima unapred.
[ Abdee @ 30.01.2006. 09:07 ] @
A da ti prvo kupis neku knjigu lepo pa da naucis te "milimetre"?
[ Nebojsa Milanovic @ 30.01.2006. 10:33 ] @
Sto se tiče zahvaljivanja, nema na čemu, zbog toga smo ovde, dobrodošao.
Ići ću na što jednostavniji, a potpuniji odgovor.
Žižna daljina objektiva je linearno obrnuto proporcionalna uglu zahvatanja objektiva. Dakle, sam možes da ga izračunaš za bilo koju njenu vrednost.
Evo primera:
Na 50 mm horizontalni ugao gledanja je 40 stepeni, vertikalni je 27 (jasno, odnos je 1:1,5 na DSLR)
Na 100 mm 20-14 stepeni
Na 300 mm 6-4,6 itd
Za bilo koju drugu žižu lako sračunavaš.
Kada znaš taj ugao lako je iz Pitagorine teoreme o pravouglom trouglu naći tačnu površinu polja koje određeni objektiv snima u zavisnosti od daljine.
Evo u prilogu slike jednog objektiva čija je cena 111.111 EUR (nije greška) koji ima žižu 1200 mm i uglovi su mu 1,7-1,1 stepen
Ako si počeo da kolutaš očima, daću ti nekoliko ovozemaljskih predloga: Prvi je najjeftiniji - Panasonic FZ 30 8 Mp - 420 mm, optički stabilizovan, ali to nije DSLR
Dve, po meni, najinteresantnije mogućnosti su:
-Nikon D 50 sa dva kit objektiva: 18 - 55 mm F3.5-F5.6G DX Nikkor i AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200mm F4-5.6G ED AF-S DX
-Olympus E-500 takođe sa dva Zuiko Digital objektiva 14 - 45 mm F3.5-5.6 i 40 - 150 mm, F3.5-4.5
Ove dve opcije pokrivaju veliki raspon i nude izuzetan odnos kvaliteta i cene, ali ova druga još nije dostupna kod nas.
Čim bude, biće napravljen veliki uporedni test njih dve. One pokrivaju potrebe velikog broja potencijalnih kupaca, pa ih predlažem i tebi.
Ako hoćeš optičku stabilizaciju na DSLR sa D 50 ili 350 D, tu je Nikon AF-S Nikkor 18 - 200 mm F3.5-5.6G DX ED VR ili Canon 17-85 IS USM zajedno sa 75-300 IS USM ili još bolje novim 70-300 IS USM, ali to već prelazi 1500 EUR
Ostalo je još skuplje
[ vlada1970 @ 30.01.2006. 12:59 ] @
hvala mnogo nebojsa i abdee.
abdee--izgleda da cu stvarno morati da uzmem neku knjigu posto vidim da je to tema za koju treba potkovanost u znanju.do sada sam bio cisti totalni amater koji nista nije brinuo i nije znao kako stvari stoje u vezi fotografisanja i koji je jednostavno okinuo sa aparatom koji ima i nadao se da slike budu sto jasnije.pa sad ako nisu ,jovo nanovo dok se ne dobiju sto bolje slike.a sad kad vec imam lovu da uzmem nesto ozbiljnije moracu da se upustim u tematiku ozbiljnije.thanks
nebojsa--hajde da kazem da sam otprilike razumeo odgovor u vezi izracunavanja ziznih daljina.pocelo je da mi biva jasnije.iako sam geodetski tehnicar po struci,a sada vozac autobusa sticajem okolnosti,trebalo bi da se sa uglovima bolje snalazim,ali izgleda da mi je tema isparila,pa necu da smaram sa online pitanjima nego cu stvarno kao sto kaze abdee da se naoruzam sa knjigom pa da pocnem.hvala za sliku nebojsa.covece to je magnificent.san snova.da sam sin bil gejtsa ili karica,verovatno bih to uzeo.zar ima nesto lepse nego imati takav neki objektiv?cisti san snova.mogu da zamislim sta on sve moze.pazi kad prvi put vidim da tako nesto postoji.
ne bih da ovde pretendujem ni na jednu stranu ali meni su oduvek nikon,kodak i canon bili pojam u fotografisanju.bar po imenu i reputaciji.tako da mi se opcija sa nikonom D 50 najvise svidja.jos samo da izracunam ove zizne daljine pa da odlucim koji objektiv.
vidim da mi nudis nikkor objektive pa se pitam gde oni mogu da se nadju kod nas?ja sam u bm foto-u video sigma objektive a ne nikkor.ili da narucim preko sajta iz inostranstva,posto mogu da placam online ali ko zna koliko ce biti carina itd.
danas vec idem do platoa da uzmem neku knjigu pa da odlucim.
mislim da sam za sada shvatio da ako hocu daleko da snimam,ne veliki predeo nego bas da se koncentrisem na tacku da ona bude sto jasnija na velikoj udaljenosti,je da moram da imam sto vecu milimetrazu u objektivu (300-500 mm) pa razmisljam da li da uzmem onda nikon D 50 sa nekim sto boljim takvim objektivom a da onaj od 18-50 mm uzmem kasnije kad skupim lovu.da li je to ok?sta mislis?
ako si cuo za bm foto iz panceva,oni imaju i sajt,tamo sam video neki 50-500 mm za 990 evra ,pa ako ti nije tesko samo da mi kazes sta mislis da li ce to da mi uradi posao da snimim na sto vecoj udaljenosti na primer coveka?
ali u stvari idem po knjigu neku danas pa cu da pocnem da ucim.ok.
samo jos da ponovim pitanje gde mogu kod nas da uzmu ti nikkor objektivi?ne mogu na sajtovima da nadjem.
hvala nebojsa veliko i abdee.
siguran sam cu od sada ozbiljnije da se ukljucim u forum.a kako vec za neki dan kad uzmem aparat pisacu i o konkretnim stvarima sta sam saznao kao pocetnik i neke primere sa slikama cu poslati.zanimljivo mi zvuci da neko ko je totalni amater ,objasnjava kako je sve poceo da kapira i na kakve sve probleme je nailazio.bicu taj ako iko misli da mu to moze pomoci.
hvala jos jednom .
[ AMomcil @ 30.01.2006. 14:52 ] @
Malo trigonometrije i kalkulator za proracunavanja ugla gledanja, zavisno od duzine objektiva i velicine senzora:
http://www.mat.uc.pt/~rps/photos/angles.html
..kazu da ako hoces na 1km da uhvatis figuru coveka (oko 2m) po duzoj ivici slike na Nikonu D50, potreban ti je objektiv od 12.000mm. Cak i da postoji takav objektiv, ne bi mogao da pratis coveka sa tako malim uglom objektiva, niti da kadriras, ni na kakvom stativu. Dakle, zaboravi na celu ideju.
Sa 500mm objektivom (najvise sto mozes dobiti za razumne pare) i 2x telekonvertorom, dobices oko 23x15 metara kadar na udaljenosti od jednog km.
[ Zarko Silic @ 30.01.2006. 14:54 ] @
[ vlada1970 @ 31.01.2006. 00:19 ] @
hvala aleksandre i zarko.
sad konacno pocinje da mi bude jasno posle ovog kalkulisanja na linku sto si napisao aleksandre,kako se izracunavaju parametri .zahvalan sam mnogo.zarko svideo mi se isto link,vrlo ilustrativno bas za 500 mm.thanks.to je to sto sam uvek zeleo da imam.500 mm je dosta za mene.tja,taj od 12000 mm ?wwoww.to ce verovatno da naprave u buducnosti.samo kad sam video da u stvarnosti postoji iz nebojsinog linka 1200 mm pa je i to skoro nezamislivo bilo za mene.jedva cekam da ga kupim pa da vam posaljem neke fotke kao primere.mala sala,za nase uslove da bi se kupio takav objektiv od 500 mm mi je bilo potrebno dve godine da se lisavam svega i svacega,a vi u oslu to kupite od jedne plate.he,he,he.ne zameri aleksandre.sala.imam ortaka koji je tamo ziveo neko vreme pa sam se naslusao primera kako norveska finansijski super stoji.ok
hvala jos jednom.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|