[ IcyImpact @ 30.01.2006. 20:10 ] @
Što je to spam iliti neželjena komercijalna pošta?

Spam - inače tržišna marka konzerviranog mesa američke tvrtke Hormel Foods - u e-mail terminologiji predstavlja sleng izraz za masovno poslane (najčešće komercijalne) poruke čije primanje korisnik nije zatražio. To je i osnovna premisa ovoga članka koja distancira spam od legitimnog slanja e-maila.

Prema toj distinkciji, svako masovno slanje e-maila ne može se odmah nazvati spamom jer možete masovno slati e-mail, a da ne šaljete spam.

Osim što spam predstavlja grub, napasan i ilegalan napad na korisnika Interneta, spam je definitivno najmanje isplativ način oglašavanja na internetu ako uračunate:

- loš odaziv publike na sam oglas
- negativni publicitet i percepciju pošiljatelja u očima korisnika
- rizik gubitka web hosting usluge, pristupa Internetu ili, u ekstremnim slučajevima, opasnost od sudske tužbe.

Što je legitimni e-mail marketing (eng. permission-based marketing)?

Legitimni (etični, dozvoljeni, s dozvolom) e-mail marketing svako je (masovno) slanje e-mail poruka korisnicima koji su zatražili njihovo primanje. Obavijesti, newsletteri, ponude proizvoda i usluga, cjenici, katalozi, kuponi i ankete samo su neke od mogućnosti koje nudi e-mail, a koje se mogu uspješno i zakonito plasirati zainteresiranim korisnicima.

Na kraju ovog teksta naći ćete neke interesantne linkove koji obrađuju ovu tematiku.

Tri općenita pravila koja legitimni e-mail marketing razlikuju od spama

PRAVILO #1: newsletteri / obavijesti / komercijalni e-mailovi smiju se slati isključivo korisnicima koji su ih osobno zatražili.

To znači da vi kao pošiljatelj morate imati njihovu dozvolu tj. da ostvarujete na to pravo.

To su sljedeći korisnici:

- korisnici koji su vaši klijenti (ako ste tvrtka)
- potencijalni klijenti - korisnici s kojima ste vodili prelimirane razgovore o vašim proizvodima/uslugama (ako ste tvrtka), a koji su izrazili želju primati daljnje informacije od vas
- korisnici koji su članovi vaše stranice ili web servisa
- korisnici koji su se upisali u vaš newsletter / primanje obavijesti sa stranice

U prvom slučaju u kojem imate popis klijenata hrvatski zakon vrlo je jasan: imate pravo slati e-mailove kupcima ako ih obavještavate o SLIČNIM proizvodima i uslugama i to SAMO ONIM KUPCIMA koji prethodno nisu zabranili da im šaljete e-mailove.

U zadnja dva slučaja pri učlanjivanju korisnika treba imati navedeno da ih vi kao vlasnik servisa/stranice imate pravo kontaktirati s informacijama u vezi rada stranice/servisa kao i komercijalnim porukama (naravno, ako ih planirate ikada slati).

Legitimne su i sve ostale stvari koje možda namjeravate raditi s osobnim podacima i e-mail adresama korisnika. Svejedno je da li će to biti prodaja adresa trećoj strani ili davanje na uvid osobnih podataka vašim oglašivačima ako ste s time jasno i glasno upoznali korisnike prije učlanjenja i ako im date mogućnost ispisa.

Ako u budućnosti odlučite napraviti izmjenu pravila privatnosti tj. uvjeta koje ste na početku zadali, vaša je obaveza obavijestiti o tome postojeće korisnike. Učinite to nekim posebnim e-mailom u kojem ćete navesti do kojih je promjena došlo te omogućiti ispis onima koji, eventualno, pod vašim novim uvjetima ne žele ostati članovi.

Korisnike morate obavijestiti i prije nego što:

- mijenjate tematiku vaših poruka, što automatski znači da postojeći korisnici primanje nečeg takvog možda nisu očekivali, pa prema tome niti tražili
- značajno promijenite frekvenciju slanja (npr. iz mjesečnog u dnevno)
- prodate vaš web/servis trećoj strani (korisnici su vama dali dozvolu za slanje te su stoga dužni dobiti obavijest o promjeni).

U tim se slučajevima korisnicima mora pružiti mogućnost da odluče tj. preispitaju svoju prvotnu odluku o datoj dozvoli za primanje e-mail poruka.

PRAVILO #2: upis u vašu bazu mora biti napravljen tako da se pretplatiti može isključivo pravi vlasnik e-mail adrese.

To je ostvarivo uporabom tzv. double opt-in metode: e-mail adresa ne upisuje se automatski na listu primatelja nakon što je zatražen upis, već je potrebna potvrda od strane stvarnog korisnika e-mail adrese. U praksi to znači da korisnik mora odgovoriti na potvrdni e-mail koji mu se automatski šalje, a koji unutar poslane poruke sadrži link za potvrdu. Tek nakon obavljene akcije njegova se adresa upisuje u bazu korisnika.

PRAVILO #3: u svakome trenutku korisniku se može ispisati iz vaše liste – upute za ispis iz liste obavezno se moraju nalaziti unutar svake poslane poruke.

Preporučljivo je imati i stalnu web adresu gdje se korisnik može prijaviti u svoj korisnički račun i ispisati se. U oba slučaja ispis treba biti što jednostavniji za korisnika. Nakon što je zatražen ispis, korisnik više ne smije dobiti niti jednu vašu poruku s mailing liste iz koje se upravo ispisao.

Dodatni savjeti za e-mail marketing bez glavobolja

Na temelju višegodišnjeg iskustva - a newslettere šaljemo od 1999. godine - skupili smo i nekoliko savjeta koja će vaše pretplatnike učiniti zadovoljnijima, a vas zaštititi od zlonamjernih ili zaboravljivih pretplatnika. Ovi će savjeti imati i posljedicu da se vaša baza pretplatnika gradi brže i kvalitetnije.

Prije registracije navedite sljedeće:

- kakvi će biti sadržaji poruka
- kako često šaljete poruke
- da li se e-mail šalje u HTML ili plain text formatu
- koliko će prosječna poruka biti "teška" u kilobajtima
- da li ćete slati privitke (attachmente)

Savjeti vezani uz oblikovanje poruke:

- u svakoj e-mail poruci navedite zašto ju je korisnik od vas dobio (“Na ovu ste se listu pretplatili na webu x, datuma x, sa IP adresom x”)
- u svakoj poslanoj poruci navedite sve relevantne podatke o vama kao pošiljatelju (kontakt informacije i slično)
- u FROM: i REPLY-TO: polje poruke navedite stvarnu e-mail adresu (tako da vam se korisnik može javiti klikom na "Reply" u svom e-mail programu) te uvijek odgovorite na upite korisnika (da korisnici ne bi stekli dojam da komuniciraju sa strojem).
- u SUBJECT polje poruke stavite naslov koji opisuje stvarni sadržaj primljene poruke
- nastojte da e-mail poruka pristojno izgleda
- nastojte da je "težina" e-mail poruke u pristojnim granicama (npr. ne preko 100 kb). Ako morate prekršiti ovo pravilo, unaprije obavijestite pretplatnike koliko težak e-mail trabaju očekivati.

Savjeti vezani uz postupak slanja i softver za slanje:

- nastojte da se poruke šalju uvijek s iste email adrese
- nastojte da se poruke šalju s one domene/servera na kojem se korisnik i registrirao za primanje
- grafike pozivajte sa servera tako da ih korisnik ne mora downloadirati u svoj sandučić
- koristite softver za upise koji automatski bilježi datum, sat i IP adresu svakog pretplatnika. U slučaju da vas netko optuži za spam, ove podatke možete koristiti kao dokaz da se pretplatnik upisao sam.

Internet resursi - SPAM

Hrvatski Zakon o telekomunikacijama (Narodne novine, NN 122/03)

CAUCE -- Coalition Against Unsolicited Commercial Email
CAUCE je organizacija koja traži zakonske mogućnosti za rješavanje problema neželjene pošte. Njihova stranica odlično je polazišno mjesto za ljude koji se žele boriti protiv spama.
http://www.cauce.org/

Junkbusters
Web sa savjetima kako se skinuti sa spam liste odnoso spriječiti dolazak na spam liste te kako se boriti protiv spammera.
http://www.junkbusters.com/ht/en/junkemail.html

Sam Spade
Web koji nudi alate potrebne za otkrivaje spammera - Ping, DNS Lookup, Whois, Traceroute i Finger.
http://www.blighty.com/products/spade/

ScamBusters Stop Spam Page
Resursi i savjeti kako smanjiti količinu spama koju primate.
http://www.scambusters.org/stopspam/

SpamCop
Iskopirajte spam poruku s kompletnim headerima u kućicu na ovoj stranici i SpamCop će analizirati poruku, otkriti odakle je poslana te će poslati pritužbu na e-mail adresu mrežnog administratora servera s kojega je poslan spam.
http://www.spamcop.net/

SpamKiller
Program za filtriranje neželjenog e-mail i slanje pritužbi protiv spammera.
http://www.spamkiller.com/

Spam Recycling Center
Proslijedite vaš spam Spam Recycling Centeru i oni će ga poslati američkim saveznim vlastima uz traženje da se pokrene akcija. Poruke koje se pošalju također će biti korištene da se pomogne anti-spam kompanijama za poboljšavanje svojih programa.
http://www.chooseyourmail.com/spamindex.cfm

Spam Letters - Malo humora na kraju :-)
Ovo je web jednog frajera koji odgovara spammerima na njihove spamove. Većina je odgovora za upišati se od smijeha, samo morate biti u tom mindsetu. Sadržaj ovog weba zbog ogromne je popularnosti izašao i kao knjiga koju možete kupiti na Amazonu.
http://thespamletters.com/

Internet resursi – e-mail marketing

OptInNews
Novosti iz svijeta e-mail marketinga.
http://www.optinnews.com/

EzineTips
Informacije za vlasnike e-mail listi. Strategije, kreiranje sadržaja, upravljanje listama, promocija, resursi i slične teme.
http://www.ezine-tips.com/

ListResources
Katalog s Internet resursima za vlasnike e-mail listi.
http://list-resources.com/
Autor: Marko Radelić - [email protected]
Preuzeto sa http://www.webmajstori.net/

Tekst je objavljen uz dopuštenje autora.