|
[ Turin Turambar @ 31.01.2006. 15:45 ] @
| Prema ovom izvoru, Google zeli da pokrene svoj desktop OS - linux izdanje, baziran na Ubuntuu - Goobuntu!
http://www.theregister.co.uk/2.../31/google_goes_desktop_linux/
Ako ovo bude tacno, to ce znatno doprineti sirenju Linuxa i Ubuntua kao distroa!
[Ovu poruku je menjao Turin Turambar dana 31.01.2006. u 16:47 GMT+1] |
[ strba @ 31.01.2006. 17:10 ] @
Zanimljivo u svakom slucaju, a sta ce biti od svega videcemo ;)
[ tdjokic @ 31.01.2006. 17:14 ] @
Generalno gledano, ovo je OK. Zdrava konkurencija je uvek dobrodosla, cak i da se ne radi o "rusenju" MS-a.
Cudi me jedan detalj - nedavno je "procurela" vest da Mark Shutllewort, vlasnik Ubuntu-a na svom racunaru koristi Kubuntu a ovi guraju Gnome? Nemam nista protiv Gnome ali je i KDE prilicno pipularan, mozda cak i popularniji od Gnome.
[ Deda_Mraz @ 31.01.2006. 17:31 ] @
Pa dobro šta i da koristi??
Ionako se zna da se neki m$-ovi serveri vrte na linuxu :)
[ ph4t @ 31.01.2006. 19:47 ] @
Dali postoji nesto u cemu se google neumjesa?
U svakom slucaju je ovo dobra reklama za linux.
[ Comrade @ 31.01.2006. 19:51 ] @
Do nedavno sam smatrao google borcem za slobodu. Ali sve vise i vise pocinje da me zabrinjava. Mogu da zamislim sta ce to da bude: Sareni Drag&Drop sistem. Zasto bi google uradio tako nesto? Vise steti GNU zajednici nego microsoftu. Ako hoce da pravi svoj OS neka krene od pocetka.
[ drdrksa @ 31.01.2006. 21:20 ] @
Ne dirajte Google BRE!
Sta bi da ga nema 
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2006. 21:23 ] @
Citat:
Do nedavno sam smatrao google borcem za slobodu. Ali sve vise i vise pocinje da me zabrinjava. Mogu da zamislim sta ce to da bude: Sareni Drag&Drop sistem. Zasto bi google uradio tako nesto? Vise steti GNU zajednici nego microsoftu. Ako hoce da pravi svoj OS neka krene od pocetka.
U bedak... sareni drag'n'drop... sad vise nece samo uber-geekovi moci da koriste linux, pa vise nece biti elita... stvarno bedak, UA google ;)
I kako to Google steti "GNU Zajednici" time sto ce povecati popularnost tog OS-a? :)
[ alex @ 31.01.2006. 21:27 ] @
Po kom osnovu ce Google-ov Linux OS da bude "sareni drag&drop"? Gde su argumenti koji daju potporu toj tvrdnji, Comtrade?
Uzmimo Google Talk za primer - da li je GT saren kao neki drugi IM sistemi (MSN ili Yahoo! Messenger, recimo)?
Smatram da ce Google da stremi ka sto vecoj funkcionalnosti a NE sarenilu.
alex.
[ Turin Turambar @ 31.01.2006. 21:46 ] @
Nemam nikakvu informaciju da li Mark koristi KDE ili Gnome... ono sto znam je da je Ubuntu (gnome) forum mnogo poseceniji od Kubuntua, cak dva do tri puta. Sto i ne cudi, s obzirom da je Kubuntu manje-vise nezvanican i ne moze se naruciti preko Canonicala. Generalno, Ubuntu community su pristalice Gnomea. I ja spadam u tu grupu, iako sam probao oba. ;)
Ipak, u ovome da google pravi svoj ubuntu ne vidim nista lose - naprotiv. Veoma cenim google, jer korisnicima daje tacno ono sta traze, bez trikova, reklama i muljanja. Ubuntu je open source i moze ga koristiti/doradjivati ko hoce. To ce dovesti do velikog napretka Ubuntua i Linuxa uopste, jer bi google, pretpostavljam, ulozio neverovatan kes u taj projekat.
E sad, jedino ako se zeli da Linux zauvek ostane alternativa - sto, naravno, ima i dobrih i losih strana.
[Ovu poruku je menjao Turin Turambar dana 31.01.2006. u 22:58 GMT+1]
[ crews_adder @ 31.01.2006. 22:10 ] @
A doprinece njihovom sirenju i ako ne bude tacno.
[ Cileinteractiv @ 31.01.2006. 22:17 ] @
Google svakako nije slučajno izabrao baš Ubuntu. Ubuntu je distribucija koja je u protekloj godini imala vrtoglav rast popularnosti. I u mom okruženju je dosta zastupljen i cenjen. Još više me obradovao Kubuntu, a i ova tema nije loša vest 
[ tdjokic @ 31.01.2006. 23:15 ] @
Citat: Turin Turambar: Nemam nikakvu informaciju da li Mark koristi KDE ili Gnome... Ja imam:
http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20051107
The fans of Kubuntu had a reason to celebrate last week as their preferred distribution is gradually getting recognition it deserves from the Ubuntu founder: "In his opening remarks at the start of the conference, Ubuntu founder Mark Shuttleworth announced that he was now using Kubuntu on his desktop machine and said he wanted Kubuntu to move to a first class distribution within the Ubuntu community. The large number of Kubuntu users at the conference was evidence as the need for this. Free CDs for Kubuntu through 'shipit' should be available for the next release if the planned Live CD Installer removes the need for a separate install CD." Read the full story on the Kubuntu web site.
Citat: ono sto znam je da je Ubuntu (gnome) forum mnogo poseceniji od Kubuntua, cak dva do tri puta. Ubuntu je prvi i salju ga sirom sveta, normalno da ima vise ljudi na forumu.
Citat: Sto i ne cudi, s obzirom da je Kubuntu manje-vise nezvanican i ne moze se naruciti preko Canonicala. Ovo smo vec razjasnili, vidi Link
Citat: Generalno, Ubuntu community su pristalice Gnomea. A kako da pristalice Ubuntua budu pristalice neceg drugog kad Ubuntu od samog pocetka dolazi sa Gnome?
Mislim da je ipak bolje da diskutujemo na osnovu cinjenica.
[ Comrade @ 31.01.2006. 23:39 ] @
Citat: alex: Po kom osnovu ce Google-ov Linux OS da bude "sareni drag&drop"? Gde su argumenti koji daju potporu toj tvrdnji, Comtrade?
Uzmimo Google Talk za primer - da li je GT saren kao neki drugi IM sistemi (MSN ili Yahoo! Messenger, recimo)?
Smatram da ce Google da stremi ka sto vecoj funkcionalnosti a NE sarenilu.
alex.
Pa bas je to ono cega se plasim sa jedne strane imas sareni MSN i ICQ i YAHOO messanger a sa druge jednostavan i funkcionalan GTalk. Istom logickom metodom Linux relativno tezak za koriscenje a Google OS veoma lak za koriscenje funkcionalan (sto i ne bi bilo lose za obicne korisnike ali ne vreujem da bi privuki windows korisnike, samo bi ukralo procente drugim linux distribucijama).
Pa ceo duh GNU zajednice je protiv velikih korporacija! Google nam dolazi kao vuk u jagnjecoj kozi. Da li stvarno postoji potreba za Google linuxom. Kolko razlicit moze da bude GOOGLE OS? Mozda bi svoje search engine implementirali u ovaj OS ali oni sigurno ne bi bili Open Source.
[ random @ 01.02.2006. 08:59 ] @
Hmm, malo šta je tebi jasno.
[ downer @ 01.02.2006. 09:43 ] @
Cilj Gnu zajednice je popularizacija gnu softvera. Google može samo da pomogne. Otkud ti to da su protiv velikih korporacija? Pa nije to studentsko komunističko udruženje.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2006. 10:08 ] @
Citat: Pa ceo duh GNU zajednice je protiv velikih korporacija!
O cemu ti pricas, sorry? Duh GNU zajednice je otvorenost i dostupnost koda, kao i mogucnost nadogradnje istog - ako je "Duh GNU Zajednice" protiv velikih korporacija, kako to da je GNU zajednica prihvatila velike donacije koda i pomoc od korporacija tipa RedHat i IBM? :)
Bez tih korporacija "GNU" operativni sistem - Linux, bi i dalje bio u tragicnom stanju ranih 2.0 kernela.
Citat: Google nam dolazi kao vuk u jagnjecoj kozi. Da li stvarno postoji potreba za Google linuxom. Kolko razlicit moze da bude GOOGLE OS? Mozda bi svoje search engine implementirali u ovaj OS ali oni sigurno ne bi bili Open Source.
Google moze da donese ono sto Linux nema - masovnu popularnost (mass deployment), i standardizaciju nekih alatki - sto je neophodan uslov za penentraciju sireg trzista, i dolazak mnogo vise igraca u igru.
Ako ti se to kao clanu " GNU Zajednice" ne dopada - ne vidim kako to tebe ugrozava, pa upravo ce vise ljudi moci da tera tvoj softver, i da ga eventualno nadogradi. Uslovnu "slobodu" koju ti daje GNU licenca ti niko ne moze oduzeti - ne razumem sta je lose u tome da mnogo vise ljudi moze i da pokrene tvoj softver ?!
[ zi:: @ 01.02.2006. 12:05 ] @
Jedni kazu da je ova vest glasina, drugi da postoji Google OS ali da se koristi interno za neke primene i da ne bi mogao da se koristi u siroke svrhe (verovatno ograniceno podrzan hardver).
Svejedno, ukoliko bi ovo bilo tacno, to bi bila dobra vest: Google bi ulozio dovoljno para da uglanca Linux do sire upotrebljivosti.
[ slaks @ 01.02.2006. 15:31 ] @
Citat: zi::: Jedni kazu da je ova vest glasina, drugi da postoji Google OS ali da se koristi interno za neke primene i da ne bi mogao da se koristi u siroke svrhe (verovatno ograniceno podrzan hardver).
Nije glasina u Google kompaniji se već koristi modifikovan Ubuntu linux koji je nazvan GooOS ili kako ga ovde neki odmila zovu Goobuntu.
[Ovu poruku je menjao slaks dana 01.02.2006. u 17:06 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 01.02.2006. 16:14 ] @
Ako je zaista tako, to ce, najverovatnije, za Google da bude jedan veliki promasaj. Zele da iskoriste hype oko Linuxa, ali to nije sistem koji moze da se "uglanca" preko noci. Ili ce staticki da linkuju sve, ili ce korisnik morati da apgrejduje libc svaki cas, ili rekompajliranjem od nule ili downloadom nove verzije OS svaki cas, jer tako je na Linuxu.
@komrad
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 01.02.2006. u 17:28 GMT+1]
[ apex @ 01.02.2006. 17:19 ] @
Pa ako GUI bude bio kao onaj gore na slici, tesko da ce i decu da privuku :)
[ slaks @ 01.02.2006. 17:41 ] @
Citat: apex: Pa ako GUI bude bio kao onaj gore na slici, tesko da ce i decu da privuku :)
Pa koliko sam ja uspeo da pročitam, za sad se ne namerava da se GooOS korist izvan kompanije Google, već je isključiov namenje za potrebe kompanije.

[ drb @ 01.02.2006. 17:46 ] @
[ slaks @ 01.02.2006. 17:58 ] @
Pa da upravo tako, ostaje samo za potrebe Google kompanije.
[ drb @ 01.02.2006. 18:31 ] @
Sto znaci da cijeli clanak samo napucavanje price, kao i taj skrinsot.
[ skriven.iza.laznih.imena @ 01.02.2006. 19:07 ] @
Citat: bojan_bozovic:...Ili ce staticki da linkuju sve, ili ce korisnik
morati da apgrejduje libc svaki cas, ili rekompajliranjem od nule ili
downloadom nove verzije OS svaki cas, jer tako je na Linuxu. FUD!
Ja koristim Linux već 5-6 godina! I nikada. NIKADA nisam uradio upgrade
libc-a! Rekompajliram programe i kernel samo kada želim da experimetnišem.
Novu verziju OS-a instaliram jednom godišnje, iz čiste znatiželje da vidim
šta ima novo. A ne moram. Evo sadašnji Slackware koristim godinu i po.
Ima danas sasvim finih i izglancanih (ja volim da kažem "zaokruženih")
distribucija. SuSE na primer.
Dakle, nije "tako to na Linuxu!".
[ tdjokic @ 01.02.2006. 19:15 ] @
Citat: slaks: Pa da upravo tako, ostaje samo za potrebe Google kompanije.
Malo li je? 
[ skriven.iza.laznih.imena @ 01.02.2006. 19:23 ] @
@bojan_bozovic, ova paralela sa Staljinovom slikom ti je neukusna...
[ slaks @ 01.02.2006. 20:19 ] @
Pa dobro i nije
Ali ko zna za koju godinu možda puste da se koristi i van Googla
[ MladenIsakovic @ 01.02.2006. 20:30 ] @
Citat: bojan_bozovic: ili ce korisnik morati da apgrejduje libc svaki cas, ili rekompajliranjem od nule ili downloadom nove verzije OS svaki cas, jer tako je na Linuxu.
Ej, 'ajd ne lupetaj već više, dosadan si 
[ drdrksa @ 01.02.2006. 21:52 ] @
A sto sada flejmujete bez veze?
[ tdjokic @ 01.02.2006. 22:14 ] @
Pokusao sam da nadjem vise podataka o tom GooOS-u, i nisam nasao u prvom trazenju, ali sam naisao na neke zanimljive napise o Google-u. Pricaju ljudi da oni izgleda prave nesto kao dzinovski globalni racunar, na kome ce svako moci da ima svoj nalog i mozda ce tada biti dovoljno da imas samo neki OS, dovoljan da se povezes sa tim dzinom i da onda tamo obavljas poslove koji ti trebaju? Prakticno, vise nam ne bi ni trebao OS kod kuce. Ko zna kakva cuda nas jos cekaju...
[ Turin Turambar @ 01.02.2006. 22:25 ] @
Tomislave, hvala na informacijama oko Marka i KDEa. Nisam znao za to.
Mislim da sam bio i ja malo pogresno shvacen. Ubuntu se isporucuje sa gnomeom, to je tacno, ali uopste nije tesko naknadno instalirati KDE (pogotovu zapadnjacima zbog brzih veza). Jedna komanda instalira kompletan KDE. Ipak, bez obzira na sve, Gnome je i dalje ubedljivo u vodjstvu sto se tice Ubuntu zajednice. Proslo je dosta vremena od pojavljivanja prvog Kubuntua, pa se vec moze izvuci neka statistika o broju korisnika (osim Ubuntu foruma, tu je i distrowatch).
Ne znaci ni da Mark na svim svojim kompjuterima koristi Kubuntu. Ja to vidim kao zelju da ga podrzi kao paralelan projekat, zajedno sa Ubuntuom. To ima logike, posto je Kubuntu nastao kao nezvanican projekat entuzijasta i sada polako prerasta u nesto vece.
A ima i jos jedna fora koju sam nasao na forumu:
"Gnome is free as in beer and
as in freedom. KDE uses the Qt libraries from Trolltech which have
been made freely available but have a tighter licence. In other words,
they are not as free as in freedom as Gnome. It therefore makes sense
if anybody is to give away disks of Ubuntu that they should be as free
as possible, as in freedom. I can't see KDE being the prime desktop in
Ubuntu until this matter is resolved.
Uz to, Ubuntu i Gnome tesno saradjuju. Ubuntu je, koliko znam, prvi OS koji dobija novu verziju Gnomea, koja takodje izlazi na svakih 6 meseci.
[ apex @ 01.02.2006. 23:16 ] @
Citat: Pricaju ljudi da oni izgleda prave nesto kao dzinovski globalni racunar, na kome ce svako moci da ima svoj nalog i mozda ce tada biti dovoljno da imas samo neki OS, dovoljan da se povezes sa tim dzinom i da onda tamo obavljas poslove koji ti trebaju? Prakticno, vise nam ne bi ni trebao OS kod kuce
Micro$oft i Google su u toku razvoja svojih LiveOS koji ce se pokretati preko neta, tako da mozemo uskoro ocekivati operativne sisteme koji ce se bootovati preko neta (dobro ajde kod nas ne bas tako uskoro :) )
Iscupano iz ja mislim PC Presa (januarskog)
[ bojan_bozovic @ 02.02.2006. 01:13 ] @
@skriven iza laznih imena
Korporacije su zle...
@Mladen Isakovic
Ti da probas glibc 2.3.2 program da pokrenes na 2.2.5 sistemu. Toliko. Mora staticki da se linkuje. Newsgrupe su pune toga.
[ tdjokic @ 02.02.2006. 02:02 ] @
Citat: Turin Turambar: A ima i jos jedna fora koju sam nasao na forumu:
"Gnome is free as in beer and
as in freedom. KDE uses the Qt libraries from Trolltech which have
been made freely available but have a tighter licence. In other words,
they are not as free as in freedom as Gnome. It therefore makes sense
if anybody is to give away disks of Ubuntu that they should be as free
as possible, as in freedom. I can't see KDE being the prime desktop in
Ubuntu until this matter is resolved.
Uz to, Ubuntu i Gnome tesno saradjuju. Ubuntu je, koliko znam, prvi OS koji dobija novu verziju Gnomea, koja takodje izlazi na svakih 6 meseci.
Nisam znao za ovu zvrcku oko KDE. Cudilo me sto tu i tamo vidim napomenu da je recimo Ubuntu moguce slobodno davati dalje kome hoces. Mislio sam da je to iskljucivo zbog onih Multimedija dodataka ili slicno. Onda je jasno zasto je krenuo sa Gnome - hteli su cista posla od pocetka obzirom na nameru da ga salju sirom sveta. Inace znam da Ubuntu i Gnome saradjuju, cak sta vise zivim u uverenju (dugo nisam proveravao) da su mnogi ljudi clanovi oba tima, tj. da se Ubuntu i Gnome ustvari preplicu.
@ Svima: da pitam sada konkretno - da li negde moze da se vidi taj GooOS, da se skine mozda, bilo sta? Ovo sto sam nasao na brzinu su bili uglavnom komentari i slicno.
@bojan_bozovic: cuj, ja se ne razumem u detalje i ti si vrlo verovatno u pravu. Ali, gledano trzisno, sigurno da Google nece, kao sto je i objavio u demantiju, da se upusta u projekat koji bi znacio muku za korisnike. Ako ja ne znam toliko kao ti, oni u Google sigurno znaju  i eto poslusali su te
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 02.02.2006. u 03:06 GMT+1]
[ Turin Turambar @ 02.02.2006. 02:28 ] @
Cujte, ako je stvarno istina da se planiraju on-line OSevi, onda cu ja sigurno ici u alternativu - koja god ona bila. Veliki Brat sve vise postaje stvarnost i to me veoma plasi.
[ bojan_bozovic @ 02.02.2006. 02:29 ] @
Trolltech Qt je GPL i za biblioteke, a ne LGPL svaki program koji napravis sa Qt mora da bude GPL ne moze biti komercijalni. Za Qt postoji i komercijalna licenca ($$$).
Sto se Google OS tice, nadaj se samo da ce da leakuje. Toliko. Mora neko iz Googla da napravi torrent (i stavi svoj posao na kocku  )
@turin
Aaaa, to si u pravu, ne samo da ce znati (Google, Yahoo, MSN) na koje sajtove idemo i koje su na seksualne preference, neko ce da znaju i sta pokrecemo na desktopu. BTW cracking ce onda u penziju, jer nema probijanja zastite koja serveru salje kljuceve za registraciju
Nego, s obzirom da je ipak on-topic, hoce li ti online OS ovi da budu za BloodRayne 2 (onako fino u 1600x1200 sto ATI X850 moze da istera) puta 100000 igraca???  Nesto sumnjam. Postojala je NetPC inicijativa pre nekih 10 godina i neslavno je propala, izmedju ostalog i zbog toga. Hardver se unapredjuje ali i softver i online OS ce biti samo igrackica u uporedjenju sa tradicionalnim OS (ono Wordopad, pa Notepad  ) Ne plasite se uopste, jer ce za 20 godina i softver da uznapreduje kao i hardver, ni tada online OS nece moci da radi.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 02.02.2006. u 03:44 GMT+1]
[ Turin Turambar @ 02.02.2006. 03:19 ] @
Iz Wikipedije:
In November 1998, the Qt toolkit was licensed under the open source Q Public License (QPL), but debate continued about compatibility with the GNU General Public License (GPL). In September 2000, Trolltech made the GNU/Linux version of the Qt libraries available under the GPL, in addition to the QPL, thereby removing most of the objections that had fuelled years of licensing debates.[3] The licensing of Qt is still controversial for some because the use of the GPL for a library imposes restrictions on the licensing of code linking to it, such as applications and libraries using the KDE/Qt framework. In particular, in order to develop proprietary software with KDE and Qt, it is necessary to purchase a commercial license from Trolltech.
QT licencira dvostruko (dual licence): ili placas njima licencu ako zelis da svoj proizvod licenciras na neki svoj (komercijalni) nacin, ili moras svoj program i sors kod dati pod GPL.
Ako Trolltech kojim slucajem bude kupljen od strane druge firme, QT se prebacuje u BSD.
Sa druge strane Gnome je cist GPL.
Uh... smorih se dok sam pohvatao ove licence... a ljudi se polomise da objasne sta koja radi i zasto....heheh
[Ovu poruku je menjao Turin Turambar dana 02.02.2006. u 04:52 GMT+1]
[ skriven.iza.laznih.imena @ 02.02.2006. 19:18 ] @
Citat: bojan_bozovic: @skriven iza laznih imena
Korporacije su zle... Ja to nikada nisam rekao. Ne izmišljaj.
Citat: bojan_bozovic: @Mladen Isakovic
Ti da probas glibc 2.3.2 program da pokrenes na 2.2.5 sistemu. Toliko. Mora staticki da se linkuje. Newsgrupe su pune toga. A ti malo probaj neki XP program na Win95... Neki će raditi neki neće.
Tanko.
[ bojan_bozovic @ 02.02.2006. 19:23 ] @
@skriven
Nisi ti ali je komrad...
Jos da te podsetim malo, na windowsu je sve lepo izdokumentovano koje bibliotecke funkcije smem da koristim da bi program bio kompatibilan unazad... A ti porazmisli malo o GNU... Zasto Solaris koristi svoju libc, bas kao i NetBSD svoju a ne GNU libc... MacOSX takodje...
[ VRider @ 02.02.2006. 19:35 ] @
Ja i dalje pokusavam da skapiram kako si ti u celu pricu ubacio libc i njegovo staticko linkovanje, ali ne uspevam da povezem? Sta to mora google da radi sa libc-om a da ne moraju druge distribucije, ili, sta god... Pojede me radoznalost sta pokusavas da kazes... 
[ skriven.iza.laznih.imena @ 02.02.2006. 20:36 ] @
Citat: bojan_bozovic:Jos da te podsetim malo, na windowsu je sve lepo
izdokumentovano koje bibliotecke funkcije *smem* da koristim da bi program
bio kompatibilan unazad... A ti porazmisli malo o GNU... Zasto Solaris
koristi svoju libc, bas kao i NetBSD svoju a ne GNU libc... MacOSX takodje...
Zato linux ima nešto što se zove "Distribucija". Tako ti lepo ako
imaš, na primer, SuSE 10.0, koristiš, ili skidaš sa neta, binarne pakete za
verziju 10.0. Oni su sigurno linkovani naspram odgovarajuće verzije glibc-a,
QT-a, KDE-a, GTK-a, GNOME-a, krnela itd. Ne moraš da brineš ni o kakvoj
"unazad/unapred" kompatibilnosti.
Trebaš biti mazohista pa da na 9.1 koristiš pakete za 10.0.
Ili egzibicionista, a!? Ili FUD-ista!?
A ako imaš SuSE 9.2, skidaš pakete za 9.2, ako imaš 9.1, skidaš za 9.1. Hvala
GNU-u, na net-u imaš prekompajlirane pakete za svaku verziju. I to za barem
15 najkorišćenijih distribucija.
A za Windows nema, a? Eee, šteta....
[ bojan_bozovic @ 02.02.2006. 21:39 ] @
Citat: Zato linux ima nešto što se zove "Distribucija". Tako ti lepo ako
imaš, na primer, SuSE 10.0, koristiš, ili skidaš sa neta, binarne pakete za
verziju 10.0. Oni su sigurno linkovani naspram odgovarajuće verzije glibc-a,
QT-a, KDE-a, GTK-a, GNOME-a, krnela itd. Ne moraš da brineš ni o kakvoj
"unazad/unapred" kompatibilnosti.
Trebaš biti mazohista pa da na 9.1 koristiš pakete za 10.0.
Ili egzibicionista, a!? Ili FUD-ista!?
A ako imaš SuSE 9.2, skidaš pakete za 9.2, ako imaš 9.1, skidaš za 9.1. Hvala
GNU-u, na net-u imaš prekompajlirane pakete za svaku verziju. I to za barem
15 najkorišćenijih distribucija.
A za Windows nema, a? Eee, šteta....
Ne nego ti probaj libc 2.1 binarni fajl za koji nemas sors da pokrenes na SUSE 10 koji ima 2.3 ili sta vec. Zato ja necu da investiram 2 miliona evra u npr. razvoj igre za linux (milion plata godisnje za 10 ljudi - programeri, projekt menadzer, dizajneri, 3D animatori, PR personel) a milion jos licenca+ostali troskovi da mi neko pecuje GNU libc i upropasti sve. Zato nemas FarCry na Linuxu. Zato nemas QuarkExpress na Linuxu. To je odgovor i tebi i VRideru. Firma ne moze da radi isto sto i Pat Folkerding, da svaka 3 meseca imas potpuno nov sistem. Zato je Apple poceo od NetBSD. Bravo. Koju god binary za najnoviji NetBSD 3.0 teras i na 1.6. Za Windows ima Cygwin, ali sam to skinuo sa sistema i instaliracu SUSE 6.4 na virtuelnoj masini, zato sto je cygwin nevidjena budzevina, a moram da kompajliram linux binary. BTW sda li ev. znate da li 386 staticki linkovan linux program radi pod AMD64 linux (ovo se ne zajebavam, kriticno mi je, i izgleda da cu morati na newsgrupe da postujem, pa da mi neko odgovori) jer nemam pristup AMD64 masini pa da imam dva binarna fajla, a kroskompajler da se kompajlira je skoro nemoguce. Vidis, ne treba biti mazohista da bi se koristili paketi 9.1 distro na 10.0 vec treba imati jedan proprietary program. Ono sto sam ja imao na sistemu je bilo linkovano za gnu libc 2.1. Ono sto cu za sebe da kompajliram bice staticki linkovano opet na libc 2.1 (SUSE 6.4) da bi moglo da radi na libc 2.2.x ili 2.3 linux sistemu (cak i ne znam koji libc ce da bude na sistemu) (Hint: sopstveni sajt cu da portiram sa PHP najverovatnije na Adu koristeci AdaCL biblioteku i Ada MySQL binding. On mora da radi na webserveru sa ko zna kojom verzijom glibc. Dakle, sajt ce biti CGI binary, bas kao sam php ili perl interpreter a ne CGI skripta)
Sad mozete da kazete da ovo nije ono sto treba Joe Consumeru. Molim? Njegov ce sin da bude vrlo nesrecan ako FarCry linkovan sa 2.2.5 glibc ne radi na novom GoogleOS 2.0 distrou sa glibc 2.3.2. To u Googleu znaju. To su i u Appleu znali. Zato je linux najgora moguca osnova za OS, pogledajte NetBSD.
Polako cu ja da instaliram SUSE 6.4 (ne treba mi ceo KDE u virtuelnoj masini pod windowsom, 6.4 moze da bude samo oko 130Mb) pa se apgrejduje, flex, pa bison, pa binutils, pa automake, pa sam gcc... Da imam binarnu kompatibilnost mogao bih da pokupim binarne pakete i (gle cuda, bas kao FF na Win95) da mi rade na tom distrou...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 02.02.2006. u 22:47 GMT+1]
[ Milan Aksic @ 02.02.2006. 21:54 ] @
Dobro, da jeste bilo interesantno - jeste.
Citat:
Google denies plans to distribute OS based on Ubuntu
1/31/2006 3:01:59 PM, by Anders Bylund
A post on the Register, claiming that Google might be close to rolling out a "Goobuntu" Linux desktop distro, has been making the usual rounds in the tech news circuit today. Despite today being earnings release day, presumably a very busy time at the Google press relations office, technology spokeswoman Sonya Borälv responded very quickly to my query on the topic. She said that "[w]e use Ubuntu internally but have no plans to distribute it outside of the company."
The fine folks behind Ubuntu will be happy with this indirect endorsement by one of the biggest names in technology, but there won't be any Goobuntu PCs on the shelves of your local Best Buy for the foreseeable future. The Register is probably right when it says that Ubuntu stands to gain from having Google engineers working on their code, but the main premise for the article is easily dismissed.
The idea of Goobuntu isn't exactly new (French skills required), but the rumors and doctored screenshots of Goobuntu or other purported Google OSs have always turned out to be nothing more than hot air. Yet every time one rumor gets shot down, another one emerges a few weeks later, and the media circus begins again. Why this fascination with the possibility of a Google OS? Perhaps it's a byproduct of Google's recent forays into desktop tools. To wit: there's the Desktop Search utility, Google Talk instant messenger, Google Earth mapping toy, and more, but a full-blown consumer OS is a different ballgame. The Google web browser is another rumor that just won't die, and until that one happens, we're unlikely to see a more complex product like a Google Linux.
Licensing could be another issue holding back any public efforts to provide a Google OS. If Ubuntu adopts GPL 3 for any significant part of its distribution, the expected DRM-hating nature of that license would make it hard to reconcile Ubuntu, or any other OS or software released under GPL 3, with Google Video and any future Google Music service, which depend on DRM for their existence. Linus Torvalds has said that the Linux kernel will not be covered by GPL 3, but until it's clear which way distributions like Ubuntu or the underlying Debian will go with the major underpinnings of the OS, it might be unwise for any company invested in DRM-dependent services to start any major OS-related projects. The Debian project is well known for its freedom-lovin' attitude, though the community is not unequivocally supportive of GPL 3. Come back next month for another Google OS rumor deconstructed.
ref: http://arstechnica.com/news.ars/post/20060131-6087.html
Verovatno je da Linuks ima potencijal da guglu posluzi za "podkusurivanje" tj. kao sredstvo odvracanja MS-a od njegove prevelike sklonosti prema veb pretrazivacima, kao sto je ranije bio sredstvo da odredjene kompanije, pod "pretnjom" prelaska na Linuks, potpisu bolje (jeftinije) ugovore sa MS-om.
Steta, gugl bi mogao da znacajno doprinese stvaranju, pod pretpostavkom da bi ta Linuks ditribucija zasenila ostale distribucije, onoga sto Linuksu najvise nedostaje - standard.
[ VRider @ 02.02.2006. 22:12 ] @
Citat: Zato ja necu da investiram 2 miliona evra u npr. razvoj igre za linux ... da mi neko pecuje GNU libc i upropasti sve.
. . .
Njegov ce sin da bude vrlo nesrecan ako FarCry linkovan sa 2.2.5 glibc ne radi na novom GoogleOS 2.0 distrou sa glibc 2.3.2. To u Googleu znaju. To su i u Appleu znali.
A, o tome si pricao! 
Ti neces da investiras 2 miliona u igru ne zato sto je libc problem, nego sto ti se je** za 2-3% trzista koliko Linux pokriva. Jednostavno se ne isplati. Da napravis ultra dobru igricu (za to treba i vise od sume koju si ti "planirao" i opet moze da bude promasaj) i da je plati 5% ljudi koji koriste linux, to je opet mnogo manje nego sto bi zaradio sa osrednjom igricom koji ti plati 0.5% windows korisnika. A to da igrice mogu da rade i pod linuxom dokazuju (ipak malobrojni) naslovi koji postoje, ali njih prave firme kojima rukovode ljudi kojima profit nije na prvom mestu (sto ne kazem da je normalno). Dakle, para vrti gde burgija, gde burgija neeeceeee. 
[ bojan_bozovic @ 02.02.2006. 22:22 ] @
Da ali moras primetiti i da moj argument stoji, da to ne moze niko prekonoc da uglanca. Da je sve kako treba imali bi smo jedan distro (sta ce ti vise!) i onda bi to moglo da se glanca, ako mogu tako da kazem.
[ VRider @ 02.02.2006. 22:28 ] @
Neka standardizacija ne bi bila losa. Mada, ne treba ocekivati da neko zasedne i dogovori se o tako necemu, jer je to protivno slobodi u koju se mnogi busaju (narocito oni "gore"), vec jedini nacin standardizacije je nametanje kvalitetom. Nekada je RedHat bio standard, pa se svaki program nalazio u obliku sourcea i rpm-a. Sada je opet neka anarhija. 
[ tdjokic @ 02.02.2006. 23:30 ] @
Citat: bojan_bozovic: Da je sve kako treba imali bi smo jedan distro (sta ce ti vise!) i onda bi to moglo da se glanca, ako mogu tako da kazem.
Pa, imamo JEDAN MS "distro", bas lepo izglancan, ali ocigledno nije dovoljan :-)
Pustimo shalu. Postoji preko 400 distriubucija, ali to nikako ne znaci da imamo preko 400 jednakih distribuicija. Doslo se do tog broja zbog raznih jezika korisnika, namena distribucija i slicno, a u sustini ima svega nekoliko distribucija, koje prakticno svi poznajemo. Ostalo su samo derivati, tako da ako bi samo broj distribucija bio prepreka za glancanje, mislim da to ne drzi. Naravno, moje znanje o ostalim aspektima glancanja je zanemarljivo i tu prestajem sa pricom.
[ skriven.iza.laznih.imena @ 03.02.2006. 02:08 ] @
Citat: bojan_bozovic: Ne nego ti probaj libc 2.1 binarni fajl za koji
nemas sors da pokrenes na SUSE 10 koji ima 2.3 ili sta vec. Ali zašto
ne bi bilo sorsa!? Koristiš GNU, GPL sistem. Tu uvek ima sorsa!
Pročitao sam i ostatak tvog posta. Ono što tebi treba, potrebno je još samo za
1% korisnika Linuxa, a možda i manje! Ne možeš da kažeš da je glibc
koncepcija loša zato što ne zadovoljava u potpunosti ezoterične prohteve
manje od 1% korisnika!
Na kraju krajeva, pošto imaš specifične potrebe, kontaktiraj administartora
servera, i dobićeš sve potrebne informacije. Doduše, extra usluga se extra
naplaćuje. A ako nisu spremni na saradnju, pa... internet je veliki, ima ko
hoće!
[ drdrksa @ 03.02.2006. 06:02 ] @
A da niste malo skrenuli sa teme?
[ bojan_bozovic @ 03.02.2006. 06:14 ] @
@skriven
Zato sto i nema sorsa za neki softver koji imam. Proprietary softver. Zato niko i ne razvija proprietary softver za Linux. Nema QuarkExpressa. Nema Photoshopa. A sto se tice da zadovoljava potrebe 99% ljudi, tu si malo omasio.Vidis, ne koristim samo GPL softver. Ne mogu reci da je glibc los? Vidi MSVCRT koncepcija nije losa. BSD libc koncepcija nije losa. Spektrum koncepcija nije losa (prodas 48K i kupis 128K a igre i dalje rade. Glibc medjutim jeste upravo zato sto niko ne testira. Nema QA. Tacka. Nemam binarnu kompatibilnost mada bi to moglo da se dovede u red.
@drdrksa
Sorry, morao sam da repliciram.
PS: Probaj NetBSD. Nikad vise neces zeleti da koristis Linux, jer to je pravi UNIX i nije budzevina.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 03.02.2006. u 07:26 GMT+1]
[ japan @ 03.02.2006. 06:51 ] @
Citat: bojan_bozovic:
Glibc medjutim jeste upravo zato sto niko ne testira.
na srecu, ti si tu, pa mi, eto, znamo koji su problemi sa glibc
Citat: Nemam binarnu kompatibilnost mada bi to moglo da se dovede u red.
mislim da si ti na ovom forumu pokazao bar jedno 10^56 puta da ti je binarna kompatibilnost na linuxu omiljena tema iz IT sveta. a da je ujedno i tema o kojoj najmanje znas... stvarno, kako mozes da pricas o tome nakon svih onih ispala sa nepostojecim verzijama glibc i proprietary igricama koje navodno nece da se instaliraju, ali samo zato sto si bio dovoljno lenj ili glup da ti ne padne na pamet da procitas README.txt
@ostali: ukoliko imate nameru da se upustate u raspravu sa bojanom, savetujem vam da malo procesljate advocacy ovde na [es], cisto da vidite s kim se upustate u raspravu, i koliko je to jalova rabota
[ bojan_bozovic @ 03.02.2006. 07:07 ] @
@japan
Ne budali. Ti znas vise? "O tome najmanje znas."... Mora staticki da se linkuje, a ti nastavi da se proseravas.
Moras sve da svedes na licni nivo, je li? U nedostatku argumenata pljujemo, i ne znamo ni da pljujemo.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 03.02.2006. u 08:13 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|