|
[ rainymanyu @ 31.01.2006. 20:57 ] @
| sta mislite o novoj ponudi telekoma za uvodjenje ISDN prikljucka po cenu od 7000din sa PDV. Ukoliko imate pretplatnicki broj, za te pare se moze zameniti, tako da mozete imati 2 broja, jedan uvek slobodan za net, drugi slobodan.. Moze se valjda onda uplatiti vreme kod bilo kog provajdera kao za obican DialUp ali kazu na 128Kbps Ima li neko iskustva sa ISDN-om.. Jos uvek sam na DialUp-u pocinje da gushiiiii.. |
[ kumkat @ 01.02.2006. 17:51 ] @
Ako koristis 1 kanal za internet (64 kbps)onda placas sve isto kao ranije. Ali ako hoces da ides na net sa oba kanala (128 kbps) u tom slucaju provajder ti racuna vreme duplo (ako si bio konektovan 1 sat skinuce ti 2 sata).
Pozdtav
[ Slobodan Miskovic @ 01.02.2006. 18:24 ] @
Citat: Ali ako hoces da ides na net sa oba kanala (128 kbps) u tom slucaju provajder ti racuna vreme duplo (ako si bio konektovan 1 sat skinuce ti 2 sata).
A kako ce da racuna ako uplatim Full mesecni nalog?
[ calexx @ 01.02.2006. 18:32 ] @
To moraš da pogledaš kod konkretnog provajdera, obično moraš da uzmeš baš paket za dva ISDN kanala a ne solo ili eventualno dva paketa. Tu obično drugi košta nešto manje. U svakom slučaju verovatno svi imaju posebnu stavku dva ISDN kanala.
[ vladimirt @ 01.02.2006. 19:36 ] @
E sad, šta znači vredi li? Naravno da vredi da imaš dva telefonska broja umesto jednog i da ti dialup ide brzinom od 64k umesto (teoretskih) 56k, u slučaju da koristiš samo jedan kanal.
Ali, ako si zamislio da ćeš dobiti brzinu po niskoj ceni...
Da malo računamo: najjeftiniji pun pristup (24hx30d) nudi verat po ceni od 600 dinara. Da bi koristio 128k (oba ISDN kanala) moraš da uplatiš dva paketa, što iznosi 1200 dinara. (Inače kod svih provajdera je ista priča -- ili kupiš dva paketa, ili platiš ISDN pristup po punoj brzini tj. 128k po ceni koja je često i veća zbira cena dva “obična” paketa).
Kako je ISDN pristup i dalje dial-up, to znači da na tih 1200 dinara dodaješ još 5 dinara za svaki sat na vezi, odnosno 10 dinara (u skupljoj tarifi). To znači da za te pare možeš da imaš ADSL i da ti i dalje telefon bude slobodan.
Znači, ako ti trebaju dva telefonska broja (i ostale pogodnosti npr. signalizacija poziva kada ti je veza zauzeta, poziv na čekanju, odgovaranje na poziv sa prvog na drugom broju itd, što se sve dodatno plaća) onda se ISDN isplati. U suprotnom, treba razmišljati o ADSL ili kablu za internet potrebe.
Inače, moja iskustva su ovakva: “kačio” sam se preko verata povremeno preko običnog modema i imao maksimalno 52000, veza je povremeno pucala i često bila “idle” a maksimalni download je bio oko 16MB (megabajta) na sat.
Sada, preko ISDN veze imam uvek brzinu od 64000, veza retko puca i retko (a ipak se i to dešava) je idle, ali, često ne mogu da se konektujem iz neznanih razloga -- server me jednostavno odbije sa obrazloženjem da je loš user name ili pass, što ne može biti tačno jer se ponovnim pokušajem posle 5-6 sekundi, ne menjajući ništa, konektujem bez problema.
Naravno, ovo je samo moje iskustvo i to isključivo vezano za verat. Preko drugih provajdera nisam išao koristeći ISDN, pa ne mogu da ih uporedim.
[ BojanBG @ 01.02.2006. 21:35 ] @
Pored duplo vece cene za provajdera i impulsi se koliko ja znam duplo obracunavaju ako se koriste oba kanala za net (2x64kb).
[ vladimirt @ 01.02.2006. 21:39 ] @
Tačno. To sam zaboravio da navedem.
[ Misterio @ 01.02.2006. 21:49 ] @
Citat: Slobodan Mišković: A kako ce da racuna ako uplatim Full mesecni nalog?
Dok sam se ja interesovao za ISDN nijedan provajder u Srbiji nije davao dvokanalni flat. Inace moje misljenje je da ISDN vredi za telefoniranje, dva broja su bolja od jednog, ali za Internet ne vredi, uopste.
[Ovu poruku je menjao Misterio dana 01.02.2006. u 22:50 GMT+1]
[ crews_adder @ 01.02.2006. 21:53 ] @
rainymanyu,
Ako nemas drugog izbora (wireless, kablovski, adsl...), uvedi ISDN, vredi, pa koristi makar i jedan kanal (64kbps).
Citat: Slobodan Mišković: A kako ce da racuna ako uplatim Full mesecni nalog?
Sve zavisi od toga gde uplatis. Ako uplatis npr. kod B92, BeoCity, Verat ili AbsolutOK, svejedno je da li koristis 56k ili jedan kanal ISDN, cena full (flat) mesecnog naloga je ista, a oba ISDN kanala (uglavnom) neces moci da koristis. Ako uplatis kod SezamPro, mesecni nalog je mnogo jeftiniji za 56k nego za jedan kanal ISDN, a za jedan ISDN kanal je dvostruko jeftinija pretplata nego za oba kanala. Ako su u pitanju satni nalozi, odn. pretplata "na sate", onda je moguce koristiti oba kanala, ali je i tarifiranje srazmerno - x2.
Citat: BojanBG: Pored duplo vece cene za provajdera i impulsi se koliko ja znam duplo obracunavaju ako se koriste oba kanala za net (2x64kb).
Tacno.
[ ntojzan @ 01.02.2006. 23:02 ] @
Pa ljudi, ovo je cista kradja.
Normalno bi bilo: uvedes ISDN (besplatno) i dobijes telefonski broj (besplatno), pa onda prva tri meseca ne placas za internet uopste.
Goddamn monopol...
[ crews_adder @ 02.02.2006. 00:13 ] @
Citat: ntojzan: Pa ljudi, ovo je cista kradja.
Ne, to je Telekom Srbija...
Da nije, pricali bi smo bar o ADSL, a ne o ISDN, ali neko (Tele-kom) ocigledno slabo divani ove pojmove. :-P
[ BastardX @ 02.02.2006. 02:00 ] @
Nedobijas dva broja vec kanala odnosno parnice
Takodje dobijas i isdn zavrsetak (intrakom netmod) koji ima dva digitalna i dva analogna prikljucka za telefone plus radi i kao modem.
Sa tim modemom dobijas i softver tipa sekretarica i td (za vindovse)
Jos da dodam da je modem 100% bootabilan :))))
Sto se tice vremena povoljno je kod sezampro provajdera koji neracuna sate vec ima flat od mesec dana u ponudi
[Ovu poruku je menjao BastardX dana 02.02.2006. u 03:17 GMT+1]
[ crews_adder @ 02.02.2006. 10:01 ] @
SezamPro mesecni flat za ISDN uopste nije povoljan.
[ BastardX @ 02.02.2006. 15:39 ] @
Povoljnije od ptt-a ili eunet-a (jedini koji jos imaju u ponudi isdn ovde)
[ calexx @ 02.02.2006. 22:04 ] @
Zar oni imaju flat u ponudi? Za PTT ne znam ali mi se čini da Eunet nema.
A kako misliš jedini koji još imaju u ponudi isdn ovde? Ja ne znam da neko to nema.
[ crews_adder @ 02.02.2006. 23:06 ] @
EUnet ima flat tarifu? Ni PTT je nema.
B92, InfoSky, Tehnicom, BeoCity, Verat ili AbsolutOK - kada je u pitanju mesecni flat, svi si jeftiniji od SezamPro.
[ BastardX @ 03.02.2006. 05:44 ] @
Mislim ovde gde sam ja (u Smederevu)
Verat u sd palachinki nije isdn i tako.....
Eunet se mozda i isplati (pod uslovom da radi dobro) na sate
Dobro znam da mnogi drugi imaju veci izbor i td............
Evo i da odgovorim na pitanje dali se isplati
Pa meni se isplati sa obzirom da sa do sada imao analognu liniju na centrali koju je tito dobio od nesvrstanih 50-tih godina proslog veka.
Znaci za samo toliko sam dobio digitalnu liniju i konacno mogu da zovem sa tone a ne puls (telefone na okretanje sam promenio pre 10 godina) a jos sam dobio i zavrsetak koji je i isdn modem u isto vreme.
Samo ne znam zasto ugradjivati danas isdn kad bi moglo i odma dsl da se radi
To je valjda luksuz i nije logicno ljudima koji o tome olucuju
Sta oces i muzicku zelju :)))
Secamse jos krajem 90-tih u iole normalnoj zemlji mogao si da imas isdn na vise parnica sa cak 256k u bar jednom smeru (praistorijski dsl) i to samo za 250 dm godina ......
Aj sad sta reci jos
[Ovu poruku je menjao BastardX dana 03.02.2006. u 07:00 GMT+1]
[ calexx @ 03.02.2006. 11:16 ] @
Na to misliš? Nije mnogo važno ima li provajder ISDN brojeve u tvom gradu, sve to normalno radi na SMIN brojevima mada kod nekih ne mogu da se koriste oba kanala. Ne znam da li ne znaju da to podese ili namerno neće.
Naravno da se isplati uvođenje ISDN-a čak i ako postoji i bolji način za Internet, ako ništa drugo ono bar zbog dva broja. Ako nema nekog kabla ili ADSL-a, onda je ISDN odlično rešenje.
[ BastardX @ 03.02.2006. 18:39 ] @
Nedobijas dva broja izuzes ako bas netrazis dva broja
Dobijas dva kanala na jednom broju
Decko koji radi u ptt kaze da ako koristis dva kanala na internetu u slucaju poziva jedan kanal se skida sa interneta automatski pa se posle vraca
Ako koristis jedan kanal oda ti telefoni idu preko ovog drugog koji nekoristis
[ rainymanyu @ 03.02.2006. 20:19 ] @
puno hvala na svim odgovorima..moj zakljucak je da se vise isplati sacekati ADSL ili Cable internet,a ako nema nagovestaja u manjim mestima za tako nesto,uz malo ulaganja tu je wireless.. Skidanje na 64kbps u poredjenju sa 43-45 koliko danas "izvucem" nije neko poboljsanje, ako uzmem u obzir dodatnih 250din telefonskog racuna zbog pretplate isdn-a,a kamo li duplog placanja impulsa i duplog skidanja internet vremena uz zauzet tel na 128kbps. Jos bih to zadovoljstvo trebao da platim 7000din. Monopol na zakopa za jos 5-10godina. jos jednom hvala svima na savetima
[ calexx @ 04.02.2006. 19:55 ] @
Sve zavisi koliko ćeš da čekaš ili koliko bi te koštao neki wireless. Ja sam godinama trošio ISDN, uglavnom samo jedan kanal a nikad flat. Jednostavno, da bi mi se to isplatilo, trebalo je da budem mnogo vremena na vezi a onda sve ispadne preskupo. Koristio sam samo onoliko koliko mi je bilo potrebno. Raspitaj se kakve su ti šanse za ADSL ili kabl a i koliko bi te koštao wireless pa onda odluči.
[ linijax @ 07.02.2006. 08:42 ] @
zdravo, ako bi neko hteo da mi pomogne?
U pitanju je takodje odluka, za koju vrstu se opredeliti
Najpozeljniji je ADSL, ali posto nema tehn.mogucnosti jos uvek kod mene onda je znaci neophodno napraviti izbor izmedju:
kablovske, ISDN ili Wireless.
Moj problem je u tome sto se ja nista u to ne razumem!! Moja struka je u sasvim suprotnom pravcu od toga i koga god da pitam od poznanika oni se kao prave pametni a ni oni nemaju pojma. Ako pitam na ulici ili u prodavnici opet pljacka i u stvari ja nisam u stanju ni jedan napred korak da napravim, a zlopatim se sa dialup-om i imam sve muke koje imaju i drugi sa njim. Pa zato se odlucujem da se ipak obratim svim ljudima na forumu u nadi da ce mi neke stvari ipak pojasniti, kao djaku-prvaku, jer ja to i jesam u ovoj grani.
Moje pitanje je (posto sam totalni laik za te stvari)
1) sta je - kablovski, ISDN ili Wireless?
2) sta dobijam sa kablovskim, ISDN-om ili Wireless-om?
3) sta je od kablovskog, ISDN-a ili Wireless-a najjeftinije?
4) sta je potrebno da ja uradim da bi imao kablovski, ISDN ili Wireless?
5) kome da se obratim? (a da mi naravno "savete" odmah ne naplati?)
[ crews_adder @ 07.02.2006. 09:53 ] @
Sto se cene tice, ona varira, ali i zavisi i od toga kakve su tvoje potrebe. ISDN ti je malo bolja telefonska linija. Zato su i kablovski i wireless mnogo bolje resenje, a ukoliko "visis" na netu, onda i mnogo isplativije.
[ vladimirt @ 07.02.2006. 16:03 ] @
Citat: Moje pitanje je (posto sam totalni laik za te stvari)
1) sta je - kablovski, ISDN ili Wireless?
2) sta dobijam sa kablovskim, ISDN-om ili Wireless-om?
3) sta je od kablovskog, ISDN-a ili Wireless-a najjeftinije?
4) sta je potrebno da ja uradim da bi imao kablovski, ISDN ili Wireless?
5) kome da se obratim? (a da mi naravno "savete" odmah ne naplati?)
Nije mi jasno kako ti sada ideš na net, ali redom:
1) na internet možeš da se prikačiš:
a) analognom linijom, odnosno klasičnim modemom preko telefonske linije i takva je veza najsporija i najnestabilnija (teoretski max. 56000 bita u sekundi, ali u praksi znatno sporije), a gledajući cenu, u slučaju da na internetu provodiš dosta vremena, i najskuplja jer se osim pristupa internetu plaćaju i telefonski impulsi. Uz to kad si na internetu, ne možeš da telefoniraš.
b) ISDN vezom, za koju moraš da imaš ISDN liniju (vrsta digitalne telefonske veze) i koju dobijaš (ako postoje tehničke mogućnosti) od Telekoma i koju možeš naravno da koristiš i za internet i telefoniranje. Tu je veza brzine 64000 (dok si na internetu možeš i na telefon) ili 128000 bita u sekundi (tada trenutno samo internet), a takođe se plaćaju telefonski impulsi. (U prvom slučaju broj potrošenih impulsa, a u drugom bržem taj broj x2)
b) ADSL (za koji takođe moraš da imaš tehničkih mogućnosti) i koji dobijaš u sadejstvu Telekoma sa provajderom za pristup internetu kao što su npr. Verat, Sezam, Eunet, Beotel, itd. Takva veza podrazumeva mesečnu pretplatu, ali ne plaćaš telefonske impulse dok si na netu i u isto vreme možeš i da razgovaraš telefonom. Brzine su 256000 bita u sekundi (256kbita), zatim 512kb i 768kb.
c) Kablovskim internetom - tu pristupaš internetu preko kabla koji ti “razvuče” kablovski operater i to nema nikakve veze sa telefonom. Brzine su slične kao kod ADSL-a, a možeš da platiš mesečnu pretplatu ili da kupiš određeni broj MB (megabajta) koje kad trošiš surfovanjem, skidanjem fajlova itd.
d) Wireless - ili bežičnim putem -- pristupaš internetu elektromagnetnim talasima koji se prostiru od tvoje opreme do opreme tvog provajdera za pristup internetu (zbog toga jedan od skupljih načina jer podrazumeva veće početno ulaganje).
e) satelitskim internetom što je nešto slično, ali talasi putuju satelitskom vezom
2) Šta je jeftinije ili skuplje zavisi od gomile uslova: šta hoćeš da radiš na internetu, koliko podataka da preneseš, za koje vreme itd. Grubo rečeno, najjeftinije je da kupiš 5 sati interneta mesečno i koristiš običan modem, ali je pitanje da li ti to zadovoljava potrebe. Nekome je i to previše, a neko je u stanju da potroši npr. 2000-3000 dinara mesečno i pod uslovom da može da bira verovatno će izabrati kabl ili ADSL.
3) u zavisnosti od toga kako hoćeš (i možeš) na net obratiš se ili provajderu (najčešće) ili kablovskom operateru, ili Telekomu. Znači, prvo pitanje koje moraš da postaviš je da li ima tehničkih mogućnosti za ADSL ili bar ISDN, da li u tvom komšiluku postoji kablovski operater, odnosno da li si pokriven bežičnim (wireless) signalom itd. Tek onda biraš način pristupa i internet provajdera.
[Ovu poruku je menjao vladimirt dana 07.02.2006. u 17:12 GMT+1]
[ BastardX @ 12.02.2006. 02:20 ] @
Ovo je ping na sezampro 633-000 jedan kanal
linux:/home/user # ping www.google.com
PING www.l.google.com (66.249.93.104) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=1 ttl=241 time=93.7 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=2 ttl=242 time=89.4 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=3 ttl=242 time=118 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=4 ttl=241 time=108 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=5 ttl=242 time=89.8 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=6 ttl=241 time=91.6 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=7 ttl=242 time=89.4 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=11 ttl=241 time=111 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=12 ttl=241 time=89.5 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=13 ttl=242 time=98.4 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=14 ttl=242 time=104 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=15 ttl=242 time=91.0 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=16 ttl=242 time=89.8 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=17 ttl=241 time=91.6 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=18 ttl=241 time=90.4 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=19 ttl=242 time=96.2 ms
64 bytes from 66.249.93.104: icmp_seq=20 ttl=242 time=93.1 ms
^[
--- www.l.google.com ping statistics ---
21 packets transmitted, 17 received, 19% packet loss, time 20054ms
rtt min/avg/max/mdev = 89.457/96.277/118.136/8.641 ms
Neznam ali svasta mi pada na pamet
Meni se definitivno ne isplati telefonska konekcija u flat rezimu jer volim da citam forume i sl. satima sto moze da se odrazi na tel racun.Jedino resenje je wireless na mestu gde se ja nalazim (samo kad bi radio dobro kao sada)
Inace mi se isplatilo uvodjenje isdn zato sto ipak imam alternativu za nedaj boze
Bolje 128 ili 64 nego 44
[Ovu poruku je menjao BastardX dana 12.02.2006. u 03:28 GMT+1]
[ maxwc3 @ 20.08.2006. 07:28 ] @
ja imam ISDN intracom od pre pola godine sa dva kanala ili reci broja i mogu ti reci da neces pogresiti jer je sasvim zadovoljavajuci za normalnu upotrebu interneta sa pravom brzinom od 64kbs i bar ja nisam licno nikad koristio oba kanala za internet. Pre ISDNa sam imao normalnu vezu (ISDN sam uzeo iskljucivo zbog 2 broja) koja teoretski treba da bude malo sporija ali se to kod mene vuklo kao puz a sada sa direktnom vezom na digi centrali stvari su mnogo bolje.
[ Salko Dinamitas @ 20.08.2006. 12:36 ] @
Internet preko ISDN-a i obicne linije ne moze da se poredi. Nije ISDN nesto mnogo brzi (na jednom kanalu) ali je neuporedivo stabilniji. Ipak mislim da ISDN nikako ne treba uvoditi kao resenje za internet (a mnogi to rade).
[ calexx @ 20.08.2006. 16:17 ] @
Ako postoji mogućnost za bolji internet tipa kabl ili ADSL, onda ISDN nije baš najbolje rešenje. Ako ne postoji ili mora dugo da se čeka ili jednostavno neko nije spreman da odvoji 1-3k para za mesec dana već da to samo povremeno koristi, onda je ISDN odlično rešenje. Veza se trenutno dobije, radi stabilno a po potrebi može da bude i pristojno brzo.
[ maxwc3 @ 20.08.2006. 17:18 ] @
brzina ISDNa nije neka ali je pravih 64kbs i za normalnu upotrebu osim nekih ultra downloadovanja je savim ok i kasnije preko njega moze da se doda i ADSL inace sam juce bio kod druga koji ima normalnu vezu "direktan telefon" od 56kbs i nisam imao zivaca da se kacim na net e sad nije to do tih 8 kbs nego je do telekoma koji svasta muvaju sa tim vezama. Ja sam imao normalnu vezu i iz cista mira jednog dana komp mi ocita 32kbs a veza mi je stalno pucala i tako dan za danom dok me nisu iznervirali pa odem do njihovog "korisnickog" servisa i tamo mi kazu da su me prebacili na PCM uredjaj po meni neka vrsta dvojnika (zamisli samo a ja platio direktan tel) i da mi ne mogu pomoci i kome da se zalim JA protiv TTEELLEEKKOOMMAA hahahahahahahah! I onda lepo resim da uzmem ISDN jer tu mogu samo da mi ... sto ce da me zajebavaju jer on ne moze da radi bez direktne veze na digi centrali i mogu da vam kazem uopste nisam pogresio (2 linije, 2 broja, modem i nema pucanja veze + dolazeci i odlazeci pozivi cekanje itd).
[ D.i M.e @ 21.08.2006. 15:04 ] @
Kao što su rekli iznad, ISDN uzimati samo ako ne postoji mogućnost drugog pristupa (ADSL, wireless, kablovski). Ne računajte na neku veću brzinu (na jednom kanalu, na 2 možda ali plaćate impulse duplo), mada je i na jednom kanalu nešto brže nego preko obične veze, pošto sam nedavno uveo testirao sam na speedtest.net pre i posle uvođenja i malo je posle brže, ponekad se primeti i u praksi, ali bitnije je da je veza stabilna, brže se uspostavlja, uvek vam je slobodna telefonska linija i ne mogu da vam nakače PCM ili dvojnika (sa time vam kasnije nema adsl-a).
[ maxwc3 @ 21.08.2006. 22:51 ] @
ako postoji mogucnost da se uzme ISDN onda postoji i mogucnost za ADSL jel im isto treba sto se tice teh.mogucnosti ali covek pita za ISDN pa onda je i dobio objasnjenje pa kome sta treba to i nek uzme.
[ puska @ 21.08.2006. 23:36 ] @
da nisi ti nesto pobrkao, odakle ti da treba iste teh. mogucnosti za ISDN i ADSL? To nema veze jedno s drugim
[ maxwc3 @ 22.08.2006. 10:06 ] @
a sta to treba vise za ADSL
[ Salko Dinamitas @ 22.08.2006. 10:31 ] @
Instalirani ADSL portovi u centrali.
[ maxwc3 @ 22.08.2006. 11:21 ] @
to sto se tice centrale to si u pravu ali pa valjda bar sada imaju u svakom gradu sa digi centralama te portove za toliko smo se modernizovali zar ne a ja sam mislio na vezu izmedju centrale i korisnika one su iste i za ISDN i za ADSL.
[ crews_adder @ 22.08.2006. 12:10 ] @
Meni su rekli da bi za ADSL u centrali trebalo da postoji i VLL.
[ puska @ 22.08.2006. 19:46 ] @
kako sam ja cuo na alcatel centralama postoje par slobodnih portova za adsl ali to nisu pravi DSLAM portovi, vec neki koji dolaze fabricki. VLL ne znam sta je stvarno. Ali daleko da u Srbiji sve centrale imaju mogucnosti za ADSL bilo bi dobro da je tako ali mozda se situacija popravi od oktobra kad ce valjda mnogo vise biti ljudi sa mogucnoscu za ADSL a ne samo Bg, NS i Nis i jos par gradova sa novim centralama sa portovima na kasicicu
[ old @ 03.12.2006. 03:13 ] @
Može se dodati, sa zakašnjenjem ali on topic, i iz ličnog iskustva:
bitan faktor koji nije pomenut je kvalitet postojeće dial-up linije.
Na nekim lokacijama dial-up ima realan protok 5,2 kb/s, u prevodu preko 20 MB na sat. Bez zastoja, pucanja i tsl.
A negde u prvih 5 minuta konekcije, dial-up ne prenese nikad više od par kilobajta, to jest počinje pauzom i pravi ogromne nepredvidive pauze. A kad ide, ide do 3,5 kb/s.
Za isdn sve je rečeno. Konektuje se skoro trenutno, odmah počinje protok, bez pucanja veze, a cifra stvarnog protoka beše oko 7 kb/s koliko se sećam
[ calexx @ 03.12.2006. 11:26 ] @
Ako neko nema mogućnost za drugu konekciju, ISDN je savršeno rešenje. Trenutna konekcija, savršen transfer (uglavnom 7,4k, ponekad i 7,5, po potrebi i 15 tj 128kbps) , dve telefonske linije ... znam neke koji su i pored kablovskog Interneta uzeli i ISDN, dobija se druga linija a dobar je kao alternativa kada neki bolji Internet ne radi. Kada se jednom proba Internet bez modema, teško se vratiti na ono pištanje. ;)
[ gensher @ 07.12.2006. 20:34 ] @
ISDN me je održao, zato njemu fala. Meni je napravio veliku razliku u surfovanju i tu nema greške.
Inače, do Svetskog dana borbe protiv AIDS-a bila je u toku akcija Tele-koma Srbije za prijavljivanje za besplatno uvođenje ADSL usluge na nivou ove žabokrečine, zvane Srbija.
Klasičan primer MONOPOLA.
Zašto?
Iako nisu stvorili uslove za ADSL u centralama, što će uraditi naknadno, istakli su ponudu!!!
Možda to nekome ne zvuči strašno, ali ako se ima u vidu da nijedan drugi provajder nije mogao isticati ponudu za nešto za šta ne postoje uslovi, to onda menja sliku. Nije u maniru ozbiljne i firme koju krasi poslovnost, kojima Telekom ne pripada, da nudi uslugu ili proizvod, a da pri tom nije 100% sigurna da isto može isporučiti ili da bude još Hičkokovskije, da im ta ponuda zavisi od Telekoma. Tako da je onaj ko je znao za ponudu potrčao i prijavio se KOD TELEKOMA, pošto nije imao gde drugo, naravno.
Telekom će, navodno, završtiti uvođenje ADSL-a do početka februara 2007., nadam se, pošto godinu nisu precizirali.
Da li neko zna kada će biti raspisan tender za drugog operatera fiksne telefonije?
Da jednom (nama) svane, a drugom smrkne.
[ therkon @ 15.12.2006. 14:18 ] @
Imam ISDN... Nista posebno... Samo sto ti dial-up ide punom brzinom...
Isplati se samo ako uzmes mesecni nalog kod provajdera koji podrzava ISDN...
A ako mozes uzmi ADSL... To ti je prva bolja stvar posle ISDN-a...
Po meni se ne isplati zbog razlike konekcije, da li je 56kbps ili 64kbps...
Samo je stabilna konekcija 100%... Jedino zato valja... Valjao je dok nije bilo ADSL-a...
2000, 2001... Sada je to prevazidjeno po meni... Pucaj ti na kablovski ako imas SBB.. Protok imas i do 2Mbps kada nije opterecen... Ima moj ortak.. Predplati se na 256kbps, a leti ponekad i 2Mbps...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|