[ babicmilan1983 @ 02.02.2006. 17:28 ] @
1. Da li je preko ovog Access Point-a moguce napraviti vezu izmedju dva racunara koji bi se mogli nezavisno jedan od drugog konektovati na ISP preko istog naloga (user name i password) posto uredjaj ima dva LAN prikljucka. Provajder koristi PPP0E protokol.

2. Kada bi se spojila dva racunara preko AP-a da li bi sering fajlova radio izmedju njih?

3. Da li se mrezna kartica PC-a sa AP-om spaja straight ili crossover kablom?

4. Sta rjesava gore pomenuti problem konekcije na ISP preko istog naloga, switch ili router (u slucaju da ne radi opcija 1.)?

Unaprijed se zahvaljujem i ispricavam ako je o ovome pisano ranije.

[Ovu poruku je menjao broker dana 03.02.2006. u 23:58 GMT+1]
[ Ned123 @ 02.02.2006. 19:09 ] @
1. Ne PPPoE je veza jedan na jedan.
2. To nisam probao, pa ne znam.
3. Crossover.
4. Router
[ tarla @ 02.02.2006. 22:41 ] @
2. ako se spoje na jedan AP dva racunara (jer ima 2 lan porta) imacete klasicnu 100Mbit mrezu (ako su kartice klasicne 100Mbit-ne) jer se AP za njih ponasa kao 100mbit switch
3. ja sam spajao sa straight kablom (takav u stvari i dodje uz AP.) (mali kablic <1m plave boje sa svega 4 parice unutra (1,2,3 i 6 pinovi) mada mozda radi i sa cross ako mu je switch unutra prilagodljiv (ja nisam pokusavao)
[ babicmilan1983 @ 03.02.2006. 20:09 ] @
Izvinjavam se, model AP-a je ovislink wl-1120. Mokio bih administratore ako su u mogucnosti da preprave.

@tarla

Znaci veza AP-Etternet ide straight kablom. E sad jos nekoliko delikatnih pitanja. Naime posto mi se kojega kaci na ISP preko wirelesa (ovislink 1120 AP), a moj PC povezan sa njegovim preko crossover kabla (on u svom PC-u ima dvije mrezne kartice), ja se preko njega kacim na ISP (konekcija mu je serovana).

1. Posto se mislimo konektovati na ISP sa jednog naloga, a recimo da za sad izuzmemo varijantu router-a, a stavimo switch i recimo ja se konektujem na njegov nalog sa svog PC-a, bil se on mogao konektovati sa svog PC-a ili ne? U slucaju da se uspije meni bi automatski pukla veza posto je protokol provajdera PPP0E. Grijesim li ili sam u pravu.

2. Kada bi na oba racunara napravili konekcije do ISP-a (obe konekcije serovali) da li bi ta varijanta radila. Konkretno mislim na sledece: On se prvi konektovao na ISP (meni je internet i dalje dostupan jer su ponavljam obe konekcije do ISP-a serovane) zatim on gasi svoj PC i meni automatski puca veza. Da li se ja onda bez problema mogu konektovati na ISP? Ispravite me ako grijesim.

3. Da li se proko ovog AP-a s obzirom na to da ima 2 LAN prikljucka mogu ostvariti dvije konekcije do ISP-a preko dva razlicita naloga, sa jedne antene?

Unaprijed zahvalan.
[ zveckoo @ 04.02.2006. 18:07 ] @
wl-1120 + svako ima svoj UTP kabel povezan na ovaj ap i svoj PPPoE nalog...to bi trebalo da radi.

wl-1120+switch i racunari pocezani preko njega , a svako da ide sa svojom PPPoE konekcijom .. i to bi trebalo da radi.

wl-1120+ruter koji deli jednu PPPoE konekciju na vise racunara... i to bi trebalo da radi...

1. Jedan od racunara moze biti prikljucen preko svog PPPoe naloga i kod njega mozes serovati tu konekciju na kolko got hoces racunara... A normalno kad ta PPPoe konekcija pukne .. niko nece imati net... Inace sve se to moze automatizovati... uspostavljanje pppoe konekcije... itd.

2. nije mi bas jasno.... sta oces...

3. Da...
[ babicmilan1983 @ 08.02.2006. 16:40 ] @
Pitanje pod rednim brojem 2. odnosilo se na sledece:

Pod pretpostavkom da se obojica na ISP kacimo preko istog naloga pomocu switch-a, i obojica na svojim racunarima napravimo konekcije do ISP-a i obe ih serujemo.

Ako bi se ja prvi konektovao na ISP, njemu bi wireless (internet) bio dostupan cim upali svoj PC. S druge strane, ako bi se on prvi konektovao na ISP, a ja svoj PC ukljucim naknadno, meni bi bio dostupan internet. Nadam se da je sad jasno sta sam htio re
[ simor @ 11.02.2006. 00:52 ] @
Citat:
1. Da li je preko ovog Access Point-a moguce napraviti vezu izmedju dva racunara koji bi se mogli nezavisno jedan od drugog konektovati na ISP preko istog naloga (user name i password) posto uredjaj ima dva LAN prikljucka. Provajder koristi PPP0E protokol.

Otvoriti i drugi nalog? :) U ovom slucaju ako hocete na isti nalog na net, spojite ovis sa nekim ruterom (linksys wrt, i sl.) koji podrzava pppoe konekciju, i radi nat, ima npr. i dhcp server itd...

Citat:

2. Kada bi se spojila dva racunara preko AP-a da li bi sering fajlova radio izmedju njih?

Naravno, ta dva porta se ponasaju kao switch.

Citat:

3. Da li se mrezna kartica PC-a sa AP-om spaja straight ili crossover kablom?

Nebitno, posto ovis sam detektuje da li je straight ili crossover (za razliku od nekih linksys uredjaja koje sam vidjao)

Citat:

4. Sta rjesava gore pomenuti problem konekcije na ISP preko istog naloga, switch ili router (u slucaju da ne radi opcija 1.)?

Router, najmanje cimanja sa njim...