[ Dragan Varagic @ 06.01.2003. 08:10 ] @
Kakvo je vaše mišljenje o ovoj nagradi
www.pcpress.co.yu/top50/ ?

Ovde smo vec imali temu o award marketingu. U slučaju PC Press-a radi se o veoma posećenom sajtu i vidi se kod mene da je trenutno broj linkova sa pcpress.co.yu na četvrtom mestu.

Tokom cele godine dobijam posetioce s ovog sajta (još od 1999. g.), ali je broj dovoljno mali da se često ovaj sajt ne nalazi ni u prvih sto sajtova koji donose linkove mom sajtu. Kada se objavi nagrada, posećenost, logično naglo skače.

S druge strane, pogledajte koji su sve sajtovi dobili ovu nagradu, i skoro svi postave link do sajta PC Press-a. Veoma često taj link ostane aktivan cele godine na HP-u sajtova dobitnika nagrada. Izuzetno dobra reklama za PC Press.

Ovo je primer pozitivnih aspekata kreiranja kredibilnih nagrada na Webu.
[ Aleksandar Marković @ 06.01.2003. 12:12 ] @
Nema ES-a ... onda nema ni pozitivnih aspekata :-)
[ Gojko Vujovic @ 06.01.2003. 13:03 ] @
Nisu oni ni čuli za ES.. ;)

Ali ok ima zanimljivih linkova, neke nisam do sada ni video a prilično su kvalitetni. Takođe, dosta je komercijanlih sajtova na listi, to mi se ne sviđa.

Čini mi se da ES-u nije ni mesto na ovakvoj listi, ovo su uglavnom content-based sajtovi. ES to nije za sada.
[ broker @ 06.01.2003. 14:53 ] @
Mislim da je PCPress top lista u dobroj meri subjektivna a cini mi se da ni oni to ne kriju. U svakom slucaju nemaju definsiane kriterijume kvaliteta vec se uglavnom vode ocenom sta je od sajtova zanimljivo u smislu sadrzaja. Kao sto znamo ukusi su razliciti...
[ trninic @ 06.01.2003. 15:50 ] @
Mislim da ova nagrada najvise govori o Internetu kod nas. Nije nam dosta sto smo vec vise godina, bez prestanka, suoceni sa jadom od Internet infastrukture i nedostatkom zakonske regulative, sto je cinjenica da imamo smesno mali broj korisnika Interneta (uprkos pravom naletu kojekavih istrazivanja agencija i pojedinaca da dokazu suportno. Sad imamo listu koja bi mozda prosla na izboru za najbolje u zemlji Mormona, ali zar nema mesta za neke smelije ideje i koncepte, ili mi znamo samo za jednu 'alternativu; kao sti su *** i ***?

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 11.04.2004. u 19:23 GMT]
[ mikis @ 06.01.2003. 21:13 ] @
OK, da vidimo tvoju top listu 10 najboljih domaćih sajtova? Naročito me interesuje koji to domaći sajt iz oblasti kulture i po obimu i po kvalitetu može da se meri sa Projektom Rastko? I hoćeš reći da mi svi treba da sedimo skrštenih ruku dok se gospoda iz Telekoma i PTT-a ne odobrovolje da učine nešto na razvoju telekomunikacija u Srbiji?
[ Dragan Varagic @ 06.01.2003. 21:23 ] @
Jedno od pravila award marketinga je da proučite pravila određene nagrade :) U slučaju nagrade PC Press-a, svake godine, obično početkom decembra, na sajtu sezampro.yu i pcpress.co.yu mogu se ostavljati predlozi. 1998. g. sam slučajno naleteo i ostavio adresu mog sajta. Posle toga nisam više morao :) Neka neko sledećeg decembra prijavi ES :)

Ova nagrada jeste subjektivna, radi se o renomiranom časopisu, i oni svoj ugled koriste i za ovu nagradu. Kao što se može videti, ne postoje članovi žirija, neka naročita pravila i sl.

Što se tiče top lista, kada je već spomenuto, napraviću na ovom forumu temu "Vaša top lista sajtova", pa da vidimo :)
[ trninic @ 07.01.2003. 00:59 ] @
Citat:
mikis:
OK, da vidimo tvoju top listu 10 najboljih domaćih sajtova? Naročito me interesuje koji to domaći sajt iz oblasti kulture i po obimu i po kvalitetu može da se meri sa Projektom Rastko? I hoćeš reći da mi svi treba da sedimo skrštenih ruku dok se gospoda iz Telekoma i PTT-a ne odobrovolje da učine nešto na razvoju telekomunikacija u Srbiji?


Mislim da ti mene nisi dobro razumeo, a kako zakljucujes izgleda i da ne mozes. Zbog toga, ne vredi ni da ti objasnjavam.
[ bluesman @ 07.01.2003. 01:21 ] @
Ja mislim da je ta lista vec godinama absolutno subjektivna, da ne koristim grublju rec kao "bezobrazna" jer jedna klika sama sebe uvrstava godinama na vrh svoje liste. Ostali su prijatelji i partneri, a tek ponekad zaluta neko sa strane.

To nije, niti je ikada bila, a neće nikada ni biti bilo kakva referenca kvaliteta.
[ -zombie- @ 07.01.2003. 01:30 ] @

jel se to neko nasao uvredjenim sto nema ni jednog njegovog sajta tamo?:D shalim se malo, ali tvoj post deluje bash tako. pa sta ako su subjektivni. ili ako sajtovi sa njihove liste nisu stvarno "top". nisu ni prva, a svakako ni poslednja takva "nagrada" na netu...
[ bluesman @ 07.01.2003. 01:44 ] @
Ma daj, valjda si me provalio do sada da nisam takav lik. Ja cak nisam ni u "trci", odnosno ne takmicim se :-)) Pa pogledaj moj sajt, nema to veze sa dizajnom, suve informacije, cak se poslednjih godinu-dve bavim samo porgramiranjem a dizajnom samo kada moram.

Takvu istu poruku sam im poslao pre 3-4 godine i nema veze sa bilo kakvom sujetom, vec zbog toga sto sam isao redom od jednog do drugog sajta sa liste i nisam nasao nista sto bi me odusevilo, vec samo iste ljude na razlicitim projektima, pa onako razocaran nisam mogao da ocutim.

Da budem skroz iskren listu od tada nisam ni pogledao, ali mi je utisak jos uvek jak da se zgrozim kada cujem za to :-)

A znam provereno (imam insajdera) da na te liste po nasim kompjuterskim casopisima (mislim na liste tipa "top..." ili "vodic...") nema nikakve sanse da udje bilo ko ko moze da predstavlja i nagovestaj konkurencije.
[ trninic @ 07.01.2003. 01:46 ] @
Citat:
bluesman:
Ja mislim da je ta lista vec godinama absolutno subjektivna, da ne koristim grublju rec kao "bezobrazna" jer jedna klika sama sebe uvrstava godinama na vrh svoje liste. Ostali su prijatelji i partneri, a tek ponekad zaluta neko sa strane.

To nije, niti je ikada bila, a neće nikada ni biti bilo kakva referenca kvaliteta.


Nemoj tako, ja sam '98 sa sajtom Odbojkaskog saveza Jugoslavije bio uvrsten u listu, a da nisam ni prijatelj ni partner :)
[ -zombie- @ 07.01.2003. 01:51 ] @
Citat:
bluesman:
Ma daj, valjda si me provalio do sada da nisam takav lik. Ja cak nisam ni u "trci", odnosno ne takmicim se :-)) Pa pogledaj moj sajt, nema to veze sa dizajnom, suve informacije, cak se poslednjih godinu-dve bavim samo porgramiranjem a dizajnom samo kada moram.ej bre. ozbiljno sam se salio (ma kako to smesno zvucalo ;)

samo sam hteo da ukazem na to kako tvoj post "zvuci"... bez ljutnje...
[ bluesman @ 07.01.2003. 01:59 ] @
Citat:
trninic:
Nemoj tako, ja sam '98 sa sajtom Odbojkaskog saveza Jugoslavije bio uvrsten u listu, a da nisam ni prijatelj ni partner :)


Znaci ti si:
a. tek ponekad zaluta neko sa strane
b. ne moze da predstavlja i nagovestaj konkurencije.

Zaokruzi tacan odgovor :-))
[ trninic @ 07.01.2003. 02:07 ] @
Citat:

Znaci ti si:
a. tek ponekad zaluta neko sa strane
b. ne moze da predstavlja i nagovestaj konkurencije.

Zaokruzi tacan odgovor :-))


Mislim, ali nisam siguran da je pod b). Ako nije, da li mogu da pokusam jos jednom :)

Pozdrav,
Damir
[ mikis @ 07.01.2003. 03:07 ] @
Citat:
trninic:Mislim da ti mene nisi dobro razumeo, a kako zakljucujes izgleda i da ne mozes. Zbog toga, ne vredi ni da ti objasnjavam.


OK, evo navedi mi samo 5 (može i 3) sajtova "smelije ideje i koncepta" kod nas koji bi se morali naći na takvoj listi?
[ Dragan Varagic @ 07.01.2003. 07:05 ] @
Po mom mišlenju radi se samo o subjektivnoj listi. Npr. na listi je Drenik.net, direktna konkurencija Sezampro-u. Dejan Ristanović je alfa i omega PC Press-a i Sezampro-a, i da je konkurencija stvarno nedozvoljena ovaj sajt ne bi bio na listi.

Meni se dopada i primer sajta www.artmagazin.co.yu . Ovaj sajt dobija nagradu svake godine od 1997. Lično poznajem Luku Salapuru, čoveka koji stoji iza projekta (inače jedan od prvih članova Web dizajn sekcije UPIDIV-a), to je entuzuijasta, ali i likovni kritičar, koji je davno napravio ovaj sajt.

Navedite neke sajtove iz kulture koji bi trebalo da se nađu na top listama (dobar dizajn, dobar koncept, dovoljno korisnog sadržaja)?
[ trninic @ 07.01.2003. 11:54 ] @
Citat:
mikis:
[OK, evo navedi mi samo 5 (može i 3) sajtova "smelije ideje i koncepta" kod nas koji bi se morali naći na takvoj listi?


Ja sam mislio da je to jasno, ali probaj sa "verovatno ih nema". Toliko o cuvenim content providerima beogradskim i novosadskim.
[ VELIKI_MANITU @ 07.01.2003. 12:59 ] @
Čim tu nema, nadasve poznatog i čuvenog http://solair.eunet.yu/~vodnik/ odmah čovek može da zaključi da im lista ne vredi POK****!Kakva je to neozbiljnost postovati takve sajtove!!!!
[ Dragan Varagic @ 07.01.2003. 20:09 ] @
Pa dobro, koji su to sajtovi?
[ srlexic @ 08.01.2003. 12:35 ] @
U potpunosti se slazem s bluesman-om;)

Svake godine na toj listi nalaze se isti sajtovi. Uzmite proslogodisnju listu i videcete da je razlika u samo 5 sajta (10%), za sta cete pomisliti: ili nas Net nije uopste "napredovao" ili neko forsira identicne sajtove (cast izuzecima!).

[ ledeni @ 08.01.2003. 12:55 ] @
Citat:
Gojko Vujovic:
Kad vidim da je ćirilica.org u top50 listi sve mi je o njoj jasno.


A sta je tu lose na ***?

I ti bi Gojko mogao da osposobis *** na ES.

A na *** ima toliko stvari iz srpske kulture koje na netu ne mozete nigde naci...

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 11.04.2004. u 19:24 GMT]
[ Miloje Sekulic @ 08.01.2003. 21:02 ] @
Mislim da nas ova diskusija vraca na ideju o rangiranju domacih sajtova od strane registrovanih clanova ES-a. O tome se razgovaralo i ranije i iznesena je ideja da se ustanovi "ES znak kvaliteta" ili nesto slicno.
Smatram da nije najbitnije da ustanovimo nagradu vec da osmislimo sistem rangiranja i prikaza rezultata glasanja.
Svaki izbor, svaka top lista ima odredjenu dozu subjektivnosti. To se prevazilazi vecim brojem ucesnika u glasanju ili izborom reprezentativnog zirija. ES sa svojih >7k clanova ima dovoljnu masu a mislim da ni kvalitet ljudima koji su clanovi ne fali pa se nadam da ovaj ozbor moze sa vremenom da postane relevantan pokazatelj stanja na domacem Internetu.
Da li cemo uci u ovo zavisi prvenstveno od Gojka jer je to njemu i ekipi koja aktivno radi na odrzavanju foruma dodatni posao. Pitanje je i koliko bi se resursi foruma opteretili ukoliko bi clanovi krenuli da daju ocene predlozenim sajtovima.
Ukoliko krenemo predlazem da se otvori posebna diskusija u kojoj bi se definisala pravila, nacin predlaganja i glasanja, objavljivanje rezultata, vremenski preseci u kojima bi se birali pobednici, eventualne kategorije i slicno.
[ dacha @ 09.01.2003. 01:32 ] @
Verujem da bi to dalo samo jedan rezultat - naglo uvecanje broja clanova ES - kako onih laznih, tako i onih "ej, idi na ovaj sajt, uclani se i glasaj za moj sajt! Reci i ... da ide i glasa". Opet bi se to pretvorilo u pravu jurnjavu za glasovima. Moje misljenje je da to nije izvodljivo, a da rezultat bude stvarno relevantan.

Pozdrav
[ VELIKI_MANITU @ 09.01.2003. 06:24 ] @
Evo jos jedne liste gde je ES na prvom mestu:

http://www.eutelnet.com/yutop100istolice/
[ broker @ 09.01.2003. 12:44 ] @
Ne bih baš rekao da bi glasovi članova ES dalo objektivan rezultat. Struktura korisnika to ne osigurava.

Uostalom, svaka top lista sajtova koja nije podeljena u kategorije, ne može po definiciji biti objektivna.
[ Miloje Sekulic @ 09.01.2003. 13:38 ] @
Citat:
broker:
Ne bih baš rekao da bi glasovi članova ES dalo objektivan rezultat.

Rezultati svakog izbora odslikavaju ukus i misljenje osoba koje u izboru ucestvuju.
Tako bi ovaj izbor odslikavao stav clanova ES-a prema ponudjenim web lokacijama. Ni manje ni vise od toga.

Ukoliko vlasnici dobro rangiranih sajtova budu smatrali (i to im se argumentovano predoci) da je znacajno da na svoje sajtove stave ES top 5 (10) itd markice to moze da bude propaganda za sam forum.

Citat:
Uostalom, svaka top lista sajtova koja nije podeljena u kategorije, ne može po definiciji biti objektivna.

Naravno da bi sajtovi bili podeljeni u kategorije.
Kako po sadrzaju tako i u kategorije gde bi se ocenjivao dizajn, poslovni model, programersko resenje itd.

ES se formira iz baze sto bi omogucilo da se rejting sajtova konstantno menja kako novi glasovi pristizu.
Trebalo bi onemoguciti da se sa jednog naloga vise od jedan put glasa za isti sajt i slicne zloupotrebe.
Ponavljam da prvo moramo da procenimo koliko ovaj posao uopste ima smisla zapocinjati i sta bi ustanovljavanje ES top liste donelo forumu.
[ Mihailo @ 09.01.2003. 14:35 ] @
Podržavam ideju, možemo da probamo. Pošto se radi o listi članova ES, neka uslov bude da imaju 20 (?) poruka i da su učlanjeni najmanje 60 (?) dana pre glasanja. Lista treba da bude u par kategorija - predlog:

1. news (vesti, dnevne novine, tv, magazini, radio)
2. biz (on-line prodavnice, banke, servisi, kompanije)
3. edu (fakulteti, muzeji, kultura, umetnost)
4. chill.out (zabava, druženje, chatovi, opšti forumi, sex, automobili i sl.)
5. tech (računari, telkom, elektronika, nove tehnologije)
6. net (pretraživači, direktorijumi, isp-ovi, servisi, druge internet usluge)
7. e.architect (najbolje prezentacije u smislu dizajna i programiranja)

S tim što bi neki sajt iz grupe 1-6 mogao da se pojavi i u kategoriji 7.

Zatim treba dati i par smernica za glasanje, na šta treba obratiti pažnju kada glasamo za neki sajt:

- sadržaj (količina i kvalitet informacija, unikatnost sadržaja, frekvencija update-a)
- funkcionalnost (preglednost, čitljivost, lakoća upotrebe, pretraga)
- opšti utisak (dizajn, brzina, originalnost, mrtvi linkovi, količina banera...)
[ broker @ 09.01.2003. 16:09 ] @
Malo je ovih 7 kategorija :)

Uz to ko glasa trebao bi da ima formular i da mora po svakom aspektu da da ocenu sajtu (u opsegu od recimo -10 do -10). nista to uzimanje u obzir, nego spisak karakteristika i za svaku mora da da ocenu. Ali kako god okrenes, opet ce da bude prevara...
[ Dragan Varagic @ 09.01.2003. 22:22 ] @
Kod svih ozbiljnih nagrada (pogledati www.webbyawards.com) postoji sistem biranja nagrade od strane širokog auditorijuma (ovo što predlažete), kao i od strane stručnog žirija. Žiri ima striktna pravila po kojima se vrši ocenjivanje lokacija, a za svaki izbor pojedine lokacije trebalo bi da postoji obrazloženje u pisanoj formi. Obrazloženje se piše za lokacije koje na kraju dobijaju nagrade u svojim kategorijama.

Ako se želi ozbiljna nagrada, bilo bi dobro formirati žiri. Hvala Bogu, ovde možete odabrati dosta kriterijuma za odabir ljudi. Može ih biti više - to bolje.

Ovo može biti dobar uvod u formiranje stručne organizacije :)
[ ph1102 @ 10.01.2003. 22:16 ] @
Citat:
bluesman:
Ja mislim da je ta lista vec godinama absolutno subjektivna, da ne koristim grublju rec kao "bezobrazna" jer jedna klika sama sebe uvrstava godinama na vrh svoje liste. Ostali su prijatelji i partneri, a tek ponekad zaluta neko sa strane.

To nije, niti je ikada bila, a neće nikada ni biti bilo kakva referenca kvaliteta.


Ovo si zaista dobro primetio... Da mi je znati gde se hostuje većina sajtova, i ko je kome "kum"... ))
[ maxim @ 11.01.2003. 04:43 ] @
OK...evo i mene prvi put na ES (malo kasnim).....

Evo ovako.....Mislim da je PCpress ponovo zeznuo stvar. Suvisno je komentarisati - mada ruku na srce par sajtova zasluzuju da budu na listi.

Glasanje preko neta(neka vrsta ankete) moze da upali ali to opet ne bi bilo ono pravo. Ipak ljudi koji bi glasali ne bi 100% bili kompetentni da odlucuju o nekoj takvoj stvari.

Sto se tice formiranja neke web organizacije, to je sasvim na mestu, i to u potpunosti podrzavam. Da bi glasanje bilo fer i da bi zadovoljilo vecinu(neko ce uvek biti nezadovoljan) trebalo bi izbrati ziri (najteza stvar) i naravno odrediti pravila. E sad ko ce ovo organizovati i kako, to je vec druga tema.

Verujem da bi PCpress mogao da uradi dobru stvar ako bi samo ulozio malo vise truda i malo ozbiljnije prisao odabiru najboljih. Ipak su oni medju najuticajnijim casopisima kod nas. Mozda ako neko zna nekoga iz urednistva PC pressa dogovori sa njima da se stvori neka vrsta web organizacije koja bi bila pod okrljem PCpressa. Dobar publicitet za njih i naravno dobra reference lista za nas. Ja stvarno ne znam da li je ovo ostvarljivo jer malo znam o nasoj net sceni, ali mogu da vam kazem da bi bilo OK resenje po meni.
[ Gojko Vujovic @ 05.02.2005. 12:30 ] @
Taj link koji si dao je lista za 2004. godinu sudeći po onome što sami kažu na mestu gde je to linkovano:

http://www.pcpress.co.yu/top50/

Tako da bih rekao da je subject ove teme pogrešan, izmeni ga ako se slažeš.

A ES je tu bio i prethodne godine...
[ Dragan Varagic @ 05.02.2005. 12:41 ] @
Jeste, to su sajtovi koji su bili najbolji za 2004., a objavljeni su 2005. g., zato sam postavio broj 2005. Sada sam ga izmenio, izvinjavam se :)
[ Slobodan Miskovic @ 06.02.2005. 13:29 ] @
Prema PC PRESS-u...medju TOP 50...
Link
[ anon28907 @ 04.02.2006. 11:56 ] @
Citat:
Zalosno

Pa jeste . Bas me zanima po kom kriterijumu su birali te "najbolje" sajtove ....
[ Slobodan Miskovic @ 04.02.2006. 12:08 ] @
Evo i odgovornih za ovako jadno i zalosno selektovanje sajtova

Voja Gašić
Dejan Ristanović
Vladimir Cerić
[ miksi @ 04.02.2006. 13:32 ] @
Ako bolje pogledate, PC Press je na skoro svim tim forumima istaknut kao top 50 web sajt, pa nije ni cudo sto su uzvratili istom merom, a ako ga stavite i vi, mozda cete uci u prvih ..., a mozda cete morati i da se "pomucite". Uostalom, to je nasa stara boljka da se od boljih bojimo, a ne ucimo. Samo opusteno, matematika je na vasoj (nasoj) strani!!! :)))
[ obucina @ 04.02.2006. 14:04 ] @
Elitesecurity ipak ima previse problema u funkcionisanju da bi bio proglasen jednim od najboljih. A i sta bi bilo najbolje u obicnom forumu?
[ Slobodan Miskovic @ 04.02.2006. 14:14 ] @
Nadji mi jedan IT forum sa brojem unikatnih poseta dnevno kao sto ima ES....
Takodje uopste nije stavljen nijedan forum na top sajtova koji se bave IT-em i internetom.
[ Misterio @ 04.02.2006. 14:27 ] @
Citat:
Slobodan Mišković: Nadji mi jedan IT forum sa brojem unikatnih poseta dnevno kao sto ima ES....
Takodje uopste nije stavljen nijedan forum na top sajtova koji se bave IT-em i internetom.

Hm. Pa i B92 je najposeceniji domaci sajt pa o kvalitetu vesti, profesionalnosti i kredibilitetu istog bi mogli da raspravljamo u nedogled. Mada slazem se da je greska sto ovaj forum nije u top 50.
[ Slobodan Miskovic @ 04.02.2006. 14:31 ] @
Ali b92 je u top 50.
[ superbaka @ 04.02.2006. 14:47 ] @
nisam siguran, ali bih rekao da i ovde vazi pravilo "ko plati, taj se klati"... ovo izostavljanje es-a me navodi da nikad vise ne kupim taj casopis...
[ ventura @ 04.02.2006. 14:49 ] @
A kako neko moze da ocekuje da jedna ozbiljna novina, i ozbiljno sredstvo informisanja u listu "Top 50" sajtova stavlja forum na kome se diskutuje o vracanju kilometraze na automobilima, dekodiranju ukradenih mobilnih telefona, kradji sateliske televizije, kradji automobila, razbijanju zastita komercijalnih programa itd itd... Dok ES ne resi ove stvari, nece bi nista vise od "igrala se deca" sajta... Od toga se trenutno razlikuje samo po malo vecoj posecenosti... Tematika je i gora nego pre 5 godina...
[ Slobodan Miskovic @ 04.02.2006. 15:10 ] @
Danko....kristarica je sigurno gora od ES-a. 100%. Po svim kriterijumima.
[ tdjokic @ 04.02.2006. 15:41 ] @
Citat:
Slobodan Mišković: Danko....kristarica je sigurno gora od ES-a. 100%. Po svim kriterijumima.

Ne posecujem Krstaricu, tako da o njoj ne mogu nista reci. Sto se ES-a tice i ja mislim da ovde postoji ogromna razlika izmedju pojedinih foruma - od frhunske diskusije o IT do vec spomenutih vracanja kilometraze i slicnog, sto je nedopustivo. Ako Krstarica radi slicne stvari to nije opravdanje za ES da radi isto.
[ aleksandaraleksandar @ 04.02.2006. 16:20 ] @
pa samo praktikum.co.yu i elitesecurity.org da se uporede pa bi bilo cudno zasto nema ES-a.
[ ton_majstor @ 04.02.2006. 16:21 ] @
Najviše mi je ubolo oči postavljanje sajta www.nadlanu.com! Uaaaa...

A što se "žirija" tiče, nedostaju zaista gospoda Prof. dr. Inž. Dragan Ćosić, kao i Žarko Radosavljević. Nije fer.

Mislim, vidi se da nisam objektivan! Šteta... mada, kome ova top lista uopšte treba?
[ buljko @ 04.02.2006. 16:56 ] @
Pogresna pretpostavka je da je svako glasanje objektivno, nepristrasno i bez
mesanja licnih interesa. To ne postoji. Nigde. Pa ni ovde na ES. I to nije nista
neobicno.
[ rajco @ 04.02.2006. 17:52 ] @
Porediti praktikum i es je u najmanju ruku smesno.
[ obucina @ 04.02.2006. 18:02 ] @
Citat:
Slobodan Mišković: Nadji mi jedan IT forum sa brojem unikatnih poseta dnevno kao sto ima ES...

Broj poseta nije jednako kvalitetu stranice. 0days i (bivsi) soft.0zones imaju dnevno poseta i protoka koliko ES nikada nece imati, pa ih niko nece staviti na top 50. Sve navedene stranice su portali. Ovo je samo forum, sto rece neko, na kome se raspravlja o tome "odakle dolazi konjsko meso", dizajn je isti ko zna koliko, downtime je veliki. Dalje, nisi valjda "spring chicken" (srpski: nisi se rodio juce) pa da ne znas kako nastaju ovakve top liste i kako funkcionisu ovakvi casopisi.
Citat:
Takodje uopste nije stavljen nijedan forum na top sajtova koji se bave IT-em i internetom.

Ne treba ni da bude stavljen. Sta ima najbolje u forumu?
Uopste, kome treba ovakvo potvrdjivanje "kvaliteta" stranice. Ako znas sta je ES, koliko se truda u njega ulaze i koliko je vazan ljudima, sta te boli k* da li ce casopis, koji ipak mora da funkcionise prema svojim interesima, da te stavi u top listu sa Benchmarkom i Praktikumom.
[ bags @ 04.02.2006. 18:35 ] @
I ja mislim da je problem ES u stagniranju.U poslednjih 2-3 godine se stvarno nista nije promjenilo osim kozmetickih sitnica, a bojim se i da je kvantitet clanova odneo kvalitet.

[Ovu poruku je menjao bags dana 04.02.2006. u 19:36 GMT+1]
[ lancia88 @ 04.02.2006. 22:22 ] @
Pozdrav,

ovde ima nekoliko stvari pomenutih a da su vredne paznje. Najmanje je ustvari zaista bitno da li je V.Gasic nekoga proglasio necim jer ja licno o njemu i njegovoj objektivnosti mogu dosta toga da napisem, o ostalima ne. To je covek za koga ne znam da li i sam pamti kada je (a ja se povremeno pitam i da li je ikada) napisao nesto objektivno, nesto na cemu nije zaradio. Ipak, vazno je za za ES da se apostrofiraju ovde neke stvari koje jesu bitne za sam forum i neko razmisljanje o njemu jer kako ispravno pomenu Buljko, nije realno ovekivati nigde potpuno objektivno glasanje i ocenjivanje (mada nesto imam osecaj da je i na mene pomislio tom prilikom ali nebitno je sad za ovu diskusiju). Sta je vazno za ES po mom misljenju?

Vazno je ovde definiosati ispravno pojedina stajalista.

Citat:
obucina: Ne treba ni da bude stavljen. Sta ima najbolje u forumu?
Uopste, kome treba ovakvo potvrdjivanje "kvaliteta" stranice. Ako znas sta je ES, koliko se truda u njega ulaze i koliko je vazan ljudima, sta te boli k* da li ce casopis, koji ipak mora da funkcionise prema svojim interesima, da te stavi u top listu sa Benchmarkom i Praktikumom.


Ovo je takodje tacan deo, sta ima da bude najbolje u forumima. Svakako da na prvi pogled tako i stoje stvari. Ipak, kada je ES u pitanju, nije samo arhiva diskusija ono sto karakterise ovaj sajt (sad namerno ne upotrebljavam rec forum). Naime, postoji i niz klasifikovanih tema iz pojedinih domena koje objasnjavaju pojedine stvari detaljno i precizno, mnoge od njih su i autorski radovi, ne copy/paste sa interneta. Postoji i niz prikaza manje ili vise detaljnih vezanih za IT i konzum elektroniku, postoji i niz tutorijala i uputstava koja su takodje autorski radovi namenski uradjeni za posetioce i clanove ES-a. Ako bismo stvari sagledali na ovaj nacin, nemamo vise forum u bukvalnom smislu te reci vec jedan daleko siri internet prostor na kome se saznanja mogu dobiti i bez ulazaka u diskusije ili u arhivu istih, sazeto i u vidu prikaza, veoma koncizno a edukativna snaga im varira od cak nivoa za totalnog pocetnika pa sve do samih ekspertskih informacija. Znaci, ja u tom smislu ne vidim ES samo kao forum, u pojedinim oblastima koje uredjujem nastojim da dodam ovaj elemenat sto cesce i sto vise te da izmenim u sto je moguce uspesnijoj meri osnovne definicije foruma ka nekim slobodnijim definicijama sajtova za edukaciju i razmenu informacija bez strogo forumskog oblika. Uocavam taj trud i kod drugih, ne samo kolega vec i upucenijih clanova.

Citat:
tdjokic: Sto se ES-a tice i ja mislim da ovde postoji ogromna razlika izmedju pojedinih foruma - od frhunske diskusije o IT do vec spomenutih vracanja kilometraze i slicnog, sto je nedopustivo. Ako Krstarica radi slicne stvari to nije opravdanje za ES da radi isto.


I ovde ima istine u svakom slucaju, nikakvo opravdanje se ne moze i ne treba traziti u gorem od sebe (pod uslovom da je gori sto je opet nebitno za raspravu). Rad na podizanju nivoa kvaliteta samih podforuma je slozen i veoma neizvestan posao, neko je pomenuo kvantitet koji je zatrpao komponentu kvaliteta sto je tacno ali i neizbezno. Na raspolaganju su samo kompromisi po ovom pitanju. Ipak, pitanje vracanja kilometraze je jedna relativna stvar i tice se definicije generalne strategije foruma pa te stvari ne treba iznositi ovde dokle se god ta strategija usaglasava i nije precizno definisana. Relativnost ove materije je u tome sto i ovde imamo upravo sasvim solidnu strucnost iskazanu u diskusijama po bilo kom kriterijumu, ostaju samo neke druge dileme koje se ticu upravo generalne strategije foruma te stoga necu dalje o tome vec ostajem samo na stvarima koje realno smatram relevantnim za diskusiju o nasem internom vidjenju samog foruma/sajta.
[ bojan_bozovic @ 04.02.2006. 23:10 ] @
Nego, da mi objasnite sta je strasno u tome sto jedan casopis nije stavio [es] na top listu? Sta bi to donelo [es]-u, i da je na top listi?
[ pctel @ 04.02.2006. 23:12 ] @
Nema ovde mesta cudjenju, ES je na prelasku 2005. na 2006. godinu imao vise problema sa funkcionisanjem nego sto to jedan od "50 najboljih" sebi sme da dozvoli. Da sam ja tada pravio spisak, takodje bih izostavio ES. Evidentno je da je sada situacija znatno bolja, nadam se da su uzroci problema trajno otklonjeni i da ce ES zasluziti mesto medju "najboljih 50" 2006. godine.
[ bojan_bozovic @ 04.02.2006. 23:30 ] @
@pctel

Radi se o tome da je na listi mojih, a mozda i tvojih "top 50" a sva ostalo je irelevantno a posebno ono sto nasi casopisi (koji su uglavnom ocajnog kvaliteta) objavljuju.
[ broker @ 04.02.2006. 23:34 ] @
Vise puta se na ES raspravljalo o tome da li je PC Press top lista objektivna. I sami autori liste se ogradjuju i kazu da nije objektivna.

Uostalom, ne postoje kriterijumi po kojima se biraju sajtovi, a izbor se uglavnom svodi na ukus, zelje i interesovanja urednika, koji verovatno vode racuna i o zeljama, ukusima i interesovanjima njihovih citalaca.

ES je u proteklih nekoliko godina postao prilicno saren i izgubio je mnogo na ugledu. U medjuvremenu su se pojavili novi forumi, koji su uze specijalizvoani od ES-a i u oblastima koje pokrivaju znatno informativniji i strucniji. Es izvi od stare slave i cinjenice da je kvalitet korisnika toliko opao da je ikakva inforamcija njima znacajna i korisna. Mnogo resursa se ovde trosi vise na brisanje nego na odgovaranej na mnogobrojna banalna pitanja i probleme koje ti novi korsinici iznose.

Kao takav, on nije interesantan ni urednicima PCPress-a ni njihovim citaocima.

[ Dragan Varagic @ 05.02.2006. 08:08 ] @
Da li ste videli ovu temu:
http://www.elitesecurity.org/tema/42622

To je normalno za listu koja postoji veoma dugo vremena (kao što je PC PRESS-ova lista). Za sada, ova lista je i dalje najrelevantnija od svih koje su se do sada pojavile, prijalo to vama ili ne.

Imao sam prilike da vidim kako je listu najboljih hrvatskih sajtova uradio časopis VIDI, sve sa predsednikom države koji je bio prisutan na dodeli nagrada...

Određeni sajtovi se pojavljuju s vremena na vreme na ovoj listi, kada se desi nešto novo na njima. Npr. moj sajt je bio dva puta, onda nije bio jedno vreme, tada sam uradio neki refresh, pa se opet pojavio na listi...

Pogledajte malo liste iz prethodnih godina...
[ smfilip @ 05.02.2006. 10:31 ] @
takodje mislim da je ES izostavljen zbog ovih skoro svakodnevnih problema u funkcionisanju...evo i danas se opet desilo da je ES nedostupan.Treba prvo to srediti pa se onda boriti za Top 50,sto mislim da ES svakako jeste gledano po sadrzaju
[ srlexic @ 05.02.2006. 12:29 ] @
ES i vecina sajtova koji su hostovani na Verat-u imaju velike probleme sa dostupnoscu zbog daljih problema sa njihovom MySQL bazom.

Ova lista daleko je od relevantnosti, a kao glavni kriterijum sigurno nije uzet kvalitet. Pojavljivanje na listi sajtova jeftino, sto posto..., srbovanje, itsvet, a nepojavljivanje sajtova kao sto su npr. Romance-cafe.com, ES dovoljno govori o kvalitetu.

Pogledajte primer kako se pravi izbor najboljih sajtova ovde.

Obavezno ocekujem Anicicev odgovor u PC Magazinu sledece godine
[ Goran Aničić @ 05.02.2006. 12:50 ] @
Citat:
broker: Vise puta se na ES raspravljalo o tome da li je PC Press top lista objektivna. I sami autori liste se ogradjuju i kazu da nije objektivna.


Ovo je suština, radi se o izboru par ljudi (urednika), što znači vrlo ograničena, subjektivna lista, a sa druge strane, za "selektore" se ne može reći da su Internet profesionalci (u smislu kreiranja i realnog vrednovanja Web ostvarenja), te još nešto - nema nikakvih čvrstih kriterijuma.

Citat:
Dragan Varagic: To je normalno za listu koja postoji veoma dugo vremena (kao što je PC PRESS-ova lista). Za sada, ova lista je i dalje najrelevantnija od svih koje su se do sada pojavile, prijalo to vama ili ne.


Da je najrelevantnija (relevantan ((lat. relevans)) značajan, važan, istaknut; bitan, jezgrovit; supr. irelevantan.) - nije. Ako je ovo naša najznačajnija lista "najboljih" domaćih Web ostvarenja, onda smo "daleko dogurali". Najrealnije je da takva lista za sada ne postoji.

Za sada nema kompetentnog tela, kriterijuma, pa ni volje da se uspostavi jedna relevantna "sajt-rejting" lista, što je bitno zbog mnogo čega.
[ bojan_bozovic @ 05.02.2006. 13:56 ] @
Citat:
ES i vecina sajtova koji su hostovani na Verat-u imaju velike probleme sa dostupnoscu zbog daljih problema sa njihovom MySQL bazom.


Ja nemam downtime.
[ Zikka @ 06.02.2006. 00:09 ] @
Nista niste shvatili . To je prastaro srpsko izborno pravilo. " Nije vazno ko i kako glasa , vec ko broji " .
[ nicr @ 06.02.2006. 02:19 ] @
ni medju 50, ipak.. Ali jedno vam mora biti jasno, PC Press objavljuje tu listu najvise zbog svog reklamiranja, pa posle toga sve ostalo...
[ noviKorisnik @ 06.02.2006. 10:11 ] @
Ju što se ljudi jede odmak ... ta mora da je ES na 51. mestu ;-)
[ obucina @ 06.02.2006. 18:04 ] @
Citat:
srlexic: ES i vecina sajtova koji su hostovani na Verat-u imaju velike probleme sa dostupnoscu zbog daljih problema sa njihovom MySQL bazom.

Kratka digresija - VeratNET najavljuje novi hardver za baze podataka i novu verziju MySQL-a, mozda i 5.0. Ovo me jako raduje, samo nek se desi dok sam mlad.
[ mrkidivx @ 06.02.2006. 20:11 ] @
Tja, u top liste nikad nisam verovao bilo da su u pitanju sajtovi , filmovi , muzika itd.Često mi se baš najviše sviđa nešto što nije ni na kakvoj listi.
[ Lukiano @ 24.02.2006. 02:54 ] @
Citat:
srlexic:
Ova lista daleko je od relevantnosti, a kao glavni kriterijum sigurno nije uzet kvalitet. Pojavljivanje na listi sajtova jeftino, sto posto..., srbovanje, itsvet, a nepojavljivanje sajtova kao sto su npr. Romance-cafe.com, ES dovoljno govori o kvalitetu.

Smeta ti shto je srbovanje.com izabran u pedeset najboljih domacih sajtova proshle dine a neki od tvojih favorita nisu... Pa shta?
Meni je sve jedno da li je srbovanje.com izabran ili nije, iako sam ja tamo neki iz uprave... Spomenuo si romance-cafe.com koji ima xtra ochajan dizajn, takva kombinacija boja nije primerena ni pochetnicima u web dizajnu. Vizuelni identitet, layout, ma, sve je sucks.
Toliko od mene...
[ srlexic @ 24.02.2006. 11:51 ] @
Citat:
Lukiano: Smeta ti shto je srbovanje.com izabran u pedeset najboljih domacih sajtova proshle dine a neki od tvojih favorita nisu... Pa shta?


Ne zelim da ulazim u polemiku s tobom, cak i ako si "neki iz uprave" Meni ne smeta srbovanje, ali u pogledu koliko je romance-cafe ucinio za razvoj online sadrzaja na ovim prostorima, ne moze se porediti s takvim projektom kao sto je tvoj sajt.
[ Miloje Sekulic @ 24.02.2006. 22:08 ] @
Lista koju neko objavljuje godinama, kao što je slučaj sa ovom o kojoj se ovde diskutuje je, ako ništa drugo dobar izvor informacija o kretanjima u nekoj oblasti.

Dobar način da se napravi relevantan i nepristrasan izbor pobednika je način na koji magazin Micro dodeljuje "Crni gran pri" za najveći IT promašaj u protekloj godini. Njega ne dodeljuje redakcija već žiri novinara iz medija koji imaju IT rublike. Time je obezbeđena nepristrasnost (ne možemo svi imati isti interes) i kompetentnost (u žiriju je bar 20 ljudi iz iz valjda svih redakcija u zemlji).

Efekti su očigledni. Pretprošle godine dobitnik "nagrade" za najveći IT promašaj je bio Beogradski sajam za organizaciju sajma kompjutera. Kao posledica toga prošle je godine na dodeli crnog IT globusa bio prisutan savetnik generalnog direktor Sajma koji je došao da upozna IT scenu i vidi kakav događaj u toj oblasti bi bio primeren Sajmu. Za posledicu imamo zaokret Sajma banaka ka IT sektoru i konačno prisustvo na tom sajmu Microsofta sa njegovim partnerima. Ili još bolji primer. Početkom decembra ovu "nagradu" je dobio Zavod za IT i internet jrer ne čini ništa za razvoj istog i pored ostalog nije imao web sajt. Par nedelja posle proglašenja Zavod je lansirao sasvim korektan sajt.

Miloje Sekulić
[ THEPRODIGY @ 05.07.2006. 22:29 ] @
Za mene internet predstavlja ovo :

Google: 20%
Download.com:10%
crackfind.com:5%
ostali:5%
Elitesecurity.org:60% !!!

E Ljudi ajmo malo da propagiramo ovaj sajt dajte te majice , svuda neki linkovi a nigde nista konkretno ! dajte te majice ja kupujem 6 komada , za caleta, kevu, sestru, sestrinog decka, mene (naravno), i jos jedan cu uzeti da se nadje !
Dajte ljudi Svi Obozavamo ovaj sajt , a niko nece da pomogne unapredjenju !
[ Gojko Vujovic @ 06.07.2006. 07:52 ] @
Ne znam sto se uzbudjujete zbog toga uopste?

Citat:
PC #97 : Februar 2004
www.elitesecurity.com
Iako smo nekoliko puta ''preskakali'' Elitesecurity smatrajuci da nije upitanju Web sajt u klasicnom znacenju te reci, verujemo da ovaj konverenciski sajt zasluzuje mesto na listi pre svega zahvaljujuci brojnim diskusijama i uvek raspolozenim diskutantima. Spektar tema se koncentrise oko racunara i komunikacija, mada ima i diskusija opstije prirode. Korisnicki nterfejs je pregledan i lako se koristi, a pretrazivanje je dobro organizovano.


Ovde je dakle receno da ES nije web sajt i tu je kraj price. Posto je u pitanju top lista web sajtova, ne mozete ocekivati da se ne-websajt nadje na listi.

Salu na stranu, bitno je da je elitesecurity nekome pomogao, a brojne teme svedoce o tome.

Od tih top lista koristi ima najvise sam pc press, i eventualno mali sajtovi koji se nadju na njima.
[ WawaHOO! @ 06.07.2006. 14:05 ] @
Citat:
THEPRODIGY:Dajte ljudi Svi Obozavamo ovaj sajt , a niko nece da pomogne unapredjenju !


Koliko sam ja primetio ES se svakog dana unapredjuje, reklamiranje i unapredjenje su dve razlicite stvari, ES se unapredjuje ali se ne reklamira i mislim da je i pored ovih 100.000 korisnika to glupo jer da se barem malo ulozi u tu "propagandu" bilo bi ovaj broj 3 puta veci ! U pravu si za majice, mislim da je krajnje vreme da se naprave...
[ komentator @ 06.07.2006. 15:17 ] @
Citat:
Lukiano:Spomenuo si romance-cafe.com koji ima xtra ochajan dizajn, takva kombinacija boja nije primerena ni pochetnicima u web dizajnu. Vizuelni identitet, layout, ma, sve je sucks. Toliko od mene...


O ukusima necemo. Ali mislim da romance-cafe ima odlican dizajn i da je to kvalitetna web aplikacija. Ne znam sta fali kombinaciji boja.

ES nije sto je nekad bio. Ima tehnicke probleme, kvalitet razgovora i tema je opao, pa me ne cudi sto nije uvrscen medju 50 najboljih.
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2006. 15:49 ] @
Citat:

ES nije sto je nekad bio. Ima tehnicke probleme, kvalitet razgovora i tema je opao, pa me ne cudi sto nije uvrscen medju 50 najboljih.


ES ima vise unique poseta nego zbir tiraza svih domacih IT casopisa ;-) Nije bas neki razlog za brigu zato sto ES nije na privatnoj top listi koju sastavlja komisija od nekoliko ljudi - nama je jako drago ako je ES nekom pomogao i ako ljudi imaju sta korisno da procitaju na njemu, a to da li ES upada u kvalitativni kriterijum PC-pressa je stvar PC-pressa i njihove redakcije.

U poslednjih nekoliko meseci je doslo do znacajnih promena na ES forumskom softveru - uvedene su napredne moderatorske opcije kao i nove diskusione teme - ES je host diskusije o republickom nacionalnom domenu i jedan od retkih sajtova koji ima mesta za diskusiju o domacem IT pravu i politici razvoja.
[ kupidisk @ 31.07.2006. 20:00 ] @
Nakon sto sam video listu na kojoj su se nalazili pojedini sajtovi koje jako dobro poznajem i koji ne zasluzuju da se nadju na njoj usled postojanja kvalitetnijih sajtova, poslao sam mail redakciji sa pitanjem da li je sajt na kome radim uzet u razmatranje za top listu... Nikada nisam dobio odogovor...
[ BastardX @ 02.08.2006. 03:37 ] @
Listu su sastavili po licnom misljenju
Koga briga sta pise neki pc press kojeg i ne citam.
Odprilike dobili bi 1000 klinaca sa pitanjima tipa ''zasto mi svetli lampica na ploci'' :P

Sunce je izaslo u 5:00 ...........
[ tinejdzerka @ 01.02.2007. 16:46 ] @
Urednici časopisa "PC" su deseti, jubilarni put odabrali pedeset najboljih domaćih sajtova u 2006. god


Računari
Iz PC PRESS-a, citat:
Elite Security je jedan od najpopularnijih domaćih sajtova. U pitanju je forum nastao oko pitanja bezbednosti koji se razvio u najveće okupljalište domaćih IT profesionalaca. Tu je moguće diskutovati u više od dvadeset raznovrsnih podforuma od kojih svaki ima više različitih oblasti. Ima više od 130.000 članova, preko 100.000 raznih tema i više od milion poruka, a ne retko utiče na formiranje mišljenja domaće stručne javnosti. - kraj citata
PC PRESS - FEBRUAR 2007


[Ovu poruku je menjao tinejdzerka dana 01.02.2007. u 18:05 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 01.02.2007. 16:49 ] @
Ispravljena nepravda od prosle godine...
[ srlexic @ 01.02.2007. 17:01 ] @
Ne znam zaista koga uopšte interesuje ova lista...
[ VRider @ 01.02.2007. 17:28 ] @
Danas jesi, sutra nisi, i sve u krug.
Mada, kako verujem da [es] ima vise clanova nego PC Press citalaca, mogla bi da se napravi [es] lista casopisa/sajtova i da se PC Press izostavi - za kaznu!
[ srlexic @ 01.02.2007. 20:37 ] @
Citat:
VRider: D[es] ima vise clanova nego PC Press citalaca...


Mislim da ovakvi mediji polako gube na značaju u IT world-u, Peca Benchmark je poslednjih nekoliko godina bacio u senu štampane medije. Pogledajte šta Aničić piše o jednom domaćem časopisu. Ko je ove godine dobio crni IT globus?

Voleo bih da neko od urednika tog časopisa javno objasni po kojim kriterijumima se pravi ova list PC press-a? kako se već ko zna koju godinu za redom nalazi sajt jednog od novinara časopisa (jeftino)? Kako se kao jedan od najboljih sajtova prošle godine nalazi sajt koji je registrovan 31. avgusta? (mysurfer)

Cenim kompetenciju gospodina Ristanovića za IT oblast, ali mislim da PC Press nema kompetentne stručnjake da vrši nasumičan odabir sajtova. Da je ovo pokrenuo eMagazin sa stručnjacima iz oblasti interneta, bilo bi prihvatljivo.

[ Bhamby @ 02.02.2007. 02:22 ] @
Citat:
Voleo bih da neko od urednika tog časopisa javno objasni po kojim kriterijumima se pravi ova list PC press-a?


Citat:
Insajder Info
Na kraju da napišem i kako je tekao ovaj odabir. Informacija je naravno insajderska i dolazi direktno iz same redakcije časopisa. ...
http://www.blogowski.eu/2007/02/01/pobacaj-pc-pressa/
[ Bananaman @ 04.02.2007. 17:27 ] @
Citat:

Mislim da ovakvi mediji polako gube na značaju u IT world-u, Peca Benchmark je poslednjih nekoliko godina bacio u senu štampane medije. Pogledajte šta Aničić piše o jednom domaćem časopisu. Ko je ove godine dobio crni IT globus?


IT mediji su u dubokoj krizi i zato mi je prilicno drago sto sam se profesionalno udaljio od njih, iako sam 16 godina bio IT novinar/urednik/marketing-man. Inace sam se slatko nasmejao ovom Anicicevom prilogu o 'jednom domacem casopisu', narocito sto sam u vreme kada je napisao oba svoja teksta za isti bio jedan od urednika i imao to neizmerno zadovoljstvo da citam njegove priloge (malo mi tesko da kazem da su tekstovi, jer je za to potreban malo veci stepen pismenosti i kompetencije). Gospodin Anicic je inace vrlo brzo i vrlo usrdno bio zamoljen da za taj casopis vise ne pise jer su njegovi prilozi morali da budu toliko popravljani da se urednistvo komotno moglo potpisati kao autor...

Naravno, kritika g. Anicica imala bi neku tezinu da on u svom portfoliju nema svojevrstan "podvig" - upropastavanje srpskog izdanja najtiraznijeg IT casopisa na svetu, PC Magazina, za svega 4-5 meseci svog urednikovanja. Nacin na koji je vodio casopis i tim saradnika mogao bi da bude uvrsten u neko izdanje knjige "Kako najbrze upropastiti perspektivan projekat", tako da...

[Ovu poruku je menjao Bananaman dana 04.02.2007. u 23:11 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 05.02.2007. 15:45 ] @
Citat:
Bananaman: Naravno, kritika g. Anicica imala bi neku tezinu da on u svom portfoliju nema svojevrstan "podvig" - upropastavanje srpskog izdanja najtiraznijeg IT casopisa na svetu, PC Magazina, za svega 4-5 meseci svog urednikovanja. Nacin na koji je vodio casopis i tim saradnika mogao bi da bude uvrsten u neko izdanje knjige "Kako najbrze upropastiti perspektivan projekat", tako da...


Moram priznati da mi nedostaju saveti kako da sacuvam svoj broj socijalnog osiguranja od zloupotrebe.
Iz broja u broj, da bi na kraju posvetili celu stranicu pomenutoj tematici.
Treba zaista imati talenta i ... ma mogu samo da zamislim onu cuvenu: "Ma dobro je to, malo doteraj i pustaj u stampu"
[ mark.oh @ 03.01.2008. 11:37 ] @
11 meseci nakon prethodne poruke vreme je da se tema reaktivira. U toku je predlaganje sajtova za novi izbor PC Press Top 50. Predlozi se šalju preko adrese www.pcpress.co.yu/top50/ a predlažem da u obrazloženje unesete i kategoriju u koju biste svrstali sajt. Btw. sajtovi iz prošlogodišnjeg izbora su automatski u izboru za ovu godinu pa njih ne morate predlagati
[ Gojko Vujovic @ 01.02.2008. 14:48 ] @
http://www.pcpress.co.yu/arhiv....asp?broj=141&tekstID=7865

Citat:

www.elitesecurity.org

Oduvek smo smatrali forume (suviše) demokratskom tvorevinom u kojoj od šume poruka teško možete da pronađete drvo koje vam je potrebno. Elitesecurity traje već godinama i isto toliko važi za mesto sa veoma zanimljivim i raznovrsnim diskusijama. Činjenica je da su administratori i moderatori na početku postavili jasne uslove za učešće u diskusijama, ali je prosto neverovatno da ih se gotovo svi učesnici pridržavaju, čineći ES vrednim i pouzdanim izvorom informacija i mestom na kome možete proveriti svoje mišljenje. U najavi su i radovi na prezentacionom delu kome bi dobro došlo osveženje, pa verujemo da ćete Elitesecurity rado posećivati i ove godine.
[ Gojko Vujovic @ 02.02.2009. 08:49 ] @
http://www.pcpress.rs/arhiva/tekst.asp?broj=152&tekstID=8583

Citat:

www.elitesecurity.org

Forum koji broji preko 200.000 članova, što čini da Elite Security bude moćno sredstvo masovne komunikacije. Veoma je koristan za pronalaženje raznih informacija i iskustava drugih korisnika Interneta i savremenih tehnologija.


[ Slobodan Miskovic @ 02.02.2009. 08:54 ] @
Cestitke, lepo lepo...samo sto smo sada vec upali u sekciju "drustvo" :(
[ BBS @ 02.02.2009. 10:15 ] @
Bez ikakve zelje da bilo koga omalovazavam ali i vise nego poznat je nacin bilo kakvog izbora odnosno uredjivacke politike casopisa (ili bolje reci reklamnih strana) PC Press-a.
[ yeki @ 18.03.2009. 20:40 ] @
Citat:
Ne znam zaista koga uopšte interesuje ova lista...

I ja se to pitam... Vrlo promenljiva kategorija.
[ betibup @ 01.02.2010. 13:08 ] @
http://www.pcpress.info/virtue...mo-najbolje-top50-rs-web-2009/

Evo ES-a ponovo na spisku :)...