[ sklitzz @ 08.02.2006. 19:52 ] @
| Evo malo se upoznajem s linuxom i instalirao sam Slackware 10.2(da se natjeram da naučim nešto). Nakon samo 10! dana sam uspio natjerati nVidinu grafičku da proradi( nisam znao da novi drajveri ne rade sa starijim karticama:-)). Uglavnom vidim da se dosta spominju različite verzije kernela ja trenutačno imam 2.4.31 a htio bih instalirati 2.6.x(koji je na instalacionom cd-u).
Zamolio bih nekoga ako zna neki DOBAR(vec sam nasao nesto ali ako netko ima neku preporuku iz kojeg je učio/la o tome). I još jedno bitnije pitanje gdje mogu pročitati o beneficijama novijeg kernela i zašto bih uopće kompalirao novi kernel.
TIA |
[ Comrade @ 08.02.2006. 20:44 ] @
http://www.google.com
A ja ti preporucujem da ne menjas kernel, apsolutno je pointless da kompajliras novi kernel ako ti sve savrseno radi.
[ homoludens @ 09.02.2006. 14:21 ] @
ako ne znas zasto bi kompajlirao kernel, onda nemoj to da radis. nema nikakve potrebe.
to se danas najcesce radi samo ukoliko ces time omoguciti da ti radi neki harver, a i tada kompajliras samo taj modul koji ti treba, ne sve.
sa druge strane ako bas hoces da imas 2.6.x kernel, sto opet ukoliko ne znas sta ce ti ne treba da radis, imas kompajliran 2.6.13 kernel na drugom cd-u u nekom test direktorijumu, u kome se nalazi i kratko uputstvo kako da zamenis kernel. procitaj ga inace ti se sistem nece bootovati.
samo vodi racuna da ces sa bilo kakvom promenom kernela morati da promenis sve drivere koji dolaze van njega, npr. drajver za graficku, winmodem i slicno.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.