[ SYNAPCE @ 09.02.2006. 16:08 ] @
Od nedavno kako sam si namjestio ftp http php perl i phpmyadmin na kompu on je posao spor
tj da pokrene terminal prvo cekam jedno 10-15 sec da mi se pojavi dolje Startin Terminal a ne znam zasto prije je bilo sve onako "brzo"
rijec je o fedori 4
komp je intel celeron 466mhz
256 ram
20gb hdd
[ Miroslav Strugarevic @ 09.02.2006. 16:31 ] @
Imaš slab računar, a Fedora je poznata po svojim velikim apetitima, tako da to i nije tako čudno.
[ SYNAPCE @ 09.02.2006. 17:59 ] @
aha a sta preporucas
ja imam doma jos ubuntu ovu najnoviju verziju
a volio bih imati Slackware ali ga ne znam instalirati a nemrem ga nigdje nabaviti :(

P.S. prije je sve bilo super....

[Ovu poruku je menjao SYNAPCE dana 09.02.2006. u 19:01 GMT+1]
[ ph4t @ 09.02.2006. 18:47 ] @
Ako koristis KDE/Gnome onda uzmi fluxbox ili e17.

Isto tako instaliraj gkrellm pa vidi dali mu je memorija puna ili je processor preopterecen.
[ klichko @ 09.02.2006. 20:28 ] @
Citat:
SYNAPCE:
a volio bih imati Slackware ali ga ne znam instalirati a nemrem ga nigdje nabaviti

Noviji Slackware-ovi nisu toliko teski za instalaciju, pogotovo ukoliko vec imas iskustva sa linuxom. Mozes ga skinuti sa http://mirror.etf.bg.ac.yu , ako imas dovoljno brzu vezu.

Pozdrav.
[ SYNAPCE @ 09.02.2006. 22:04 ] @
imam ja brzu vezu al nemam neograniceni promet kuzis u tome je caka ja smijem samo 2 gb mjesecno potrositi a sto je malo
[ VRider @ 09.02.2006. 22:19 ] @
Citat:
Isto tako instaliraj gkrellm pa vidi dali mu je memorija puna ili je processor preopterecen.

Pokreni top, jer to imas, umesto da instaliras kojesta.
[ Miroslav Strugarevic @ 09.02.2006. 23:30 ] @
Lično nikad ne bih stavio Ubuntu za server. Ako imaš brzu vezu i nešto osnovnog znanja stavi Gentoo. Nije baš lak za instalaciju, ali je zato tu odlična dokumentacija na njihovom sajtu. Lakši za instaliranje je Debian, koji je takođe odličan, tu je i Slackware. Na tebi je da izabereš.
[ Body Bag @ 10.02.2006. 00:32 ] @
Ili pak Open BSD,ako si vican radu u konzoli i voljan da naucis nesto novo...
[ tweeester @ 10.02.2006. 09:13 ] @
Ma kupi novi racunar.
[ Liticovjesac @ 10.02.2006. 13:32 ] @
Probaj da pogasis servise koje ne koristis.
Kao sto rekose , kompjuter ti nije mnogo jak pa pokusaj da mu olaksas.
[ SYNAPCE @ 10.02.2006. 20:31 ] @
obrisao sam linux i instaliraoubuntu ali je SHITTTTT grozota od os-a
cujte ljudi dali mi je itko voljan pomoci i poslati Slackware na kucnu adresu bilo cd ili dvd u hrvatsku ja saljem prazan dvd ili cd-ove natrag na istu adresu odakle je doslo ajjte molim vas
[ ph4t @ 11.02.2006. 11:41 ] @
Citat:
SYNAPCE: obrisao sam linux i instaliraoubuntu ali je SHITTTTT grozota od os-a

Nikad nisam koristio ubuntu ali nerazumijem zasto je tako "shit"?
Shvati da nema veze koju distribuciju instaliras. Uvjek ce ti biti sporo.

[Ovu poruku je menjao ph4t dana 11.02.2006. u 12:42 GMT+1]
[ Marko_R @ 11.02.2006. 11:56 ] @
Citat:
SYNAPCE: obrisao sam linux i instaliraoubuntu ali je SHITTTTT grozota od os-a
cujte ljudi dali mi je itko voljan pomoci i poslati Slackware na kucnu adresu bilo cd ili dvd u hrvatsku ja saljem prazan dvd ili cd-ove natrag na istu adresu odakle je doslo ajjte molim vas

A jel ti sada brze radi kad si instalirao Ubuntu?

Pa zar nemaš nekog iz Hrvatske da ti pošalje, ne znam koliko je pametno iz Srbije http://www.elitesecurity.org/tema/160111.
[ SYNAPCE @ 11.02.2006. 21:01 ] @
Citat:
A jel ti sada brze radi kad si instalirao Ubuntu?

Pa zar nemaš nekog iz Hrvatske da ti pošalje, ne znam koliko je pametno iz Srbije http://www.elitesecurity.org/tema/160111.

pa cuj kada sam stavio ubuntu radi normalno ali mi se nesvidja ima tako malo opcija i svega toga kuzis.....a iz hr nema nikoga :( a nemrem na faks da si skinem zabranjeno
[ VRider @ 11.02.2006. 21:22 ] @
Malo opcija, i malo svega toga? Tek ti se Slack ne bi svideo. Ako hoces mnogo ovoga i onoga, onda koristi i dalje Fedoru, samo pogasi sve vizuelne efekte koje imaju Gnome i KDE, i to hoce dosta da ubrza sistem.
[ Liticovjesac @ 11.02.2006. 21:58 ] @
Citat:
VRider: Malo opcija, i malo svega toga? Tek ti se Slack ne bi svideo. Ako hoces mnogo ovoga i onoga, onda koristi i dalje Fedoru, samo pogasi sve vizuelne efekte koje imaju Gnome i KDE, i to hoce dosta da ubrza sistem.

Vizuelne efekte? Na sta konkretno mislis?
[ tdjokic @ 11.02.2006. 22:46 ] @
Citat:
Liticovjesac: Vizuelne efekte? Na sta konkretno mislis?

Pa, recimo kursor skakuce ko lud, a ne mora, onda imas ono - naidjes kursorom na nesto na panelu a otvara se mini-ekran sa opisom funkcija tog "neceg" (ne tool-tip nego bas relativno veliki ekran) i slicno. Zatim mozes izabrati skromniju varijantu generalnog izgleda itd.
[ VRider @ 11.02.2006. 22:49 ] @
Ne koristim ta okruzenja vec koju godinu, ali se secam da je bilo fora tipa "animiranje prozora prilikom minimizovanja, maksimizovanja", "prikazivanje slike dok prevlacis prozor", efekti kada se prevuce pointer preko ikona, nekakve senke koje baca meni. Trista cuda, koja ja nisam vise manje ni zapazao, ali su smarala masinu, i sto je jos gore - mene. Zato sam i probao neke druge stvari (fluxbox jako dugo, a danas XFce). Mozda stavim i Enlightenment, ali se secam da kad sam ga prosli put probao nije ostavio neki utisak.
[ Miroslav Strugarevic @ 12.02.2006. 02:18 ] @
Bolje da probaš neko lakše okruženje tipa Window Maker, Blackbox i slično..
[ Dragan Cvetkovic @ 15.02.2006. 21:46 ] @
Moras imati vise memorije, najmanje 512MB, a mozda i vise...
[ tdjokic @ 15.02.2006. 21:58 ] @
Citat:
Dragan Cvetkovic: Moras imati vise memorije, najmanje 512MB, a mozda i vise...

Nisam bas ubedjen da ce pomoci samo memorija:
"komp je intel celeron 466mhz
256 ram
20gb hdd"

Sa 256 MB memorije meni rade sve distribucije koje sam probao (a probao sam ih prilican broj), ali je procesor Athlon 1700. Verovatno je da cu imati probleme sa ovim sve novijim i sarenijim, sa 3D desktopom i slicno, ali ovde i sada govorimo o "obicnim". Graficka mi ima 32MB memorije.

Da, sad se setih da imam i stari racunar, Celeron 633(?)MHz, sa prilicno memorije, vise nego na novijem, jer su tamo one stare, ali je graficka sa manje memorije, pa je on dosta sporiji, uprkos vise glavne memorije. Ne secam se dobro, da li smo u ovom slucaju spominjali graficku karticu kod autora teme?