[ Aleksandar Marković @ 11.02.2006. 13:43 ] @
Bušova administracija radi na tajnom špijunskom superkompjuteru ADVISE, koji će sprečiti svetski terorizam i, nažalost, svima oduzeti privatnost!

Od Amera uskoro više ništa neće moći da se sakrije! Barem ono što je u elektronskom obliku, jer američka administracija razvija ogromni kompjuterski sistem, najmoćniji do sada, pomoću koga će moći da pretražuju stranice na internetu, blogove i elektronsku poštu, a zatim će gomile prikupljenih informacija propuštati kroz posebne programe traganja za eventualnom terorističkom aktivnošću, piše američki dnevni list Kriščan sajens monitor.

Delovi tog ogromnog špijunskog sistema već su uveliko u upotrebi, ali on još nije kompletiran. Reč je o projektu koji se u javnim dokumentima gotovo i ne spominje, a krije se pod skraćenicom ADVISE. Stvara se u okrilju ministarstva nacionalne bezbednosti, koje je za njega ove godine dobilo 50 miliona dolara.

ADVISE će prikupljati informacije u širokom rasponu od javnih i poslovnih do vesti do priča s blogova i sadržaja elektronske pošte. Superračunar će zatim te podatke propuštati kroz baze podataka američkih obaveštajnih službi i pravosudnog sistema. Nakon toga, sistem će pohranjivati tako dobijene fajlove, koji će sadržavati podatke o pojedincima, organizacijama, pojedinim mestima i događajima. Prema nekim procenama, sistem će moći da pohrani kvadrilion fajlova!

Međutim, cilj nije samo prikupiti informacije kako bi se potencijalni teroristi mogli identifikovati ili kako bi se prikupile ključne reči koje upućuju na to da je reč o nekakvoj terorističkoj aktivnosti, nego je cilj i u podacima otkriti koji bi mogli biti motivi i namere potencijalnih terorista.

Stručnjaci kažu da će ADVISE pre nego što da signal analitičaru moći da razluči da li je reč o teroristima koji pripremaju napad ili jednostavno o blogerima koji razgovaraju o terorizmu.

Trenutno je u upotrebi deo ADVISE koji se zove Starlajt (Zvezdana svetlost), a koji analitičaru omogućava da stvori sliku o vezama među ljudima, organizacijama, mestima i predmetima. Ovaj program već je imao uspeha u otkrivanju i ometanju nekih terorističkih planova. Iako su neke činjenice poznate, čak ni u Kongresu niko ne zna u kojoj je ADVISE fazi i koliko će projekt koštati, a još je manje poznato koliko će on zadirati u privatnost građana.

http://www.csmonitor.com/2006/0209/p01s02-uspo.html via

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 11.02.2006. u 15:57 GMT+1]