[ time @ 12.02.2006. 07:28 ] @
| instalirao sam ubuntu i dista stvari sam(uzveliku pomoc ljudi) odradio.
zvucnu mi je skontao,wireless,monitor ostalo mi je za graficku da instaliram drajvere.
pokusao sam instalaciju sa ovog linka ali na kraju svega kada ukucam sudo ./NVIDIA*...
javi mi "no precompiled kernel interface was found to match your kernel"
sta mi je ciniti i koji fajl da instaliram?
kada zavrsim instalaciju sta dalje da radim?sta jos treba da se instaliram na kompu(mislim kao u windowsu drajveri directx i sotale zajebancije)da bi se moglo reci da je linuks kompletan sto se toga tice pa da na miru mogu ubacivati aplikacije?. 
zaboravih da pitam sta je u pitanju kada mi se linuks ubaguje i stalno pocne da mi "tupka" onaj zvuk kada nesto otvorim.znaci nece da stane a nemam pojma kako da ga zaustavim
poz!
[Ovu poruku je menjao time dana 12.02.2006. u 08:31 GMT+1] |
[ klichko @ 12.02.2006. 08:10 ] @
Za instalaciju drajvera za graficku kucas sh NVIDIA....
Ako ti je ostatak hardvera vec proradio onda mozes da instaliras aplikacije koje zelis.
Mozda bi mogao malo da pojasnis zadnje pitanje posto nisam bas razumeo kada ti se to desava i sta se u stvari desava. I sta otvaras folder, aplikaciju..., da li se to desava uvek ili samo ponekad... ?
Pozdrav
[ time @ 12.02.2006. 08:30 ] @
ponekad mi se to desava.npr gasim xmms i palim firefox i komp ze zakuca na pola.znaci pomeram misa ali mi zvuk zakuca i ponavlja se sami onaj"klik" kao kad otvorim neku aplikacuju.kucao sam sh NVIDIA....
ali javi mi gresku i pokusa da skine sa neta neki kernel ali nema.koliko sam skontao iz teksta treba ja da ga kompajliram al nemam pojma kako 
[ peromalosutra @ 12.02.2006. 09:24 ] @
Moras da instaliras kernel source, mora biti na cd/dvd-u sa koga si instalirao linux. Dakle samo na disku traži "kernel source" i kad ga nađeš instaliraj ga (samo dvostruki kilik, kod mene se sve samo odradilo). Instalacija grafičke poslije neće biti problem.
[ time @ 12.02.2006. 11:08 ] @
ovo je postalo nemoguce  koji kernel source treba da instaloram.kada ukucam u search "kernel source" izbaci mi 20 verzija fajlova.kako da prepoznam pravi?sta pise u description ili kako vec da ga nadjem?
[ klichko @ 12.02.2006. 11:24 ] @
Citat: time: ovo je postalo nemoguce:( koji kernel source treba da instaloram.kada ukucam u search "kernel source" izbaci mi 20 verzija fajlova.kako da prepoznam pravi?sta pise u description ili kako vec da ga nadjem?
Jel' ti to izbaci kada trazis na cd/dvd-u? S obzirom da je Ubuntu zasnovan na Debianu pogledaj da li imas Synaptic Package Manager, ako imas s njim mozes veoma lako da instaliras kernel-source koji ti treba.
[ time @ 12.02.2006. 11:38 ] @
brate ja i koristim Synaptic Package Manager ali on mi izbaci gomilu stvari u kojima se spominje kernel source.vec sam instalirao nekoliko komada ali to nisu ti.kako da nadjem onaj koji mi treba?
[ klichko @ 12.02.2006. 11:56 ] @
Pa jel' znas koja ti je verzija kernela? To mozes da vidis u /boot folderu i onda instaliraj kernel source sa tom oznakom. U Debianu se instaliraju kernel-headers i kernel-image.
[ mulaz @ 12.02.2006. 11:58 ] @
`uname -a` pa ti sve lepo napise koja verzija...
[ BastardX @ 12.02.2006. 12:05 ] @
Ako imas ovu zadnju verziju .run fajla dosta je na kraju instalacije da stavis yes
Tako ce ti verovatno editovati .conf fajl pa nemoras da to radis rucno
U svakom slucaju procitaj i readme u doc folderu posle instalacije
Verziju kernela mozes videti i sa uname -r
[ Turin Turambar @ 12.02.2006. 12:21 ] @
Vremenu ;) kernel source neces naci na Ubuntu CDu. Samo headerse.
Najbolje je da odes na Ubuntu Srbija ili glavni Ubuntu forum i konkretno pitas sve sta te zanima. Mislim da ce to biti delotvornije.
Nisam upucen u tvoj problem, ali na Ubuntuu se malo stvari kompajlira (ako uopste). Sve je vec spakovano (debian) i spremno za instalaciju. Tome i sluze tzv. "backports" koji predstavljaju nove verzije programa, testirane i prilagodjene za Ubuntu.
Naravno, mozes ti i i sam kompajlirati programe i kernel, ali to zahteva instalaciju puno razlicitih komponenata i relativno dobro snalazenje u Linuxu. U tvom slucaju, to ti ne bih savetovao posto mozes vrlo lako uleteti u probleme.
Ubuntu Srbija: http://ubuntu.fsn.org.yu/forum/index.php
Official Ubuntu: http://ubuntuforums.org
[Ovu poruku je menjao Turin Turambar dana 12.02.2006. u 13:32 GMT+1]
[ Dusannn @ 12.02.2006. 17:05 ] @
Khm..
"no precompiled kernel interface was found to match your kernel"
Ocigledno je da je skinuo pre-kompajlirane drajvere za kernel koji ne podrzava njegova tekuci kernel. Nije mogao da nadje " interface" ka postojecem kernelu. Sto znaci da ti samo treba "pre-compiled binary package" za bas tvoj kernel(ili kompatibilna verzija).
Kada bi stvarno kompajlirao drajver, install skripta bi ga pljunula potpuno drugacije. :)
Citat: kada zavrsim instalaciju sta dalje da radim?sta jos treba da se instaliram na kompu(mislim kao u windowsu drajveri directx i sotale zajebancije)da bi se moglo reci da je linuks kompletan sto se toga tice pa da na miru mogu ubacivati aplikacije?
1. Pogledas da li ti sve od hardvera radi.
2. Instaliras (ako vec nemas) wine. Odlicno je za prelaznu fazu.
3. Koristis kontraverzni synaptic PM za sve sto ti treba.
HINT-->> Ako se ikad odlucis da kompajliras nesto u bliskoj buducnosti, skines (opet preko genijalno-kontraverznog synaptic-a) paket koji se zove *kernel-sources*.* (zvezdice menjaju ekstenziju paketa kontraverzne distribucije i verziju kernela koji je trenutno instaliran na tvojoj masini).
Pozdrav.
[ time @ 13.02.2006. 00:59 ] @
na kraju me je pitao da li zelim da nastavim.u fazonu ako nemas pojma sta radis klikni jes za abort.ja sam kliknuo no i sada su mi kao instalirani drajveri ili mi se samo tako cini.kada ukucam glxinfo | grep rendering izbaci mi yes.malo mi je konfuzno jer sad zaista nemam pojma sta se dogodilo u celoj prici.kada se dize ubuntu pojavi se znak nvidia-e i glxgears se vrte dobro.najvise me muci to sto sam uradio nesto a nemam pojma sta sam STVARNO uradio i zasto je nesto bas tako kako jeste ako me razumete 
[ time @ 13.02.2006. 02:53 ] @
malo sam guglao i nasao jedan deo onoga sto mi treba.trebaju mi likovo tipa http://start.linux.org.ba/Kernel znaci na tom nivou pa tek onda da kucam komande.bilo bi dobro ako neko ima opisane komande prevedene na srpski i objasnjenje sta koja u kojem slucaju radi jer je zaista tesko razumeti sta se dogadja iako prilicno dobro znam engleski.najvaznije je osnovne stvari DOBRO savladati po srpski 
[ japan @ 13.02.2006. 03:00 ] @
[ time @ 13.02.2006. 07:27 ] @
pratio sam tutorial za kompajliranje kernela sa http://www.ns-linux.org/uputstva/Kompiliranje_kernela/ a zapeo sam kada treba da izvrsim neku od tri komande Citat: /* Startovati jednu od tri mogućnosti */
root@whiterabbit:/usr/src# make xconfig ( X bazirna verzija, radi samo pod dignutim X-om)
root@whiterabbit:/usr/src# make menuconfig ( meni bazirana verzija)
root@whiterabbit:/usr/src# make config ( text bazirana verzija)
ali prva mi ne radi trazi mi neki program da instaliram.druge dve rade ali nemam pojma sta da radim  sta da kako podesavam.treca komanda izbacuje pitanja ko blesava i nemam pojma dokle ce tako.jedno vreme sam nasumicno odgovarao y ili n a li sam digao ruke jer sam video da nema kraja tome.
verzija kernela se za sada jos nije promenila i jos mi stoji ona stara.i jos jedno pitanja da li kompajliranje kernela znaci i instaliranje kernela ili kad je kompajliran tek je spreman za ubacivanje?
[ klichko @ 13.02.2006. 08:07 ] @
Koliko znam jedino je potrebno da bude podignut X da bi izvrsio make xconfig, a koji program trazi da instaliras? Najbolje je da koristis menuconfig zato sto ti je tu vec podesena vecina stvari, i onda samo prodjes kroz menije i vidis da li treba nesto dodati ili oduzeti.
Da bi koristio novi kernel, potrebno je da nakon intalacije namestis u boot loader-u da ti se podize novi kernel image, pri cemu je pozeljno da ti to bude dodatna stavka u meniju(bar za pocetak) kako bi mogao da podignes sistem sa starim kernelom, ako se sa novim jave problemi.
[ time @ 13.02.2006. 08:59 ] @
blagi boze kada pokrenem "make menuconfig " tu ima toliko podesavanja da je to uzas1.
ja sam stavio da koristi tu novu konfiguraciju pa kako bude
@klichko
Citat: Da bi koristio novi kernel, potrebno je da nakon intalacije namestis u boot loader-u da ti se podize novi kernel image, pri cemu je pozeljno da ti to bude dodatna stavka u meniju(bar za pocetak) kako bi mogao da podignes sistem sa starim kernelom, ako se sa novim jave problemi.
brate prosvetli me gde se to i kako menja.samo sto preciznije jer nisam upucen u problematiku.
[ klichko @ 13.02.2006. 09:19 ] @
Ovako, u folderu gde si otpakovao novi kernel, imas README fajl, gde ti je opisan kompletan postupak (ne moras citati od reci do reci, samo nadji stvari koje su ti bitne npr. konzolne komandne i sl.), ako ti je tesko da se snadjes sa tim, ti kazi gde zapinje  pa cemo razjasniti.
[ Turin Turambar @ 13.02.2006. 13:14 ] @
Citat: time: blagi boze kada pokrenem "make menuconfig " tu ima toliko podesavanja da je to uzas1. ja sam stavio da koristi tu novu konfiguraciju pa kako bude:(
Moze da ne bude nista, a moze da bude kernel panic. Nisam ti dzabe rekao da to ne radis i da nema potrebe u Ubuntuu za source kompajliranjem (vrlo vrlo retko), pogotovu ne kernela koji zahteva dosta znanja. Ali dobro, posto si se vec oglusio na te savete, nastavi tim putem. Najbolje se uci preko gresaka, ali onda ne odustaj.
[ time @ 14.02.2006. 07:48 ] @
evo mene opet.sacekao sam da se nakupi problema pa da sve odjednom kazem.
Citat: Ali dobro, posto si se vec oglusio na te savete, nastavi tim putem. Najbolje se uci preko gresaka, ali onda ne odustaj. taj ubuntu mi uopste nije toliko bitan da bi pazio toliko na njega.na prvom mestu mi je da nesto naucim pa onda sve ostalo.ne kaze se dzabe da se na greskama uci.za svaki slucaj tu je XP
e sad da krenem redom pitanja.
1.koja je razlika izmedju instaliranja kernel-source-a iz paket managera i ubacivanja kernela na nacin na linku http://www.ns-linux.org/uputstva/Kompiliranje_kernela/ ?
znaci nije mi jasno jer nesto razmisljam kada instaliram linux valjda je vec neki kernel ubacen u njega jer bez njega ne bi verovatno ni radio.zasto po defaultu nije ubacen taj novi kerenel koji ja moram da ubacujem?ili ubacivanje kernela niuje isto sto i instalacija kernel source-a?bilo bi lepo kada bi mi neko detaljno objasnio ove osnovne pojmove.osecam da kernel-source nema veze sa samim ubacivanjam kernela ali nemam pojma zasto
2.ubuntu mi je odma skontao wireless karticu asus 130b i odma mi je net radio.posto sad hocu da ubacim i debian-a jel bi mogao nekako da "izvadim" drajvere sa ubuntua i da ubacim na debijan?povodom ovoga jos me zanima i to koja verzija drajvera ide na koju verziju kernela ili to nema veze?pravim analogiju sa windowsom pa razmisljam kako nije isti drajver za graficku za win98 i xp.malo sam guglao i nasao da postoji drajver.
da li valja ovaj drajver sa ovog linka http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Downloads
da li valja ovo uputstvo za instalaciju na ovom linku http://www.methods.co.nz/doc/ralink-2400.html
moja je sus 130b pci kartica.da li ce odgovarati na debiana?i uopste me zanima kako znati koji drajver ide za koju verziju linuksa i koji kernel.
3.skinuo sam firefox 1.5.1 za linux exractovao ga u jedan folder i sta sad da cinim?
znaci koja je komanda da se instalira/pokrene taj firefox?jel postoji neko unoverzalno resenje za instalaciju programa koji se skinu sa neta ali ne onim paket managerom?
ako neko ima snage i volje da mi objasni jer bez ovakvih glupih pitanja nigde se necu pomaci u mom ucenju linux-a
pozdrav!!!
[ klichko @ 14.02.2006. 08:39 ] @
Citat: time:
1.koja je razlika izmedju instaliranja kernel-source-a iz paket managera i ubacivanja kernela na nacin na linku http://www.ns-linux.org/uputstva/Kompiliranje_kernela/ ?
znaci nije mi jasno jer nesto razmisljam kada instaliram linux valjda je vec neki kernel ubacen u njega jer bez njega ne bi verovatno ni radio.zasto po defaultu nije ubacen taj novi kerenel koji ja moram da ubacujem?ili ubacivanje kernela niuje isto sto i instalacija kernel source-a?bilo bi lepo kada bi mi neko detaljno objasnio ove osnovne pojmove.osecam da kernel-source nema veze sa samim ubacivanjam kernela ali nemam pojma zasto:(
Instaliranje kernel sourca iz paket managera nije instaliranje kernela vec prosto ubacivanje kernelovih c i h fajlova u direktorijum /usr/src, prilikom instalacije sistema ce se naravno instalirati i kernel (bez kernela ne bi mogao da podignes sistem), postojanje kernel-source fajlova ti omogucava vrsenje izmena na tom kernelu.
Citat: zasto po defaultu nije ubacen taj novi kerenel koji ja moram da ubacujem?
Postojanje kernel source fajlova u /usr/src folderu zavisi od distribucije, kod nekih je po defaultu ubaceno, kod nekih nije.
Citat: 2.ubuntu mi je odma skontao wireless karticu asus 130b i odma mi je net radio.posto sad hocu da ubacim i debian-a jel bi mogao nekako da "izvadim" drajvere sa ubuntua i da ubacim na debijan?povodom ovoga jos me zanima i to koja verzija drajvera ide na koju verziju kernela ili to nema veze?pravim analogiju sa windowsom pa razmisljam kako nije isti drajver za graficku za win98 i xp.malo sam guglao i nasao da postoji drajver.
da li valja ovaj drajver sa ovog linka http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Downloads
da li valja ovo uputstvo za instalaciju na ovom linku http://www.methods.co.nz/doc/ralink-2400.html
moja je sus 130b pci kartica.da li ce odgovarati na debiana?i uopste me zanima kako znati koji drajver ide za koju verziju linuksa i koji kernel.
Ukoliko ti je ubuntu skontao iz prve trebao bi i debian. Koliko mi je poznato ne postoje verzije drajvera za razlicite verzije kernela, uglavnom se prave drajveri za razlicite arhitekture procesora (Intel, AMD, AMD64,...)
Citat: 3.skinuo sam firefox 1.5.1 za linux exractovao ga u jedan folder i sta sad da cinim?
znaci koja je komanda da se instalira/pokrene taj firefox?jel postoji neko unoverzalno resenje za instalaciju programa koji se skinu sa neta ali ne onim paket managerom?
ako neko ima snage i volje da mi objasni jer bez ovakvih glupih pitanja nigde se necu pomaci u mom ucenju linux-a:(
pozdrav!!!
Iz foldera u koji si ekstraktovao firefox treba samo da pokrenes fajl firefox ili klikom/duplim klikom ili iz konzole ./firefox. Paket manager je napravljen kako bi olaksao instalaciju programa (nesto kao exe fajlovi u windowsu), alternativa je preuzimanje source koda(obicno tar.gz datoteke), i njegovo kompajliranje, sto u odredjenim situacijam ume da potraje dosta dugo.
Pozdrav.
[ time @ 14.02.2006. 10:11 ] @
hvala ti.stvari mi postaju mnooogo jasnije  ali idemo dalje.na pocetu instalacije debian me pita koju ethernet karticu hocu da instalira pa ako nema na listi kartica da ubacim na disketi.jel bi to moglo ovako da na disketu stavim fajl koji sam skinuo a to je rt2400-1.2.2-b3.tar.gz i da on odradi posao?jel treba da mu stavim source posto mi se cini da je ovaj fajl source ili odpakovan ili u nekom drugom obliku?
ako ne moze na ovaj nacin molio bi te da mi napises kako da kompajliram rt2400-1.2.2-b3.tar.gz i instaliram.znaci korak po korak i bukvalno da mi kazes sta mu koja komanda radi.necu sve na gotovo ali to mi je jedini nacin jer bas nemam nikakvu predstavu kako se to radi  i da pitam da li je za svaki drajver ista procedura?
[ klichko @ 14.02.2006. 14:15 ] @
Mogao bi da probas da instaliras drajvera sa diskete, nece te nista kostati, ja licno to nisam probao pa tu ne mogu da ti pomognem, naravno mozes da ih instaliras i nakon instalcije sistema.
Instaliranje tar.gz fajlova je u 99% slucajeva isto, i svodi se na sledece stvari:
1. Potrebno je otpakovati tar.gz datoteku u neki folder. Nakon toga se u konzoli pozicioniras u taj folder i izvrsis sledece komande.
2. ./configure - predinstalacija, vrsi proveru kompatiblinosti delova sistema potrebnih za instalaciju, podesavanje varijabli i sl.
3. make - kompajliranje koda
4. make install - instaliranje kompajliranog koda (ovaj korak je slican izvrsavanju setup.exe-a kod windowsa)
Pre pristupanja ovim koracima pozeljno je procitati README ili INSTALL datoteku u kojima pise tacno koji su koraci potrebni za instaliranje.
[ time @ 16.02.2006. 10:56 ] @
eto mene da nstavimo.smaracu samo sa ovim drajverima za net jer su mi zaista potrebni jer mi je problem prelaziti iz xp-ja u debian pa onda nazad da javim sta je bilo:(
znaci situacija je sledeca instalirao sam
kernel-source-2.6.7
kernel-package
kernel-tree-2.6.7
pa onda ovaj neuspeli pokusaj Citat: debian:/home/time/Desktop/linux/rt2400-1.2.2-b3/Module# ls
assoc.c docs Makefile rt_config.h rtmp_init.c TESTING
auth.c eeprom.c mlme.c rtmp_data.c rtmp_main.c unload
auth_rsp.c ifcfg-ra0 mlme.h rtmp_def.h rtmp_wep.c
connect.c INSTALL oid.h rtmp.h sanity.c
debug-with-ap load rt2460.h rtmp_info.c sync.c
debian:/home/time/Desktop/linux/rt2400-1.2.2-b3/Module# make
Makefile:135: /lib/modules/2.4.27-2-686/build/Rules.make: No such file or directory
make: *** No rule to make target `/lib/modules/2.4.27-2-686/build/Rules.make'. Stop.
gde li gresim?u kom folderu treba da se nalazim kada pokrecem make i ostale komande?
[ klichko @ 16.02.2006. 11:37 ] @
Da li si probao pre instaliranja drajvera da odes u System/Networking i pustis Debian da proba sam da konfigurise mrezu? Ako si procitao INSTALL i pokusao da instaliras prema uputstvima koja su tu navedena, onda mozda nisi skinuo dobru verziju drajvera. Inace make se pokrece u direktorijumu u kome se nalazi Makefile skripta.
[ time @ 16.02.2006. 20:32 ] @
evo ga uputstvo
Citat: Generic Instructions for the installation of the rt2400 driver module
=====================================================================
1. Ensure that you have your current kernel sources expanded in the default
directory (i.e. /usr/src/linux-2.x.x). We also recommend that the sources
you have here are the ones you used to build your current running kernel.
2. Check that you have the Wireless Extensions built into your running
kernel from the sources above. This option can be found in 'make menuconfig'
under Network Device Support->Wireless LAN->Wireless LAN (non-hamradio).
3. Ensure you have a symlink from /lib/modules/2.x.x/build to that kernel
source directory (i.e. symlink from /lib/modules/2.x.x/build ->
/usr/src/linux-2.x.x)
4. Expand the rt2400 source package using tar -xzvf rt2400-x.x.x.tar.gz
5. Change into the rt2400-x.x.x/source folder
6. Run 'make'
7. Run 'make install'
Now that the module is built and installed the following commands can be
used to bring the interface up and online.
8. modprobe rt2400
9. ifconfig ra0 up
10. iwconfig ra0 essid myssid
11. ifconfig ra0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0
12. route add default 192.168.1.253 dev ra0
For specific examples of builds/installations for your distribution please
check out the docs folder.
prva tri koraka mi nisu jasna.ostali su mi ok i bas su onakvi kakve si vec gore opisao.a i peti korak mi nije jasan.jasni mi je sta znaci ali ne i sta se tu zaista desava 
hvala na strpljenju;)
[ klichko @ 17.02.2006. 07:42 ] @
Citat: time:
1. Ensure that you have your current kernel sources expanded in the default
directory (i.e. /usr/src/linux-2.x.x). We also recommend that the sources
you have here are the ones you used to build your current running kernel.
/usr/src/linux-2.x.x je folder u kome ti se nalazi kernel source, on ti kaze da proveris da li taj folder postoji i da li je to verzija kernela koju koristis.
Citat: 2. Check that you have the Wireless Extensions built into your running
kernel from the sources above. This option can be found in 'make menuconfig'
under Network Device Support->Wireless LAN->Wireless LAN (non-hamradio).
Pozicioniraj se u folder /usr/src/linux-2.x.x i pokreni make menuconfig i pronadji stavku kou su oni naveli i uradi enable, ako to vec nije, nakon toga je potrebno iskompajlirati kernel sa make modules install ili tako nesto (mozes da vidis u README fajlu od kernel source-a)
Citat: 3. Ensure you have a symlink from /lib/modules/2.x.x/build to that kernel
source directory (i.e. symlink from /lib/modules/2.x.x/build ->
/usr/src/linux-2.x.x)
Trebas napraviti simbolicki link iz /lib/modules/2.x.x/build na /usr/src/linux-2.x.x to se radi sa komandom ln -s, kako se koristi mozes da vidis ako u konzoli otkucas ln --help.
Citat: prva tri koraka mi nisu jasna.ostali su mi ok i bas su onakvi kakve si vec gore opisao.a i peti korak mi nije jasan.jasni mi je sta znaci ali ne i sta se tu zaista desava:(
hvala na strpljenju;)
5. Change into the rt2400-x.x.x/source folder - ako si mislio na ovaj korak to ti je samo pozicioniranje u direktorijum u koji si otpakovao source fajlove.
[ time @ 17.02.2006. 20:33 ] @
kada pokrenem "make menuconfig" pojavi se ova slika
sta mu znaci kada ima slovo "m" sta kad je "*" a sta kad je prazno? jal treba da menjam ovu iopciju koja mi je osvetljena? ili sta bi trebao uciniti?kako da znam da li mi kernel podrzava karticu?
poz!!!
[Ovu poruku je menjao time dana 17.02.2006. u 21:35 GMT+1]
[ klichko @ 18.02.2006. 09:03 ] @
<*> znaci da je opcija vec ugradjena u kernel (ili tako nesto), <M> ti znaci da je ta komponenta ukljucena kao modul, sto bi u sustini znacilo da bi kartica trebala da radi sa tim postavkama kernela .
Sa "lsmod" mozes proveriti da li ti racunar vidi karticu.
[ time @ 18.02.2006. 09:31 ] @
ovako stoje stvari Citat: time@debian:~$ lsmod
Module Size Used by Not tainted
input 3648 0 (autoclean)
apm 9964 1 (autoclean)
hci_usb 8600 0 (unused)
bluez 29444 1 [hci_usb]
usb-uhci 23344 0 (unused)
usbcore 62924 1 [hci_usb usb-uhci]
cmpci 29740 1
soundcore 3940 2 [cmpci]
gameport 1676 0 [cmpci]
ide-scsi 10032 0
scsi_mod 95108 1 [ide-scsi]
parport_pc 23880 0
parport 26504 0 [parport_pc]
agpgart 46244 0 (unused)
ide-cd 31296 0
cdrom 29828 0 [ide-cd]
rtc 6440 0 (autoclean)
ext2 49516 1 (autoclean)
ide-detect 288 0 (autoclean) (unused)
via82cxxx 10824 1 (autoclean)
ide-disk 16800 2 (autoclean)
ide-core 108568 2 (autoclean) [ide-scsi ide-cd ide-detect via82cxxx ide-disk]
unix 14960 199 (autoclean)
da li mozda treba da ubacujem kernel 2.6.X posto mi je sada 2.4.27.jel bi trebalo da radi na ovoj verziji kernela?zaboravih da pitam i da li treba arhivu da odpakujem u neki odredjen folder ili moze i u /tmp ? kada pokrenem ./configure nista se ne digadjaa.nepostojeca komanda:( kad pokrenem make kaze"Makefile:135: /lib/modules/2.4.27-2-686/build/Rules.make: No such file or directory
make: *** No rule to make target `/lib/modules/2.4.27-2-686/build/Rules.make'. Stop." odakle da krenem sa resavanjem problema?kako da zaklljucim sta me *ebe?
[Ovu poruku je menjao time dana 18.02.2006. u 12:52 GMT+1]
[ klichko @ 18.02.2006. 12:49 ] @
tice Citat: time: ovako stoje stvari
da li mozda treba da ubacujem kernel 2.6.X posto mi je sada 2.4.27.jel bi trebalo da radi na ovoj verziji kernela?zaboravih da pitam i da li treba arhivu da odpakujem u neki odredjen folder ili moze i u /tmp ? kada pokrenem ./configure nista se ne digadjaa.nepostojeca komanda:( kad pokrenem make kaze"Makefile:135: /lib/modules/2.4.27-2-686/build/Rules.make: No such file or directory
make: *** No rule to make target `/lib/modules/2.4.27-2-686/build/Rules.make'. Stop." odakle da krenem sa resavanjem problema?kako da zaklljucim sta me *ebe?
On bi trebalo da radi i sa starijim kernelom, to ne bi trebalo da bude problem. Arhivu najbolje da otpakujes u /home/nesto/, mada to nije kriticno. Mozda nije potrebno raditi configure, pogledaj u INSTALL fajlu. Pokusaj da uradis ln -s /lib/modules/2.4.27-2-686/ /usr/src/linux-2.x.x, pa onda pokreni make.
[ BastardX @ 18.02.2006. 15:23 ] @
Sa lspci mozes videti koja ti je kartica
Sa modprobe ili insmod mozes loadovati modul za karticu ako nije vec loadovan i izlistan sa lsmod
Znaci sa lsmod komandom vidis module loadovane pa ako nemas modul loadovan a imas ga kod kernela onda mozes uraditi
modprobe ime_modula
[ time @ 19.02.2006. 03:06 ] @
evo situacije na uvid
Citat: time@debian:~$ lspci
0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C693A/694x [Apollo PRO133x] (rev c4)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C598/694x [Apollo MVP3/Pro133x AGP]
0000:00:07.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super South] (rev 40)
0000:00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
0000:00:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1a)
0000:00:07.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1a)
0000:00:07.4 Bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super ACPI] (rev 40)
0000:00:0c.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
0000:00:11.0 Network controller: RaLink Wireless PCI Adpator RT2400 / RT2460
0000:00:13.0 Communication controller: Conexant HCF 56k Data/Fax Modem (rev 0 
0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440] (rev a3)
koliko sam skontao on zna da je ta kartica "0000:00:11.0 Network controller: RaLink Wireless PCI Adpator RT2400 / RT2460" da li on nju tako moze da koristi ili je to samo bezveze?posto nisam siguran da li koristim pravi driver cuo sam da moze i driver iz windows-a da se iskoristi??kako se to radi?u ovoj komandi "ln -s /lib/modules/2.4.27-2-686/ /usr/src/linux-2.x.x" sta bi trebalo da stoji na kraju ovog lika umesto x.x.x verzija kernela ili drajvera i da li treba jos negde da iskopiram source tog drajvera osim u fplder uz kojeg instaliram npr./home/time/tmp ???
gadan trip
poz!!
[ time @ 19.02.2006. 22:17 ] @
jbg.svi me batalili 
[ klichko @ 20.02.2006. 15:20 ] @
Sorry sto smo te zapostavili
To sto ti sa lsmod on vidi karticu ne znaci obavezno da moze i da je koristi, ali je dobar preduslov. Sto se tice koristenja drivera iz windowsa oni ne mogu da se iskoriste u obliku u kome su napisani za windows(bar je to moje iskustvo), ali mogu odredjene karakteristike da se iskoriste, ali bolje da se s tim ne bakces sigurno postoje driveri za linux. Umesto x.x treba da stoji verzija kernela koji koristi tvoj sistem. Source drivera treba da ti bude samo u folderu koji si naveo.
[ time @ 26.02.2006. 02:10 ] @
nesto sam menjao distroe ovih dana ali vidim da mi nema spasa.moram biti uporan 
nego da pitam jel ima neki distro u kojem npr ako ukucam make install xxxxx.xxxx (a protom nemam instaliran kernel source) da mi kaze da mi fali kernel source.ili ako pokusam da instaliram driver za uredjaj koji nepostoji u mom kompu da mi kaze da drajver ne odgovara.ili ako mi je kernel mator da mi kaze mator ti je kernel.kada dobijem stop error 3 nista mi ne znaci  jel ima neki linuks raspolozen za diskusiju;) ?
poz!!
[ kafka1325 @ 27.02.2006. 12:56 ] @
Nadam se da se autor ovog topica nece ljutiti sto cu i ja postaviti nekoliko pitanja, da ne bih otvarao novi topic.Dakle imam Mandrak 10.1 i zeleo sam da prikljucim usb mp3 player da bih prebacio muziku na njega.Ocekivao sam (naravno to je bilo glupo od mene da ce se nesto slicno desiti kao u windows-u, dakle pojaviti se ikonica koja ce reci novi device found), i da cu lako prebaciti mp3.Naravno to se nije desilo, e sada naravno moje je pitanje kako i da li se to moze uraditi preko Linuxa?Napominjem da sam teska vuna za rad sa Linuxom i da sam apsolutni pocetnik...
Takodje jos jedno pitanje Tv mi je prikljucen sa kompom radi gledanja DivX-a, to je naravno sve na Windows-u podwesenu ali kako se to radi na Linuxu?
Unapred hvala, na odgovorima i na razumevanj sto sam vuna
[ time @ 27.02.2006. 19:51 ] @
brate samo pitaj  ja sam sad skinuo mandrivu pa sam dao malo ljudima vremena da odmore pa da nastavimo sa "davljenjem" 
[ mocasin @ 28.02.2006. 22:38 ] @
Da udavim i ja sa Ubuntu pitanjima. Za sada samo dva:
razlika izmedju .txt i txt~ fajla???
ili fstab i fstab~???
Dakle, pokrenem neki fajl preko vi editora ili pico i kad promenim nesto u nekom fajlu
posle toga u tom direktorijumu imam 2 fajla(npr. txt i txt~).
Čemu sad ovaj nastavak”~” kod fajlova?. Otvorio sam taj fajl .txt~ i u njemu nema nista?
pitanje broj dva: drajveri za intel 537 modem
komanda “lspci” i mali program “sccanmodem” mi daju dodatne informacije:
Communication controller: Tiger Jet Network Inc. Tiger 3xxx modem /ISDN interface
Mogu li na osnovu ovoga da znam koji mi drajveri trebaju za Intel 537 i ako je to moguće neka neko postuje link za ove drajvere.
Hvala svima!
[ time @ 03.03.2006. 09:30 ] @
mene zanima da li ima neki test za linuk koji ce mi reci da li graficka odradjuje posao jer mi neka igra u linuksu secka.ali ne stalno nego svakih desetak sekunndi mi secne kao da igram online pa sam upao u lag posle toga malo ide ok pa opet secne.igra se zove super tux.neki pingvin.
kada pkrenem glzgears pise mi "[time@localhost Desktop]$ glxgears
8302 frames in 5.0 seconds = 1660.327 FPS
10040 frames in 5.0 seconds = 2006.777 FPS
10087 frames in 5.0 seconds = 2017.258 FPS
10046 frames in 5.0 seconds = 2009.126 FPS
8408 frames in 5.0 seconds = 1681.510 FPS
9634 frames in 5.0 seconds = 1926.623 FPS
10046 frames in 5.0 seconds = 2009.151 FPS
10034 frames in 5.0 seconds = 2006.721 FPS
10077 frames in 5.0 seconds = 2015.216 FPS
10036 frames in 5.0 seconds = 2007.053 FPS
8568 frames in 5.1 seconds = 1687.338 FPS
10073 frames in 5.0 seconds = 2014.573 FPS
9968 frames in 5.0 seconds = 1993.593 FPS
"
nista vise ne razumem
poz
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 03.03.2006. 22:29 ] @
Citat: mocasin:
razlika izmedju .txt i txt~ fajla???
ili fstab i fstab~???
Dakle, pokrenem neki fajl preko vi editora ili pico i kad promenim nesto u nekom fajlu
posle toga u tom direktorijumu imam 2 fajla(npr. txt i txt~).
Čemu sad ovaj nastavak”~” kod fajlova?. Otvorio sam taj fajl .txt~ i u njemu nema nista?
~ je oznaka za backup fajl. Kad izmeniš neki važan fajl sistem onaj stari ostavi kao backup, u slučaju da si nešto za$r'o :) Ništa nema ukoliko si prvi put otvorio taj fajl, mada onda ne bi trebalo ni da pravi backup..ali možda pico tako radi :) U svakom slučaju probaj i vi (tj. vim) i emacs. I to su odlični editori.
A za drajvere pogledaj na elitu..milion puta je pričano o njima.
Citat: kafka1325:Ocekivao sam (naravno to je bilo glupo od mene da ce se nesto slicno desiti kao u windows-u, dakle pojaviti se ikonica koja ce reci novi device found), i da cu lako prebaciti mp3.Naravno to se nije desilo, e sada naravno moje je pitanje kako i da li se to moze uraditi preko Linuxa?
Takodje jos jedno pitanje Tv mi je prikljucen sa kompom radi gledanja DivX-a, to je naravno sve na Windows-u podwesenu ali kako se to radi na Linuxu?a
Automount radi i u Linuxima..npr. SUSE ga odlično odrađuje, a zašto ne radi i kod tebe (po defaultu) ne znam. U svakom slučaju, procedura je sledeća:
U /etc/fstab dodaj (kao root)..da se ne mučiš sa konzolom i nekim editorom, prvo u terminalu (Konsole ili xterm) kucaj Code: kdesu kwrite ovo pod uslovom da koristiš KDE, a verujem da je on na Mandrivi default i ukucaj admin šifru kad je zatraži. Onda u kwrite/kedit ili u bilo kojem drugom programu koji si otvorio pomoću one kdesu komande otvori lokaciju /etc/fstab i u njega dodaj sledeću linuju koda:
Code: /dev/sda1 /media/mp3player subfs
/media/mp3player možeš da zameniš nekom drugom adresom gde želiš da ti se player mountuje. Kod SUSE-a je to u /media folderu.
Ako nemaš ovu dole liniju koda, dodaj i nju, mada nisam siguran da li je ona neophodna za USB memorije.
Code: usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
Sad bi trebalo da ti mountuje player bez problema. Ako ne automatski, onda opet u xterm ili konsole i kucaj
Code: su
mount /media/mp3player
Ako neće, javi, pa da probamo zaobilazno :)
[ time @ 13.03.2006. 03:14 ] @
eto nastavicu ovde moja pitanja 
1. koristim mandrivu i sve mi radi ok.instalirao sam xmms i kada pokusam da pustim neku pesmu nista se ne desava.nakon toga ako kliknem bilo gde u prozor od xmms-a on samo bukvalno NESTANE kao da nikad nije ni bio otvoren!!u cemu je problem?
2.nesto mi se cini da linux i windows ne prikazuju isto sajtove.u linuxu mi je sve nesto mnogo sitnije i cini mi se mutno.ponekad da bi video sta pise moram selektovati teks i onda bude ok.u cemu je problem?
3.kada pokusam ukljuciti ssl u psi-ju v0.10 javlja mai da nemam instaliran plugin ssl/tsl  koji je to fajl koji moram instalirati jer probao sam gomilu ali nece da proradi.
4.koliko cedega povecava hardversku zahtevnost igara u odnosu na preporucenu konfiguraciju na windowsu?
5.da li je linux-u tesko da cita fat32 particije?pitam to jer iz cedege igram igre koje su instalirane u windows-u na fat32 particijama pa mi se cini da se komp mnogo pati
6.im klijent kopete nece ni u ludilu da mi se konektuje na jabber server es-a.znaci bez problema rade gaim i psi ali kopete nece ni da pocne konektovnje.u cemu je problem?
7.kako da refresh-ujem "strat menu" ? kada sam instalirao xmms morao sam restartovati komp da bi mi se u start meniju pojavila njegova precica.
8.kada pokusam otvoriti devices na desktopu "to bi trebalo valjda biti kao my comp" jedno vreme samo pokusava da ga otvori i prestane iz cista mira.
9.da li za linux postoji neko programce kao alcohol 120% za windows.znaci virtualni cd i da moze da otvara iso,mdf i stale tipove fajlova?
10.gde cedega smesta neku instaliranu igru?trebalo bi da kopiram par fajlova u taj folder ali ga ne mogu naci  ja je kao instaliram na virtuelnu windows masinu ali ti folderi su uvek prazni.znaci gde su instalirane igre?
eto za sada toliko.pokusacu ovde da ne otvaram novu temu  unapred hvala na strpljenju i odgovorima;) ko bude dobar dobice jos pitanja  ))
[Ovu poruku je menjao time dana 13.03.2006. u 04:16 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao time dana 13.03.2006. u 06:17 GMT+1]
[ dugi77 @ 13.03.2006. 11:26 ] @
Za iso fajlove ti ne treba nista dodatno, samo ih mount-ujes u neki direktorijum
mount -t iso9660 -o ro,loop=/dev/loop0 /path/to/fajl.iso /path/to/neki/direktorijum
mozda ces ovo morati da uradis kao 'root', i mozda na mandrivi ovo moze i lakse, tj. bez kuckanja.
Sto se tice onoga da je mutno i sitno, prvo pogledaj da li je rezolucija podesena ok, a posle pogledaj koji su fontovi izabrani i u kojoj velicini.
Sumnjam da je problem u citanju fat32, pre ce biti da se muci zato sto mora da ide preko cedege.
Proveri 'hidden' direktorijume u svom home dir-u, verovatno je medju njima i cedegin.
[ vladared @ 13.03.2006. 16:35 ] @
Citat:
2.nesto mi se cini da linux i windows ne prikazuju isto sajtove.u linuxu mi je sve nesto mnogo sitnije i cini mi se mutno.ponekad da bi video sta pise moram selektovati teks i onda bude ok.u cemu je problem?
Nema problema CTRL+ + ti uvećava taj zapis (isto sa - ti umanjuje)
Citat:
1. koristim mandrivu i sve mi radi ok.instalirao sam xmms i kada pokusam da pustim neku pesmu nista se ne desava.nakon toga ako kliknem bilo gde u prozor od xmms-a on samo bukvalno NESTANE kao da nikad nije ni bio otvoren!!u cemu je problem?
Ovo ne znam u čemu je problem. Probao sam da instaliram i iz sourcea ali i dalje je otstao kao problem. Jedino što sam uspeo jeste da umesto xmms a koristim neki drugi player, recimo Totem.
Citat:
4.koliko cedega povecava hardversku zahtevnost igara u odnosu na preporucenu konfiguraciju na windowsu?
5.da li je linux-u tesko da cita fat32 particije?pitam to jer iz cedege igram igre koje su instalirane u windows-u na fat32 particijama pa mi se cini da se komp mnogo pati
10.gde cedega smesta neku instaliranu igru?trebalo bi da kopiram par fajlova u taj folder ali ga ne mogu naci ja je kao instaliram na virtuelnu windows masinu ali ti folderi su uvek prazni.znaci gde su instalirane igre?
kod mene nešto nije specijalno povećavala hardversku zahtevnost (pogledaj na codeginom sajtu podržanost igara, jer ne možeš baš sve savršeno igrati (odeljak plazebiliti ti to dobro opisuje). Inače Codega baš i nema nešto mnogo veze saWinom nego definiše svoj virtualni windows tako da su ti sve instalacije pod linuxom. Malo više imaš na ovom forumu ako te interesuje.
Citat:
7.kako da refresh-ujem "strat menu" ? kada sam instalirao xmms morao sam restartovati komp da bi mi se u start meniju pojavila njegova precica.
Imaš nešto poput menueditora (ne sećam se najbolje jer sam dosta dugo pod Debianom/Xandrosom) gde je dovoljno samo da refreshuješ i odmah će ti se pojaviti.
Ugh problem sa kopetom je da je u nekim distibucijama došao bagovanb. Uvek možeš skinuti sa neta neki novi (sa pratećim fajlovima) i reinstalirati, mada iskreno kod mene kući radi posao gaim... Nekako mi je bolji.
Za sada toliko od mene, neke stvari još moram da proverim kod kuće pa ću ti dati onda odgovor na preostala tvoja pitanja.
[ time @ 16.03.2006. 19:27 ] @
a gde cedega smesta instalaciju?treba mi da sa cd-a iskopiram par fajlova u taj instalacioni folder  u onom virtualnom program files uvek iste stvari 
[ anon28907 @ 16.03.2006. 21:43 ] @
Citat: time: a gde cedega smesta instalaciju?treba mi da sa cd-a iskopiram par fajlova u taj instalacioni folder:) u onom virtualnom program files uvek iste stvari:(
po difoltu u ~/cedega/dxb/c_drive .
[ time @ 17.03.2006. 08:30 ] @
nastavljamo dalje 
da li mandriva po defaultu ima firewall ili nema.podesavanja za firewall se svode da li hocu ili ne postiti neke stvari na net(ftp,....) dosta jadno.cesto mi prijavljuje port scan pa zato mislim da postoji firewall ali nisam siguran sta bi se desilo kada bi neko pokusao da se konektuje na mene 
1.znaci da li je potrebno instalirati nesto dodatno ili je po defaultu sve ok?]
2.zasto je za nvidia-ju instalacija drajvera ide sh xxxx.xx.run a za drajvere za modem make install. znaci u cemu je razlika?
3.posto sada imam nvidi-ju i instalirane drajvere za nju a menjacu graficku zanima me kako se vrsi deinstalacija drajvera.?
4.sta je jos potrebno instalirati pored psi-ja da bi mogao da ukljucim ssl? kada pokusam javi mi da mi fali taj plugin
eto zasad toliko;)
pozdrav!!
[ vladared @ 17.03.2006. 14:38 ] @
Citat:
da li mandriva po defaultu ima firewall ili nema.podesavanja za firewall se svode da li hocu ili ne postiti neke stvari na net(ftp,....) dosta jadno.cesto mi prijavljuje port scan pa zato mislim da postoji firewall ali nisam siguran sta bi se desilo kada bi neko pokusao da se konektuje na mene
Kod instalacije te je pitao da li želiš da postaviš firewall ili ne (čini mi se si imao neko pitanje u stilu koji nivo zaštite želiš i po defaultu je namešteno na Standard. Koliko znam to je dovoljno ako nisi 24 sata na netu (neki osnovni nivo zaštite). Ako želiš da se dodatno zaštitiš po zatvaraj portove koristeći naredbe iptables (imaš na ovom forumu objašnjenje za njihovo korišćenje). To ti je instalirano gotovo sigurno tako da nećeš imati potrebe za dodatnim stvarima.
Citat:
2.zasto je za nvidia-ju instalacija drajvera ide sh xxxx.xx.run a za drajvere za modem make install. znaci u cemu je razlika?
NVidia ne daje svoje drivere u opensource kodu tako da jedino što možeš da ih šutneš onako kako su ti dali (naziva se binarni kod). Takvi programi se ne mogu kompajlirati. Open Source programi ti dolaze u source kodu tako da ih je potrebnoi kompajlirati da bi mogao sa njima da radiš. Većina programera je usvojilo da napravi jedan skript fajl koji se poziva sa make i iz njega se vrši kompilacija. Da bi ta operacija bila uspešna pre toga je potrebno detektovati štta imaš na svom sistemu pa se zbog toga koristi naredba ./configure pre toga. make install ti samo prebacuje kompajlirane fajlove na lokaciju gde bi trebali da se nalaze.
[ time @ 18.03.2006. 13:39 ] @
sad me zanima kako se instaliraju drajveri za ati 9550GE.pokrenem sh xxx.xxx.run i kada instalacija dodje do kraja javi mi gresku i kaze da pogledam fglrx-install.log problem je sto ja nemam taj fajl pa nemam gde da pogledam.ako bi neko mogao da kaze sta je sve potrebano da se instalira pre ubacivanja ovih drajvera na mandrivi.instalirao sam samo kernel source.
poz!!
[ vladared @ 19.03.2006. 07:30 ] @
Citat: time: sad me zanima kako se instaliraju drajveri za ati 9550GE.pokrenem sh xxx.xxx.run i kada instalacija dodje do kraja javi mi gresku i kaze da pogledam fglrx-install.log problem je sto ja nemam taj fajl pa nemam gde da pogledam.ako bi neko mogao da kaze sta je sve potrebano da se instalira pre ubacivanja ovih drajvera na mandrivi.instalirao sam samo kernel source.
poz!!
Ja imam NVidia grafičku tako da ne mogu pouzdano da ti kažem kako da odradiš. Najbolji način je da nađeš uputstvo na sajtu sa koga si skinu drivere. Pošto pretpostavljam da nema neke velike razlike u instalaciji ide samo ukratko opis instalacije kod nvidie:
- Moraš imati source kernela instaliran (što kod tebe nije problem
- Sledeći korak jeste da ugasiš XServer. Najlakši našin je da u konzoli ukucaš init 3
- uloguj se kao root
- startuj sh xxxx.sh
- Treba da (eventualno) modifikuješ fajl /etc/X11/x.org.conf (za ovo ti je neophodno već pomenuto uputstvi pošto kod NVidije je potrebno samo da se izmeni u odeljku grafičke kartice da je driver umeso nv nvidia)
- Startuj XServer (init 5 u nekim distribucijama je init 4) ili restartuj računar (init 6).
[ time @ 20.03.2006. 08:46 ] @
ma imao sam ja nvidiju i sve sam radio bas kako si opisao ali dok sam ja naucio presao sam na atija i nesto nije kao sto je bilo 
sve ti ide ali na samom kraju javi gresku.pokusacu ponovo instalirati mandrivu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|