[ ddz @ 15.02.2006. 15:30 ] @
Posle nekoliko desetina primljenih autorespondera sa sledećim tekstom:
Citat:
Postovani,

ispitacemo slucaj i preduzeti odgovarajuce mere.


u jednoj prijavi spama sam napomenuo da, ukoliko oni nisu zainteresovani da reše problem, mogu i da prijavljujem sve ovo na javne blacklist servere. I stiže meni odgovor:

Citat:
Postovani,

mi se trudimo koliko mozemo i vecinu korisnika sankcionisemo. Vi mozete podneti krivicnu prijavu protiv organizacije koja salje SPAM a mi cemo protiv lica koje stavljaju nase glavne mail servere na blacklist-e podneti takodje krivicnu prijavu zbog onemogucavanja rada firme gde se po novom krivicnom zakonu dobija kazna do 10 godina zatvora.


Pa sam osetio potrebu da savesnim Internet korisnicima prenesem ovo - ukoliko se borite protiv spama, čuvajte se, možete da zaglavite deceniju u ćorci. Mnogo im je lakše da tuže onog ko prijavljuje spam, nego da blokiraju pristup onome ko taj spam šalje.

(edit - typo)

[Ovu poruku je menjao ddz dana 15.02.2006. u 16:31 GMT+1]
[ reject @ 15.02.2006. 16:48 ] @
Super!
Bice veoma zanimljivo kad se digne kuka i motika...
[ aleksandaraleksandar @ 15.02.2006. 17:21 ] @
hahah, nepismeni likovi.

Citat:
ddz: a mi cemo protiv lica koje stavljaju nase glavne mail servere na blacklist-e podneti takodje krivicnu prijavu zbog onemogucavanja rada firme gde se po novom krivicnom zakonu dobija kazna do 10 godina zatvora.


@ddz, samo da znas da zbog ovakve izjave mozes da ih tuzis. i to, cini mi se, na osnovu 3 zakona.

dobija, da da

vidim da cu biti aktivan u ovoj temi.
[ ddz @ 15.02.2006. 20:02 ] @
Bilo mi dosadno, pa sam im spremio poduži odgovor.

Citat:
Miloše,

Blacklistovanje servera, kao što verovatno i sami znate, nije krivično delo već svetski priznat način borbe protiv spamera.

Pošto vidim da umete da mašete krivičnim zakonikom, recite mi koga biste proglasili krivim - učinioca dela ili onoga ko je delo otkrio?

Evo kako izgleda sankcionisanje spamera:

-------------------------------------------
VeratNET
Juče sam mu suspendovao nalog na 30 dana, nešto preti tužbom bla bla bla...
Volim ove spamere amatere... Nedavno je otvorio nalog u Veratu, prvi put spamuje, složio je priču kako mu je neko drugi sedeo za računarom ili tako nešto smešno što me ne interesuje a zasmejava me :)

Inffo.net
Postovani,

Obzirom da je isti korisnik u pitanju, suspendovali smo njegov nalog i blokirali poziv sa njegovo broja telefona. U koliko i dalje budete imali slicnih situacija, molimo Vas da nas ponovo kontaktirate.
-------------------------------------------


A kako to izgleda u YUBC varijanti:

-------------------------------------------
Postovani,

ispitacemo slucaj i preduzeti odgovarajuce mere.
-------------------------------------------

Što ne bi bilo toliko loše kad biste zaista i preduzimali te mere.


Činjenica da provajderi upadaju na crne liste, i time onemogućavaju slanje e-maila svojim korisnicima nije posledica toga što ih je neko iz dosade prijavio na crnu listu, već toga što provajder prenosi neželjenu poštu ostalim korisnicima Interneta. Da li će provajder dopustiti da zbog spama uleti na crnu listu, stvar je njegove poslovne politike, kao i zainteresovanosti i obrazovanosti njegovih administratora (dobar primer za to je PTT, koji je u svakom trenutku na bar jednoj crnoj listi)

Moj MailWasher automatski prijavljuje sve neželjene poruke SpamCopu i ORDBu, samo sam ga podesio da to ne radi sa nekim domaćim provajderima. Dobro, ovde malo lažem :) YUBC je na dobrom putu da, što se mene lično tiče, prestane da bude taj izuzetak. Verujem da ostali korisnici antispam programa nisu tako bolećivi prema vama.

Zabranite pristup koriniku koji zloupotrebljava i ugrožava vašu mrežu - ukinite mu nalog, zabranite pozive sa njegovog broja (Veratov način), uvedite obaveznu registraciju korisnika sa ličnom kartom (kao što to EUNet radi). To ga neće zaustaviti, ali bar više neće zloupotrebljavati vašu mrežu. Tek tada se ispunili svoju dužnost, jer se ona ne svodi na slanje "Ispitaćemo slučaj..." autorespondera.

Ne znam gde ste pročitali da je blacklistovanje mail servera kažnjivo našim krivičnim zakonom, ali ukoliko već želite da plašite ljude pravnim normama, mislim da je mnogo bolje da skrenete spamerima pažnju na član 304. KZS, nego da pretite tužbom savesnim korisnicima Interneta. Vaš izbor.

Pozdrav,
Dušan


Ako imate nešto da dodate, javite, pa ću sutra da šaljem :)

[Ovu poruku je menjao ddz dana 15.02.2006. u 21:04 GMT+1]
[ ddz @ 16.02.2006. 08:55 ] @
A evo i odgovora:
Citat:
Postovani,


Uzaludna je ova prepiska od koje ocekujete da se zavrsi onako kako vi zelite iz nekoliko razloga koje cu vam sada navesti:

1 U oba primera koje ste naveli korisnik je bio registrovani user navedenih provajdera. To znaci da su oni ispitali slucaj nasli krivca sa korisnickim imenom i obrisali nalog ili preduzeli odgovarajuce mere povodom tog korisnika.

2 U nasem slucaju on koristi SMIN vezu koja je Telekomova usluga i on za korisnicko ime unosi 042 a pass mu je bilo sta. Prema tome posto u YUBC bazi ne postoji korisnik 042 mi ne mozemo da ga obrisemo ili preduzmemo bilo kakvu meru jer on NE POSTOJI. Bilo koji covek na teritoriji Srbije moze da se konektuje na taj telefon a pti tom ne mora da se registruje.

3 Jedini nacin da se bilo sta uradi je da podnesete krivicnu prijavu protiv tog spamera, kako bi odgovarajuca sluzba za suzbijanje kriminala poslala svoje inspektore koji jedini imaju ovlascenje da dobiju od telekoma sa kog telefona je vrsena konekcija opreko 042 telefona. Oni ce to i uraditi i preduzeti mere protiv tog spamera.


Sto se dalje prepiske tice nadam se da vam je sada jasnije da ovaj slucaj nije isti kao i dva navedena u prethodnom mailu.


Meni ne pada na pamet da se dalje preganjam sa njima. To što dozvoljavaju bilo kome da se kači, bez ikakve registracije možda jeste dobar marketinški potez. To što na tako ostvarenoj konekciji ne filtriraju port 25 je čista glupost. To da ne mogu da dođu do broja telefona je čista laž.

Toplo preporučujem svim domaćim spamerima korišćenje YUBC SMIN konekcije. Nikada neće moći (ni želeti) da vas uhvate, a ja ću moći da vas filtriram po smin-p-ppp-????.yubc.net u hederu. Svi srećni i zadovoljni!
[ broker @ 16.02.2006. 09:38 ] @
Ma to je klasicno pametovanje. Naravno da smes i treba da prijavis na crne liste svaki server koji je izvor spama. To da oni ne mogu da znaju identitet stvarnog pamera je sarena laza. Uostlaom to i nije bitno, bitno je sa kog IP-a se vrsi spam i taj IP se sankcionise, sto blacklistovanjem, sto pravnim putem, vlasnik/registrovani korisnik.

Ali u jednoj stvari su u pravu, sve je to gubljenje vremena. Stavi ih na crnu listu i gotovo. Nek njih boli glava.


[ Milan Andjelkovic @ 16.02.2006. 10:18 ] @
Da sankcionišu jedan konkretni, dinamički dodeljen IP, i to post paid korisniku? Hajde mi molim te objasni na koji način će to da naudi spameru?

Ovaj problem se jednostavno rešava zabranom pristupa smtp serveru sa opsega IP adresa koje se koriste u ove svrhe. Potpuno je idiotski dopuštati nepoznatim korisnicima da koriste mail server kako hoće.

Ako smatraju da je to loša politika ili loš marketinški potez, onda će morati da se bakću sa crnim listama.
[ reject @ 20.02.2006. 13:14 ] @
Fora je u tome sto zakona nema, pa se jednima moze, a druge zabole.
[ ddz @ 20.02.2006. 20:00 ] @
Upravo tako. Inače, ako nekoga interesuje, u ovom slučaju se radi o nama poznatim spamerima.

Danas mi stigoše još dve poruke, prosledio sam ih yubc abuse službi, ovaj put me nisu udostojili ni autorespondera...
[ Mister Big Time @ 05.03.2006. 05:25 ] @
Citat:
reject: Fora je u tome sto zakona nema, pa se jednima moze, a druge zabole.


To je najbolji odgovor :)

Sad but true.
[ Shadowsong @ 03.04.2006. 15:03 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/82032/0#1103080
Ja sam dao svoj skromni doprinos.
[ crews_adder @ 03.04.2006. 23:14 ] @
Sam naziv ove teme je contradictio in adjecto... >95% domacih spam poruka mi je stiglo upravo preko YUBC-ja.
[ EviLxxx @ 05.06.2006. 23:03 ] @
NAravno da mogu da vide sa kog broja se zove....pricham iz iskustva poshto imam svoju 042 liniju i uvek mogu da vidim koji broj je konektovan, kada se konektovao, kada se diskonektovao....