[ Miloš Baić @ 17.02.2006. 01:14 ] @

Radi se o sledćem, kad unesem
Code:
mount  /mnt/cdrom 

tad trenutno, dok je operativni sistem aktivan, imam mogućnost pristupanja cdrom-u. Zanima me kako bih mogao namestiti da cdrom pri svakom podizanju sistema automatski se mount-uje i root-u a i user- ima?

Drugo što mi je interesantno jeste problem oko gašenja računara. Naime, kad iz KDE-a pritisnem Log Out imam opciju za gašenje i on krene, izađe iz sistema i isključi sve ali se ne ugasi. Nego ja moram to ručno pritiskajući dugme na kompu. Gde i kako to mogu podesiti?
[ tarla @ 17.02.2006. 01:25 ] @
prije odredjenog vremena sam napisao rijesenje za te probleme u top temi "uputstvo za podesavanje svega zivoga" pa sad da ne ponavljam uputicu te na tu temu. Pozdrav
[ Miloš Baić @ 17.02.2006. 02:01 ] @
Citat:
ako kucate komandu poweroff i umjesto da se ugasi racunar ostaje u halt stanju pa je potrebno drzati par sekundi dugme za gasenje da bi ugasili racunar potrebno je u fajlu /etc/rc.d/rc.modules ukloniti znak "#" ispred modprobe_apm pa snimiti fajl i resetovati racunar. Nakon toga ce raditi poweroff komanda i nakon kucanja komande poweroff racunar ce uredno da se ugasi.

Uradio sam (/etc/rc.d/rc.modules):
Code:
#### APM support ###
# APM is a BIOS specification for saving power using several different
# techniques. This is mostly useful for battery powered laptops.
/sbin/modprobe apm

i dalje ne radi?!
[ pawo @ 17.02.2006. 09:57 ] @
Koji si kernel izabrao. Imas na CD-u drugu verziju kernela koji ima taj modul vec ukljucen..
Verovatno si izabrao samo bare a treba nesto kao bare.acpi.
Trenutno sam u Mandraku 10.1
[ prezlamen @ 17.02.2006. 10:24 ] @
Sto se tice cdrom-a u /etc/fstab obrisi noauto a dodaj users za cdrom.

Za gasenje pogledaj forum na linuxo.org tamo negde imas resenje ja ne mogu tacno da se setim ali mislim da u lilo.conf treba da se doda parametar kernelu da ne koristi acpi i naravno kao sto je gore navedeno da se ukljuci apm. Probaj ovo pa ako nece onda menjaj kernel.
[ Borovic @ 17.02.2006. 14:55 ] @
Sto se tice mountovanja idi na pico /etc/fstab i tu dodaj cdrom.
A sto se tice gasenja bootuj 1 cd i izaberi reconfigure system
odatle ces doci do which kernel to use? i ucitaj bareacpi.i sa prvog diska.To je to.