[ Mikelly @ 17.02.2006. 22:05 ] @
| Ono sto mi zadaje probleme od pocetaka mog rada sa accessom je davanje automatskih rednih brojeva zapisima u formi.
Kako da u tabelarnom prikazu forme napravim automatsko dodavanje rednih brojeva? Ne trazim kompletno rjesenje vec samo ideju. Naravno necu da trpam te redne brojeve u bazu vec hocu da ih imam pored zapisa samo onoliko koliko je forma otvorena radi preglednosti i radi samog korisnika.
Isto to i za izvjestaj. Formiram set zapisa koji idu na stampu. Kako da ih numerisem tj. dam im redne brojeve?
Pozdrav.
|
[ izonic @ 17.02.2006. 23:08 ] @
Za formu ces morati kreirati globalnu variablu pa napraviti proceduru za sabiranje rs.
A u izvjestaju ubaci jedan textBox u kome ce u controlsource pisati "=1"
a uning sum odaberi opciju "Over All" ako hoces sve rekorde.
[ Mikelly @ 18.02.2006. 18:29 ] @
Sto se tice izvjestaja to radi prelijepo prosto ne mogu da vjerujem da ovo nijesam prije znao.
Ali ne razumijem ovo za forme.
Kada forma ne bi bila u tabelarnom prikazu, ja bih ih, cini mi se, mogao numerisati na osnovu Absolute(Percentage)Position propertyija rekordseta forme. Medjutim kada je forma u tabelarnom prikazu (a takvom prikazu je numerisanje najpotrebnije) jedan unbound text box je isti za sve zapise u tabelarnoj formi. Tako ako ja odredim lokaciju jednog zapisa u rekordsetu forme i dodam tu vrijednost u textbox pored svakog zapisa mi se pojavljuje ista vrijednost tj.text box. Ja sam cak jednom isao dotle da dodam novo polje u tabvelu, i da drzim redni broj uz zapis, pa da ga kasnije odrzavam ali to definitivno nije ni ispravno ni jednostavno.
Ako mozes molim te pojasni mi tvoj predlog. Pozdrav.
[ Zidar @ 20.02.2006. 14:04 ] @
Ako su redni brojevi zaista bitni, odna ih i sacuvaj. Ako nisu bitni, nemoj da ih uopste pokazijes na formi.
Ako bas morsa da ih pokazes, a da ih ne pamtis, onda moras formu da baziras na kveriju koji za svaki rekord prikazuje broj rekorda koji dolaze ispred njega. To ti je kveri sa subkverijem, gde subkveri zavisi od tekuceg rekorad u glavnom kveriju ("correlated subqueries"). To je dosta slozen posao, za korisnike koji se pre svega dobro razumeju u SQL, Access nema veze s tim. Dakle, nauci nesto o correlated subqueries i eto ti resenja.
Sad razumes zasto sam rekao da redne brojeve uopste ne pokazujes na formi, ako ti nisu bitni. Rekorde uvek mozes da prikazes u zeljenom redosledu, bez rednih brojeva.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.